Порекло презимена Живковић

6. март 2012.

коментара: 141

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЖИВКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Живковић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Бранчић, Љиг Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: Ј2а род П

Порекло: Крагујевац, раније Прилеп, Македонија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЖИВКОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Поријеклом су од Раичевића из Љешкопоља, а даљња старина им је од Косова, одакле су се, бјежећи пред Турцима, населили у Херцеговини у мјесту Чарађе код Гацка. Из Чарађа због убиства неких турских насилника средином 16. вијека побјегну у Бањане, гдје се кратко задрже и одатле пређу у Цуце у мјесто Липу, одакле се браћа Неноје, Раич и Радоња одселе у Бајице крај Цетиња. Од Неноја су сви Мартиновићи у Бајицама, а од Радоњиних синова Вука и Секула су сви Бандићи. Шта је било са трећим братом Раичем , не зна се.

Породична традиција Раичевића из Љешкопоља казује да су они од попа Ивана Мартиновића који је имао три сина. Један Иванов син у свађи уби Ераковића са Његуша. Бојећи се освете, поп Иван са синовима побјеже у Спуж код Турака под. њихову заштиту. У Спужу Иван умре и један му син, чија жена остане у другом стању и роди посмртно мушко дијете, коме су дали име Раич, вјероватно поновивши име Ненојева брата Раича коме се изгубио сваки траг.

Други Иванов син, вјероватно убица Ераковића, потурчи се и од њега се заснова братство Пиринић из Ботуна, које касније пређе у Подгорицу и Скадар.

Трећи Иванов син Рајко, након смрти оца и брата и преласка другог брата у ислам, нашао се у незавидној ситуацији. Одлучио се да бјежи даље. Заваравајући траг и кријући се од освете, насељава се у Зети у селу Српска. Ту се жени од Дрекаловића из Куча и добија два сина Петра и Илију. И у овој новој средини Рајко се осјећао несигурним бојећи се стално освете, те одлучи да поново бјежи са породицом. Крене према Морачи тражећи већу сигурност. Доласком у Морачу, пресретну га турске харачлије из Колашина у мјесту званом Лопате, гдје Рајко у сукобу са њима погине, а они му заробе малољетне синове и поведу пут Колашина. Њихова мајка поче да кука и нариче за погинулим мужем Рајком и отетим синовима Петром и Илијом. Предање казује да се била толико уморила кукајући и наричући да је почела да јекће, да јеца због чега су је касније назвали „Јекна“. Њено кукање и дозивање у помоћ чули су Горњоморачани који су се налазили у близини мјеста отмице и погибије, дају се у потјеру за Турцима, поставе им засједу, Турке поубијају, а Рајкове малољетне синове ослободе и врате мајци. Мајка се са синовима настани у Горњој Морачи и након неког времена, кад јој синови поодрасту, уда се и добије трећег сина коме да име Вучко кога по мајци Јекни назваше Јекнић. Његови потомци узеше то презиме као своје,

Од Рајковог сина Петра који је имао надимак Чогура настаде братство Чогурићи, а од другог Рајковог сина Илије братство Живковићи у Крњој Јели.

Илија Рајков је имао синове Станка и Милована од кога није остало порода. Станко је имао сина Живка, а овај Нику, Николу и још двојицу којима не знају имена и оба су одселили негдје у Србију. Никини и Николини потомци узеше презиме по оцу Живку Живковићи. Живковића има у Свракама, Крњој Јели, Липову, Морачи и Колашину, у Војводини, Словенији и у другим мјестима.

Живковићи су се истицали у свим бојевима као храбри ратници од којих треба поменути Марка и Павића, Арсенијеве синове, затим Илију Алексина, Стојана и Саву, Миркове синове који су погинули на Мојковцу 1916. године, те Живка Неђељкова који је погинуо код Алића Долине 1917. године. Браћа Миливоје и Милош Окичини су умрли 1916/17 године у Нађмеђеру у Мађарској, а са њима је тамновао и Богдан Николин. У НОР-у 1941-1945. године истакао се Љубо Миланов као учесник пљеваљске битке 1. 12. 1941. године и крваве битке на Вилића Гувну 1943. године, гдје је и оставио своје кости.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

____________________

ЖИВКОВИЋИ 

Живковићи у Пиви воде поријекло од Живка Церовића, који се, почетком 19. вијека, одселио из Тушиње у Пиву.

____________________

ЖИВКОВИЋИ

(на Слатини)

Живковићи су поријеклом од братства Булатовића из Роваца, одакле је њихов предак, због крви, ускочио у село Стричину код Колашина и ту се населио. Потомак му Живко Булатовић, са синовима Радованом, Добрицом и Новицом, ускочи 1862. године из Стричине у Дробњак и касели се на Слатини, гдје му се потомци прозваше Живковићи.

Савик-Гиле Максимов је истакнути борац НОР-а од првих устаничких дана; био је један од најхрабријих бораца у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде, у чијим је редовима и погинуо као командир чете јуна 1943. године код Миљевине.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (141)

Одговорите

141 коментара

  1. Фамилије-презимена Живковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковић “Космај”.

    -Губеревац
    -Дучина
    -Велика Иванча
    -Кораћица
    -Парцани
    -Рајковац
    -Раниловић

    • Марко Живковић

      Поштовани,

      Ја сам из ове лозе Рајковац. Славимо Ђурђевдан.
      Ја колко знам уназад ишло је овако:

      Марко – ја
      Петар
      Живко
      Петар
      Живота
      Јеврем (Последњи Живковић)
      Живко Добрић

      По књизи хроника села Рајковца и предању као и споменицима Јеврем је последњи за кога чињенично знам да је наврдеда.
      По књизи Јевремов отац је био Живко Добрић, који је један од троје браће који су дошли у Рајковац из Трстене. Три брата су Павле, Милосав и Живко, одакле су потекле те три породице у Рајковцу (Павловић, Милосављевић и Живковић), пише да су дошли из Трстене (што је тако рећи исто место).

      У књизи Космај, Боривоја Дробњаковића пише “Пајићи (Павловић, Милосављевић и Живковић)”. Није ми баш најјасније каква је веза са Пајићима. Ако било ко зна нешто о делу пре Јеврема, био бих захвалан на информацији. Или бар сугестији где да идем да тражим информације. Јеврем је рођен 1835.
      Велики поздрав и Хвала!

  2. Gašović

    Živkovići koji slave Đurđev-dan su iz Pive iz Crkvičkog Polja inače su poreklom iz Drobnjaka iz Tušine od Cerovića, rođaci su sa Gašovićima i Likićima i u Bosnu odseljenim Ćetkovićima, Milutinovićima i Milanovićima inače svi vode poreklo od 6 sinova Živka Cerovića i Jerine Pucarević

  3. Фамилије-презимена Живковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

    -Багрдан
    -Ловци
    -Рибари
    -Мијатовац

  4. Мишо

    Живковићи из Пиве (Црна Гора)
    Повећа породица од преко 15 кућа. Живе у Јеринићима, Жеичну и Шарићима, а по једна кућа има у Бријегу и Сељанима. Славили су Ђурђевдан. По предању, родоначелник Живковића је Живко Церовић из Тушине. Њега је заробио паша Миљевина, па га је по повратку из Дробњака откупио кнез Вукајло Кнезевић и оженио Јерином од ишчезлих Пуцаревића. С њом је Живко имао 6 синова, од којих је Митар преселио на мајчину земљу у Црквичком Пољу. Митар је имао Панта, па даље Пајо-Лука-Тодо. Живковићи у Жеичну су од Радована и Секула, који су из Јеринића доселили на купљену земљу. У Бријег је дошао из Црквичког Поља Иво, на даровану земљу послије ослобођења Пиве. Од Живкових синова су и Ликићи, Гашовићи и касније у Босну одсељени Ћетковићи, Милутиновићи и Милановићи. Има их и у Србији, гдје се 1810. године одселио Стеван Ђорђијев.

    • Драган Живковић

      Ја сам Драган из Новог Сада. Мој отац Милорад је из Јеринића у Пиви. Ја сам рођен у Фочи. Имам припремљено породично стабло од Живка и његових синова Теша, Трипка, Паја и Митра, са око 200 имена. Тешо је имао синове Петра и Ђурка, а Петар Илију и Алексу. Илија је имао синове Петра и Вукомана. Петар је имао Милорада, Владимира, Радомира и Даринку. Милорадови синови су Милан и Драган, а то сам ја.
      Надам се да ћу родослов ових дана пребацити у дигитални формат да бих могао да га пошаљем свима.

      • Вељко

        Ако бисте, молим Вас, били љубазни да ми то пошаљете на мејл [email protected]. Ја сам од Живковића из колубарског округа, села Јабучја, крсна слава Ђурђевдан.

      • Жарко

        Поштовани Драгане,

        Моји су од Јахорине. Наши су (како кажу старији) дошли из Пиве половином 19 вијека. Населили су прво околину Фоче и Јабуку код Горажда.
        Касније су населили Јахорину у Врхпрачи.
        Ја имам родослов од чукунђеда. Можеш ли и мени послати свој родослов да можда пронађем дубље корјење. Наши славе Никољдан а то је преслава Живковића (Церовића) из Пиве.
        [email protected]

      • Milojica Živković

        Poštovani Dragane,

        Ja sam Milojica Živković sin Gojka od oca Nikole od Tome od Krsta od Tripka, koji je bio Tešov, Pajov i Mitrov brat.
        Verovatno imamo isti rodoslov koji je 1998. napisao pok. Radomir Rašo Živković, Tešov potomak.

        Pozdrav.

      • MILAN ZIVKOVIC

        Dragane,
        ako imate podatke o Jovici Zivkovicu koji je imao sinove Blagoja (oko 1865 godiste) i Mijata (oko 1863 godiste)javite mi se 0038268853572.

  5. Miroslav Zivkovic

    Ja sam Miroslav Zivkovic, poreklom iz sela Klicevca. Po prici mojih predaka Zivko Zivkovic je dosao u Klicevac iz Gudurice kod Vrsca. Bio bih jako zahvalan ako bi mi neko rekao odakle su Zivkovici dosli u Guduricu, ili bar da li tamo ima jos Zivkovica. Moja familija slavi Svetog Nikolu.

  6. Фамилије-презимена Живковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Добрача
    -Лапово
    -Петровац
    -Брзан
    -Доња Грбица
    -Лужница
    -Мирашевац
    -Ресник
    -Горња Сабанта
    -Марковац (Ранђеловци)
    -Марковац (Јовањци)
    -Црни Кал
    -Драча
    -Сипић
    -Мечковац
    -Нови Аџибеговац (Ново Село)
    -Опорница
    -Баточина
    -Велики Шењ
    -Жировница, Цигани-Роми
    -Доња Рача, Цигани-Роми

  7. Vladimir Zivkovic

    Pozdrav svima,da li neko zna o Živkovićima iz Cuca detaljnije,kad je nastalo prezime i itd…hvala.

  8. Небојша Новаковић

    За Милорада:

    Живковићи из Горњих Кошаља спадају у старије родове. Према подацима Љубе Павловића, славе Св. Трифуна и било их је 26 кућа некада.

    Живко је имао пет синова и много народа и привремено се настанио на Гласинцу. Одакле је био, не може се тачно утврдити. Дошао је кад и Васиљ, али не у ово село него у Дрлаче под Бошковцем. Ту је дошао у опреку с муслиманима тога села а и са својима. Због сељака овог села, а нешто и по позиву Васиљевом, који се и оженио његовом ћерком, Живко се попне у Кошље и насели са свих пет синова. За два сина зна се да им је било име Васа и Матија, али се за остале не зна. Зна се, да је син најмлађег Живковог сина био Грујица, који се по селу и породици помиње као најистакнутији, и да је имао шест синова, који су били у највећем јеку у доба наших устанака. Од Грујичиних синова највише су изашли на глас Миладин и Илија. Они су били у рату, четири брата изгубили, а Миладин је притом остао дуго у животу и био буљубаша на караули, на Дрини. Нема разгранатијег и растуренијег рода у селу, много су се исељавали, има их низ Дрину и испод Лознице, има их и по градовима, занатима, трговини и службама.

    У околини Кошаља постоји пуно топонима који се могу повезати са Живковићима, што можда указује да су веома дуго у овом крају.

    Треба поменути заселак Живковац, затим и поток који носи исто име. Махале у селу су: Пивљани, Живковићи, Постење, Херцеговци, Топаловићи, Провалије, Равни, Мирошка Вода и Војина Вода.

    Познато је да су овај крај населили углавном Срби из Старе Херцеговине.

  9. dusan

    zelim da pitam poreklo prezimena zivkovic grabovac krsna slava sveti luka

  10. dusan

    Da li neko zna o dakle poticu Zivkovici iz Grabovca opstina Zvecan Kosovo slava sveti luka znam da poticu iz Santrovca