Порекло презимена Даниловић

7. март 2012.

коментара: 88

(према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

ДАНИЛОВИЋ. Крај и Граб (Зупци, Требиње). Некада су живјели и у “Долима под Стрбцом код Бихова”. Али, када су “Турци изишли из Новога населе се око Требиња и притисну им земље”. Тада се Даниловићи отуд иселе и населе се у Крај. Ово братство је у Зупцима “много поштовано, јер су од њих увек били свештеници”. а прича се, да су од њих биле три владике. Из Краја су двије породице прешле у Граб, а једна у Ћичево код Требиња. Раније су сц звали Костождери. Славе Ђурђевдан. Прцма подацима др Вукашиновића, Даниловићи су аутохтона зубачка породица. Раније су се звали Кнежевићи, али није познато зашто. У другој половини XVII вијека у Зупцима се спомиње кнез Кузман Даниловић. а нешто касније (1717.) поп Василије Даниловић, брат кнеза Кузмана. Године 1738. спомиње се и поп Ново Даниловић, као први међу тридесетак потписника, “Изјаве народа Хцрццговачког” упућене царском двору у Беч. Потписници изјаве кажу да су покорни царској власти, износе јој своје захтјеве и моле је за помоћ како би се ослободлли турске тираније. Презиме је, вјероватно, настало по имену неког претка који се звао Данило. Даниловићи су настањени и у Придворцима код Требиња.

 

(према књизи Стојана Караџића, Вука Шибалића: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло)

ДАНИЛОВИЋ (у Јунча Долу и Зарудиновачи)

Воде поријекло од Данила, сина попа Јакше. Данило се по Јакши презивао Јакшић, а његови потомци се по њему прозваше Даниловићи. Данило је имао три сина: Митра, Лаза-Кречка и Луку-Крека.

Данилов, Лука-Креко, имао је синове: Секулу, Данила, званог Малин и Ивана, који је млад нестао. Данило-Малин је погинуо на Бобову 1875. године и остао му је син Милан. Секула Лукин се утопио у Тари приликом прелаза, а остали су му синови Сава-Миле и Видоје. Сава-Миле Секулов је имао Милосава који је умро у логору Нађмеђер у Мађарској 1917. године, а остао му је син Лука који је погинуо у НОР-у 1944. године, као командант батаљона.

Митар Данилов је имао шест синова: Павла, Милована, Андрију, Луку, Саву-Пурена и Шћепана од кога нема потомства. Павле Митров је погинуо у борби против Турака 1875. године и остао му је син Ристо. Он је имао Радосава-Рада, који је млад умро, те Павла и Радована, који су погинули у Првом свјетском рату. Милован Митров је имао два сина Васа и Марка. Васо Милованов има синове Божа и Милуна, а брат му Марко Јакова и Ђорђија.

Андрија Митров, звани Чарко, имао је синове Јована- Јокана и Димитрија од кога нема потомства. Јокан има Живка и Милоша.

Сава Митров звани Пурен, имао је три сина: Крста, Арсенија-Шуша и Видака. Крсто Пуренов има Вукашина, Јула и Милисава који има сина Обрада. Шушо Пуренов има синове Милана, Гојка и Милутина, који је био учесник Првог и Другог свјетског рата. У НОР-у се истакао као добар борац и активиста. Крајем рата је био командант мјеста Чајнича, Горажда и Рогатице. Имао је сина Гојка, јединца, који је погинуо у НОР-у и од кога нема потомства. Видак Пуренов има четири сина: Душана, Николу, Милована и Милоша-Мила.

Лазо-Кречко Данилов имао је три сина: Симеуна-Шора, Мика и Миливоја-Миша, који је одселио у Потковач. Од Симеуна Кречковог су Лазар-Пиле, Димитрије-Мишко (погинуо у Првом свјетском рату 1914.) и Драгић. Од Лазара-Пила је Симеун, од Димитрија Светозар и Милета, који је млад умро и није оставио потомство, а од Драгића је Неђељко који живи на Цетињу и презива се Јакшић.

Мико Кречков је погинуо у Првом свјетском рату. Остао му је син Сава а Сави Блажо. Миливоје Кречков који је одселио у Потковач има сина Марка.

Јуле Крстов је интерниран у заробљенички логор Нађмеђер у Мађарској, гдје је и умро 1917. године не оставивши потомство. Од Вукашина Крстова нема мушких потомака.

Братственици из овог братства су и у НОР-у, као и у претходним ратовима, масовно и активно учествовали, дајући своје животе за слободу у борбама против непријатеља.

У Комитском покрету 1916-1918. године учествовали су Милован Видаков, Иван Миланов и Јован Андријин.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна   ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (88)

Одговорите

88 коментара

  1. Dejan Danilovic

    Dragi Danilovići,

    Evo da se I ja predstavim. Zovem se Dejan Danilović, rođen u Sremskoj Mitrovici.

    Par reči o mom poreklu: Otac mi je rodom iz sela Čengić pored Bijeljine. Nažalost nemam mnogo informacija o poreklu. Znam samo do čukundede koji se zvao Danilo Danilović. Teorija koju sam čuo od deda je da je on poreklom iz Hercegovine, da je tamo ubio nekog Turčina I pobegao u Semberiju. Samim tim ima I malo podataka o njegovom putu do Semberije. Pominjalo se I da je imao prezime Obrenović a da je on promenio u Danilović kad se doselio u Semberiju. Međutim sumnjam u tu tvrdnju jer mi je otac proveravao njegovu umrlicu I video da se njegov otac zvao Obren (ime majke nepoznato) te mislim da je to Obrenović vise nadimak po ocu. U Čengićupostoji još jedna porodica Danilović ali oni slave Svetog Aranđela I nismo rod.

    Interesantno je da slavimo Svetog Nikolu a to nije uobičajeno među Danilovićima. I još jedan “trag” koji imam je to što nas u selu zovu Vrele, I moj otac misli da je zato što je Danilo ili iz nekog sela Vrele (ili Vrela) ili je tu boravio na putu iz Hercegovine.

    Nije baš lako uhvatiti pravi trag kojim bih mogao da se vodim. MIslim da bi DNK bio jedini izlaz trenutno.

    • Dejan

      Pozdrav, i ja sam Danilović Dejan, takodje rodjen u Sremskoj Mitrovici 1993 godine… Moj tata je rodjen u Bosni, Suvo polje kod Bijeljine, majka Savka rodjeno Danilović a otac Mihajlo Jovanović,moj otac je uzeo prezime majke Danilović umesto oca svog Jovanović,pitao sam zasto je uzeo od majke umesto od oca, on mi je rekao zbog toga sto mu otac nije dao da ide u Nemacku na rad, pa mu je majka potpisala i napisala Čedomir Danilović, majka moga oca Savka Danilović mi je spominjala selo Čengić.

    • Dejan Danilovic

      U selu Čengić postoje dve familije Danilović za koje ja znam i koliko znam, nisu u srodstvu. Ja pripadam familiji koja slavi Svetog Nikolu.

  2. Joksim

    Tako je dejane. Dnk može dati odgovor na pitanje porijekla tvojih danilovica.

  3. mirjana kovacevic

    Hej,.moja majka je Danilovic(bilo je nezgodno prije nekih godina izjasniti se;-)).e,sada,ja sam iz Hrvatske,medutim jako mijesana…ono bitno je da porijeklo moje majke jest sa Kosova.Manastir Decane dobio je prvu vatru iz njene kolibe koja je proglasena zasticenom od UN-a kao najstarija biblijska gradnja na ovim prostorima.
    kako je majka kao mlada otisla iz tog kraja u hrvatsku,ne znam nista vise od nekoliko stvari koje sam pronasla na netu.igrom sudbine. nisam imala kompjutor 15 godina i sada se privikavam nesto kao s biciklom,no tako i teze uopce imam volje ici dublje u potragu…svakako da znate,Danilovici su usko vezani uz manastir Visoko Decane.kako napisah prva vatra donesena je u taj manastir iz te kolibe,kucice,ne znam tocno(bila sam jednom kao malena,nesto posebno,neizrecivo,kasnije su bili prisiljeni prodati,ako se ne varam.)-ima knjiga o njoj,ne mogu doci do nje,gdje se mozete uvjeriti u ispravnost ovog o cemu vam pisem.isprike na gramatici,jako sam bolesna i jedva pisem.nije da je neko opravdanje ali eto,nesto.
    mene jako zanima porijeklo moje majke koja nazalost nije vise tu medu nama,nasla je mir na nekom boljem mjestu.ipak,makar odgojena u kozmopolitskom duhu,nesto me kopka.to nije tesko shvatiti.zelim vam dobru potragu i saljem veliki pozz!
    p.s.ucila sam cirilicu u skoli ali najiskrenije,pola toga ne razumijem,moje isprike i za to.mozda mi je nesto promaknulo a da ima veze sa mojom pricom.

  4. Aleksandar

    Postovan i…moj deda je iz Gnjilana zarko danilovic, pradeda zivko danilovic dosao iz cg koliko znam, ziveo u gnjilanama pa u kraljevu , zarko rodjen 1926 , od zivka i vete danilovic..krsna slava Sveti Nikola 19 dec! Da li mi mozete reci od koje grane danilovica mi ide poreklo?!

  5. Војислав Ананић

    ДАНИЛОВИЋ (п), Крај и Граб (Зупци, Требиње). Некада су живјели и у “Долима под Штрбцом код Бихова”. Али, када су “Турци изишли из Новога населе се око Требиња и притисну им земље“. Тада се Даниловићи отуд иселе и населе се у Крај. Ово братство је у Зупцима “много поштовано, јер су од њих увек били свештеници”, а прича се, да су од њих биле три владике. Из Краја су двије породице прешле у Граб, а једна у Чичево код Требиња, Раније су се звали Костождери. Славе Ђурђевдан (75:1250). Према подацима др Вукашиновића, Даниловићи су аутохтона зубачка породица. Раније су се звали Кнежевићи. али није познато зашто. У другој половини 17. вијека у Зупцима се спомиње кнез Кузман Даниловић, а нешто касније (1717.) поп Василије Даниловић, брат кнеза Кузмана. Године 1738. спомиње се и поп Ново Даниловић, као први међу тридесетак потписника, “Изјаве народа Херцеговачког” упућене царском двору у Беч. Пописници изјаве кажу да су покорни царској власти. Износе јој своје захтјеве и моле је за помоћ како би се ослободили турске тираније. Презиме је, вјероватно, настало по имену неког претка који се звао Данило (180:51). Даниловићи су настањени и у Придворцима код Требиња.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. Boban

    Zdravo postovana Milice. Povremeno procitam sta ljudi ovde pisu. Predstavljam da znas da najsigurnije podatke o poreklu, prezimenima, migraciju mozes naci u knjigama Jovana Cvijica. Mada ima ozbiljnog materijala pored Cvijicevog ima jos kod 2 (stara) autora. S vemu ovome treba dodati i Dubrovacki arhiv – koji sam posetio kroz 2 odlaska. Tamo sam dosta pronašao o mojim Danilovic ima. Neverovatan arhiv, mozda “najjaci” u srednjoj Evropi. Tvoji Danilovic kao i moji (moji delom) su iz stare Hercegovina (mada vise volim stari naziv Hum i Zahumlje, rec Hercegovina ima u svom znacenju rec nema kog porekla Hercog, po tituli koju je Svegi Sava dobio od Barbarose, pa posle 150-170 g. Posle smrti Svetog Save, proglasava prvi Hercog-Hercog Stefan Vukcic. Po njemu kasnije Hercegovina). Ceo predeo koji si spomenula da su tvoji odatle, je nekada pripadao staroj Hercegovini. Do Berlinskog kongresa kada prelazi pod Crnu Goru. Prastari poreklo tvojih Danilovic je iz Raske, a mojih iz Decana. Pronašao sam sve svoje migracije. Kroz prvenstvo Decanske hristovulje (XII-XIII) zatim u spomenutom Dubrovackom arhivu iz perioda (XIII-XIV) zatim kasniji period kroz turske teftere i crkvene knjige. Dolaskom turaka 30-40 god., posle Kosovskog boja, turci su dobar deo stanovnistva proterali. Vecina su pobegli u tadašnje Hum-Humlje i Zahumlje nedugo zatim Hercegovina. Logično da su pobegli u krs. Te krajeve su turci izbegavali. Moj mejl je [email protected] Slobodan Danilovic – Boban. – Slava Sveti Trifun. – P. S. – Pardon za neke slovne greske, kucao sam preko mobilnog, gde je sve jako sitno i ne pregledno. Pozdrav

    • Filip Andrić

      Odakle su tvoji Danilovici porijeklom? U Podrasnici i Mednoj kod Mrkonjic Grada ima Danilovica sa slavom Trivunjdan. Ima ih iste slave i u Gornjim Vrbljanima kod Ribnika, Perucici kod Jezera i Romanovcima kod Gradiske. 1882-e se u crkvenom sematizmu se sa tom slavom spominju i u Varcar Vakufu (danasnji Mrkonjic Grad).

      • Petar

        Moje prezime je Joksimovic, pre smo se prezivali Danilovic i Slavimo Svetog Trifuna.
        Poreklo je is centralne Bosne, Breza, ali sam uspeo da saznam da smo daljnim poreklom iz okoline Kljuca ili Mrkonjic Grada.
        Vise od toga nisam mogao da saznam, iako sam pokusavao godinama.
        Da li znate nesta o Danilovicima koje ste spomenuli? Odakle su dosli u Krajinu?

        • Mirjana

          Petre, moja majka je Danilović iz Medne (Mrkonjić Grad) i mislim da je od pradjeda brat odselio negdje oko Sarajeva. Vjerovatno su to vaši. Takođe, i muž mi je Danilović (Podrašnica, Mrkonjić Grad), oba roditelja su mu Danilovići. Svi slave sv.Trifuna. Od njegovog djeda sam čula da su se svi doselili iz Crne Gore.

    • Ivan Danilović

      Poštovani,Bobane,da li slucajno znate,poreklo mojih Danilovića.Selo Gornja Tresnjevica kod Aranđelovca.Velikaa smo porodica.Tu smo sigurno posle Prvog Srpskog Ustanka.Slavimo Svetog Lazara ! Vrbicu.Srdacno.Ivan Danilović.

  7. Darko

    Pozdrav Danilovići,

    Pokušavam naći više informacija o familiji.
    Deda kao i njegova dva brata su rodjeni u Uzićima. Dedin jedan brat je od zajednicke majke a drugi je polu brat jer se pradeda ponovo oženio. Dedina majka je umrla kad su bili mali i ne znamo njeno ime, a ime od maćehe je Desanka. Pradeda se zvao Radiša i imao je brata kome ne znamo ime. Predpostavljamo da su se i pradeda i njegov brat rodili u Uzićima.
    Baba moja, očeva majka je od Marjanovića iz Visibabe od oca Vojina.

    Zahvalio bih se ako neko moze da me uputi kako i gde mogu da nadjem više informacija o pradedi i dalje od njega.

  8. Небојша

    Има нас Даниловића и који смо пореклом из Москве. Потичемо од Данила Московског који се доселио у Београд и оснивач је београдског насеља Миријево.

    Волео бих ако неко има мало више информација о овој линији Даниловића, који за своју крсну славу славе Св. Андреја Првозваног.