Порекло презимена Добријевић

7. март 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. DobrijevicM

    Interesuje me poreklo porodice Dobrijevic iz Plastova, Sibenik, Republika Hrvatska…

    • Nebojsa

      Добријевићи су пореклом из Херцеговине.
      Славе Св. Стевана, али се мисли да су некада славили Ђурђевдан.
      У Далмацију и Лику су дошли из Босне, преко Гламоча. Док је један огранак дошао у те крајеве преко Мостара и Книна.
      Постоји прича како су неке породице у Лици и Далмацији пореклом од Добријевића, или Добројевића. Пре свега се мисли на Трниниће, Миљевиће и Роквиће, све ове породице славе Св. Стевана и пореклом су од изумрлог Херцеговачког племена Озгорсатовића, којем су припадали и Добријевићи.
      Иначе, Добријевићи се помињу и као Горњевуци, који су били властела у средњем веку у источној Херцеговини, а њихово име се везује за Његуше у данашњој Црној Гори.

      Из тих крајева су кренули ка Босни, а касније прелазили у Далмацију.

      Неки аутори сматрају да су Добријевићи потомци Јабланића / Јаблановића.(Твртко Јаблановић)

      • mr Zeljko Trninic, dipl. ing.

        postovani gospodine Nebojsa, ako ste u mogucnosti da mi se javite na mail [email protected] imao bih nekoliko pitanja u vezi porodice Trninic, jer radim veliko istrazivanje i Vasa mala pomoc bi mi veoma dobro dosla. S postovanjem ZT

  2. Nenad

    Prije svega Nebojša hvala na odgovoru.
    Možeš li mi reći iz koje knjige si uzeo ove podatke i gdje se ona može nabaviti?
    Tj. koje naslove i autore da tražim da bih došao do više podataka o Dobrijevićima.
    Pozdrav iz BAnja LUke!

  3. Nebojsa

    Ненаде у питању су књиге :

    Унац, Петар Рађеновић
    Поуње у Босанској Крајини, Милан Карановић
    Српске породице војводства Светог Саве, Новак Мандић
    Стара Црна Гора, Јован Ердељановић

    ..и још многе друге.

    Миграциони пут Добријевића у Бос. крајину, Лику и Далмацију се може пратити још од Цетиња, па преко Гламоча, касније Далмације.

    Проблем је што се они у Крајини повезују са великим бројем породица које славе Св. Стевана и по Лици и Далмацији су се ширили из Јајца и Мркоњић Града. О овом роду сам више пута причао (потражи у “Истражимо корене”). Мисли се да су пореклом од Мрњавчића из Старе Србије. У сваком случају порекло Добријевића упућује на неку властелинску породицу из средњовековне Србије.

    • Nebojsa

      Такође, пошто је првобитно питање било одакле су пореклом Добријевићи из околине Шибеника (Св. Стефан), да кажем само да је забележено да су пореклом из Босне. У Далмацију су дошли у 17. веку, што само потврђује ону теорију да су или из Јајца, или из Гламоча.

  4. Nenad

    Da li postoje tragovi migracije Dobrijevića iz Dalmacije u Sanski Most (moji su iz Sanskog Mosta, a otac mi je pričao da su porijeklom iz Šibenika, slava Sveti Stefan), da su u porodici većinom bili ili pravoslavni sveštenici ili oficiri. Ne zna kada su došli u Sanski Most?

    Srdačan pozdrav!

  5. Небојша Новаковић

    Да, стара свештеничка породица Добријевић, која слави Св. Стевана је из Гламоча прешла у Далмацију у 16., или још вероватније 17. веку. У Отон, Шибеник и остала места. Сеоба из Далмације у Босанску Крајину десила се крајем 18., или почетком 19. века.

    Далматинци су иначе пре Личана населили тај део Босне, тако да може бити да је у питању и 18. век.

  6. Небојша Новаковић

    У Српским Биљанима – Добријевићи (3 к., Свети Стеван по Божићу). Досељени су из Далмације пре 70 година.

    У Корјенову – Добријевић (1 к., Свети Стеван по Божићу). Пореклом из Далмације.

    У Пиштеници – Добријевић (1 к., Свети Стеван по Божићу). Доселио из Далмације, пре окупације.

    Извор : Саничка Жупа, Милан Карановић, 1930. година. (стр. 294,301,302)

    Значи сеоба из Далмације у околину Санског Моста догодила се пре 1878. године (окупације). За разлику од Далматинаца, Личани су махом после окупације насељавали Босанску Крајину, мада било је пуно оних коју су у Босну дошли и пре 1878. године.

  7. Postoji i porodica Dobrijevic sa korjenima u Majama, Banija. Doselili su se u Slavoniju poslije 2 svj. rata i slave slavu Sv. Georgia. Inace su svi plavi, visoki, izuzetno stvaralacki nadareni i inteligentni.

    • Петар M. Демић

      У питању је село Мајске Пољане (општина Глина). Ту је било Добријевића (три куће) са крсном славом Ђурђевдан. Блиска су ми родбина и стварно су сви плави.

    • Владимир

      Право презиме и корјени су ми Добријевић наводно тако тумаче књиге,од једног чукун чукун 156 потомака од који 120-140 факултетски образовано са докторима наука,поријекло знам од 8 вјека кретања и нисмо плави него црни али сам упознал и који су плави

  8. Bosko Dobrijevic

    Postovani, moja porodica i dalje slavi Sv.Djordja, pricali su mi da smo iz Like presli u Vojvodinu 20-ih godina proslog veka. Da li je moguce da ima Dobrijevica, koji nose isto prezime, a nisu nista u srodstvu?

    • Zoran Djapa

      Boško ja tragam za Dobrijevićima/Dobrojevićima koji slave Đurđevdan. Iz kojeg mesta u Lici su došli tvoji preci u Vojvodinu? Ja sam Dobrijeviće pronašao u Zaklopcu i Suvaji (opština Donji Lapac) i u Gospiću. Moj otac je iz mesta Doljani (opština Donji Lapac) i prema porodičnom predanju nekad smo se prezivali Dobrojević ili Dobrijević. Slavimo Svetog Georgija-Đurđa.

  9. Небојша Новаковић

    Бошко, наравно да је могуће. Ја знам поуздано за још једну грану Добријевића, која слави Ђурђевдан а нема везе са личким Добријевићима. Они су из Дробњака (Шавник) и огранак су Вуловића.

    Међутим, изгледа да су сви Добријевићи у северној Далмацији, Лици и Босанској Крајини, који славе Св. Стевана и Ђурђевдан у сродству.

    • Zoran Djapa

      Nebojša hvala i od mene za ove informacije o Dobrijevićima/Dobrojevićima. Ja se ne prezivam Dobrijević, ali u mojoj porodici postoji predanje da je naše staro prezime bilo Dobrović/Dobrijević/Dobrojević. Moj otac Nikola je rodom Ličanin iz Doljana kod Donjeg Lapca i moja porodica slavi Svetog Đurđa.
      Pitanje za Boška Dobrijevića: Iz kojeg mesta u Lici su njegovi preci došli u Vojvodinu? Ja sam Dobrijeviće pronašao u Zaklopcu, Suvaji i Gospiću. Mislim da su gospićki Dobrijevići prešli na katoličku veru.

  10. Петар M. Демић

    Биле су три куће Добријевића у селу Мајске Пољане, општина Глина, Банија. Крсна слава им је Ђурђевдан.