Порекло презимена Дамјановић

7. марта 2012.

коментара: 64

Презиме Дамјановић појављује се међу православцима и католицима у Херцеговини, а има га и у Лици (Срб).

У Херцеговини православни Дамјановићи, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима” живе у Главској (Требиње). Пореклом су из Трешњева у Црној Гори, од братства Николића. Славе “други дан Духова”, а прислужују Благовести.

Дамјановићи католици су присутни у Љутом Доцу и Биограцима (Широки Бријег). Даљом старином су из Црне Горе. Према породичном предању, била су три брата. Један је одселио у Босну, а друга двојица у Љути Долац.  У Биограце су дошли из Љутог Доца пре Другог светског рата. За Дамјановиће у Љутом Доцу Јевто Дедијер је нашао да су од православних Симића и да су славили Никољдан. За породице у Биограцима наводи да су “Креци из Опузена”, да су дошли пре 200 година и да су славили Илиндан. По овом аутору, реч је о различитим породицама које нису у сродству, док “њихова данашња породична традиција говори супротно”.

Дамјановићи у Лици су из Срба и околине. Славе Јовањдан.

Дамјановића има у Хрватској на острву Брачу.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован (у Лици), Свети Никола, Свети Илија

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДАМЈАНОВИЋИ 

(у Тепцима)

Милорад Дамјановић је 1955. године дошао са Ограђенице у Тепца, гдје се оженио и остао да живи на миразу. Нема мушких потомака.

Славе Видовдан.

*  *  *

ДАМЈАНОВИЋИ

(у Градини и Пасјем Нуглу)

Воде поријекло од Дамјановића са Косанице, одакле је 1855. године Бјеко Дамјановић, са синовима Пером, Ристом, Драгом и Милутином, као ускок ускочио у Шаранце и населио се у Градини, гдје и данас живе њихови потомци.

Гојко Мирков се са Традине доселио 1961. године у Пасји Нугао на земљу коју је купио од Стрелица.

Има их у разним мјестима гдје су одлазили ради запослења.

Славе Никољдан.

*   *   *

ДАМЈАНОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из пивског села Буковца, одакле су се три брата – Благоје, Марко и Алекса, око 1750. године, преселила у Гацко, како пише Светозар Томић у књизи Пива и Пивљани. Благоје се из Гацка врати на своју старевину, у село Буковац, и од њега су тамошњи Благојевићи; Марко се одсели у Катунску нахију, и од њега су Марковљани из Марковине, а Алексин потомак пређе у Ускоке и од њега су Алексићи на Малинску.

А. Лубурић наводи у својој књизи Дробњаци – ллеме у Херцеговини да су Алексићи, односно Дамјановићи, старином из Пиве, од братства Благојевића, да су се одселили из Пиве у гатачко село Локвице, гдје су крајем 18. вијека живјели Ристо, са синовима Алексом и Пером, и Илија, с Мићом и Ђорђијем. Сви су се они тада презивали Дамјановићи, по Ристову оцу Дамјану.

Негдје око 1795. године заваде се с Турцима из Гацка, убију неког зулумћара и побјегну у Горњу Морачу.

Сљедеће 1796. године преселе се на Малинско, одакле су четовали и истакли се као добри јунаци.

Коста Алексић – Дамјановић, официр, командир чете на Мојковцу, рањен је 7. јануара 1916. године.

Момир Костин, љекар у НОП-у од првих устаничких дана, био је управник болница у Шавнику, Пошћењу и Безују; референт санитета у бригади и дивизији, РВИ, носилац Партизанске споменице 1941. Његов син млади Звонимир-Циле налазио се у строју Седме крајишке и Четврте и Пете црногорске пролетерске бригаде и при шифрантском одјељењу Врховног штаба (шифрант).

Момчило Владов са Малинска погинуо је као борац Четврте црногорске бригаде јула 1943. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

 1. Biljana

  U selu Golubić pored Knina je postojao zaseok Damjanović. Vidim da od njima niko ne piše, a bio bi red da se spomenu. Ti Damjanovići su većinom izbjegli 1995. Sad ih vjerovatno ima po cijelom svjetu. Ne znam od kad su u Golubiću al definitivno prije 1900.
  Pozdrav

 2. KIKO PAVLOV

  U SELU MAOČE KOD PLJEVALJA IMA JEDNA KUĆA DAMJANOVĆA KOJI SU TU DOŠLI POSLE VELIKOG RATA slave sv. Nikolu
  .MILIĆ /Damjan/ DAMJANOVIĆ je DOBIO JE IMANJE I KUĆU.BIO JE KOMITA I VOJNIK CRNOGORSKE,VOJSKE zatvorenik u zatvoru u Doboju iz koga je pobegao NOSILAC MEDALJE OBILIĆA, ALBANSKE SPOMENICEI DANILOVOG KRSTA.
  UMRO JE 1918 GODINE, I NJEGOVA ŽENA OSDTALA JE SA DVOJE DCE I SA TTRUDNA SA MOJIM OCEM PAVLOM.
  STAKA ĆERKA RISTANA MILIKIĆA /KONJEVIĆ/ IZ LEVER TARE ZVANI RISTAN VARNICA UBIJEN JE OD STRANE AUSTRIJANACA ISPRED KUĆE NA PREVARU.
  STAKA JE DOVELA DEVERA LAZARA DA OBRADJUJE ZEMLJU GDE GA JE I OŽENILA.
  LAZAR NIJE IŠAO U VOJSKU JER JE BIO STARATELJ DECI I IMOVINI SVOGA BRATA, ALI JE 1936 GODINE POMOGNUT OD STRANE UČITELJA STEVANA BOJOVIĆA SA FALSIFIKOVANIM ISPRAVAMNA PRENEO ZEMLJU NA SVOJE IME.
  STARALAC JE PRENEO ZEMLJU _I NAPRAVIO VELIKO GREH…
  1953 GODNE OSTAVINSKI POSTUPAK VOŽEN POSLE SMRTI MILIĆA I NJEGVA ŽENA PROGLAŠENA ZA NASLEDNIKA
  2000 GODINE DOKUMENTA SU POSLATA NA UNIVERZITET U BERNU NA VEŠTAČENJE I PROGLAŠENA AZA FALSIFIKAT.LAZAR JE FALSIFIKATOR.-
  KUĆA MILIĆA DAMJANOVIĆA U SELU MAOČE, NA REČKOM BRDU JE SADA PRAZNA U SELU NIKO NE ŽIVI,, A POTOMCI LAZARA NE MOGU DA SE SUOČE SA ISTINOM,ŽIVE I DALJE U LAŽIMA.NJEGOV SIN JE BIO LEKAR I IZVRŠIO JE SAMOUBISTVO .ZESTO JE TO URADIO.KAŽU DA JE BIO BOLESTAN, ALI MU JE SESTRA DUŠANKA ZV. MARA REKLA
  TO MU NIKADA NEĆU OPROSTITI…

 3. KIKO PAVLOV

  Дамјановић Милић, син Дамјана рођен је у Каљића лијески код Бијелог поља,а води се поријекло са Чева.Слави се Св Никола.После великог рата добио је имање у селу Маоче општина Премчанска, али је умро од ‘шпањолке” 1918 године
  Имао је два сина и ћерку Живану / удата Ђаковић/ сина Живка и Павла Живко је живео у Београду и Панчеву. Погинуо 1941 године у битци у Пљевљима.

  Павле јеумро 1999 у Београду.Оставио два сина Драгољуба и Мирољуба. Живе у Београду .

 4. KIKO PAVLOV

  Treba da se zna da je Lazar,Damjanović, najmlađi sin Damjana Damjanovića imao dva sina Momira i Draga.i četiri ćerke /Jelenku /Jelu/ udatu Jović, Jovanku udatu Obradović,,Stanku /Ćanu/ udatu Ćirović i Dušanku /Maru/ udatu Šestović
  Momir je ima sina Branka i ćerku Biljanu.
  Drago je imao dva sina Dejana i Dalibora, Dalibora i ćerku Dubravku. Svi žive u Podgorici, osim ćerke Dubravke koja je udata i živi u Kanadi.

 5. Aleksandra Damjanovic

  Pozdrav svim dobrim Damjanovicima!

 6. Damjanovc Zdravko

  interesuje me poreklo Damjanovica iz zelinje g ,duga njiva,paleznica