Poreklo prezimena Popović

22. mart 2012.

komentara: 200

[toggle title=”TESTIRANI POPOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Zminjak, Šabac, Srbija / ogranak Damnjanovića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Čanići, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Popović je veoma često, prisutno u gotovo u svim krajevima gde je živeo ili živi srpski narod. Nastalo je po svešteničkom pozivu rodonačelnikovom.

U knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena” pominje se u više krajeva Hercegovine, sa različitim krsnim slavama, i u različitim konfesijama.

Pravoslavni Popovići u Hercegovini su u selima Samoboru, Maloj Gračanici, Dražljevu (Gacko), Bjeloševu Dolu, Kruševici (Ljubinje), Ravnom, Dračevu, Drijenjanima (Popovo), Mostaru i drugim mestima.

U Samoboru su poreklom iz Pive. Predanje kaže da su u rodu sa Stevanom Musićem, junakom iz narodnih pesama.  Slave Savindan.

U Dražljevu su “od Kisića iz Prijevora” kod Bileće odakle je “došao jedan Glogovcima u najam, zagledao se u njihovu djevojku i oženili ga”. Sin ovog najamnika je postao pop, a iza njega je, kažu, bilo još deset popova iz ovog plemena. Slave Nikoljdan.

U Malu Garešnicu su Popovići doselili “poslije okupacije” iz Dražljeva. U Bjelošev Do i Kruševice su došli iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

Popovića ima u Žakovu i Mesarima (Podbrđe i Trebinje) i u Trebinju. Slave Jovanjdan.

Popovići katolici u Hercegovini su u Domanovićima (Čapljina). Potiču od Vratošića iz Trebimlje u Popovu, odakle su pobegli od gladi u Domanoviće.

Popovići muslimani su živeli u Bileći, a za njih se zna da su “do turske okupacije bile hrišćanske porodice”.

Popovića je bilo dosta i u Lici u mestima Brotnja (Srb), Vrebac, Vrhovine, Donji Lapac, Donja Švica, Zalužnica, Mutilić (Udbina), Nebljusi, Otočac, Ploča, Senj, Tomingaj, Vaganac (Ličko Petrovo Selo). U ovim mestima su pravoslavne vere i najčešće slave ili Svetog Jovana ili Svetog Nikolu.

_____________________

Prezime Popović sreće se i u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o ovom bratstvu Popovića poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Popović, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Popović iz Mojdeža.

_____________________

O drobnjačkim Popovićima pisali su Stojan Karadžić i Vuk Šibalić u knjizi „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ  ‘Stručna knjiga’:

POPOVIĆI (žive u Timaru)

Oni su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Prezime su dobili po nekom popu, a kako se zvao, ne zna se. Imali su stari nadimak „Kokuri”. Poznato je da je ovo bila stara popovska porodica i da je dala više popova, ali se zna samo za Luku, koji je bio i posljednji pop iz ovog bratstva.

Braća Vuksan i Vujoš su se sedamdesetih godina 20. vijeka odselili u Mojkovac.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

*  *  *

POPOVIĆI (žive na Godijeljima)

Oni su od popa Arsenija, sina Marinka Pejanova Godijelja. Pop Arsenije bio je poznata ličnost svoga doba. Naročito se istakao za vrijeme Karađorđevog ustanka. Njega je Sulejman-paša Skopljak s ostalim Drobnjacima odveo u Travnik kao taoce, gdje je i umro. Arsenije je imao dva sina – Joksima i Milića, koji se po popu Arseniju prozvaše Popovići. Joksim je imao sina Bela, koji je odselio u Srbiju. Milić Arsenijev bio je poznati i istaknuti hajduk svoga doba. Imao je sina Mališu, a ovaj Sekula, Gavrila i Milića. Od Sekula Mališina je Petar, a od Petra su: Sekule, Sava, Mijajlo, Lazar, Rajko i Milić.

Sekule Petrov je bio žandarm, ali se rano opredijelio za NOP. Stupio je u 7. crnogorsku omladinsku brigadu na dan njenog osnivanja, u kojoj je bio komandir čete. Sekule je ranjavan.

Popovića ima odseljenih u Srbiju, gdje se odselio Bele Joksimov.

Slave Tomindan.

*  *  *

POPOVIĆI (u Tepcima, Podgori, Kočadolu i Žabljaku)

Njihova najdalja starina je od Popovića iz Bara odakle su, padom Bara pod Turke 1572. godine, izbjegli i privremeno se naselili u selu Dubi, u plemenu Bjelicama. Iz Duba su nakon dvanaest godina prešli u okolinu Nevesinja i naselili mjesto koje se po njima nazva Dubljevići, po mjestu Dubu, odakle su se doselili. Tu su se namnožili i izrazdvajali na bratstva Tomiće, Prstojeviće i Rnjeze. Učestvovali su u hajducima Baja Pivljanina i vršili su zulume Turcima u tom kraju. Turci udare i razure ih, a dva mladića uspiju da pobjegnu i nastane se u Pivi, u mjestu Otar, gdje zasnuju porodice. Njih prozovu Dubljevićima, a kasnije i mjesto po njima dobi ime Dubljevići. Ovo bratstvo se brzo namnoži i postade brojno.

Od njih je, oko 1775. godine, pop Stevan Dubljević sa svojom porodicom krenuo put Srbije i zanoćio u Tepcima. Pošto Tepci nijesu imali popa, uspiju ubijediti Stevana da ostane u Tepcima i da im bude paroh. On pristane pod uslovom da mu daju zemlju na kojoj će živjeti, i da ima pravo i u goru, i u vodu, i u planinu. Tepci mu ispune uslove koje je tražio i on ostane da živi sa svojom porodicom u Tepcima i da im bude pop.

Pop Stevan je imao sina Milutina, koji se nešto kasnije zapopio i naslijedio oca. Milutin je imao sedam sinova: Gavrila, Mijaila, Luku, Pavla, Petra, Lazara i Aleksu. Najstariji Gavrilo izučio je za popa u Moračkom manastiru i bio je pop u Tepcima. Imao je veliku ulogu u organizovanju naroda u borbi protiv Turaka. Potomci popa Stevana Dubljevića se po njemu prozvaše Popovići.

Pop Gavrilo Milutinov imao je sina Milovana; Milovan Blaga, Marka, Nela i Radovana; Luka Iliju i Đoku; Pavle Lala, Toka, Živka i Filipa; Petar Jakova; Lazar Obrada, Ivana, Milana, Milića i Draga; a Aleksa Mirka i Milinka.

Ovo brojno bratsgvo dalo je dosta izuzetno dobrih i viđenih ljudi u kraju u kome su živjeli. Neke od njih ćemo istaći.

Savo Novičin pripada prvim intelektualcima koji su završili fakultete poslije Prvog svjetskog rata. Bio je izvrstan pravnik i stručnjak iz oblasti prava. Prije rata je pripadao lijevom krilu Zemljoradničke stranke. Za vrijeme okupacije 1941. godine aktivno je radio za NOP u Aleksincu i Beogradu. Nakon oslobođenja imenovan je za prvog predsjednika Okružnog suda u Beogradu, a kasnije za sekretara Vrhovnog suda Srbije. I drugi Novičin sin Dragoje bio je ugledan i cijenjen čovjek u svom kraju. Biran je tridesetih godina 20. vijeka i za predsjednika opštine Žabljak. U toku NOR-a 1941-1945. godine aktivno se uključuje u NOP, u kome je imao značajnu ulogu u narodnoj vlasti; bio je komandir Posadne čete i komandant Komande mjesta u Žabljaku.

Dragojev sin Kostadin – Koća učestvovao je u NOP-u od prvih ustaničkih dana, u početku u Durmitorskom odredu, a od osnivanja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom stroju, kada prelazi u stroj 7. omladinske brigade na položaj zamjenika komesara čete. Na toj dužnosti junački gine u jednom jurišu na Pešteru 30. oktobra 1944. godine. Slobodan Radov, istaknuti aktivista i pripadnik NOP-a, bio je omiljen među borcima, a poginuo je na Zagarču 1944. godine. Lazar O. Popović iz Tepaca poginuo je na Sutjesci 1943. godine u jedinicama NOV-a. Radojica Isakov bio je istaknuti privrednik u opštini i predsjednik opštine Žabljak u dva mandata.

Popovića ima iseljenih u mnogim mjestima naše zemlje.

Slave Đurđic.

*   *   *

POPOVIĆI

(na Strugu)

Porijeklo im je od Popovića iz sela Zagrada, iz Nikšićke župe, odakle se oko 1880. godine doselio Radosav Miljkov Popović. Imao je dva sina Luku i Neđeljka. Lukini sinovi Vojin i Vladimir-Vlado i kćerka Julka, su bili istinski borci protiv tiranije. Vojin je stari član KP i aktivista iz studentskih dana i jedini Durmitorac koji je aktivno učestvovao u Španskom građanskom ratu. Jedan je od organizatora ustanka u svom kraju, a nalazio se na najodgovornijim rukovodećim dužnostima u Uskočkom bataljonu. Neprijatelj ga je uhvatio teško bolesnog u selu Godijelji, sproveden je u Kolašinski zatvor i strijeljan 1942. godine. Njegov brat Vlado je bio aktivista naprednog studentskog pokreta; u NOP-u je od prvih ustaničkih dana u Četvrtoj crnogorskoj brigadi je od njenog formiranja, gdje je u Petom bataljonu bio zamjenik komesara čete i bataljona; poginuo je na funkciji zamjenika komesara brigade kod Tuzle u mjestu Petrovići 27. aprila 1944. godine. Njihova sestra Julka je takođe bila u Petom bataljonu četvrte crnogorske brigade kao bolničarka.

Slave Lučindan.

 *   *   *

POPOVIĆI

(žive na Kršu i Gradini)

Potiču od popa Vida, sina Gleda Džakova. Gledo je, osim popa Vida, imao još sinove: Sekula, Čuna i Minu.

Pop Vid je bio dobar čovjek i istaknuti junak i po njemu se njegovi potomci prozvaše Popovići.

Pop Vid je imao sina Filipa koji je bio stotinaš i učesnik mnogih bitaka protiv Turaka vođenim u njegovo vrijeme. U njima se Filip isticao svojim junaštvom.

Pored Filipa, u ratovima su učestvovali i u njima se isticali i pop Pero i brat mu Pavle.

Ovo bratstvo je uvijek davalo dobre i pametne ljude i istaknute ratnike, koji su imali značajnu ulogu u plemenu u vremenu u kome su živjeli.

Bratstvenici ovog bratstva su u borbenim redovima jedinica koje su se borile protiv neprijatelja od privh ustaničkih dana.

Pero Vukosavljev iz Krša je poginuo u borbama za slobodu u Srbiji 1944, godine; istu sudbinu je doživio i Živko Radivojev koji je poginuo 1942. godine u svom rodnom mjestu. Pavle Krstov, veliki i nepomirljivi borac protiv nepriajtelja, zbog učešća i pripadnosti NOP-u od prvih ustaničkih dana, biva uhvaćen, zatvaran i mučen da bi na kraju bio strijeljan na Žabljaku 1942. godine. I Gledo Popović iz Krša bio je borac NOR-a od 1941. godine, istaknuti aktivista tokom rata, a u poratnom periodu nalazio se na odgovornim dužnostima u opštini i Durmitorskom srezu.

Popovići su živjeli na Podima do 1853. godine, kada su se preselili na Krš gdje i danas žive. Ima ih u Gradini i Studencima.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (200)

Odgovorite

200 komentara

  1. Goran

    Interesuju me podaci, kao i da li ima netko od porodice Popovic iz sela Latin, opstina Plaski u Lici.

    • Milovan Popović

      Ja sam iz sela Vorkapići pored Latina

      • Milovan Popović

        Pozdrav svim Popovićima bez obzira na poreklo.
        Ja sam Milovan, otac Dušan, rođen sam u selu Vorkapići, Podhum kod Plaškog. Slavimo svetog Jovana Krstitelja. O poreklu znam samo da je moj pradeda doselio od Slunja i priženio se u Vorkapiće. U selu je bila još jedna porodica Popovića (Dane od oca Pere), oni slave sv. Georgija. Koliko ja znam na području Plaščanske doline je bila još samo jedna porodicaPopovića.
        Molim Vas ukoliko neko ima više saznanja o našem poreklu da piše ovde ili na e- mail: [email protected].
        Hvala unapred.

  2. Popović

    Pozdrav. Moji su po predanju seobom naseljeni iz Crne Gore u Vojvodinu (najdalje što sam upućen, čukundeda rođen u Pećincima u Sremu). Krsna slava Mitrovdan. Ima li neko više informacija?

  3. Milan

    Nekad u selu Bela Loza kod Našica bilo je 3 kuće Popovića doseljeni 1960-ih iz sela Baštra kod Otoke zapadna BiH.
    Slave slavu Sveti Nikola zimi. Od 1991 u selu nema ni jedne kuće Popović u Beloj Lozi kod Našica iseljeni u Srbiju okolina Novog Sada i Odžaka.

  4. Dragiša Popović

    Popović Dragiša ,živim u Štrpcu K i M, slavim slavu Mitrovdan,poreklo nam je od staro Kuča Crne Gore.

    • Uglješa Lav Popović

      Pozdrav rode. Da li imaš više informacija o našim precima? Moji su došli u Vojvodinu.

      • Jelena Popović

        Dragi moj rode, mi smo doselili kolonom 1995 god iz Dalmacije (Benkovac-Pristeg) u Vojvodinu, u Crkvenoj knjizi, u susjednom selu je pisalo da smo se nastanili u tom području prije oko 500 god iz Crne Gore (pleme Cuce).

      • Milan Popović

        I moji si doselili u Vojvodinu
        Selo Lalić, Opština Odžaci
        Slavimo Đurđevdan
        Seoska slava Mitrovdan

  5. Prijepolje

    Poštovani,

    Interesuje me da li neko nešto više zna o porodici i poreklu porodice Popović iz sela Kosatica kod Prijepolja (selo blizu manastira Mileševa) koji slave svetog Luku.

    Unapred hvala na svim informacijama.

    Veliki pozdrav!

  6. Lazar Popović

    Pozdrav,da li neko nešto zna o Popovićima iz okoline Berana iz plemena Vasojević? Slavimo Sv. Arhangel Mihailo

    • Milan Popović

      Ja sam rođeni Beograđanin, poreklom iz Šekulara, kod Berana, Kuč sa teritorije Vasojevića. Tako su mi govorili stari dok sam bio mali. Slavimo Sv. Jovana.

      • Lazar Popović

        Pleme iz Šekulara. Svi Popovići,Dašići,Božovići,Kukalji,Rmuši i dr. prezimena slave istu slavu i imaju istog pretka. Pozdrav 😀

  7. Jelena

    Pomaze Bog Svima
    Ja sam porijeklo iz Ostroga selo Rosca
    Vrazegrmci.
    Slavimo Svetu Petku.
    Bjelopavlici

  8. Kristina

    Pozdrav svima! Moji Popovići potiču po pričama od popa Vojislava koji se doselio u Srbiju. Slavimo Sv Jovana i Sv Savu.

  9. Nebojša Miodraga Popović

    Moji Popovići su iz Donje Morače, prema kazivanju moga đeda Gavrila rođenog u Kolašinu, Crna Gora.
    Voleo bih da saznam nešto više o mojim precima. HVALA svima koji mi pomognu.