Poreklo prezimena Dobrijević

7. mart 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. DobrijevicM

    Interesuje me poreklo porodice Dobrijevic iz Plastova, Sibenik, Republika Hrvatska…

    • Nebojsa

      Dobrijevići su poreklom iz Hercegovine.
      Slave Sv. Stevana, ali se misli da su nekada slavili Đurđevdan.
      U Dalmaciju i Liku su došli iz Bosne, preko Glamoča. Dok je jedan ogranak došao u te krajeve preko Mostara i Knina.
      Postoji priča kako su neke porodice u Lici i Dalmaciji poreklom od Dobrijevića, ili Dobrojevića. Pre svega se misli na Trniniće, Miljeviće i Rokviće, sve ove porodice slave Sv. Stevana i poreklom su od izumrlog Hercegovačkog plemena Ozgorsatovića, kojem su pripadali i Dobrijevići.
      Inače, Dobrijevići se pominju i kao Gornjevuci, koji su bili vlastela u srednjem veku u istočnoj Hercegovini, a njihovo ime se vezuje za Njeguše u današnjoj Crnoj Gori.

      Iz tih krajeva su krenuli ka Bosni, a kasnije prelazili u Dalmaciju.

      Neki autori smatraju da su Dobrijevići potomci Jablanića / Jablanovića.(Tvrtko Jablanović)

      • mr Zeljko Trninic, dipl. ing.

        postovani gospodine Nebojsa, ako ste u mogucnosti da mi se javite na mail [email protected] imao bih nekoliko pitanja u vezi porodice Trninic, jer radim veliko istrazivanje i Vasa mala pomoc bi mi veoma dobro dosla. S postovanjem ZT

  2. Nenad

    Prije svega Nebojša hvala na odgovoru.
    Možeš li mi reći iz koje knjige si uzeo ove podatke i gdje se ona može nabaviti?
    Tj. koje naslove i autore da tražim da bih došao do više podataka o Dobrijevićima.
    Pozdrav iz BAnja LUke!

  3. Nebojsa

    Nenade u pitanju su knjige :

    Unac, Petar Rađenović
    Pounje u Bosanskoj Krajini, Milan Karanović
    Srpske porodice vojvodstva Svetog Save, Novak Mandić
    Stara Crna Gora, Jovan Erdeljanović

    ..i još mnoge druge.

    Migracioni put Dobrijevića u Bos. krajinu, Liku i Dalmaciju se može pratiti još od Cetinja, pa preko Glamoča, kasnije Dalmacije.

    Problem je što se oni u Krajini povezuju sa velikim brojem porodica koje slave Sv. Stevana i po Lici i Dalmaciji su se širili iz Jajca i Mrkonjić Grada. O ovom rodu sam više puta pričao (potraži u “Istražimo korene”). Misli se da su poreklom od Mrnjavčića iz Stare Srbije. U svakom slučaju poreklo Dobrijevića upućuje na neku vlastelinsku porodicu iz srednjovekovne Srbije.

    • Nebojsa

      Takođe, pošto je prvobitno pitanje bilo odakle su poreklom Dobrijevići iz okoline Šibenika (Sv. Stefan), da kažem samo da je zabeleženo da su poreklom iz Bosne. U Dalmaciju su došli u 17. veku, što samo potvrđuje onu teoriju da su ili iz Jajca, ili iz Glamoča.

  4. Nenad

    Da li postoje tragovi migracije Dobrijevića iz Dalmacije u Sanski Most (moji su iz Sanskog Mosta, a otac mi je pričao da su porijeklom iz Šibenika, slava Sveti Stefan), da su u porodici većinom bili ili pravoslavni sveštenici ili oficiri. Ne zna kada su došli u Sanski Most?

    Srdačan pozdrav!

  5. Nebojša Novaković

    Da, stara sveštenička porodica Dobrijević, koja slavi Sv. Stevana je iz Glamoča prešla u Dalmaciju u 16., ili još verovatnije 17. veku. U Oton, Šibenik i ostala mesta. Seoba iz Dalmacije u Bosansku Krajinu desila se krajem 18., ili početkom 19. veka.

    Dalmatinci su inače pre Ličana naselili taj deo Bosne, tako da može biti da je u pitanju i 18. vek.

    • Dobrijevicka

      Pozdrav! Zanima me da li znate nesto o poreklu Dobrijevica iz sela Bestrma kod Siska? Slava im je Djurdjevdan. Hvala unapred!

  6. Nebojša Novaković

    U Srpskim Biljanima – Dobrijevići (3 k., Sveti Stevan po Božiću). Doseljeni su iz Dalmacije pre 70 godina.

    U Korjenovu – Dobrijević (1 k., Sveti Stevan po Božiću). Poreklom iz Dalmacije.

    U Pištenici – Dobrijević (1 k., Sveti Stevan po Božiću). Doselio iz Dalmacije, pre okupacije.

    Izvor : Sanička Župa, Milan Karanović, 1930. godina. (str. 294,301,302)

    Znači seoba iz Dalmacije u okolinu Sanskog Mosta dogodila se pre 1878. godine (okupacije). Za razliku od Dalmatinaca, Ličani su mahom posle okupacije naseljavali Bosansku Krajinu, mada bilo je puno onih koju su u Bosnu došli i pre 1878. godine.

  7. Postoji i porodica Dobrijevic sa korjenima u Majama, Banija. Doselili su se u Slavoniju poslije 2 svj. rata i slave slavu Sv. Georgia. Inace su svi plavi, visoki, izuzetno stvaralacki nadareni i inteligentni.

    • Petar M. Demić

      U pitanju je selo Majske Poljane (opština Glina). Tu je bilo Dobrijevića (tri kuće) sa krsnom slavom Đurđevdan. Bliska su mi rodbina i stvarno su svi plavi.

    • Vladimir

      Pravo prezime i korjeni su mi Dobrijević navodno tako tumače knjige,od jednog čukun čukun 156 potomaka od koji 120-140 fakultetski obrazovano sa doktorima nauka,porijeklo znam od 8 vjeka kretanja i nismo plavi nego crni ali sam upoznal i koji su plavi

  8. Bosko Dobrijevic

    Postovani, moja porodica i dalje slavi Sv.Djordja, pricali su mi da smo iz Like presli u Vojvodinu 20-ih godina proslog veka. Da li je moguce da ima Dobrijevica, koji nose isto prezime, a nisu nista u srodstvu?

    • Zoran Djapa

      Boško ja tragam za Dobrijevićima/Dobrojevićima koji slave Đurđevdan. Iz kojeg mesta u Lici su došli tvoji preci u Vojvodinu? Ja sam Dobrijeviće pronašao u Zaklopcu i Suvaji (opština Donji Lapac) i u Gospiću. Moj otac je iz mesta Doljani (opština Donji Lapac) i prema porodičnom predanju nekad smo se prezivali Dobrojević ili Dobrijević. Slavimo Svetog Georgija-Đurđa.

  9. Nebojša Novaković

    Boško, naravno da je moguće. Ja znam pouzdano za još jednu granu Dobrijevića, koja slavi Đurđevdan a nema veze sa ličkim Dobrijevićima. Oni su iz Drobnjaka (Šavnik) i ogranak su Vulovića.

    Međutim, izgleda da su svi Dobrijevići u severnoj Dalmaciji, Lici i Bosanskoj Krajini, koji slave Sv. Stevana i Đurđevdan u srodstvu.

    • Zoran Djapa

      Nebojša hvala i od mene za ove informacije o Dobrijevićima/Dobrojevićima. Ja se ne prezivam Dobrijević, ali u mojoj porodici postoji predanje da je naše staro prezime bilo Dobrović/Dobrijević/Dobrojević. Moj otac Nikola je rodom Ličanin iz Doljana kod Donjeg Lapca i moja porodica slavi Svetog Đurđa.
      Pitanje za Boška Dobrijevića: Iz kojeg mesta u Lici su njegovi preci došli u Vojvodinu? Ja sam Dobrijeviće pronašao u Zaklopcu, Suvaji i Gospiću. Mislim da su gospićki Dobrijevići prešli na katoličku veru.

  10. Petar M. Demić

    Bile su tri kuće Dobrijevića u selu Majske Poljane, opština Glina, Banija. Krsna slava im je Đurđevdan.