Poreklo prezimena Dobrijević

7. mart 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. koje sve slave postoje medju Dobrijevicima

  2. Vojislav Ananić

    DOBRIJEVIĆ je Dobrijev sin, odnosno prezime koje sadrži moralnu kvalifikaciju. Stara je to porodica koja se spominje još od XIV vijeka. U Donjem Jelovcu slave Svetog Stevana.

  3. Marko

    Poštovanje svim Dobrijevićima,
    zanima me odakle su Dobrijevići iz Slavonije (okolina Vukovara), slave Đurđevdan.
    Hvala unapred !

  4. Vesna

    Postovani Gorane,bas se iznenadih ovim javljanjem.Eti i ja sam potima Dobrijevica iz Bestrme kod Siska,ako se ne varam…Nazalost ja nikada nisam imala prilike da posetim rodno mesto svoga dede.Sve sto znam je da se pradeda zvao Adam,a prabaka Kata,ako se dobro secam i oni su streljani u Jasenovcu.Deda mi se zvao Todor Dobrijevic i bili su u stodstvu sa familijom Crljenica.I da tako je moj deda,a sada i moj otac slave Djurdjevdan.Ko zna mozda smo i rodjaci Pozdrav iz Smedereva.

  5. Vladimir

    Pozdrav svima.U skorije vrijeme se raspitujem o porjeklu svog prezimena(Torbica) i dosao sam do informacije da poticemo od Dobrijevica.Iz Bosanske Krajine sam-Prijedor i slavim Sv. Stefana..porjeklo prezimena mog je isto iz Like.

  6. Ne znam da li Ce ovo vise ko čitati ali eto .. istraživanjem korijena mig prezimena živaljević dosao sam do podatka da su moji preci i Dobrijevići dali svoju đedovinu za izgradnju manastira Visoki Dečani. Dakle, Dobrijevići poticu iz Metohije, odakle su se prema mom saznanju naselili u Dobrsku zupu nakon Kosovskog boja, a onda kao ratnicko pleme put Krajine…. Dobrijevići se pominju u Dečanskoj Hrisovulji Stefana Uroša Nemanjića 1330.godine, kao srednji stalež i ambicijom da napreduje u tadašnjoj hijerarhiji. Moje prezime jedino je opstalo u starom kraju svih 1000 godina, iako sada Živaljevića ima od Vladivostoka do Kalifornije. Živaljevići su po predanju slavili Đurđevdan, ali su zbog promjene nacina zivota uzeli Mali đurđevdan, 9.decembar – Đurđevicu koja se poklapa sa Alimpijevdanom.

  7. N . Dobrijević

    Ćao svima moje ime je Nikola Dobrijević slavim Djurdjevdan . Ako ne grešim čuo sam da se moje prezime prvo spominje u Crnoj gori pleme Gorevuci i da je nastalo negde pre Turaka to su meni rekli ako nisam u pravu ispravite me