Poreklo prezimena Danilović

7. mart 2012.

komentara: 88

(prema knjizi Hercegovačka prezimena, Rista Milićevića)

DANILOVIĆ. Kraj i Grab (Zupci, Trebinje). Nekada su živjeli i u “Dolima pod Strbcom kod Bihova”. Ali, kada su “Turci izišli iz Novoga nasele se oko Trebinja i pritisnu im zemlje”. Tada se Danilovići otud isele i nasele se u Kraj. Ovo bratstvo je u Zupcima “mnogo poštovano, jer su od njih uvek bili sveštenici”. a priča se, da su od njih bile tri vladike. Iz Kraja su dvije porodice prešle u Grab, a jedna u Ćičevo kod Trebinja. Ranije su sc zvali Kostožderi. Slave Đurđevdan. Prcma podacima dr Vukašinovića, Danilovići su autohtona zubačka porodica. Ranije su se zvali Kneževići, ali nije poznato zašto. U drugoj polovini XVII vijeka u Zupcima se spominje knez Kuzman Danilović. a nešto kasnije (1717.) pop Vasilije Danilović, brat kneza Kuzmana. Godine 1738. spominje se i pop Novo Danilović, kao prvi među tridesetak potpisnika, “Izjave naroda Hcrccgovačkog” upućene carskom dvoru u Beč. Potpisnici izjave kažu da su pokorni carskoj vlasti, iznose joj svoje zahtjeve i mole je za pomoć kako bi se oslobodlli turske tiranije. Prezime je, vjerovatno, nastalo po imenu nekog pretka koji se zvao Danilo. Danilovići su nastanjeni i u Pridvorcima kod Trebinja.

 

(prema knjizi Stojana Karadžića, Vuka Šibalića: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo)

DANILOVIĆ (u Junča Dolu i Zarudinovači)

Vode porijeklo od Danila, sina popa Jakše. Danilo se po Jakši prezivao Jakšić, a njegovi potomci se po njemu prozvaše Danilovići. Danilo je imao tri sina: Mitra, Laza-Krečka i Luku-Kreka.

Danilov, Luka-Kreko, imao je sinove: Sekulu, Danila, zvanog Malin i Ivana, koji je mlad nestao. Danilo-Malin je poginuo na Bobovu 1875. godine i ostao mu je sin Milan. Sekula Lukin se utopio u Tari prilikom prelaza, a ostali su mu sinovi Sava-Mile i Vidoje. Sava-Mile Sekulov je imao Milosava koji je umro u logoru Nađmeđer u Mađarskoj 1917. godine, a ostao mu je sin Luka koji je poginuo u NOR-u 1944. godine, kao komandant bataljona.

Mitar Danilov je imao šest sinova: Pavla, Milovana, Andriju, Luku, Savu-Purena i Šćepana od koga nema potomstva. Pavle Mitrov je poginuo u borbi protiv Turaka 1875. godine i ostao mu je sin Risto. On je imao Radosava-Rada, koji je mlad umro, te Pavla i Radovana, koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu. Milovan Mitrov je imao dva sina Vasa i Marka. Vaso Milovanov ima sinove Boža i Miluna, a brat mu Marko Jakova i Đorđija.

Andrija Mitrov, zvani Čarko, imao je sinove Jovana- Jokana i Dimitrija od koga nema potomstva. Jokan ima Živka i Miloša.

Sava Mitrov zvani Puren, imao je tri sina: Krsta, Arsenija-Šuša i Vidaka. Krsto Purenov ima Vukašina, Jula i Milisava koji ima sina Obrada. Šušo Purenov ima sinove Milana, Gojka i Milutina, koji je bio učesnik Prvog i Drugog svjetskog rata. U NOR-u se istakao kao dobar borac i aktivista. Krajem rata je bio komandant mjesta Čajniča, Goražda i Rogatice. Imao je sina Gojka, jedinca, koji je poginuo u NOR-u i od koga nema potomstva. Vidak Purenov ima četiri sina: Dušana, Nikolu, Milovana i Miloša-Mila.

Lazo-Krečko Danilov imao je tri sina: Simeuna-Šora, Mika i Milivoja-Miša, koji je odselio u Potkovač. Od Simeuna Krečkovog su Lazar-Pile, Dimitrije-Miško (poginuo u Prvom svjetskom ratu 1914.) i Dragić. Od Lazara-Pila je Simeun, od Dimitrija Svetozar i Mileta, koji je mlad umro i nije ostavio potomstvo, a od Dragića je Neđeljko koji živi na Cetinju i preziva se Jakšić.

Miko Krečkov je poginuo u Prvom svjetskom ratu. Ostao mu je sin Sava a Savi Blažo. Milivoje Krečkov koji je odselio u Potkovač ima sina Marka.

Jule Krstov je interniran u zarobljenički logor Nađmeđer u Mađarskoj, gdje je i umro 1917. godine ne ostavivši potomstvo. Od Vukašina Krstova nema muških potomaka.

Bratstvenici iz ovog bratstva su i u NOR-u, kao i u prethodnim ratovima, masovno i aktivno učestvovali, dajući svoje živote za slobodu u borbama protiv neprijatelja.

U Komitskom pokretu 1916-1918. godine učestvovali su Milovan Vidakov, Ivan Milanov i Jovan Andrijin.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana   ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (88)

Odgovorite

88 komentara

  1. Dejan Danilovic

    Dragi Danilovići,

    Evo da se I ja predstavim. Zovem se Dejan Danilović, rođen u Sremskoj Mitrovici.

    Par reči o mom poreklu: Otac mi je rodom iz sela Čengić pored Bijeljine. Nažalost nemam mnogo informacija o poreklu. Znam samo do čukundede koji se zvao Danilo Danilović. Teorija koju sam čuo od deda je da je on poreklom iz Hercegovine, da je tamo ubio nekog Turčina I pobegao u Semberiju. Samim tim ima I malo podataka o njegovom putu do Semberije. Pominjalo se I da je imao prezime Obrenović a da je on promenio u Danilović kad se doselio u Semberiju. Međutim sumnjam u tu tvrdnju jer mi je otac proveravao njegovu umrlicu I video da se njegov otac zvao Obren (ime majke nepoznato) te mislim da je to Obrenović vise nadimak po ocu. U Čengićupostoji još jedna porodica Danilović ali oni slave Svetog Aranđela I nismo rod.

    Interesantno je da slavimo Svetog Nikolu a to nije uobičajeno među Danilovićima. I još jedan “trag” koji imam je to što nas u selu zovu Vrele, I moj otac misli da je zato što je Danilo ili iz nekog sela Vrele (ili Vrela) ili je tu boravio na putu iz Hercegovine.

    Nije baš lako uhvatiti pravi trag kojim bih mogao da se vodim. MIslim da bi DNK bio jedini izlaz trenutno.

    • Dejan

      Pozdrav, i ja sam Danilović Dejan, takodje rodjen u Sremskoj Mitrovici 1993 godine… Moj tata je rodjen u Bosni, Suvo polje kod Bijeljine, majka Savka rodjeno Danilović a otac Mihajlo Jovanović,moj otac je uzeo prezime majke Danilović umesto oca svog Jovanović,pitao sam zasto je uzeo od majke umesto od oca, on mi je rekao zbog toga sto mu otac nije dao da ide u Nemacku na rad, pa mu je majka potpisala i napisala Čedomir Danilović, majka moga oca Savka Danilović mi je spominjala selo Čengić.

    • Dejan Danilovic

      U selu Čengić postoje dve familije Danilović za koje ja znam i koliko znam, nisu u srodstvu. Ja pripadam familiji koja slavi Svetog Nikolu.

  2. Joksim

    Tako je dejane. Dnk može dati odgovor na pitanje porijekla tvojih danilovica.

  3. mirjana kovacevic

    Hej,.moja majka je Danilovic(bilo je nezgodno prije nekih godina izjasniti se;-)).e,sada,ja sam iz Hrvatske,medutim jako mijesana…ono bitno je da porijeklo moje majke jest sa Kosova.Manastir Decane dobio je prvu vatru iz njene kolibe koja je proglasena zasticenom od UN-a kao najstarija biblijska gradnja na ovim prostorima.
    kako je majka kao mlada otisla iz tog kraja u hrvatsku,ne znam nista vise od nekoliko stvari koje sam pronasla na netu.igrom sudbine. nisam imala kompjutor 15 godina i sada se privikavam nesto kao s biciklom,no tako i teze uopce imam volje ici dublje u potragu…svakako da znate,Danilovici su usko vezani uz manastir Visoko Decane.kako napisah prva vatra donesena je u taj manastir iz te kolibe,kucice,ne znam tocno(bila sam jednom kao malena,nesto posebno,neizrecivo,kasnije su bili prisiljeni prodati,ako se ne varam.)-ima knjiga o njoj,ne mogu doci do nje,gdje se mozete uvjeriti u ispravnost ovog o cemu vam pisem.isprike na gramatici,jako sam bolesna i jedva pisem.nije da je neko opravdanje ali eto,nesto.
    mene jako zanima porijeklo moje majke koja nazalost nije vise tu medu nama,nasla je mir na nekom boljem mjestu.ipak,makar odgojena u kozmopolitskom duhu,nesto me kopka.to nije tesko shvatiti.zelim vam dobru potragu i saljem veliki pozz!
    p.s.ucila sam cirilicu u skoli ali najiskrenije,pola toga ne razumijem,moje isprike i za to.mozda mi je nesto promaknulo a da ima veze sa mojom pricom.

    • mirjana kovacevic

      p.p.s.moja majka je slavila svetog Nikolu!

      • Mihailo

        Za Mirjanu Kovacevic:

        Ako posedujete fejsbuk ukucajte u pretrage „Bratstvo Danilovic„kliknike na pridruzi me grupi,i admini ce vas ubaciti u grupu. U toj grupi pronacete gotovo sve sto vas interesuje o vasem poreklu a ujedno mozete da postavljate pitanja i odgovore,pozdrav.
        Ovo vazi za sve koji su od roda Danilovic.

  4. Aleksandar

    Postovan i…moj deda je iz Gnjilana zarko danilovic, pradeda zivko danilovic dosao iz cg koliko znam, ziveo u gnjilanama pa u kraljevu , zarko rodjen 1926 , od zivka i vete danilovic..krsna slava Sveti Nikola 19 dec! Da li mi mozete reci od koje grane danilovica mi ide poreklo?!

  5. Vojislav Ananić

    DANILOVIĆ (p), Kraj i Grab (Zupci, Trebinje). Nekada su živjeli i u “Dolima pod Štrbcom kod Bihova”. Ali, kada su “Turci izišli iz Novoga nasele se oko Trebinja i pritisnu im zemlje“. Tada se Danilovići otud isele i nasele se u Kraj. Ovo bratstvo je u Zupcima “mnogo poštovano, jer su od njih uvek bili sveštenici”, a priča se, da su od njih bile tri vladike. Iz Kraja su dvije porodice prešle u Grab, a jedna u Čičevo kod Trebinja, Ranije su se zvali Kostožderi. Slave Đurđevdan (75:1250). Prema podacima dr Vukašinovića, Danilovići su autohtona zubačka porodica. Ranije su se zvali Kneževići. ali nije poznato zašto. U drugoj polovini 17. vijeka u Zupcima se spominje knez Kuzman Danilović, a nešto kasnije (1717.) pop Vasilije Danilović, brat kneza Kuzmana. Godine 1738. spominje se i pop Novo Danilović, kao prvi među tridesetak potpisnika, “Izjave naroda Hercegovačkog” upućene carskom dvoru u Beč. Popisnici izjave kažu da su pokorni carskoj vlasti. Iznose joj svoje zahtjeve i mole je za pomoć kako bi se oslobodili turske tiranije. Prezime je, vjerovatno, nastalo po imenu nekog pretka koji se zvao Danilo (180:51). Danilovići su nastanjeni i u Pridvorcima kod Trebinja.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Boban

    Zdravo postovana Milice. Povremeno procitam sta ljudi ovde pisu. Predstavljam da znas da najsigurnije podatke o poreklu, prezimenima, migraciju mozes naci u knjigama Jovana Cvijica. Mada ima ozbiljnog materijala pored Cvijicevog ima jos kod 2 (stara) autora. S vemu ovome treba dodati i Dubrovacki arhiv – koji sam posetio kroz 2 odlaska. Tamo sam dosta pronašao o mojim Danilovic ima. Neverovatan arhiv, mozda “najjaci” u srednjoj Evropi. Tvoji Danilovic kao i moji (moji delom) su iz stare Hercegovina (mada vise volim stari naziv Hum i Zahumlje, rec Hercegovina ima u svom znacenju rec nema kog porekla Hercog, po tituli koju je Svegi Sava dobio od Barbarose, pa posle 150-170 g. Posle smrti Svetog Save, proglasava prvi Hercog-Hercog Stefan Vukcic. Po njemu kasnije Hercegovina). Ceo predeo koji si spomenula da su tvoji odatle, je nekada pripadao staroj Hercegovini. Do Berlinskog kongresa kada prelazi pod Crnu Goru. Prastari poreklo tvojih Danilovic je iz Raske, a mojih iz Decana. Pronašao sam sve svoje migracije. Kroz prvenstvo Decanske hristovulje (XII-XIII) zatim u spomenutom Dubrovackom arhivu iz perioda (XIII-XIV) zatim kasniji period kroz turske teftere i crkvene knjige. Dolaskom turaka 30-40 god., posle Kosovskog boja, turci su dobar deo stanovnistva proterali. Vecina su pobegli u tadašnje Hum-Humlje i Zahumlje nedugo zatim Hercegovina. Logično da su pobegli u krs. Te krajeve su turci izbegavali. Moj mejl je [email protected] Slobodan Danilovic – Boban. – Slava Sveti Trifun. – P. S. – Pardon za neke slovne greske, kucao sam preko mobilnog, gde je sve jako sitno i ne pregledno. Pozdrav

    • Filip Andrić

      Odakle su tvoji Danilovici porijeklom? U Podrasnici i Mednoj kod Mrkonjic Grada ima Danilovica sa slavom Trivunjdan. Ima ih iste slave i u Gornjim Vrbljanima kod Ribnika, Perucici kod Jezera i Romanovcima kod Gradiske. 1882-e se u crkvenom sematizmu se sa tom slavom spominju i u Varcar Vakufu (danasnji Mrkonjic Grad).

      • Petar

        Moje prezime je Joksimovic, pre smo se prezivali Danilovic i Slavimo Svetog Trifuna.
        Poreklo je is centralne Bosne, Breza, ali sam uspeo da saznam da smo daljnim poreklom iz okoline Kljuca ili Mrkonjic Grada.
        Vise od toga nisam mogao da saznam, iako sam pokusavao godinama.
        Da li znate nesta o Danilovicima koje ste spomenuli? Odakle su dosli u Krajinu?

        • Mirjana

          Petre, moja majka je Danilović iz Medne (Mrkonjić Grad) i mislim da je od pradjeda brat odselio negdje oko Sarajeva. Vjerovatno su to vaši. Takođe, i muž mi je Danilović (Podrašnica, Mrkonjić Grad), oba roditelja su mu Danilovići. Svi slave sv.Trifuna. Od njegovog djeda sam čula da su se svi doselili iz Crne Gore.

    • Ivan Danilović

      Poštovani,Bobane,da li slucajno znate,poreklo mojih Danilovića.Selo Gornja Tresnjevica kod Aranđelovca.Velikaa smo porodica.Tu smo sigurno posle Prvog Srpskog Ustanka.Slavimo Svetog Lazara ! Vrbicu.Srdacno.Ivan Danilović.

  7. Darko

    Pozdrav Danilovići,

    Pokušavam naći više informacija o familiji.
    Deda kao i njegova dva brata su rodjeni u Uzićima. Dedin jedan brat je od zajednicke majke a drugi je polu brat jer se pradeda ponovo oženio. Dedina majka je umrla kad su bili mali i ne znamo njeno ime, a ime od maćehe je Desanka. Pradeda se zvao Radiša i imao je brata kome ne znamo ime. Predpostavljamo da su se i pradeda i njegov brat rodili u Uzićima.
    Baba moja, očeva majka je od Marjanovića iz Visibabe od oca Vojina.

    Zahvalio bih se ako neko moze da me uputi kako i gde mogu da nadjem više informacija o pradedi i dalje od njega.

  8. Nebojša

    Ima nas Danilovića i koji smo poreklom iz Moskve. Potičemo od Danila Moskovskog koji se doselio u Beograd i osnivač je beogradskog naselja Mirijevo.

    Voleo bih ako neko ima malo više informacija o ovoj liniji Danilovića, koji za svoju krsnu slavu slave Sv. Andreja Prvozvanog.