Порекло презимена Добријевић

7. марта 2012.

коментара: 59

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

 1. koje sve slave postoje medju Dobrijevicima

 2. Војислав Ананић

  ДОБРИЈЕВИЋ је Добријев син, односно презиме које садржи моралну квалификацију. Стара је то породица која се спомиње још од XIV вијека. У Доњем Јеловцу славе Светог Стевана.

 3. Марко

  Поштовање свим Добријевићима,
  занима ме одакле су Добријевићи из Славоније (околина Вуковара), славе Ђурђевдан.
  Хвала унапред !

 4. Vesna

  Postovani Gorane,bas se iznenadih ovim javljanjem.Eti i ja sam potima Dobrijevica iz Bestrme kod Siska,ako se ne varam…Nazalost ja nikada nisam imala prilike da posetim rodno mesto svoga dede.Sve sto znam je da se pradeda zvao Adam,a prabaka Kata,ako se dobro secam i oni su streljani u Jasenovcu.Deda mi se zvao Todor Dobrijevic i bili su u stodstvu sa familijom Crljenica.I da tako je moj deda,a sada i moj otac slave Djurdjevdan.Ko zna mozda smo i rodjaci Pozdrav iz Smedereva.

 5. Vladimir

  Pozdrav svima.U skorije vrijeme se raspitujem o porjeklu svog prezimena(Torbica) i dosao sam do informacije da poticemo od Dobrijevica.Iz Bosanske Krajine sam-Prijedor i slavim Sv. Stefana..porjeklo prezimena mog je isto iz Like.

 6. Ne znam da li Ce ovo vise ko čitati ali eto .. istraživanjem korijena mig prezimena živaljević dosao sam do podatka da su moji preci i Dobrijevići dali svoju đedovinu za izgradnju manastira Visoki Dečani. Dakle, Dobrijevići poticu iz Metohije, odakle su se prema mom saznanju naselili u Dobrsku zupu nakon Kosovskog boja, a onda kao ratnicko pleme put Krajine…. Dobrijevići se pominju u Dečanskoj Hrisovulji Stefana Uroša Nemanjića 1330.godine, kao srednji stalež i ambicijom da napreduje u tadašnjoj hijerarhiji. Moje prezime jedino je opstalo u starom kraju svih 1000 godina, iako sada Živaljevića ima od Vladivostoka do Kalifornije. Živaljevići su po predanju slavili Đurđevdan, ali su zbog promjene nacina zivota uzeli Mali đurđevdan, 9.decembar – Đurđevicu koja se poklapa sa Alimpijevdanom.