Порекло презимена Живковић

6. март 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЖИВКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Живковић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Бранчић, Љиг Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: Ј2а род П

Порекло: Крагујевац, раније Прилеп, Македонија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЖИВКОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Поријеклом су од Раичевића из Љешкопоља, а даљња старина им је од Косова, одакле су се, бјежећи пред Турцима, населили у Херцеговини у мјесту Чарађе код Гацка. Из Чарађа због убиства неких турских насилника средином 16. вијека побјегну у Бањане, гдје се кратко задрже и одатле пређу у Цуце у мјесто Липу, одакле се браћа Неноје, Раич и Радоња одселе у Бајице крај Цетиња. Од Неноја су сви Мартиновићи у Бајицама, а од Радоњиних синова Вука и Секула су сви Бандићи. Шта је било са трећим братом Раичем , не зна се.

Породична традиција Раичевића из Љешкопоља казује да су они од попа Ивана Мартиновића који је имао три сина. Један Иванов син у свађи уби Ераковића са Његуша. Бојећи се освете, поп Иван са синовима побјеже у Спуж код Турака под. њихову заштиту. У Спужу Иван умре и један му син, чија жена остане у другом стању и роди посмртно мушко дијете, коме су дали име Раич, вјероватно поновивши име Ненојева брата Раича коме се изгубио сваки траг.

Други Иванов син, вјероватно убица Ераковића, потурчи се и од њега се заснова братство Пиринић из Ботуна, које касније пређе у Подгорицу и Скадар.

Трећи Иванов син Рајко, након смрти оца и брата и преласка другог брата у ислам, нашао се у незавидној ситуацији. Одлучио се да бјежи даље. Заваравајући траг и кријући се од освете, насељава се у Зети у селу Српска. Ту се жени од Дрекаловића из Куча и добија два сина Петра и Илију. И у овој новој средини Рајко се осјећао несигурним бојећи се стално освете, те одлучи да поново бјежи са породицом. Крене према Морачи тражећи већу сигурност. Доласком у Морачу, пресретну га турске харачлије из Колашина у мјесту званом Лопате, гдје Рајко у сукобу са њима погине, а они му заробе малољетне синове и поведу пут Колашина. Њихова мајка поче да кука и нариче за погинулим мужем Рајком и отетим синовима Петром и Илијом. Предање казује да се била толико уморила кукајући и наричући да је почела да јекће, да јеца због чега су је касније назвали „Јекна“. Њено кукање и дозивање у помоћ чули су Горњоморачани који су се налазили у близини мјеста отмице и погибије, дају се у потјеру за Турцима, поставе им засједу, Турке поубијају, а Рајкове малољетне синове ослободе и врате мајци. Мајка се са синовима настани у Горњој Морачи и након неког времена, кад јој синови поодрасту, уда се и добије трећег сина коме да име Вучко кога по мајци Јекни назваше Јекнић. Његови потомци узеше то презиме као своје,

Од Рајковог сина Петра који је имао надимак Чогура настаде братство Чогурићи, а од другог Рајковог сина Илије братство Живковићи у Крњој Јели.

Илија Рајков је имао синове Станка и Милована од кога није остало порода. Станко је имао сина Живка, а овај Нику, Николу и још двојицу којима не знају имена и оба су одселили негдје у Србију. Никини и Николини потомци узеше презиме по оцу Живку Живковићи. Живковића има у Свракама, Крњој Јели, Липову, Морачи и Колашину, у Војводини, Словенији и у другим мјестима.

Живковићи су се истицали у свим бојевима као храбри ратници од којих треба поменути Марка и Павића, Арсенијеве синове, затим Илију Алексина, Стојана и Саву, Миркове синове који су погинули на Мојковцу 1916. године, те Живка Неђељкова који је погинуо код Алића Долине 1917. године. Браћа Миливоје и Милош Окичини су умрли 1916/17 године у Нађмеђеру у Мађарској, а са њима је тамновао и Богдан Николин. У НОР-у 1941-1945. године истакао се Љубо Миланов као учесник пљеваљске битке 1. 12. 1941. године и крваве битке на Вилића Гувну 1943. године, гдје је и оставио своје кости.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

____________________

ЖИВКОВИЋИ 

Живковићи у Пиви воде поријекло од Живка Церовића, који се, почетком 19. вијека, одселио из Тушиње у Пиву.

____________________

ЖИВКОВИЋИ

(на Слатини)

Живковићи су поријеклом од братства Булатовића из Роваца, одакле је њихов предак, због крви, ускочио у село Стричину код Колашина и ту се населио. Потомак му Живко Булатовић, са синовима Радованом, Добрицом и Новицом, ускочи 1862. године из Стричине у Дробњак и касели се на Слатини, гдје му се потомци прозваше Живковићи.

Савик-Гиле Максимов је истакнути борац НОР-а од првих устаничких дана; био је један од најхрабријих бораца у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде, у чијим је редовима и погинуо као командир чете јуна 1943. године код Миљевине.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. Nikola

    Јa sam Nikola Zivkovic, rodjen sam 1998. godine u Kosovskoj Mitrovici. Moj otac je Dejan Zivkovic, rodjen 1972. godine u selo Pantina SO Vucitrn. Moji stari preci ne znamo tacno ko paradeda ili cukun deda, doseljeni iz sela Rajetici iz Starog Kolasina 1850. godine u selo Pantina. Slavimo krsnu slavu sveti Stefan 9. januara. Ne znam poreklo svoje familije.

  2. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ЖИВКОВИЋ

    -Кртинска*, прва половина 18. века, Стрмна Гора у Подгорини, Никољдан.
    *Живковића претка, као свог сродника, довео је Матија Сандаљац и населио га поред себе у Бргулицама (засеок Кртинске), где су му потомци и данас.
    -Чучуге, прва половимна 18. века, Драгодо у Азбуковици, Ђурђиц.
    -Гвозденовић*, друга половина 18. века, Горња Љубовиђа у Азбуковици, Лазаревдан.
    *Старина Живковића из Осата је и у ово село дошло са 3 брата, као прави зидари, од којих један остане у овом селу, други оде у Новаке, а трећи у Стублине и свуда остане потомство.
    -Гуњевац, друга половина 18. века, Ликодра у Рађевини, Алимпијевдан.
    -Каленић, друга половина 18. века, Осат, Срђевдан, уз Лазиће.
    -Калиновци, друга половина 18. века, Јазовик у Посавској Тамнави, Никољдан.
    -Љутице-1, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Никољдан, уз Илиће.
    -Совљак, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Јовањдан.
    -Брезовица, после 1827. године, Горња Буковица у Подгорини, Ђурђевдан.
    -Врело, после 1827. године, Драгијевица у Подгорини, Лазаревдан.
    -Забрежје, после 1827. године, Б. Крајина, Ђурђевдан.
    -Јабучје, после 1827. године, Дудовица-округ београдски, Митровдан.
    -Љутице-2, после 1827. године, Дивци у Колубари, Никољдан, доводац уз матер.
    -Паљуви, после 1827. године, Б. Крајина, Јовањдан.
    -Таково, после 1827. године, Стапар у Подгорини, Никољдан.
    -Трлић, после 1827. године, Миличиница у Подгорини, Никољдан.
    -Ушће, после 1827. године, Црна Гора, Аранђеловдан и Свети Пророк Соофроније, уљези у Марјановиће.

  3. Фамилије-презимена Живковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Живковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бујачић
    -Доња Буковица
    -Драгијевица
    -Дучић
    -Доњи Лајковац
    -Лукавац
    -Кличевац
    -Кључ
    -Команице
    -Котешица
    -Миличиница
    -Мионица
    -Горњи Мушић
    -Оглађеновац
    -Паштрић
    -Попучке
    -Пријездић
    -Причевић
    -Ракари
    -Робаје
    -Ровни
    -Сандаљ
    -Стрмово

    • Зоран

      Село Мала Косаница на путу Куршумлија Мердаре.. Радојко Живковић са супругом Станојком изродили 4 сина Радомира, Милована, Радисава и Милоша.. Сви се настанили на имању и направили куће.. Радомир троје деце, Милован петоро, Радисав двоје, Милош петоро..Крсна слава Св. Никола..

      • Milan

        Pozdrav gospodine Zorane . Moji potiču iz tog kraja doselili se u Timočkoj krajni , pobego nod turaka moj pra deda i prezivao se Živković posle promenio prezime možda se i neki rodjaci .

    • DUŠAN ŽIVKOVIĆ

      Moj otac je iz mionice valjevo deda mi se zvao milić ja sam dete iz drugog braka zanima me poreklo odakle su dosli ikoje sam koleno pozdrav

    • DUŠAN ŽIVKOVIĆ

      Moj otac je iz mionice valjevo deda mi se zvao milić ja sam dete iz drugog braka zanima me poreklo odakle su dosli ikoje sam koleno pozdrav krsna slava đurđevdan

    • Zivko Zivojinovic

      Ima Zivkovica i u Lozoviku kod Smedereva, a najveca familija slavi Svetog Jovana krstitelja.Ima i Zivkovica koji slave Svetog nikolu 19 decembar,ali nisu u rodu sa ovim prvim koje sam naveo. Zivkovici koji slave Svetog Jovana su u bliskom rodu sa Zivojinovicima koji takodje slave svetog Jovana. Inace njihov rodonacelnik Zivko je bio seoski knez a umro je izmedju 1840 do 1850. Treba pogledati spomenik koji se nalazi na crkvenom groblju u Lozoviku. Naravno Zivkovici i ne znaju za to a nisam primetio ni da su posebno zainteresovani. Bilo bi dobro da se neki Zivkovic javi da pa malo razmenimo znanja.

  4. мирослав Живковић

    Ја сам из породице Живковић из околине Прњавора,Република Српска.Zанима ме као и све друге,одакле су моји коријени.Крсна ми је слава Ђурђев дан.Hвала унапријед.Очекумем Ваш одговор на мој мејл.

    • Poštovani Miroslave,
      najverovatnije ste od Živković poreklom iz Kuča (Ubli, severno od Podgorice).
      To poreklo vode i moji pretci po očevoj strani.
      Deo tih Živkovića se seli za Bar (danas Stari Bar, bivši grad iznad današnjeg Bara u CG).
      Tamo dolazi do konflikta između jednog od Živkovića sa Turčinom koji je pokušao oteti jednu od Živkovićevih žena. Konflikt je svršen ubistvom turskog age, Zbog kazne, familija (deo roda Živkovića) beži u AustroUgarsku (u Bosnu i Vojvodinu). Slave slavu Đurđev dan.
      Danas potomci žive u Baru, u Australiji i Kaliforniji (USA), po Hercegovini, oko Trebinja i Bileća, oko Visokog, po Vojvodini (Bačko Gradište, Bečej, Čurug, Zrenjanin, Pazova) ali se loza po Vojvodini gubi jer deo se odselio u vreme kraljevine SHS u Zagreb (sreo sam ih dva brata, danas su to praktično Hrvati Živkovići, bar tako se osećaju), ja i sestra smo u Češkoj itd.
      Pozdrav za dalekog krvnog rodjaka
      Vladimir Živković, Češka Republika

      • Горан Живковиц

        Помаже Бог рођаци,

        Ја сам Горан Живковић село Вршани, општина Прњавор, Република Српска. Крсна слава је Ђурђевдан.
        На основу предања од покојног Љубе Живковића могу да потврдим причу Владимира. Тврдио је да смо дошли негдје из Црне Горе због убиства неког турског насилника и дио лозе је побјегао за Аустроуграску. На територију на којој ја живим дошла је жена са 3 мала сина док је њен муж умро или остао негдје на путу до наше општине. Од та 3 сина се развила наша лоза. Не знам да ли Мирослав и ја припадамо истој али мислим да имамо исту или сличну судбину поријекла.

        Надам се да би могли ступити некако у контакт.
        Поздрав свима

    • Zarko Zivkovic

      Postovani Miroslave,

      Ja mislim da su Vasi iz Pive. Iz sela Crkvicino Polje. Oni su od Cerovica. U 18 vijeku je Zivko Cerovic preselio u Pivu i od njega su Zivkovici. Oni svi slave Djurdjevdan. Nadjite knjigu Monografija Crkvickog Polja na strani 208 su iseljni iz tog mjesta. Navode se Zivkovici koji su odselili u Podrinje.

  5. saša živković

    ja sam živković iz okoline vojnića tj. iz sela živković kosa iz hrvatske . isto me zanima odakle su mi korjeni . slavim đurđev dan . hvala unaprijed

    • Poštovani Saša,

      Živkovići imaju više “loza” ali ako se ne varam samo jedna loza slavi Đurđevdan.
      To su Živkovići poreklom iz Kuča (Ubli, severno od Podgorice).
      To poreklo vode i moji pretci po očevoj strani.
      Deo tih Živkovića se seli za Bar (danas Stari Bar, bivši grad iznad današnjeg Bara u CG).
      Tamo dolazi do konflikta između jednog od Živkovića sa Turčinom koji je pokušao oteti jednu od Živkovićevih žena. Konflikt je svršen ubistvom turskog age, Zbog kazne, familija (deo roda Živkovića) beži u AustroUgarsku (u Bosnu i Vojvodinu). Slave slavu Đurđev dan.
      Danas potomci žive u Baru, u Australiji i Kaliforniji (USA), po Hercegovini, oko Trebinja i Bileća, oko Visokog, po Vojvodini (Bačko Gradište, Bečej, Čurug, Zrenjanin, Pazova) ali se loza po Vojvodini gubi jer deo se odselio u vreme kraljevine SHS u Zagreb (sreo sam ih dva brata, danas su to praktično Hrvati Živkovići, bar tako se osećaju), ja i sestra smo u Češkoj itd.
      Pozdrav za dalekog krvnog rodjaka
      Vladimir Živković, Češka Republika

      • Stevan Živković

        Poštovani Vladimire,

        Ja sam Živković čija loza počiva u Ublima i čiji se pradjed preselio u Stari Bar. Za ovu priču o seobi dela porodice u Austro Ugarsku zbog problema sa turskim agom prvi put sada čujem od vas, pa bih vas zamolio da mi, ako imate podatke, napišete o kome se konkretno radi kako bih mogao da saznam nešto više o tom događaju. Da ne zalazim dalje u prošlost, ako nekog zanima imam podatke i za ranije, nego hajde da se zadržimo na ovaj deo moje porodice koji se iz Ubala preselio u St. Bar sve počinje sa Milutinom koji je imao 3 sina (Gojko, Stevo i Gavro), Stevo koji je imao 3 sina (Miloš, Ivan, Ljubo), Ivan koji je imao samo jednog sina – mene. Ova grana je došla iz Ubala i za drugu ne znam.

        • Aleksandar Zivkovic

          Pozdrav svima. Ja sam isto Zivkovic i slavim slavu Mitrovdan. Jos uvek ne mogu da pronadjem poreklo odakle potice moje prezime. Vecina rodbine mi je iz Prokuplja neko kaze da nam je poreklo iz Crne gore, neko sa Kosova, ako nemo moze da mi pomogne da razresim to. Hvala.

        • Горан Живковић

          Помаже Бог рођаци,

          Ја сам Горан Живковић село Вршани, општина Прњавор, Република Српска. Крсна слава је Ђурђевдан.
          На основу предања од покојног Љубе Живковића могу да потврдим причу Владимира. Тврдио је да смо дошли негдје из Црне Горе због убиства неког турског насилника и дио лозе је побјегао за Аустроуграску. На територију на којој ја живим дошла је жена са 3 мала сина док је њен муж умро или остао негдје на путу до наше општине. Од та 3 сина се развила наша лоза.

          Надам се да би могли ступити некако у контакт.
          Поздрав свима

      • Nemanja Živković

        Pomaže Bog, prezimenjače,

        Ja sam rodom iz Sarajeva, kao i moj otac, a đed i prađed su mi iz Crne Gore (Žeično, blizu granice sa Bosnon (RS). Mi slavimo takođe Đurđevdan, da li misliš da to znači da i mi vodimo to poreklo iz Kuča?

        Unaprijed hvala!

        U Hristu,
        Nemanja

        • MILAN ZIVKOVIC

          Moji su porijeklom iz Pive, sa Pivske planine. Pradjed Blagoje je imao brata koji se zvao Mijat i po pricama odselio za Srbiju ili Kosovo. Ako neko ima da zna ime pretka koji se zvao Mijat neka se javi.
          Moj kontakt telefon je 0038268853572

  6. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Живковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Живковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Тулеж
    -Барошевац
    -Дражевац
    -Стубица
    -Баљевац
    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Велики Црљени
    -Вранић
    -Дудовица
    -Конатице
    -Лазаревац
    -Лесковац
    -Рудовци
    -Сакуља
    -Стубица
    -Трбушница
    -Чибутковица
    -Вранић
    -Шиљаковац

  7. Презимена-фамилије у Шумадији, Живковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Велика Плана
    -Мађуп
    -Ракинац
    -Црни Кал

  8. Милорад

    Ја сам Милорад В. Жиквковић, по причама мога деде Милије В. Живковића и књизи монографији Живковића из Радијевића, мога чиче др. Драгољуба С. Живковића, Време и људи издате у Панчеву 1999. године, потичемо са Старог Влаха, село Радијевићи на Златару, код Нове Вароши. Родослов је познат до првих деценија XIX века, када је мој чукундеда Сава Живковић досељен, по усменом предању мога покојног деде, од Колашина. Да ли је могуће дубље истраживати родослов и на који начин. Иначе слава потомака Живковића из Радијевића су Цвети. Унапред захвалан ако ме упутите, на који начин да даље истражујемо родослов…..

    • Александра Миладиновић

      Здраво Милораде, нама се поклапају подаци из родослова, наиме мој наврн-деда је био Миладин који се доселио у топлички крај, а његов рођени брат је Саво Живковић из села Сврке код Драговића поља у Горњој Морачи који има потомке око Колашина. Волела бих да некако ступимо у контакт да разменимо податке. Поздрав!

    • Dragana

      Moji su Živković iz Mojkovca kod Kolašina. Slavimo Cvete.

      • Милорад В. Живковић

        Dragana, jako interesantan podatak, ma oduševljen sam, da su Cveti i Vaša slava, po tome bi rekao da smo i rod, (mada sam napravio veliki rodoslov oko 200 članova), i niko nije iz Mojkovca, ali veoma je moguće, najverovatnije je, da se moj nvrndeda, Sava Živkov Živković, početkom 19. veka, odselio baš iz tih krajeva oko Kolašina a tamo su ostala njegova braća, to zaključujem po slalvi koja je jako retka.
        Pozdrav za Draganu: ako si u mogućnosti možeš se javiti na e-poštu
        [email protected] bilo bi mi jako drago.

      • Момир Живковић

        Јави се ако прочиташ.Колашин

    • Момир Живковић

      Рођо ако су твоји из Колашина,онда су од мојих из Села Сврке.А то што славите славу Цвијети,то је као Живковвићи из вранешке долине код Бијелог Поља,који су пресељењем узели славу Цвијети.Поздрав

  9. svetlana saponjic

    Poštovani Milorade,

    Moji Šaponjići su takođe iz Radijevića kod Nove Varoši, i takođe su doseljeni za vreme “Karađorđevog pohoda na Sjenicu”. Vaši su Živkovići samo iz drugog zaseoka. Šaponjići su živeli na Koritima, kod Bijelog Polja. I verovatno su se prezivali Gavrilović na Koritima. Moguće da su Živkovići i Šaponjići zajedno došli u Radijeviće. Ako znate nešto više o tom doseljavalju, molim vas, napištite ovde.

    • Милорад В. Живковић

      Поштована Светлана, моја покојна бака, је из породице Шапоњић, Јелица Шапоњић (удата Живковић), рођена 1897. удала се за мог деду Милију Живковића 1927. године, родила је осморо деце, њено прво дете је мој покојни отац Војко М. Живковић, сва деца су јој рођена у Радијевићима, живела је до 1982. Колонизацијом су 1946. године пресељени из Радијевића у село Мраморак код Ковина, јужни Банат. Иначе Светлана, јесте, мој чича, татин брат од стрица, професор др Драгољуб С. Живковић сада живи у Панчеву, некада давно је живео у Краљеву, рођен је у Радијевићима 1938. Он је писао Монографију Живковића из Радијевића (1999. г), сарађивали смо, али смо стигли до прве половине 19. века и даље не можемо. Мој покојни деда Милија Живковић ми је причао за живота и то сам записао, да је његов деда Сава Живковић дошао од Колашина и само то знамо. Истражујући тако порекло, нашао сам интересантан податак. Пошто је слава Живковића из Радијевића, Цвети, Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, нађем на нету случајно, у Доњем Колашину, Павино Поље, село Бабајић, реновира се црква Св. Цвети и повежем, пошто су Срби некада, узимали за славу и имена најближег храма, да постоји могућност да је Сава Живковић, баш из тог краја. Са браћом, се почетком 19. века доселио у Радијевиће ко зна из којих разлога, могуће је и због крвне освете.

  10. svetlana saponjic

    P.S. U Kraljevu živi profesor filozofije Dragoljub Živković, koji je bio prijatelj moga oca. Je li i on iz Radijevića, znate li slučajno? Moj otac je umro ima više od petnaest godina.