Порекло презимена Дамјановић

7. март 2012.

коментара: 87

Презиме Дамјановић појављује се међу православцима и католицима у Херцеговини, а има га и у Лици (Срб).

У Херцеговини православни Дамјановићи, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима” живе у Главској (Требиње). Пореклом су из Трешњева у Црној Гори, од братства Николића. Славе “други дан Духова”, а прислужују Благовести.

Дамјановићи католици су присутни у Љутом Доцу и Биограцима (Широки Бријег). Даљом старином су из Црне Горе. Према породичном предању, била су три брата. Један је одселио у Босну, а друга двојица у Љути Долац.  У Биограце су дошли из Љутог Доца пре Другог светског рата. За Дамјановиће у Љутом Доцу Јевто Дедијер је нашао да су од православних Симића и да су славили Никољдан. За породице у Биограцима наводи да су “Креци из Опузена”, да су дошли пре 200 година и да су славили Илиндан. По овом аутору, реч је о различитим породицама које нису у сродству, док “њихова данашња породична традиција говори супротно”.

Дамјановићи у Лици су из Срба и околине. Славе Јовањдан.

Дамјановића има у Хрватској на острву Брачу.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован (у Лици), Свети Никола, Свети Илија

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДАМЈАНОВИЋИ 

(у Тепцима)

Милорад Дамјановић је 1955. године дошао са Ограђенице у Тепца, гдје се оженио и остао да живи на миразу. Нема мушких потомака.

Славе Видовдан.

*  *  *

ДАМЈАНОВИЋИ

(у Градини и Пасјем Нуглу)

Воде поријекло од Дамјановића са Косанице, одакле је 1855. године Бјеко Дамјановић, са синовима Пером, Ристом, Драгом и Милутином, као ускок ускочио у Шаранце и населио се у Градини, гдје и данас живе њихови потомци.

Гојко Мирков се са Традине доселио 1961. године у Пасји Нугао на земљу коју је купио од Стрелица.

Има их у разним мјестима гдје су одлазили ради запослења.

Славе Никољдан.

*   *   *

ДАМЈАНОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из пивског села Буковца, одакле су се три брата – Благоје, Марко и Алекса, око 1750. године, преселила у Гацко, како пише Светозар Томић у књизи Пива и Пивљани. Благоје се из Гацка врати на своју старевину, у село Буковац, и од њега су тамошњи Благојевићи; Марко се одсели у Катунску нахију, и од њега су Марковљани из Марковине, а Алексин потомак пређе у Ускоке и од њега су Алексићи на Малинску.

А. Лубурић наводи у својој књизи Дробњаци – ллеме у Херцеговини да су Алексићи, односно Дамјановићи, старином из Пиве, од братства Благојевића, да су се одселили из Пиве у гатачко село Локвице, гдје су крајем 18. вијека живјели Ристо, са синовима Алексом и Пером, и Илија, с Мићом и Ђорђијем. Сви су се они тада презивали Дамјановићи, по Ристову оцу Дамјану.

Негдје око 1795. године заваде се с Турцима из Гацка, убију неког зулумћара и побјегну у Горњу Морачу.

Сљедеће 1796. године преселе се на Малинско, одакле су четовали и истакли се као добри јунаци.

Коста Алексић – Дамјановић, официр, командир чете на Мојковцу, рањен је 7. јануара 1916. године.

Момир Костин, љекар у НОП-у од првих устаничких дана, био је управник болница у Шавнику, Пошћењу и Безују; референт санитета у бригади и дивизији, РВИ, носилац Партизанске споменице 1941. Његов син млади Звонимир-Циле налазио се у строју Седме крајишке и Четврте и Пете црногорске пролетерске бригаде и при шифрантском одјељењу Врховног штаба (шифрант).

Момчило Владов са Малинска погинуо је као борац Четврте црногорске бригаде јула 1943. године.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (87)

Одговорите

87 коментара

  1. Mile

    Milane/Nenade daliste nesto saznali za Damjanovice iz Kunovca ?

  2. Ziko

    Istrazujem povezanost prezimena damjanovic iz sanskog mosta i damjanovica iz kruskovog pola kod samca ko moze pomoc nek pise na emajl [email protected] ili viber broj 004368181892258

  3. Душко Дамјановић

    Видим да су Дамјановићи раширени по целом свету. То ме радује, али нисам успео да нађем дубље порекло своје лозе од осам колена укључујући и моје унуке. Наиме, ја се зовем Душко, имам брата Бранислава. Имам троје деце, Зорицу, Петра и Јасмину, Зорица има једног сина Марка Родића, а Петар троје деце Марину, Дуњу и Филипа. Мој брат има једног сина Небојшу. Наш покојни отац Петар је дошао у Земун из сремског села Суботиште (Мишковци). У том селу има много кућа Дамјановића. Мој деда Миливој се око 1900. оженио Јелисаветом Јанковић из Карловчића. Имали су петоро деце, од којих је троје умрло у раној младости, а Душан и Петар су доживели да створе потомство. Мој прадеда се звао Миладин, имао је брата Силвестера. Њихов отац се звао Давид, а његов отац Петар.

    Славимо светог Мрату (Стефан Дечански, 24. новембар).

    На жалост нисам успео да нађем више због тога што није могуће да дођем до црквених књига старијих од почетка 20. века.

  4. Ognjen Damjanovic

    Zanima me porieklo Damjanovica iz Rekavica u Bosni, slavimo Djurdjevdan,
    Znam samo do pradjeda, a pradjed se zvao Gojko Damjanovic, djed Vlado Damjanovic rodjen je ( 1925-1976) a otac mi je Novak Damjanovic

  5. Pavle Mrdak

    Mene interesuje porijeklo Damjanovića iz Bjelopavlića

  6. Предраг Дамјановић

    Интересује ме презиме Дамјановић из Рекавица, Бања Лука, Република Српска. Мој отац је био Владо, дјед Гојко а прадјед Лазар. Интересује ме поријекло мога презимена. Славим Ђурђевдан.

  7. Kosovka

    Postovani, interesuje me prezime Damnjanovic Srb Lika, jer je moja prababa Smiljana Damnjanovic kao udovica Draga Damnjanovica, sa cerkicom Zorkom dosla iz tog mesta u selo Vrelo na Kosovu 1920.god.Zelela bih da saznam da li postoji jos neko iz tog roda.

  8. Andrija klacar

    Poštovani urednice i svi učesnici u ovoj istraživačkog diskusiji ,zelim da vas pozdravim .Ja sam Klacar sa Pala ali na krstu mog prapra deda Petra koji je došao u Pale is Boljanica kod Plevlja oko 1825 godine stoji da je Damljanovic.PREZIME KLACAR JE DOBIO PREMA ZANIMANJU.Moji preći su bili majstori za praviti ili peći kreć koji se uto doba zvao klac i zato su dobili nadimak Klacari što bi u današnje vreme značilo krečari. KRSNA SLAVA NAM JE SVETI VEIKOMUCENIK GEORGIE 6MAJA.Klacari u Palama i Klacari u Boljanicima kod Pljevalja su od 2 brata mi u Palama od Petra a oni u Boljanicima od Bogdan.Ako smo od loze Damljanovici onda se postavlja pitanje od kojih Damljanovici poštoDamljanovica ima iz više plemena.Smatram da svi Damljanovici koji slave Sv.Georgia da su nam rod.Ako postoje oni koji znaju nešto više o ovom mom primjeru da se jave.Za sada bez razlike ko pripada kom rodu ja vas sviju pozdravljam sa puno pozdravi,da ste mi dobro i da vas zdravlje služi.

  9. Miroslava Ristić, rođ.Damjanović

    Poštovani,
    Slučajno sam otvorila vaš sajt. Biću zahvalna da mi neko kaže o poreklu porodice mog pok. oca – dr. Milan Damjanović, rođen u Pančevu 1900 od oca Riste Damjanovića, iz Sarajeva. Koliko se sećam u toj porodici bilo je nekoliko sveštenika koji su odlaskom u Betleem (Izrael) u ono doba dobili prefiks ispred prezimena – Hadži Damjanovići – Kreštalice!
    Moj deda Rista napustio je Sarajevo, došao u Beograd, odn. Pančevo i tu oženio moju baku Jelenu Radosavljević. Imali su troje dece, i svi živeli u Beogradu od pre II sv. rata
    Slavimo Sv Jovana.
    Unapred hvala

    • Бранко Тодоровић

      Драга Мирослава,

      Најбоље би било да се региструјете на наш форум, и тамо отворите тему о вашим Дамјановићима, јер на форуму је већи број људи који би вам могли помоћи. Моје препоруке у сваком случају, а резултат неће изостати, уверавам вас. 🙂

      Срдачно,
      Defendor

    • Miroslava Risric, rodj. damjanovic

      Poštovani,
      Biću zahvalna ukoliko mi neko može reći nešto o mom dedi risti Damjanoviću-Kreštalici rođenog u Sarajevu. Krsna slava sv. Jovan.
      U porodici bilo je nekoliko sveštenika (molim imena, ako neko zna), dobili prefiks Hadži-Damjanovići. Deda Rista otišao u Pančevo, oženio Jelenu Radosavljević, dobio troje dece, svi došli da žive u Begrad, na dorćolu, umro pre II sv. rata u Beogradu.

      Unapred hvala.
      M. Ristić

  10. Војислав Ананић

    ДАМЈАНОВИЋ (п.к). Дамјановићи (п) живе у Главској (Требиње). Поријеклом су из Трешњева у Црној Гори, од братства Николића. Славе “други дан Духова”, а прислужују Благовијести (75:1221). Дамјановићи (к), у Љутом Доцу и Биограцима (Широки Бријег). Даљом су страином из Црне Горе. Према породичном предању, била су три брата. Један је одселио у Босну, а друга двојица у Љути Долац. У Биограце су дошли из Љутог Доца прије Другог свјетског рата (189:30,33). За Дамјановиће у Љутом Доцу Дедијер каже да су од православних Симића и да су славили Никољдан. За породице у Биограцима наводи да су “Креци из Опузена“, да су ђошли прије “200 година” и да су славили Илиндан (59:344,345). По овом аутору ријеч је о различитим породицама које нису у сродству, док “њихова данашња породична традиција говори супротно” (189:33).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.