Порекло презимена Добријевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Djordje Dobrijevic

    Pozdrav svima, ja sam clan porodice Dobrijevic cije poreklo vodi iz opstine Banija i slavimo Djurdjevdan. Deda mi se zvao Jovan Dobrijevic i sa sestrom Anom i bracom Tesom i Djurom prebegao je u Srbiju a roditelji i neko od brace i sestara su streljani u Jasenovcu. I ja bih voleo da saznam vise o korenima Dobrijevica i bas mi je drago sto sam saznao neke stvari na ovom sajtu. Inace sam iz Smedereva i tu su svi gore pomenuti ziveli. Inace ima jos dve porodice u Smederevu koje nose isto prezime i poreklom su iz Hrvatske.

  2. Петар M. Демић

    Ђорђе, знаш ли из кога су села на Банији твоји Добријевићи?
    Мени је баба из Добријевића, село Мајске Пољане, општина Глина. Крсна слава им је Ђурђевдан.

    Петар Демић

  3. DobrijevicM

    Nebojsa hvala na odgovoru za poreklo porodice Dobrijevic iz okoline Sibenika.
    Da li mozda znas gde bi mogla naci nesto vise o mojim precima?
    Na starim kucama stoji da su sagradjene 1797 godine, a negde sam procitala da je prvi Dobrijevic koji se doselio u Plastovo bio Pane Dobrijevic.

    • Milos Dobrijevic

      Zdravo Dobrijevicka. Ja sam Milos Dobrijevic,ziveo sam do rata u Donjem Tiskovcu,opstina Bos.Grahovo,moj pradeda je dosao iz Plastova,odakle nam je i poreklo,slavimo Sv.Stefana. Secam se da je moj otac uvek pred slavu isao u Plastovo po vino. Zanima me jesi li saznala nesto vise o nasem poreklu? Ja sam cuo da su svi Dobrijevici iz Plastova Rodjaci. Mozda tvoji znaju moje….ocekujem tvoj odgovor. Mozes me naci i na fejsu Milos Dobrijevic,pisi cirilicom,mesto rodjenja Knin,prebivaliste Kosovska Mitrovica

      • molis

        milose dobrijevicu rodom iy bosanskog grahova…pise ti milos dobrijevic rodom iy bosanskog grahova. citajuci ovo sto si napisao, bas sam se iznenadio. moj otac je iz grahova ali ja sam rodjen u bg. dugo ali dugo nisam bio tamo . treba da je vise ovakvih sajtova, foruma …da se ljudi pronadju mnogo smo se razrodili
        veliki pozdrav tebi i tvojoj porodici

  4. GORAN DOBRIJEVIC

    Pozdrav svim Dobrijevicima u celom svetu,ja sam Goran Dobrijevic iz Bestrme sa Banije selo koje je 1991 imalo oko 400 stanovnika,od cega su Dobrijevici bili trece prezime,a 1941 taj broj je bio daleko veci posto je po prici mojih predaka Bestrma imala oko 800 žitelja od kojih je 370 upisanona na seoskom spomeniku,a samo moj djed Vaso je izgubio 3 rodjena brata Peru,Gligu i Simu koji je imao samo 14 godina i oca tj.moga pradjeda Pavla koji je ubijen u Jasenovcu!Inace svi Dobrijevici iz Bestrme slave djurdjevdan.Sve informacije su mi dragocene i sve Dobrijevice dozivljavam kao rodjake!

  5. Zoran Djapa

    Ja sam se bavio malo statistikom. Od 236 osobe sa prezimenom Dobrijević koje se nalaze na spisku žrtava Drugog svetskog rata (pored prezimena, imena, imena oca, godine rođenja, navodi se i mesto rođenja) ustanovio sam da ih je 171 (ili 72%) sa područja Bosanske Krajine i Livna, a 57 (ili 24%) sa područja Dalmacije, Like, Banije i Slavonije. Za osam osoba sa prezimenom Dobrijević nisam uspeo da lociram njihova mesta rođenja. Prema tome prezime Dobrijević je vezano za prostore Bosanske Krajine i prostore Dalmacije i bivše Vojne Krajine u Hrvatskoj.

  6. Небојша Новаковић

    Више пута сам говорио о пореклу Добријевића (Св. Стеван). Да би људи имали јаснију слику и пореклу, објавићу одломак из књиге “Корјенићи”, Петра Шобајића, где се помиње најстарије порекло овог рода:

    ” У Добрском Селу, у Ријечкој нахији, живи неколико братстава која се једним именом зову Горњевуци или Горевуци. По њиховом прењању, које сам и сам cлyшao онако како је веh објављено, старина им је град Клобук у Херцеговини. Тамо је било више Горњевука који су се пo паду Херцеговине nод Турке раселили на разне стране и једни отишли у Босну, у град Јајце, неки у околину Билеће, где се потурчили
    и од њих било бегова, а неки прешли код Иван-бега Црнојевиhа који им дао насеље у Малом Залазу, у племену Његушима.
    Најдаљи nредак о коме Горњевуци знају звао се Ратко, а у Његуше да је дошао из Клобука његов син Валац с више рођака. Раткова кула налазила се у Клобуку и како су се Горњевуци обавештавали, на њој је био грб са знаком вука, који да се до недавно одржавао.
    Да у овом предању има стварне основе потврђује се тиме, што Иван-бег Црнојевић међу својом властелом спомиње поред других и – “од Горевука: Степан Добриевић и Стипан Милосалић”. То су вероватно ти властелини Горњевука који су дошли из Клобука код Иван-бега. Због заваде с Његушима, Горњевуци су се премакли у Добрско
    Село, где су се од њих развила јака братства Јаблани, Моштроколи, Раслапчевићи
    и Сјеклоhе. Сада славе св. Агатоника, а знају да им је стара слава била св. Петка. Можда да име села Вучија у Корјенићима има неке везе са овим Горњевуцима. ”

    Милан Карановић у Бос. Крајини налази највише родова који славе Св. Стевана управо у околини Јајца. Одатле су се “расипали” на све стране. Наводи да им је порекло од неког старог племена из Херцеговине, Озгорастовића.

    Владислав Скарић, када говори о Стефањштацима у Бос. Крајини, каже да су пореклом из Цуца и тих крајева. Иако се није бавио теренским радом, видимо да није пуно погрешио, зато што огранака Добријевића има и у тим крајевима. Неки су се као што видимо директно из Херцеговине селили на запад, док су други из Клобука прешли у Катунску Нахију, да би на крају поново преко Гламоча и Далмације завршили у Босанској Крајини.

    Занимљиво је то што Карановић помиње Немањиће и Мрњавчиће када је у питању овај род, што упућује на неко магловито предање о “племићком” пореклу.

    Петар Ашкраба у књизи “Стара српска презимена” тврди да су Горњевуци били у сродству са Јаблановићима, а Јаблановићи су свакако имали неке везе и са Немањићима. Наравно, све су ово претпоставке, ипак су се те сеобе одиграле у давној прошлости и мало тога се запамтило.

    • Pomozi

      Neki Vladimir Bajić tvrdi da su Bajići porijeklom od Bjelogrlića,a daljom starinom iz Slivnice (Hercegovacka površ).Prema Dedijerovim istrazivanjima kroz Slivnicu oni su ogranak Pamučina.A dalje iz roda Ilić.Ima i predaja zapisana o Pamučinama i Bjelogrlićima u Gacku.

      Slava svima Sveti Stefan

      Prema najnovijim podacima Crnogorska prezimena portal,rod su sa Kaluđerovićima koje se kako piše oznacava kao grana Ilića.Ilići su starinom, oko 1600 i neke,dosli u Slivnicu iz mjesta Ćeklići gdje je sveta Petka (Ćekla) slava.Zivjeli su u Vučjem Dolu (Ćeklići).

      Za pleme OZGORASTOVIĆ prvi put čujem.

  7. Ljiljana

    Pozdrav svim Dobrijevicima ja sam Ljilja iz Prijedora selo Donja Cela sada Petrovoi moji Dobrijevici slave Sv. Jovana Jovanjdan, dolaze iz okoline Knina ali su porijeklom iz Crne Gore i mnogo ih je poginulo za vrijeme drugog svjetskog rata Deda mi se zvao Djuradj

    • Ja sam iz Crne Gore i pripadam bratstvu Gornjevuka.Povelja Ivana Crnojevica koja je sacuvana u cetinjskom manastiru,govori da je Ivan C. Gornjevuke-Dobrijevice primio u svoju vlastelu i darovao im sela Mali Zalaz i Gornje Dobro tj. Dobrsko Selo naglasavajuci da to cini zbog usluga koje su Gornjevuci zajedno sa Sendaljem Hranicem cinili kuci Crnojevica.Gornjevuci poticu od Dobrijevica koji su bili vlastela u Bosni (tad jos nije bilo ustaljen naziv Hercegovina) vjerovatno u okolini Mostara.U njihovom grbu bio je predstavljen vuk.Poslije neke bitke u kojoj su se istakli na celu sa Ratkom Dobrijevicem,Sendalj H. je gledajuci njihov barjak sa grbom vuka rekao “pravi ste gore vuci”.Od tada Ratkovi Dobrijevici pocinju da se nazivaju Gorevuci ,kasnije iskrivljeno u Gornjevuci.Njegov sin Valac Gorevuk-Dobrijevic sa rodbinom bjezi ispred turaka i dolazi u C.Goru i naseljava se u njeguskom selu Mali Zalaz.Sva ova moja prica je zbog sledeceg podatka.Nakon dolaska u C.Goru Valac za novu krsnu slavu uzima Sv. Agatonika (necu siriti pricu zaso je to uradi),a u Malom Zalazu podize crkvu posvecenu Sv. Jovanu Krstitelju zastitniku porodice i njegove do tadasnje krsne slave.Zbog krvne osvete Valac se seli u Dobrsko Selo i tu podize crkvu posvecenu Sv. Petki koja je inace prisluzbica svih dobrskih brastava.Znaci,Dobrijevici od kojih poticu Gornjevuci slavili su Sv. Jovana.Sa Valcom su u C.Goru dosli i drugi Dobrijevici.Sta je bilo s njima to se ne mozemo tacno znati.Neki su se istrazili a neki vratili u bosnu tj. u hercegovinu.Interesantna je da je ista osnova u nazivu DOBRsko Selo i DOBRijevici.

      • jablan

        Pozdrav,kako se moze doc do grba Ratka Gorevuka koji se nalazio na zastavi i evo sad vidim na spomeniku ispred Ratkove kule u Klobuku

        • jablan

          potomak sam Valca Ratkova Gorevuka u C Gori .Jedan stari rodjak koji vec odavno nije ziv ispricao mi je pricu od kad slavimo sv.Agatonika.Naime,kad je Valac Gorevuk dosao iz Klobuka,dosao je u Kotor gdje odmah biva zarobljen i bacen u tamnicu u poznati kotorski zatvor.Moleci se bogu za spas ,jednu noc su se zatvorska vrata otvorila i on je tu vece utekao uz kotorske strane u Mali Zalaz.Taj dan je uzeo za slavu sebi i svojim potomcima.Bio je 4ti septembar tj sv Agatonik,a do tada po njegovim rijecima je slavio sv Petku.Znam da je imao svoj vlastelinski grb na kojem je vuk,i ako neko zna kako je izgledao nek mi posalje na [email protected]

    • Dusan dobrijevic

      Ja sam dusan dobrijevic poroklo sa banije pradeda se preselijo Don ja sanica selo korjenovo slavu slavimo sv Stevanovič lp

  8. Милорад Богдановић

    Љиљо, баш ме занимају Добријевићи који славе Јовањдан, јер то је ријеткост за простор Босанске и Книнске крајине.
    Читајући књигу ПОРОДИЦЕ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА од Александра Бачка, Београд 2008, сви ваши презимењаци славе Стевањдан, понеки Томиндан, Св. Василија, Краљ дечански, али нигдје нисам пронашао Добријевиће који славе Јовањдан.
    Такође у КАРЛОВАЧКОМ ВЛАДИЧАНСТВУ спомињу се само слављеници Ђурђевдана и Аранђеловдана а ту се Добрићи спомињу као слављеници Јовањдана.

    Свако добро желим својој земљакињи што нас је посјетила и да остане и даље са нама.

    П.С. Пробај овако http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0

    • Милорад Богдановић

      Јока Добријевић из Ћеле, кћи Симе и Стане, рођена у Ћели 14.5.1902 године, удала се (друга удаја) за Грујић Божу из Славићке, син Ристе и Стане. Вјенчани су 28.1.1940, кум Раде Курија а Ђурађ Вујасиновић стари сват , Славићка.

      Парохија Јелићка, 28.1.1940

  9. Cedomir dobrijevic

    Ja sam Dobrijevic iz sela u okolini Prijedora – Cela, sada Petrovo. Djed je imena Djuradj, ali ne znam pradjeda, sto je veliki hendikep. U tom selu samo je nasa familija od pomenutog Djurdja, ali smo se rastrkali po svetu. Ja sam u Beogradu, a otac mi je dosao iz Prijedora u Lazarevac 1955. god. Radio je pre rata u Ljubiji rudniku. 1941. god. ko nije pobegao iz Ljubije bio je zaklan, jer su u okolini bili samo Hrvati. Nisu svi Hrvati bili ustase, ali sve ustase bili Hrvati, kako rece Brana.

  10. Aleksandar

    Pre svega pozdrav svima Dobrijevićima i naravno svim ostalim.

    Drago mi je što sam našao ovaj sajt, gdje mogu da pročitam o istoriji Dobrijevića… Još uvijek mi nisu baš sva stvari jasne, tako da ču morati još koju knjigu da pročitam o poreklu…

    Ja sam inače rodjen i živim u Ljubljani, a otac (Rajko) mi je iz Sanskog Mosta. Djed mi je bio Lazar Dobrijević. Rekli su mi, da su se naselili u Sanski Most sa područja Dalmacije… Naravno, koliko znam, niko više nije ostao u Sanskom Mostu posle 1995. godine…

    Imam jedno pitanje o selu “Klobuk”. Da li se to selo nalazi na granici R. Srpske i Crne Gore?

    Pozdrav