Порекло презимена Даниловић

7. март 2012.

коментара: 88

(према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

ДАНИЛОВИЋ. Крај и Граб (Зупци, Требиње). Некада су живјели и у “Долима под Стрбцом код Бихова”. Али, када су “Турци изишли из Новога населе се око Требиња и притисну им земље”. Тада се Даниловићи отуд иселе и населе се у Крај. Ово братство је у Зупцима “много поштовано, јер су од њих увек били свештеници”. а прича се, да су од њих биле три владике. Из Краја су двије породице прешле у Граб, а једна у Ћичево код Требиња. Раније су сц звали Костождери. Славе Ђурђевдан. Прцма подацима др Вукашиновића, Даниловићи су аутохтона зубачка породица. Раније су се звали Кнежевићи, али није познато зашто. У другој половини XVII вијека у Зупцима се спомиње кнез Кузман Даниловић. а нешто касније (1717.) поп Василије Даниловић, брат кнеза Кузмана. Године 1738. спомиње се и поп Ново Даниловић, као први међу тридесетак потписника, “Изјаве народа Хцрццговачког” упућене царском двору у Беч. Потписници изјаве кажу да су покорни царској власти, износе јој своје захтјеве и моле је за помоћ како би се ослободлли турске тираније. Презиме је, вјероватно, настало по имену неког претка који се звао Данило. Даниловићи су настањени и у Придворцима код Требиња.

 

(према књизи Стојана Караџића, Вука Шибалића: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло)

ДАНИЛОВИЋ (у Јунча Долу и Зарудиновачи)

Воде поријекло од Данила, сина попа Јакше. Данило се по Јакши презивао Јакшић, а његови потомци се по њему прозваше Даниловићи. Данило је имао три сина: Митра, Лаза-Кречка и Луку-Крека.

Данилов, Лука-Креко, имао је синове: Секулу, Данила, званог Малин и Ивана, који је млад нестао. Данило-Малин је погинуо на Бобову 1875. године и остао му је син Милан. Секула Лукин се утопио у Тари приликом прелаза, а остали су му синови Сава-Миле и Видоје. Сава-Миле Секулов је имао Милосава који је умро у логору Нађмеђер у Мађарској 1917. године, а остао му је син Лука који је погинуо у НОР-у 1944. године, као командант батаљона.

Митар Данилов је имао шест синова: Павла, Милована, Андрију, Луку, Саву-Пурена и Шћепана од кога нема потомства. Павле Митров је погинуо у борби против Турака 1875. године и остао му је син Ристо. Он је имао Радосава-Рада, који је млад умро, те Павла и Радована, који су погинули у Првом свјетском рату. Милован Митров је имао два сина Васа и Марка. Васо Милованов има синове Божа и Милуна, а брат му Марко Јакова и Ђорђија.

Андрија Митров, звани Чарко, имао је синове Јована- Јокана и Димитрија од кога нема потомства. Јокан има Живка и Милоша.

Сава Митров звани Пурен, имао је три сина: Крста, Арсенија-Шуша и Видака. Крсто Пуренов има Вукашина, Јула и Милисава који има сина Обрада. Шушо Пуренов има синове Милана, Гојка и Милутина, који је био учесник Првог и Другог свјетског рата. У НОР-у се истакао као добар борац и активиста. Крајем рата је био командант мјеста Чајнича, Горажда и Рогатице. Имао је сина Гојка, јединца, који је погинуо у НОР-у и од кога нема потомства. Видак Пуренов има четири сина: Душана, Николу, Милована и Милоша-Мила.

Лазо-Кречко Данилов имао је три сина: Симеуна-Шора, Мика и Миливоја-Миша, који је одселио у Потковач. Од Симеуна Кречковог су Лазар-Пиле, Димитрије-Мишко (погинуо у Првом свјетском рату 1914.) и Драгић. Од Лазара-Пила је Симеун, од Димитрија Светозар и Милета, који је млад умро и није оставио потомство, а од Драгића је Неђељко који живи на Цетињу и презива се Јакшић.

Мико Кречков је погинуо у Првом свјетском рату. Остао му је син Сава а Сави Блажо. Миливоје Кречков који је одселио у Потковач има сина Марка.

Јуле Крстов је интерниран у заробљенички логор Нађмеђер у Мађарској, гдје је и умро 1917. године не оставивши потомство. Од Вукашина Крстова нема мушких потомака.

Братственици из овог братства су и у НОР-у, као и у претходним ратовима, масовно и активно учествовали, дајући своје животе за слободу у борбама против непријатеља.

У Комитском покрету 1916-1918. године учествовали су Милован Видаков, Иван Миланов и Јован Андријин.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна   ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (88)

Одговорите

88 коментара

  1. Nebojsa

    Нема на чему, покушај да нађеш и ону другу некако, стварно не знам како би могао да пошаљем другачије, нисам толико упућен у ову нову технологију . 🙂

    Требало би да нас има на тим западним странама, мада садa вероватно врло мало, после свега онога, можда смо и род.
    Велики поздрав

  2. Mihailo

    Pozdrav Nebojsa, onu prvu knjigu sam procitao nisam nasao nista o mojima, a onu drugu sam nasao na google ali nemoze da se otvori ili ja ne znam. Ako nista probacu da nadjem tu knjigu. Pozdrav

  3. Mihailo

    Nebojsa hvala ti puno za knjigu sinoc sam slucajno otisao da vidim dali ima nekih poruka i prijatno si me iznenadio,mucio sam se da otvorim i evo sad sam uspeo cak sam i na poslu razmisljao kako da provalim,bitno je da sam ga otvorio i skinuo hvala ti puno javicu ti sta sam nasao pozdrav i HVALA jos jednom

  4. Mihailo

    Procitao sam komplet stanovnistvo Majevice i Danilovica – nema. Mislim da su dosli direktno u Majur iz Bosne-Doboj ili CG-odnosno Morace (verovatno su samo prosli a tamo nisu imali imanje). Ja sam samo hteo da potvrdim moju sumnju da moji preci nisu ziveli na prostoru Majevice jer i tu su se naseljavali otprilike u vremenskom razdoblju kao i u mom selu gde sam rodjen (Majur,Sabac).Moram traziti dalje, a ako bi i ti Nebojsa naisao na stanovnistvo Doboja bilo bi mi od koristi, a i Beljine. Pozdrav i hvala ti jos jednom

  5. Nebojsa

    Врло вероватно да је тако као што кажеш. Кратко су се задржали у Босни, чим твоји памте да су из Црне Горе.
    Сигурно их има у околини Добоја још увек, само не постоји монографија у којој се говори о пореклу становништва Добоја.

    Даниловићи су вероватно стара пoродица, па претпостављам да се презиме није мењало приликом ове сеобе.

    Нема на чему, Михаило. Драго ми је да сам ти помогао бар мало. Поздрав .

  6. Mihailo

    Pomogao si mi puno jer jos uvek bi bio u dilemi bar ovako sam jednu prepreku otklonio.Hteo bih da te zamolim ako naidjes na bilo koji trag u vezi mog prezimena ili nadjes neki sadrzaj ili kao knjigu bilo koji dokument BiH,CG,Srbija ti mi posalji ako budes u mogucnosti,veliki pozdrav a i ja cu slati vama ako naidjem na nesto zanimljivo.

  7. Sarko

    Mihailo, evo jos nekih Danilovica: U Ducini kod Sopota zabelezeni su: Danilovici (Milicevici) 4 k., slave Sv. Luku doselili se iz okoline Uzica. U Stojniku kod Sopota imaju krvne rodjake 2 k., Milicevica. (podaci datiraju iz 1925 god (Kosmaj)

    U Azanji kod Smederevske Palanke zabelezeni su: Danilovici (Radomirovici) 33 k., slave Sv. Mrata. Predak Milinko dosao sa Kosova. Imao dva brata, racunaju da su od Milinka sesto koleno. Misle da su rod sa Palicima (Rafailovicima) 28 k., slave Sv. Mrata i sa Nikosavicima (Cosicima) 30 k., slave Sv. Mrata. koji su takodje doseljeni sa Kosova. (podaci datiraju iz 1925 godine, Jasenica).

    U Cernici kod Gnjilana ima nekoliko kuca Danilovica koji su nastali od roda Petrovica koji su poreklom iz Petrova kod Stimlja, slave Sv. Nikolu, doseljeni u Cernici oko 1780 godine, 1929 god. bilo ih je 20 domacinstva. Samo je mali broj njih zadrzao staro prezime Petrovic, sada se prezivaju kao Kostic, Simic, Danilovic, Nisic, Jankovic, Simijonovic i dr.

    • natasa

      Pozdrav svima!
      Ja sam Natasa Danilovic Hristic iz Beograda i moje poreklo (otac, deda) je iz Stojnika, opstina Sopot (Kosmaj kod Beograda). slava je Sv Nikola. Dalje od toga ne znam nista, tj. nije poznato iz kojih krajeva I kada smo se doselili u Sumadiju, ili smo mozda ovde starosedeoci (jedini izvor mi je knjiga Borivoja Drobnjakovica ”Kosmaj”). Baba mi je od Milosavljevica iz susednog sela Ducine. Znam po prici da smo dalji rod sa Milinkovicima i da se te dve familije medjusobno ne vencavaju.
      Pocela sam da istrazujem poreklo mojih I muzevljevih predaka (sa mamine strane licka prezimena Opsenica I Vitas, zatim Malodus I Oklovdzija, muzevljevi: Hristic, Antic, Bratuljevic I Baljic), kako bih deci napravila I ostavila rodoslov.
      Ako imate neke podatke ili ideje kako I u kom smeru da krenem, molim vas javite mi.
      Puno pozdrava.

  8. mihailo

    Hvala, Sarko. Moram proveriti ovo, samo mislim da ovo nije moja linija. Ali, u svakom slucaju, hvala, i ako naidjes na jos neke podatke ti mi ih posalji. Hvala jos jednom.

  9. Mihailo

    Cao Nebojsa, ima li nesto novo o mojima, da li si pronasao nesto? Ako jesi posalji mi na email.
    Nabavio sam onu knjigu od Askrabe, odnosno zena moja. Ja imam nekih problema sa kompom. Cujemo se, pozdrav

  10. Maja

    Pozdrav!,
    I mene zanimaju Danilovici, prema prici moje majke, njenom porodicnom predanju, preci Danilovici poticu iz Crne Gore, a naselili su se u selo Podgora opstina Breza, odatle su se cetiri brata raselila zbog “problema” sa Turcima, oko 1800g. Danilovici moje majke odselili su u selo Ocevlje, opstina Breza i po Josifu promenili prezime u Joksimovic, slave sv.Trifuna. Mi smo pronasli Danilovice koji slave sv.Trifuna u okolini Mrkonjic grada, ali moja majka smatra da je to ustvari jedan od brace raseljen iz Podgore, a ne predak. Prema predanju slavu nisu menjali. Situacija je cini mi se slicna kao i kod Mihaila, ali i mi jos ne nalazimo nacin da saznamo vise. Molim vas ako u svojoj potrazi naidjete na neki podatak da ga objavite. Srdacan pozdrav.