Порекло презимена Добријевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Milan

    Pozdrav za sve Dobrijevice koji ovo citaju!
    Moj tata je poreklom iz Korjenova kao i starije generacije dobrijevica iz zaseoka dobrijevici u selu Korjenovo kod Sanice , zanima me odakle poticemo tacnije dali iz Like, Korduna, Banije ili Dalmacije, i ako mozete nesto vise da kazete o nas ! Hvala puno vrlo sam presrecan zbog ovog sajta i zbog mnogobrojnog izpitivanja o nasim korjenima ! Pozdrav

  2. Pozdrav ja sam potomak Dobrijevića iz Plastova (Jovo Dobrijević) sada živim blizu Gospića
    Veoma ste mi pomogli sa ovim svime. A pogledajte što sam našao u Fojničkom Grbovniku ….
    http://www.dicaceline.hr/upload_data/site_files/fojnicki_grbovnik_i_dio.pdf

    A evo i pogledajte prvi komentar u ovom članku, nije baš pouzdan izvor ali tko zna 😀
    http://www.novinar.de/2008/02/12/plemicka-krv-nije-voda-irinej-i-kraljica-elizabeta-ii-licno.html

    KAd bi bar mogli konaktirati ovog gospodina Milutina čini se da on zna nešto što mi ne 😀

  3. dado

    Jedan podatak o Dobrijevićima iz Plastova objavljen je u knjizi “Visovački franjevci u skradinskoj biskupiji” gdje je u popisu pravoslavnih stanovnika istog sela iz 1725. godine spomenut i Dobroević Fabro s 11 članova porodice. Ovdje se radi o arhivskom izvoru Skradinske biskupije i sigurno je u pitanju krivi upis, prijepis ili prijevod imena koje je možda glasilo Gavro?

  4. radovan

    Najstariji pomen Dobrijevica se nalazi u knjizi Grofovi Tuhelja autora Josipa Gelcica gde on govori o tome da su Dobrijevici poreklom iz Zvornika i da su pre 1360. u Dubrovniku osnovali porodicu Hrabrena. Koju slavu su alavili nemam podatak. Pozdrav.

  5. Добријевић - Сомбор

    Поздрав Добријевићи.Деда покојни је увек истраживао лозу нашу и рекао ми је да су Добријевићи за време османлија највише турских глава одсекли.хахаха

  6. nina

    Pozdrav svima interesuje me gde bih mogla da nabavim ovu knjigu “Visovački franjevci u skradinskoj biskupiji”? vidim u predhodnim komentarima da se u njoj pominju oni koji su ziveli u Plastovu,otac mi je odatle,na zalost bila sam jako mala kad je umro pa jako malo znam svoje korene.Znam da mi se baba zvala Kata a deda je Todor-Tode.

  7. dado

    Nina, u ovoj knjizi nema opširnijih podataka o Dobrijevićima osim ovog kojeg sam gore naveo. Ako te zanima mogu ti poslati taj izvod (javi se na: [email protected])

  8. Goran

    Pleme Ozgorastovici.Procitao sam tvrdnje da Dobrijevici i veoma veliki broj prezimena koji poticu od Dobrijevica,poticu od nekog izumrlog hercegovackog plemena Ozgoraztovica o kojima nikad nigde nista nije napisano.Ko su bili i gde i kad su ziveli.Sta znaci njihovo ime Ozgoraztovici.Dali su zaista poztojali ili je to samo bajka i lokalna legenda.Dali neko zna bilo sta o Ozgorastovicima.

  9. Бранко Вишекруна

    Добријевићи,мени је познато да Добријевићи у селу Радљевац код Книна имају крсну славу Св.Јована.Тамо сам имао удату тетку,а пошто смо и ми Вишекруне из Отона,славили исту славу,нисмо могли ићи у госте (на пиће).
    Добријевићи у Отону код Книна су бројнији.У Отон Пољу славе Св.Ђурђа одакле је и мајка мога Ђеда Јована (1858-1942) Аница,сестра попа Симеуна.Преци овога попа су,редом од намлађег попови:Јован,Петар,Сава,Тома и Шпиро.Не могу установити љихово сродство по ќољенима јер њих послије “олује”у Отону више нема.Нема ни Бишекруна,који су као и Добријевићи у Отон доселили 1692.из Бјелаја код Боданског Петровца /в.др.Марко Синобад,археолог:Историја Отонског краја).Иначе,блиски предак потоњег попа Симеуна је
    актуелни владика Источно Амерички Иринеј (Добријевић)
    Добријевићи у Отон Бендеру славе С.Стевана(?)!
    Ми Вишекруне,окупљени на једној сахрани у Барајеву код Београда 2010.набројали смо да нас има живих и разбацаних по цијелом свијти ,84 душе,28 имају високу или вишу школску спрему,4 су доктори наука,уједно професори универзитета.
    Толико вам Добријевићи и Добријевићке-моји драги рођаци и љеп вам поздрав!

    П.С.Добријевићи у Отону су познаији као Мауци и сви су Мауци од попа Саве наовамо Мауци јер је Сава био оженјен Мартом Маук.Нисам још пронашао одакле су Мауци.Доситеј их много хвали и бави се са нјима (в.Дела)
    Доситеј је у овом крају “провео седам својијех најмилијих годиница међу овијем људима који гријеха неимају”.Био је учитељ у сусједном селу Плавну,долазио у Отон и весело се дружио са попом Мауком и долазио у цркву Цв.Илије у Отону.

  10. Дубравка

    Поштовање и поздрав свим Добријевићима. Нисам ни слутила да нас има толико. Колико видим, приче су разне, има Добријевића по разним крајевима света и потичу са различитих страна, од различитих племена – али сви су ипак некако блиско повезани. Све приче се на крају (можда боље рећи, на почетку) уливају у легенду да су Добријевићи племенитог рода, да су то вероватно заслужили тиме што су још у средњем веку били добри војници (добръ вой). Некако мислим да су извојевали за себе своје право на племићке земљопоседе због племенитости коју су показали војевавши за круну, отаџбину. Тиме су стекли могућност да се образују и отуда много Добријевића може да се похвали високим школама (видим да је неколико вас то истакло). Вероватно су стекавши себи некакав добар положај живели у благостању па тиме и многобројним породицама које су могли да прехране, а бројност је омогућила да у свакој причи о пореклу Добријевића постоји и свештено лице (поп, монах и слично). Једино ме крсна слава буни и раздваја ово презиме на различита племена опомињући о различитим судбинама Добријевића током векова.
    Ја сам Дубравка Добријевић (удато Божовић али заувек свим срцем Добријевић) од оца Ненада, деде Јована и прадеде Ђурађа Добријевића из Ћеле односно Петровог села покрај Приједора (БиХ). Мој деда Јован се преселио 1955/ 56. године у Лазаревац у Србију са породицом (жена Јованка, рођена Остојић и синови Чедомир, Вељко и Ненад). Крсна слава нам је Свети Јован. У породици смо имали проту у прошлости, а имамо и високо образоване данас, а они који нису стекли факултетску диплому истичу се неком креативношћу или склоношћу ка уметности (музика углавном) или пак својом сналажљивошћу и интелигенцијом успевају да се снађу у свету. Породична легенда каже да се наш предак у Приједор (тај крај) преселио бежећи од турске крвне одмазде из предела Херцеговине/ Далмације (?) што ми говори да смо “терали Турке на буљуке” и оправдали своје презиме и да нисмо трпели зулума ма колико добри били, дакле правдољубиви, умемо да трпимо до неке мере али не дамо на себе.
    Веома ме интересује порекло породице и презимена, уопште историја, легенда и мит о Добријевићима. Није ли интересантно до којих све података се овде дошло. Захваљујем свима који су пре мене писали о Добријевићима, рекли испричали своје приче и поделили своја сазнања. Јако су ми драгоцена. Понекад се запитам о неким стварима које осећам дубоко у свом бићу и онда прочитам порекло… па, рецимо да осећам да крв није вода, драги моји, преноси се тај неки племенити, добри ген и опстаје. Надам се да ће Добријевића бити у будућности јер су овоме свету допринели својом добротом и часним поступцима (презиме нам то говори). Срдачан поздрав и велики загрљај за све вас.