Poreklo prezimena Popović

22. mart 2012.

komentara: 200

[toggle title=”TESTIRANI POPOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Zminjak, Šabac, Srbija / ogranak Damnjanovića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Popović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Čanići, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Popović je veoma često, prisutno u gotovo u svim krajevima gde je živeo ili živi srpski narod. Nastalo je po svešteničkom pozivu rodonačelnikovom.

U knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena” pominje se u više krajeva Hercegovine, sa različitim krsnim slavama, i u različitim konfesijama.

Pravoslavni Popovići u Hercegovini su u selima Samoboru, Maloj Gračanici, Dražljevu (Gacko), Bjeloševu Dolu, Kruševici (Ljubinje), Ravnom, Dračevu, Drijenjanima (Popovo), Mostaru i drugim mestima.

U Samoboru su poreklom iz Pive. Predanje kaže da su u rodu sa Stevanom Musićem, junakom iz narodnih pesama.  Slave Savindan.

U Dražljevu su “od Kisića iz Prijevora” kod Bileće odakle je “došao jedan Glogovcima u najam, zagledao se u njihovu djevojku i oženili ga”. Sin ovog najamnika je postao pop, a iza njega je, kažu, bilo još deset popova iz ovog plemena. Slave Nikoljdan.

U Malu Garešnicu su Popovići doselili “poslije okupacije” iz Dražljeva. U Bjelošev Do i Kruševice su došli iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

Popovića ima u Žakovu i Mesarima (Podbrđe i Trebinje) i u Trebinju. Slave Jovanjdan.

Popovići katolici u Hercegovini su u Domanovićima (Čapljina). Potiču od Vratošića iz Trebimlje u Popovu, odakle su pobegli od gladi u Domanoviće.

Popovići muslimani su živeli u Bileći, a za njih se zna da su “do turske okupacije bile hrišćanske porodice”.

Popovića je bilo dosta i u Lici u mestima Brotnja (Srb), Vrebac, Vrhovine, Donji Lapac, Donja Švica, Zalužnica, Mutilić (Udbina), Nebljusi, Otočac, Ploča, Senj, Tomingaj, Vaganac (Ličko Petrovo Selo). U ovim mestima su pravoslavne vere i najčešće slave ili Svetog Jovana ili Svetog Nikolu.

_____________________

Prezime Popović sreće se i u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o ovom bratstvu Popovića poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Popović, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Popović iz Mojdeža.

_____________________

O drobnjačkim Popovićima pisali su Stojan Karadžić i Vuk Šibalić u knjizi „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ  ‘Stručna knjiga’:

POPOVIĆI (žive u Timaru)

Oni su ogranak Srbljanovića od kojih su se davno odvojili. Prezime su dobili po nekom popu, a kako se zvao, ne zna se. Imali su stari nadimak „Kokuri”. Poznato je da je ovo bila stara popovska porodica i da je dala više popova, ali se zna samo za Luku, koji je bio i posljednji pop iz ovog bratstva.

Braća Vuksan i Vujoš su se sedamdesetih godina 20. vijeka odselili u Mojkovac.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

*  *  *

POPOVIĆI (žive na Godijeljima)

Oni su od popa Arsenija, sina Marinka Pejanova Godijelja. Pop Arsenije bio je poznata ličnost svoga doba. Naročito se istakao za vrijeme Karađorđevog ustanka. Njega je Sulejman-paša Skopljak s ostalim Drobnjacima odveo u Travnik kao taoce, gdje je i umro. Arsenije je imao dva sina – Joksima i Milića, koji se po popu Arseniju prozvaše Popovići. Joksim je imao sina Bela, koji je odselio u Srbiju. Milić Arsenijev bio je poznati i istaknuti hajduk svoga doba. Imao je sina Mališu, a ovaj Sekula, Gavrila i Milića. Od Sekula Mališina je Petar, a od Petra su: Sekule, Sava, Mijajlo, Lazar, Rajko i Milić.

Sekule Petrov je bio žandarm, ali se rano opredijelio za NOP. Stupio je u 7. crnogorsku omladinsku brigadu na dan njenog osnivanja, u kojoj je bio komandir čete. Sekule je ranjavan.

Popovića ima odseljenih u Srbiju, gdje se odselio Bele Joksimov.

Slave Tomindan.

*  *  *

POPOVIĆI (u Tepcima, Podgori, Kočadolu i Žabljaku)

Njihova najdalja starina je od Popovića iz Bara odakle su, padom Bara pod Turke 1572. godine, izbjegli i privremeno se naselili u selu Dubi, u plemenu Bjelicama. Iz Duba su nakon dvanaest godina prešli u okolinu Nevesinja i naselili mjesto koje se po njima nazva Dubljevići, po mjestu Dubu, odakle su se doselili. Tu su se namnožili i izrazdvajali na bratstva Tomiće, Prstojeviće i Rnjeze. Učestvovali su u hajducima Baja Pivljanina i vršili su zulume Turcima u tom kraju. Turci udare i razure ih, a dva mladića uspiju da pobjegnu i nastane se u Pivi, u mjestu Otar, gdje zasnuju porodice. Njih prozovu Dubljevićima, a kasnije i mjesto po njima dobi ime Dubljevići. Ovo bratstvo se brzo namnoži i postade brojno.

Od njih je, oko 1775. godine, pop Stevan Dubljević sa svojom porodicom krenuo put Srbije i zanoćio u Tepcima. Pošto Tepci nijesu imali popa, uspiju ubijediti Stevana da ostane u Tepcima i da im bude paroh. On pristane pod uslovom da mu daju zemlju na kojoj će živjeti, i da ima pravo i u goru, i u vodu, i u planinu. Tepci mu ispune uslove koje je tražio i on ostane da živi sa svojom porodicom u Tepcima i da im bude pop.

Pop Stevan je imao sina Milutina, koji se nešto kasnije zapopio i naslijedio oca. Milutin je imao sedam sinova: Gavrila, Mijaila, Luku, Pavla, Petra, Lazara i Aleksu. Najstariji Gavrilo izučio je za popa u Moračkom manastiru i bio je pop u Tepcima. Imao je veliku ulogu u organizovanju naroda u borbi protiv Turaka. Potomci popa Stevana Dubljevića se po njemu prozvaše Popovići.

Pop Gavrilo Milutinov imao je sina Milovana; Milovan Blaga, Marka, Nela i Radovana; Luka Iliju i Đoku; Pavle Lala, Toka, Živka i Filipa; Petar Jakova; Lazar Obrada, Ivana, Milana, Milića i Draga; a Aleksa Mirka i Milinka.

Ovo brojno bratsgvo dalo je dosta izuzetno dobrih i viđenih ljudi u kraju u kome su živjeli. Neke od njih ćemo istaći.

Savo Novičin pripada prvim intelektualcima koji su završili fakultete poslije Prvog svjetskog rata. Bio je izvrstan pravnik i stručnjak iz oblasti prava. Prije rata je pripadao lijevom krilu Zemljoradničke stranke. Za vrijeme okupacije 1941. godine aktivno je radio za NOP u Aleksincu i Beogradu. Nakon oslobođenja imenovan je za prvog predsjednika Okružnog suda u Beogradu, a kasnije za sekretara Vrhovnog suda Srbije. I drugi Novičin sin Dragoje bio je ugledan i cijenjen čovjek u svom kraju. Biran je tridesetih godina 20. vijeka i za predsjednika opštine Žabljak. U toku NOR-a 1941-1945. godine aktivno se uključuje u NOP, u kome je imao značajnu ulogu u narodnoj vlasti; bio je komandir Posadne čete i komandant Komande mjesta u Žabljaku.

Dragojev sin Kostadin – Koća učestvovao je u NOP-u od prvih ustaničkih dana, u početku u Durmitorskom odredu, a od osnivanja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom stroju, kada prelazi u stroj 7. omladinske brigade na položaj zamjenika komesara čete. Na toj dužnosti junački gine u jednom jurišu na Pešteru 30. oktobra 1944. godine. Slobodan Radov, istaknuti aktivista i pripadnik NOP-a, bio je omiljen među borcima, a poginuo je na Zagarču 1944. godine. Lazar O. Popović iz Tepaca poginuo je na Sutjesci 1943. godine u jedinicama NOV-a. Radojica Isakov bio je istaknuti privrednik u opštini i predsjednik opštine Žabljak u dva mandata.

Popovića ima iseljenih u mnogim mjestima naše zemlje.

Slave Đurđic.

*   *   *

POPOVIĆI

(na Strugu)

Porijeklo im je od Popovića iz sela Zagrada, iz Nikšićke župe, odakle se oko 1880. godine doselio Radosav Miljkov Popović. Imao je dva sina Luku i Neđeljka. Lukini sinovi Vojin i Vladimir-Vlado i kćerka Julka, su bili istinski borci protiv tiranije. Vojin je stari član KP i aktivista iz studentskih dana i jedini Durmitorac koji je aktivno učestvovao u Španskom građanskom ratu. Jedan je od organizatora ustanka u svom kraju, a nalazio se na najodgovornijim rukovodećim dužnostima u Uskočkom bataljonu. Neprijatelj ga je uhvatio teško bolesnog u selu Godijelji, sproveden je u Kolašinski zatvor i strijeljan 1942. godine. Njegov brat Vlado je bio aktivista naprednog studentskog pokreta; u NOP-u je od prvih ustaničkih dana u Četvrtoj crnogorskoj brigadi je od njenog formiranja, gdje je u Petom bataljonu bio zamjenik komesara čete i bataljona; poginuo je na funkciji zamjenika komesara brigade kod Tuzle u mjestu Petrovići 27. aprila 1944. godine. Njihova sestra Julka je takođe bila u Petom bataljonu četvrte crnogorske brigade kao bolničarka.

Slave Lučindan.

 *   *   *

POPOVIĆI

(žive na Kršu i Gradini)

Potiču od popa Vida, sina Gleda Džakova. Gledo je, osim popa Vida, imao još sinove: Sekula, Čuna i Minu.

Pop Vid je bio dobar čovjek i istaknuti junak i po njemu se njegovi potomci prozvaše Popovići.

Pop Vid je imao sina Filipa koji je bio stotinaš i učesnik mnogih bitaka protiv Turaka vođenim u njegovo vrijeme. U njima se Filip isticao svojim junaštvom.

Pored Filipa, u ratovima su učestvovali i u njima se isticali i pop Pero i brat mu Pavle.

Ovo bratstvo je uvijek davalo dobre i pametne ljude i istaknute ratnike, koji su imali značajnu ulogu u plemenu u vremenu u kome su živjeli.

Bratstvenici ovog bratstva su u borbenim redovima jedinica koje su se borile protiv neprijatelja od privh ustaničkih dana.

Pero Vukosavljev iz Krša je poginuo u borbama za slobodu u Srbiji 1944, godine; istu sudbinu je doživio i Živko Radivojev koji je poginuo 1942. godine u svom rodnom mjestu. Pavle Krstov, veliki i nepomirljivi borac protiv nepriajtelja, zbog učešća i pripadnosti NOP-u od prvih ustaničkih dana, biva uhvaćen, zatvaran i mučen da bi na kraju bio strijeljan na Žabljaku 1942. godine. I Gledo Popović iz Krša bio je borac NOR-a od 1941. godine, istaknuti aktivista tokom rata, a u poratnom periodu nalazio se na odgovornim dužnostima u opštini i Durmitorskom srezu.

Popovići su živjeli na Podima do 1853. godine, kada su se preselili na Krš gdje i danas žive. Ima ih u Gradini i Studencima.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (200)

Odgovorite

200 komentara

  1. Marija Popovic

    Pozdrav svima. Moje prezime je Popovic i krsna slava je sv Arhangel Mihail. Jedino sto znam je da mi se pradeda zove Aleksandar Popovic rodjen 1924. ja mislim, i da je ziveo u selu Valnis, opstina Babusnica, u blizini Pirota. Ako ima Popovica koji slave sv Arhangela nek pisu jer koliko sam primetila malo je nas takvih. Veliki pozdrav!

    • Popovic Stefan

      pozdrav,

      Javi se na [email protected]

    • Ljiljana Smilevski

      Marija, moji baba i deda su Cveta i Kamen Popovic, iz Valnisa istu slavu slavimo. Imas na fb grupu Valnis ima jos nasih rodjaka tu

    • Ljiljana

      Pozdrav,
      Moje prezime je takođe Popović i krsna slava nam je Sv.Arhangel Mihail.Moji preci tj,deda i pradeda ,to je dokle sam ja
      uspela da dosegnem žive u Topličkom kraju ,selo Donja Konjuša.Pokojni deda je Obrad Popović,a njegov otac je Stojan,mislim da nisam pogrešila.S.obzirom da mi je tata rođen 1922.g,predpostavka je da mu je otac oko 1900-te rođen.
      Pozdrav i hvala na ovakvom vašem iscrpnom radu.

  2. Tomislav Popović

    Moji slave Sv.Arhangel Mihahajla i malo nas slavi tu slavu

  3. Ljubiša Popović

    Pozdrav svim Popovićima!
    Interesuje me da li neko može da mi kaže nešto više ili gde mogu dobiti informacije o Popovićima sa Pive, Crkvičko Polje, Crna Gora? (Slava Đurđevdan)
    Unapred zahvalan i veliki pozdrav!

    • Danijel Popović

      Pomaže Bog prezimenjače ja sam sa Kozare inače gledajući nazad i koliko sam uspio da otkrijem i pronađem moje korijene i pretke koji su bili u plemenu ili zajednici sa Herakovićima, Petrovićima i Popovići zajedno. Po nekim izvorima smo ispod Njeguša sad slavimo krsnu slavu svetog Nikolu ali inače nam je bila krsna slava sveti Jovan. Pokušaj da vidiš da li pripadaš toj lozi a slave su se mijenjale iz kraja u kraj

    • Ivan Popovic

      Ja sam jedan od njih. prosledite mi mail pa se mozemo cuti

  4. Milan Popović

    Poštovani administratore,
    M lim vas da mi pošaljete mejl Boška Kopunovića obzirom da on zna mnogo o mojim Popovićima u selu Borač
    Pozdrav Milan

  5. Vaso Popović

    Pravoslavni vojni sveštenik Vaso (Jovan) Popović iz Bijeljine (Republika Srpska), Krsna slava Sveti Nikola, od Popovića iz Pisara, opština Šamac

  6. Sreten Neskovic Buradja

    Pregledao sam dosta komentara a i bezbroj izvora da sje prezime Popović nastalo po slugama božijim, popovima. Gosn Ananić ima iste izvore kao i ja pa da dodam lozu Popovića koji su po geneologiji SAMOBORANA od 16 og do polovine !7 og veka potomci Marka Omakalovića koji imade 4 sina MIloša, Davida, Nikolu i Jovana. Od Jovana su braća Simo i Joko. Simo dade sinu ime Joko pa dalje Tomo, zatim Jovo, od koga nastade prezime Popović. Joko isto sinu dade ime po bratu, Simo, od njega Jeftan i prezime Jeftanovići. Dodajem i sva prezimena nastala iz loze Markove. BAJEVIĆI, SLIJEPČEVIĆI, DESPIĆI, RAŠOVIĆI, DUKIĆI, moji DAVIDOVIĆI, od kojih je moj čukundeda Neško Davidović, nastanio se u Burađi-Nova Varoš i od njega Neškovići. Zatim POPOVIĆI, JEFTANOVIĆI, DABOVIĆI i STAROVIĆI. Ukupno 10 prezimena.

  7. Momčilo Popović

    Pozdrav Popovićima!
    Ja sam rođen u selu Govza, opština Foča, Republika Srpska. Porijeklom smo iz Crkvičkog Polja, slavimo Đurđevdan.
    Trenutno živim u Aranđelovcu.

  8. Petar Popović

    Poštovani svi, moji Popovići su iz Kike, Donji Lapac, slavimo Nikoljdan.. zanima me da li iko od vas zna kojom literaturom bih mogao da se pozabavim da bih našao dalje korene…inače sad živim u Sremu u Rumi, deda se sa porodicom doselio na ove prostore 1946… ako ima nekog iz iste familije neka se javi na mejl [email protected]
    Srdačan pozdrav

    • Jovan Popovic

      Postovani Petre, istog smo roda sigurno.Moje saznanje je da su Popovici sa slavom Sv.Nikola ziveli u Makedoniji(Veles), pa preko Niksića(grana Heraković, Petrović Njegos) dospeli u Bileću, pa Ravni Kotari, Nebljusi, Hrgar(jedni u Bušević, a jedni ka Sanskom Mostu) i na kraju deda mi dosao 1948 u Ban.Veliko selo, odakle se preselio u Bačku, selo Stepanovićevo gde i ja trenutno zivim. Pozz

  9. Dejan Popovic

    Postovanje svim Popovicima.
    Moja porodica ,po ocu vodi poreklo iz Svrljiga.Doselili su se 1783.god.u Kamenicu {kod Nisa} gde je moj deda Dimitrije bio svestenik.
    Imao je dva brata:Krstu koji je bio ucitelj i Djordja koji je bio takodje svestenik..
    Pok. deda Dimitrije sahranjen je u porti crkve u Kamenici.
    Slavimo slavu Sveti Stefan.
    Puno pozdrava.
    .

    • J. Popović

      Poštovani, vaš pok. deda Dimitrije je moj pradeda. Ukoliko imate daljih informacija o nasim precima nadam se da mozete i sa mnom da podelite. Puno pozdrava

      • Dejan Popovic

        Postovani,
        Gledajuci porodicno stablo nisam mogao da nadjem Vas{J.Popovic) .Mozete li mi blize napisati koje Vi podatke imate o poreklu po porodicnoj liniji iza pok. popa Dimitrija Popovica iz sela Kamenica kod Nisa.
        U nadi da cu dobiti odgovor, pozdrav.
        Dejan Popovic

    • Stefan Popovic

      Pozdrav svim Popovicima,ja sam iz Knezeva,rodno mjesto selo Živinice(Republika Srpska).
      Krsna slava Sv. Stefan.
      Ako neko posjeduje neke informacije o nama i bas informacije od postanka prezimena Popovic
      neka mi odgovori u komentar pa da vidimo odakle smo svi❤️

      • Djordjr

        Pozdrav moj deda Djordje Popović 1913 god . umro 72god. u Valjevu gde je živeo !Zena mu je bila Danica devojacko Burić!Sve sto znam da je trag porekla negde okolina Bosanske Dubice do smrti sa porodicom ziveo u Valjevu,krsna slava koju slavimo Sv Stefan !Ako neko ima neki trag ili je odatle može me kontaktira!
        [email protected]

  10. David Jeličić

    Molim vas kako bih mogao stupiti u kontakt sa licem pod prezimenom Popović iz Biskupije.

    Moji kontakti su
    mail [email protected]
    Tel. +387644241617 i +38765493104