Poreklo prezimena Dobrijević

7. mart 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. Milan

    Pozdrav za sve Dobrijevice koji ovo citaju!
    Moj tata je poreklom iz Korjenova kao i starije generacije dobrijevica iz zaseoka dobrijevici u selu Korjenovo kod Sanice , zanima me odakle poticemo tacnije dali iz Like, Korduna, Banije ili Dalmacije, i ako mozete nesto vise da kazete o nas ! Hvala puno vrlo sam presrecan zbog ovog sajta i zbog mnogobrojnog izpitivanja o nasim korjenima ! Pozdrav

  2. Pozdrav ja sam potomak Dobrijevića iz Plastova (Jovo Dobrijević) sada živim blizu Gospića
    Veoma ste mi pomogli sa ovim svime. A pogledajte što sam našao u Fojničkom Grbovniku ….
    http://www.dicaceline.hr/upload_data/site_files/fojnicki_grbovnik_i_dio.pdf

    A evo i pogledajte prvi komentar u ovom članku, nije baš pouzdan izvor ali tko zna 😀
    http://www.novinar.de/2008/02/12/plemicka-krv-nije-voda-irinej-i-kraljica-elizabeta-ii-licno.html

    KAd bi bar mogli konaktirati ovog gospodina Milutina čini se da on zna nešto što mi ne 😀

  3. dado

    Jedan podatak o Dobrijevićima iz Plastova objavljen je u knjizi “Visovački franjevci u skradinskoj biskupiji” gdje je u popisu pravoslavnih stanovnika istog sela iz 1725. godine spomenut i Dobroević Fabro s 11 članova porodice. Ovdje se radi o arhivskom izvoru Skradinske biskupije i sigurno je u pitanju krivi upis, prijepis ili prijevod imena koje je možda glasilo Gavro?

  4. radovan

    Najstariji pomen Dobrijevica se nalazi u knjizi Grofovi Tuhelja autora Josipa Gelcica gde on govori o tome da su Dobrijevici poreklom iz Zvornika i da su pre 1360. u Dubrovniku osnovali porodicu Hrabrena. Koju slavu su alavili nemam podatak. Pozdrav.

  5. Dobrijević - Sombor

    Pozdrav Dobrijevići.Deda pokojni je uvek istraživao lozu našu i rekao mi je da su Dobrijevići za vreme osmanlija najviše turskih glava odsekli.hahaha

  6. nina

    Pozdrav svima interesuje me gde bih mogla da nabavim ovu knjigu “Visovački franjevci u skradinskoj biskupiji”? vidim u predhodnim komentarima da se u njoj pominju oni koji su ziveli u Plastovu,otac mi je odatle,na zalost bila sam jako mala kad je umro pa jako malo znam svoje korene.Znam da mi se baba zvala Kata a deda je Todor-Tode.

  7. dado

    Nina, u ovoj knjizi nema opširnijih podataka o Dobrijevićima osim ovog kojeg sam gore naveo. Ako te zanima mogu ti poslati taj izvod (javi se na: [email protected])

  8. Goran

    Pleme Ozgorastovici.Procitao sam tvrdnje da Dobrijevici i veoma veliki broj prezimena koji poticu od Dobrijevica,poticu od nekog izumrlog hercegovackog plemena Ozgoraztovica o kojima nikad nigde nista nije napisano.Ko su bili i gde i kad su ziveli.Sta znaci njihovo ime Ozgoraztovici.Dali su zaista poztojali ili je to samo bajka i lokalna legenda.Dali neko zna bilo sta o Ozgorastovicima.

  9. Branko Višekruna

    Dobrijevići,meni je poznato da Dobrijevići u selu Radljevac kod Knina imaju krsnu slavu Sv.Jovana.Tamo sam imao udatu tetku,a pošto smo i mi Višekrune iz Otona,slavili istu slavu,nismo mogli ići u goste (na piće).
    Dobrijevići u Otonu kod Knina su brojniji.U Oton Polju slave Sv.Đurđa odakle je i majka moga Đeda Jovana (1858-1942) Anica,sestra popa Simeuna.Preci ovoga popa su,redom od namlađeg popovi:Jovan,Petar,Sava,Toma i Špiro.Ne mogu ustanoviti ljihovo srodstvo po ќoljenima jer njih poslije “oluje”u Otonu više nema.Nema ni Bišekruna,koji su kao i Dobrijevići u Oton doselili 1692.iz Bjelaja kod Bodanskog Petrovca /v.dr.Marko Sinobad,arheolog:Istorija Otonskog kraja).Inače,bliski predak potonjeg popa Simeuna je
    aktuelni vladika Istočno Američki Irinej (Dobrijević)
    Dobrijevići u Oton Benderu slave S.Stevana(?)!
    Mi Višekrune,okupljeni na jednoj sahrani u Barajevu kod Beograda 2010.nabrojali smo da nas ima živih i razbacanih po cijelom svijti ,84 duše,28 imaju visoku ili višu školsku spremu,4 su doktori nauka,ujedno profesori univerziteta.
    Toliko vam Dobrijevići i Dobrijevićke-moji dragi rođaci i ljep vam pozdrav!

    P.S.Dobrijevići u Otonu su poznaiji kao Mauci i svi su Mauci od popa Save naovamo Mauci jer je Sava bio oženjen Martom Mauk.Nisam još pronašao odakle su Mauci.Dositej ih mnogo hvali i bavi se sa njima (v.Dela)
    Dositej je u ovom kraju “proveo sedam svojijeh najmilijih godinica među ovijem ljudima koji grijeha neimaju”.Bio je učitelj u susjednom selu Plavnu,dolazio u Oton i veselo se družio sa popom Maukom i dolazio u crkvu Cv.Ilije u Otonu.

  10. Dubravka

    Poštovanje i pozdrav svim Dobrijevićima. Nisam ni slutila da nas ima toliko. Koliko vidim, priče su razne, ima Dobrijevića po raznim krajevima sveta i potiču sa različitih strana, od različitih plemena – ali svi su ipak nekako blisko povezani. Sve priče se na kraju (možda bolje reći, na početku) ulivaju u legendu da su Dobrijevići plemenitog roda, da su to verovatno zaslužili time što su još u srednjem veku bili dobri vojnici (dobrъ voй). Nekako mislim da su izvojevali za sebe svoje pravo na plemićke zemljoposede zbog plemenitosti koju su pokazali vojevavši za krunu, otadžbinu. Time su stekli mogućnost da se obrazuju i otuda mnogo Dobrijevića može da se pohvali visokim školama (vidim da je nekoliko vas to istaklo). Verovatno su stekavši sebi nekakav dobar položaj živeli u blagostanju pa time i mnogobrojnim porodicama koje su mogli da prehrane, a brojnost je omogućila da u svakoj priči o poreklu Dobrijevića postoji i svešteno lice (pop, monah i slično). Jedino me krsna slava buni i razdvaja ovo prezime na različita plemena opominjući o različitim sudbinama Dobrijevića tokom vekova.
    Ja sam Dubravka Dobrijević (udato Božović ali zauvek svim srcem Dobrijević) od oca Nenada, dede Jovana i pradede Đurađa Dobrijevića iz Ćele odnosno Petrovog sela pokraj Prijedora (BiH). Moj deda Jovan se preselio 1955/ 56. godine u Lazarevac u Srbiju sa porodicom (žena Jovanka, rođena Ostojić i sinovi Čedomir, Veljko i Nenad). Krsna slava nam je Sveti Jovan. U porodici smo imali protu u prošlosti, a imamo i visoko obrazovane danas, a oni koji nisu stekli fakultetsku diplomu ističu se nekom kreativnošću ili sklonošću ka umetnosti (muzika uglavnom) ili pak svojom snalažljivošću i inteligencijom uspevaju da se snađu u svetu. Porodična legenda kaže da se naš predak u Prijedor (taj kraj) preselio bežeći od turske krvne odmazde iz predela Hercegovine/ Dalmacije (?) što mi govori da smo “terali Turke na buljuke” i opravdali svoje prezime i da nismo trpeli zuluma ma koliko dobri bili, dakle pravdoljubivi, umemo da trpimo do neke mere ali ne damo na sebe.
    Veoma me interesuje poreklo porodice i prezimena, uopšte istorija, legenda i mit o Dobrijevićima. Nije li interesantno do kojih sve podataka se ovde došlo. Zahvaljujem svima koji su pre mene pisali o Dobrijevićima, rekli ispričali svoje priče i podelili svoja saznanja. Jako su mi dragocena. Ponekad se zapitam o nekim stvarima koje osećam duboko u svom biću i onda pročitam poreklo… pa, recimo da osećam da krv nije voda, dragi moji, prenosi se taj neki plemeniti, dobri gen i opstaje. Nadam se da će Dobrijevića biti u budućnosti jer su ovome svetu doprineli svojom dobrotom i časnim postupcima (prezime nam to govori). Srdačan pozdrav i veliki zagrljaj za sve vas.