Poreklo prezimena Damjanović

7. mart 2012.

komentara: 87

Prezime Damjanović pojavljuje se među pravoslavcima i katolicima u Hercegovini, a ima ga i u Lici (Srb).

U Hercegovini pravoslavni Damjanovići, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima” žive u Glavskoj (Trebinje). Poreklom su iz Trešnjeva u Crnoj Gori, od bratstva Nikolića. Slave “drugi dan Duhova”, a prislužuju Blagovesti.

Damjanovići katolici su prisutni u Ljutom Docu i Biogracima (Široki Brijeg). Daljom starinom su iz Crne Gore. Prema porodičnom predanju, bila su tri brata. Jedan je odselio u Bosnu, a druga dvojica u Ljuti Dolac.  U Biograce su došli iz Ljutog Doca pre Drugog svetskog rata. Za Damjanoviće u Ljutom Docu Jevto Dedijer je našao da su od pravoslavnih Simića i da su slavili Nikoljdan. Za porodice u Biogracima navodi da su “Kreci iz Opuzena”, da su došli pre 200 godina i da su slavili Ilindan. Po ovom autoru, reč je o različitim porodicama koje nisu u srodstvu, dok “njihova današnja porodična tradicija govori suprotno”.

Damjanovići u Lici su iz Srba i okoline. Slave Jovanjdan.

Damjanovića ima u Hrvatskoj na ostrvu Braču.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan (u Lici), Sveti Nikola, Sveti Ilija

_______________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DAMJANOVIĆI 

(u Tepcima)

Milorad Damjanović je 1955. godine došao sa Ograđenice u Tepca, gdje se oženio i ostao da živi na mirazu. Nema muških potomaka.

Slave Vidovdan.

*  *  *

DAMJANOVIĆI

(u Gradini i Pasjem Nuglu)

Vode porijeklo od Damjanovića sa Kosanice, odakle je 1855. godine Bjeko Damjanović, sa sinovima Perom, Ristom, Dragom i Milutinom, kao uskok uskočio u Šarance i naselio se u Gradini, gdje i danas žive njihovi potomci.

Gojko Mirkov se sa Tradine doselio 1961. godine u Pasji Nugao na zemlju koju je kupio od Strelica.

Ima ih u raznim mjestima gdje su odlazili radi zaposlenja.

Slave Nikoljdan.

*   *   *

DAMJANOVIĆI

(na Malinsku)

Porijeklom su iz pivskog sela Bukovca, odakle su se tri brata – Blagoje, Marko i Aleksa, oko 1750. godine, preselila u Gacko, kako piše Svetozar Tomić u knjizi Piva i Pivljani. Blagoje se iz Gacka vrati na svoju starevinu, u selo Bukovac, i od njega su tamošnji Blagojevići; Marko se odseli u Katunsku nahiju, i od njega su Markovljani iz Markovine, a Aleksin potomak pređe u Uskoke i od njega su Aleksići na Malinsku.

A. Luburić navodi u svojoj knjizi Drobnjaci – lleme u Hercegovini da su Aleksići, odnosno Damjanovići, starinom iz Pive, od bratstva Blagojevića, da su se odselili iz Pive u gatačko selo Lokvice, gdje su krajem 18. vijeka živjeli Risto, sa sinovima Aleksom i Perom, i Ilija, s Mićom i Đorđijem. Svi su se oni tada prezivali Damjanovići, po Ristovu ocu Damjanu.

Negdje oko 1795. godine zavade se s Turcima iz Gacka, ubiju nekog zulumćara i pobjegnu u Gornju Moraču.

Sljedeće 1796. godine presele se na Malinsko, odakle su četovali i istakli se kao dobri junaci.

Kosta Aleksić – Damjanović, oficir, komandir čete na Mojkovcu, ranjen je 7. januara 1916. godine.

Momir Kostin, ljekar u NOP-u od prvih ustaničkih dana, bio je upravnik bolnica u Šavniku, Pošćenju i Bezuju; referent saniteta u brigadi i diviziji, RVI, nosilac Partizanske spomenice 1941. Njegov sin mladi Zvonimir-Cile nalazio se u stroju Sedme krajiške i Četvrte i Pete crnogorske proleterske brigade i pri šifrantskom odjeljenju Vrhovnog štaba (šifrant).

Momčilo Vladov sa Malinska poginuo je kao borac Četvrte crnogorske brigade jula 1943. godine.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (87)

Odgovorite

87 komentara

  1. Biljana

    U selu Golubić pored Knina je postojao zaseok Damjanović. Vidim da od njima niko ne piše, a bio bi red da se spomenu. Ti Damjanovići su većinom izbjegli 1995. Sad ih vjerovatno ima po cijelom svjetu. Ne znam od kad su u Golubiću al definitivno prije 1900.
    Pozdrav

    • Mihajlo Damjanović

      Damjanovići iz sela Golubića pored Knina slave svetog Jovana. Još uvijek ima poneko u selu ali uglavnom stari. Ja imam podatke za nekih 5 koljena (odprilike 1880). Za period prije toga postoji pasus u knjizi pod nazivom Golubić, ali ne znam koliko su podaci vjerodostojni. Naime, prema pomenutoj knjizi, porijeklo vode iz okoline Nikšića a prije toga sa Kosova. U Dalmaciju i LIku su se naselili krajem 17og vijeka iz okoline Zmijanja u Bosni.

      • Damjanović

        Znate li išta o porijeklu Damjanovića u Banjoj Luci koji slave Svetog Jovana? Ja znam do pradjeda za kog znam da je porijeklom iz sela Milosavci (okolina Laktaša).

    • Jelena

      Biljana, ja tragajm za mojim Damjanovićima. Slavili su Svetog Jovana Krstitelja i sve me navodi da su iz okoline Srba. Napišite, molim Vas nešto više ako znate.

  2. KIKO PAVLOV

    U SELU MAOČE KOD PLJEVALJA IMA JEDNA KUĆA DAMJANOVĆA KOJI SU TU DOŠLI POSLE VELIKOG RATA slave sv. Nikolu
    .MILIĆ /Damjan/ DAMJANOVIĆ je DOBIO JE IMANJE I KUĆU.BIO JE KOMITA I VOJNIK CRNOGORSKE,VOJSKE zatvorenik u zatvoru u Doboju iz koga je pobegao NOSILAC MEDALJE OBILIĆA, ALBANSKE SPOMENICEI DANILOVOG KRSTA.
    UMRO JE 1918 GODINE, I NJEGOVA ŽENA OSDTALA JE SA DVOJE DCE I SA TTRUDNA SA MOJIM OCEM PAVLOM.
    STAKA ĆERKA RISTANA MILIKIĆA /KONJEVIĆ/ IZ LEVER TARE ZVANI RISTAN VARNICA UBIJEN JE OD STRANE AUSTRIJANACA ISPRED KUĆE NA PREVARU.
    STAKA JE DOVELA DEVERA LAZARA DA OBRADJUJE ZEMLJU GDE GA JE I OŽENILA.
    LAZAR NIJE IŠAO U VOJSKU JER JE BIO STARATELJ DECI I IMOVINI SVOGA BRATA, ALI JE 1936 GODINE POMOGNUT OD STRANE UČITELJA STEVANA BOJOVIĆA SA FALSIFIKOVANIM ISPRAVAMNA PRENEO ZEMLJU NA SVOJE IME.
    STARALAC JE PRENEO ZEMLJU _I NAPRAVIO VELIKO GREH…
    1953 GODNE OSTAVINSKI POSTUPAK VOŽEN POSLE SMRTI MILIĆA I NJEGVA ŽENA PROGLAŠENA ZA NASLEDNIKA
    2000 GODINE DOKUMENTA SU POSLATA NA UNIVERZITET U BERNU NA VEŠTAČENJE I PROGLAŠENA AZA FALSIFIKAT.LAZAR JE FALSIFIKATOR.-
    KUĆA MILIĆA DAMJANOVIĆA U SELU MAOČE, NA REČKOM BRDU JE SADA PRAZNA U SELU NIKO NE ŽIVI,, A POTOMCI LAZARA NE MOGU DA SE SUOČE SA ISTINOM,ŽIVE I DALJE U LAŽIMA.NJEGOV SIN JE BIO LEKAR I IZVRŠIO JE SAMOUBISTVO .ZESTO JE TO URADIO.KAŽU DA JE BIO BOLESTAN, ALI MU JE SESTRA DUŠANKA ZV. MARA REKLA
    TO MU NIKADA NEĆU OPROSTITI…

  3. KIKO PAVLOV

    Damjanović Milić, sin Damjana rođen je u Kaljića lijeski kod Bijelog polja,a vodi se porijeklo sa Čeva.Slavi se Sv Nikola.Posle velikog rata dobio je imanje u selu Maoče opština Premčanska, ali je umro od ‘španjolke” 1918 godine
    Imao je dva sina i ćerku Živanu / udata Đaković/ sina Živka i Pavla Živko je živeo u Beogradu i Pančevu. Poginuo 1941 godine u bitci u Pljevljima.

    Pavle jeumro 1999 u Beogradu.Ostavio dva sina Dragoljuba i Miroljuba. Žive u Beogradu .

  4. KIKO PAVLOV

    Treba da se zna da je Lazar,Damjanović, najmlađi sin Damjana Damjanovića imao dva sina Momira i Draga.i četiri ćerke /Jelenku /Jelu/ udatu Jović, Jovanku udatu Obradović,,Stanku /Ćanu/ udatu Ćirović i Dušanku /Maru/ udatu Šestović
    Momir je ima sina Branka i ćerku Biljanu.
    Drago je imao dva sina Dejana i Dalibora, Dalibora i ćerku Dubravku. Svi žive u Podgorici, osim ćerke Dubravke koja je udata i živi u Kanadi.

  5. Aleksandra Damjanovic

    Pozdrav svim dobrim Damjanovicima!

  6. Damjanovc Zdravko

    interesuje me poreklo Damjanovica iz zelinje g ,duga njiva,paleznica

    • Jovan Damnanovic

      Pozdrav Zdravko. Verujem da vase prezime Damjanovic ukoliko vodi poreklo iz okoline Ljiga tj. Paleznica i oko planine Rajac, onda imamo nesto zajednicko. 🙂 Od mog oca muska strana Damjanovici su odatle. Cak jedna cukunbaba Andjelija joj ime, od Damjanovica udade se i rodi Zivojina Misica u selu Struganik kod Mionice. 🙂

  7. Damjanović

    Pozdrav! Interesuje me rodoslov Damjanovića iz Banjaluke koji slave Svetog Jovana a porijeklom su iz sela Milosavci u okolini Laktaša. Hvala!

  8. Zvezdan Damjanović

    Moji preci i otac su od Damjanovića iz Kunovca kod Srba. Interesuje me odakle su sozirom da imam neki podtak da su iz okoline Cetinja došli u Liku. Slava nam je JOvanjdan

    • Milana Damjanović

      Pozdrav Zvezdane,

      Moj deda je poreklom iz Kunovca kod Srba, slava nam je Jovanjdan. Ja imam podatak da su dosli u Kunovac sa severa Crne Gore ( negde okolina Ostroga). Danas smo u Vojvodini ( selo Vojvoda Stepa, Zrenjanin i Novi Sad)

      • Zoran

        Damjanovici iz Srba su se spustili u samu Srbsku kotlinu sa Ajderovca ,Ravne Cemernice i Orlovih greda jer su naselja tokom perioda Vojne kraine u Austrougarskoj bila na visovima a samu kotlinu ,koja je bila nenaseljena, kontrolisali su Turci uz Begluka (sto je i danas BiH)
        Slavimo Sv.Jovana i prema predanju dosli smo iz Raske sto je u korelaciji sa genetskm istrazivanjima jer smo u istoj grani kao Nemanjici.Mozemo da kazemo da imamo zajednickog pretka!Pozdrav svim Damjanovicima

  9. Marina Damnjanović

    U selu Proštinac kod Svilajnca (Srbija) ima dosta Damnjanovića, svi slave Sv. Nikolu. Da li neko nesto zna o tome?

  10. Jelena

    Poštovani Damjanovići, da li neko zna nešto o Damjanovićima iz sela Praščijaka, iz okoline bihaća, slave sv Jovana Krstitelja? Moj deda je umro davne 1986. , Jovan Damjanović, doselio se nakon Drugog rata u Vojvodinu, on i sestra, a brat mu je ostao u Bihaću, odavno se upokojio. Po onome što sam do sata pročitala mislim da su iz Srba, iz Like, ali nisam sigurna. Ako neko zna odakle su potekli i kako su završili u okolini Bihaća..?