Poreklo prezimena Živković

6. mart 2012.

komentara: 141

[toggle title=”TESTIRANI ŽIVKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Živković

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I2a DS

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Brančić, Ljig Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: J2a rod P

Poreklo: Kragujevac, ranije Prilep, Makedonija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŽIVKOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Porijeklom su od Raičevića iz Lješkopolja, a daljnja starina im je od Kosova, odakle su se, bježeći pred Turcima, naselili u Hercegovini u mjestu Čarađe kod Gacka. Iz Čarađa zbog ubistva nekih turskih nasilnika sredinom 16. vijeka pobjegnu u Banjane, gdje se kratko zadrže i odatle pređu u Cuce u mjesto Lipu, odakle se braća Nenoje, Raič i Radonja odsele u Bajice kraj Cetinja. Od Nenoja su svi Martinovići u Bajicama, a od Radonjinih sinova Vuka i Sekula su svi Bandići. Šta je bilo sa trećim bratom Raičem , ne zna se.

Porodična tradicija Raičevića iz Lješkopolja kazuje da su oni od popa Ivana Martinovića koji je imao tri sina. Jedan Ivanov sin u svađi ubi Erakovića sa Njeguša. Bojeći se osvete, pop Ivan sa sinovima pobježe u Spuž kod Turaka pod. njihovu zaštitu. U Spužu Ivan umre i jedan mu sin, čija žena ostane u drugom stanju i rodi posmrtno muško dijete, kome su dali ime Raič, vjerovatno ponovivši ime Nenojeva brata Raiča kome se izgubio svaki trag.

Drugi Ivanov sin, vjerovatno ubica Erakovića, poturči se i od njega se zasnova bratstvo Pirinić iz Botuna, koje kasnije pređe u Podgoricu i Skadar.

Treći Ivanov sin Rajko, nakon smrti oca i brata i prelaska drugog brata u islam, našao se u nezavidnoj situaciji. Odlučio se da bježi dalje. Zavaravajući trag i krijući se od osvete, naseljava se u Zeti u selu Srpska. Tu se ženi od Drekalovića iz Kuča i dobija dva sina Petra i Iliju. I u ovoj novoj sredini Rajko se osjećao nesigurnim bojeći se stalno osvete, te odluči da ponovo bježi sa porodicom. Krene prema Morači tražeći veću sigurnost. Dolaskom u Moraču, presretnu ga turske haračlije iz Kolašina u mjestu zvanom Lopate, gdje Rajko u sukobu sa njima pogine, a oni mu zarobe maloljetne sinove i povedu put Kolašina. Njihova majka poče da kuka i nariče za poginulim mužem Rajkom i otetim sinovima Petrom i Ilijom. Predanje kazuje da se bila toliko umorila kukajući i naričući da je počela da jekće, da jeca zbog čega su je kasnije nazvali „Jekna“. Njeno kukanje i dozivanje u pomoć čuli su Gornjomoračani koji su se nalazili u blizini mjesta otmice i pogibije, daju se u potjeru za Turcima, postave im zasjedu, Turke poubijaju, a Rajkove maloljetne sinove oslobode i vrate majci. Majka se sa sinovima nastani u Gornjoj Morači i nakon nekog vremena, kad joj sinovi poodrastu, uda se i dobije trećeg sina kome da ime Vučko koga po majci Jekni nazvaše Jeknić. Njegovi potomci uzeše to prezime kao svoje,

Od Rajkovog sina Petra koji je imao nadimak Čogura nastade bratstvo Čogurići, a od drugog Rajkovog sina Ilije bratstvo Živkovići u Krnjoj Jeli.

Ilija Rajkov je imao sinove Stanka i Milovana od koga nije ostalo poroda. Stanko je imao sina Živka, a ovaj Niku, Nikolu i još dvojicu kojima ne znaju imena i oba su odselili negdje u Srbiju. Nikini i Nikolini potomci uzeše prezime po ocu Živku Živkovići. Živkovića ima u Svrakama, Krnjoj Jeli, Lipovu, Morači i Kolašinu, u Vojvodini, Sloveniji i u drugim mjestima.

Živkovići su se isticali u svim bojevima kao hrabri ratnici od kojih treba pomenuti Marka i Pavića, Arsenijeve sinove, zatim Iliju Aleksina, Stojana i Savu, Mirkove sinove koji su poginuli na Mojkovcu 1916. godine, te Živka Neđeljkova koji je poginuo kod Alića Doline 1917. godine. Braća Milivoje i Miloš Okičini su umrli 1916/17 godine u Nađmeđeru u Mađarskoj, a sa njima je tamnovao i Bogdan Nikolin. U NOR-u 1941-1945. godine istakao se Ljubo Milanov kao učesnik pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine i krvave bitke na Vilića Guvnu 1943. godine, gdje je i ostavio svoje kosti.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

____________________

ŽIVKOVIĆI 

Živkovići u Pivi vode porijeklo od Živka Cerovića, koji se, početkom 19. vijeka, odselio iz Tušinje u Pivu.

____________________

ŽIVKOVIĆI

(na Slatini)

Živkovići su porijeklom od bratstva Bulatovića iz Rovaca, odakle je njihov predak, zbog krvi, uskočio u selo Stričinu kod Kolašina i tu se naselio. Potomak mu Živko Bulatović, sa sinovima Radovanom, Dobricom i Novicom, uskoči 1862. godine iz Stričine u Drobnjak i kaseli se na Slatini, gdje mu se potomci prozvaše Živkovići.

Savik-Gile Maksimov je istaknuti borac NOR-a od prvih ustaničkih dana; bio je jedan od najhrabrijih boraca u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade, u čijim je redovima i poginuo kao komandir čete juna 1943. godine kod Miljevine.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (141)

Odgovorite

141 komentara

  1. Nikola

    Ja sam Nikola Zivkovic, rodjen sam 1998. godine u Kosovskoj Mitrovici. Moj otac je Dejan Zivkovic, rodjen 1972. godine u selo Pantina SO Vucitrn. Moji stari preci ne znamo tacno ko paradeda ili cukun deda, doseljeni iz sela Rajetici iz Starog Kolasina 1850. godine u selo Pantina. Slavimo krsnu slavu sveti Stefan 9. januara. Ne znam poreklo svoje familije.

  2. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    ŽIVKOVIĆ

    -Krtinska*, prva polovina 18. veka, Strmna Gora u Podgorini, Nikoljdan.
    *Živkovića pretka, kao svog srodnika, doveo je Matija Sandaljac i naselio ga pored sebe u Brgulicama (zaseok Krtinske), gde su mu potomci i danas.
    -Čučuge, prva polovimna 18. veka, Dragodo u Azbukovici, Đurđic.
    -Gvozdenović*, druga polovina 18. veka, Gornja Ljuboviđa u Azbukovici, Lazarevdan.
    *Starina Živkovića iz Osata je i u ovo selo došlo sa 3 brata, kao pravi zidari, od kojih jedan ostane u ovom selu, drugi ode u Novake, a treći u Stubline i svuda ostane potomstvo.
    -Gunjevac, druga polovina 18. veka, Likodra u Rađevini, Alimpijevdan.
    -Kalenić, druga polovina 18. veka, Osat, Srđevdan, uz Laziće.
    -Kalinovci, druga polovina 18. veka, Jazovik u Posavskoj Tamnavi, Nikoljdan.
    -Ljutice-1, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan, uz Iliće.
    -Sovljak, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Jovanjdan.
    -Brezovica, posle 1827. godine, Gornja Bukovica u Podgorini, Đurđevdan.
    -Vrelo, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Lazarevdan.
    -Zabrežje, posle 1827. godine, B. Krajina, Đurđevdan.
    -Jabučje, posle 1827. godine, Dudovica-okrug beogradski, Mitrovdan.
    -Ljutice-2, posle 1827. godine, Divci u Kolubari, Nikoljdan, dovodac uz mater.
    -Paljuvi, posle 1827. godine, B. Krajina, Jovanjdan.
    -Takovo, posle 1827. godine, Stapar u Podgorini, Nikoljdan.
    -Trlić, posle 1827. godine, Miličinica u Podgorini, Nikoljdan.
    -Ušće, posle 1827. godine, Crna Gora, Aranđelovdan i Sveti Prorok Soofronije, uljezi u Marjanoviće.

  3. Familije-prezimena Živković po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Živković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bujačić
    -Donja Bukovica
    -Dragijevica
    -Dučić
    -Donji Lajkovac
    -Lukavac
    -Kličevac
    -Ključ
    -Komanice
    -Kotešica
    -Miličinica
    -Mionica
    -Gornji Mušić
    -Oglađenovac
    -Paštrić
    -Popučke
    -Prijezdić
    -Pričević
    -Rakari
    -Robaje
    -Rovni
    -Sandalj
    -Strmovo

    • Zoran

      Selo Mala Kosanica na putu Kuršumlija Merdare.. Radojko Živković sa suprugom Stanojkom izrodili 4 sina Radomira, Milovana, Radisava i Miloša.. Svi se nastanili na imanju i napravili kuće.. Radomir troje dece, Milovan petoro, Radisav dvoje, Miloš petoro..Krsna slava Sv. Nikola..

      • Milan

        Pozdrav gospodine Zorane . Moji potiču iz tog kraja doselili se u Timočkoj krajni , pobego nod turaka moj pra deda i prezivao se Živković posle promenio prezime možda se i neki rodjaci .

    • DUŠAN ŽIVKOVIĆ

      Moj otac je iz mionice valjevo deda mi se zvao milić ja sam dete iz drugog braka zanima me poreklo odakle su dosli ikoje sam koleno pozdrav

    • DUŠAN ŽIVKOVIĆ

      Moj otac je iz mionice valjevo deda mi se zvao milić ja sam dete iz drugog braka zanima me poreklo odakle su dosli ikoje sam koleno pozdrav krsna slava đurđevdan

    • Zivko Zivojinovic

      Ima Zivkovica i u Lozoviku kod Smedereva, a najveca familija slavi Svetog Jovana krstitelja.Ima i Zivkovica koji slave Svetog nikolu 19 decembar,ali nisu u rodu sa ovim prvim koje sam naveo. Zivkovici koji slave Svetog Jovana su u bliskom rodu sa Zivojinovicima koji takodje slave svetog Jovana. Inace njihov rodonacelnik Zivko je bio seoski knez a umro je izmedju 1840 do 1850. Treba pogledati spomenik koji se nalazi na crkvenom groblju u Lozoviku. Naravno Zivkovici i ne znaju za to a nisam primetio ni da su posebno zainteresovani. Bilo bi dobro da se neki Zivkovic javi da pa malo razmenimo znanja.

  4. miroslav Živković

    Ja sam iz porodice Živković iz okoline Prnjavora,Republika Srpska.Zanima me kao i sve druge,odakle su moji korijeni.Krsna mi je slava Đurđev dan.Hvala unaprijed.Očekumem Vaš odgovor na moj mejl.

    • Poštovani Miroslave,
      najverovatnije ste od Živković poreklom iz Kuča (Ubli, severno od Podgorice).
      To poreklo vode i moji pretci po očevoj strani.
      Deo tih Živkovića se seli za Bar (danas Stari Bar, bivši grad iznad današnjeg Bara u CG).
      Tamo dolazi do konflikta između jednog od Živkovića sa Turčinom koji je pokušao oteti jednu od Živkovićevih žena. Konflikt je svršen ubistvom turskog age, Zbog kazne, familija (deo roda Živkovića) beži u AustroUgarsku (u Bosnu i Vojvodinu). Slave slavu Đurđev dan.
      Danas potomci žive u Baru, u Australiji i Kaliforniji (USA), po Hercegovini, oko Trebinja i Bileća, oko Visokog, po Vojvodini (Bačko Gradište, Bečej, Čurug, Zrenjanin, Pazova) ali se loza po Vojvodini gubi jer deo se odselio u vreme kraljevine SHS u Zagreb (sreo sam ih dva brata, danas su to praktično Hrvati Živkovići, bar tako se osećaju), ja i sestra smo u Češkoj itd.
      Pozdrav za dalekog krvnog rodjaka
      Vladimir Živković, Češka Republika

      • Goran Živkovic

        Pomaže Bog rođaci,

        Ja sam Goran Živković selo Vršani, opština Prnjavor, Republika Srpska. Krsna slava je Đurđevdan.
        Na osnovu predanja od pokojnog Ljube Živkovića mogu da potvrdim priču Vladimira. Tvrdio je da smo došli negdje iz Crne Gore zbog ubistva nekog turskog nasilnika i dio loze je pobjegao za Austrougrasku. Na teritoriju na kojoj ja živim došla je žena sa 3 mala sina dok je njen muž umro ili ostao negdje na putu do naše opštine. Od ta 3 sina se razvila naša loza. Ne znam da li Miroslav i ja pripadamo istoj ali mislim da imamo istu ili sličnu sudbinu porijekla.

        Nadam se da bi mogli stupiti nekako u kontakt.
        Pozdrav svima

    • Zarko Zivkovic

      Postovani Miroslave,

      Ja mislim da su Vasi iz Pive. Iz sela Crkvicino Polje. Oni su od Cerovica. U 18 vijeku je Zivko Cerovic preselio u Pivu i od njega su Zivkovici. Oni svi slave Djurdjevdan. Nadjite knjigu Monografija Crkvickog Polja na strani 208 su iseljni iz tog mjesta. Navode se Zivkovici koji su odselili u Podrinje.

  5. saša živković

    ja sam živković iz okoline vojnića tj. iz sela živković kosa iz hrvatske . isto me zanima odakle su mi korjeni . slavim đurđev dan . hvala unaprijed

    • Poštovani Saša,

      Živkovići imaju više “loza” ali ako se ne varam samo jedna loza slavi Đurđevdan.
      To su Živkovići poreklom iz Kuča (Ubli, severno od Podgorice).
      To poreklo vode i moji pretci po očevoj strani.
      Deo tih Živkovića se seli za Bar (danas Stari Bar, bivši grad iznad današnjeg Bara u CG).
      Tamo dolazi do konflikta između jednog od Živkovića sa Turčinom koji je pokušao oteti jednu od Živkovićevih žena. Konflikt je svršen ubistvom turskog age, Zbog kazne, familija (deo roda Živkovića) beži u AustroUgarsku (u Bosnu i Vojvodinu). Slave slavu Đurđev dan.
      Danas potomci žive u Baru, u Australiji i Kaliforniji (USA), po Hercegovini, oko Trebinja i Bileća, oko Visokog, po Vojvodini (Bačko Gradište, Bečej, Čurug, Zrenjanin, Pazova) ali se loza po Vojvodini gubi jer deo se odselio u vreme kraljevine SHS u Zagreb (sreo sam ih dva brata, danas su to praktično Hrvati Živkovići, bar tako se osećaju), ja i sestra smo u Češkoj itd.
      Pozdrav za dalekog krvnog rodjaka
      Vladimir Živković, Češka Republika

      • Stevan Živković

        Poštovani Vladimire,

        Ja sam Živković čija loza počiva u Ublima i čiji se pradjed preselio u Stari Bar. Za ovu priču o seobi dela porodice u Austro Ugarsku zbog problema sa turskim agom prvi put sada čujem od vas, pa bih vas zamolio da mi, ako imate podatke, napišete o kome se konkretno radi kako bih mogao da saznam nešto više o tom događaju. Da ne zalazim dalje u prošlost, ako nekog zanima imam podatke i za ranije, nego hajde da se zadržimo na ovaj deo moje porodice koji se iz Ubala preselio u St. Bar sve počinje sa Milutinom koji je imao 3 sina (Gojko, Stevo i Gavro), Stevo koji je imao 3 sina (Miloš, Ivan, Ljubo), Ivan koji je imao samo jednog sina – mene. Ova grana je došla iz Ubala i za drugu ne znam.

        • Aleksandar Zivkovic

          Pozdrav svima. Ja sam isto Zivkovic i slavim slavu Mitrovdan. Jos uvek ne mogu da pronadjem poreklo odakle potice moje prezime. Vecina rodbine mi je iz Prokuplja neko kaze da nam je poreklo iz Crne gore, neko sa Kosova, ako nemo moze da mi pomogne da razresim to. Hvala.

        • Goran Živković

          Pomaže Bog rođaci,

          Ja sam Goran Živković selo Vršani, opština Prnjavor, Republika Srpska. Krsna slava je Đurđevdan.
          Na osnovu predanja od pokojnog Ljube Živkovića mogu da potvrdim priču Vladimira. Tvrdio je da smo došli negdje iz Crne Gore zbog ubistva nekog turskog nasilnika i dio loze je pobjegao za Austrougrasku. Na teritoriju na kojoj ja živim došla je žena sa 3 mala sina dok je njen muž umro ili ostao negdje na putu do naše opštine. Od ta 3 sina se razvila naša loza.

          Nadam se da bi mogli stupiti nekako u kontakt.
          Pozdrav svima

      • Nemanja Živković

        Pomaže Bog, prezimenjače,

        Ja sam rodom iz Sarajeva, kao i moj otac, a đed i prađed su mi iz Crne Gore (Žeično, blizu granice sa Bosnon (RS). Mi slavimo takođe Đurđevdan, da li misliš da to znači da i mi vodimo to poreklo iz Kuča?

        Unaprijed hvala!

        U Hristu,
        Nemanja

        • MILAN ZIVKOVIC

          Moji su porijeklom iz Pive, sa Pivske planine. Pradjed Blagoje je imao brata koji se zvao Mijat i po pricama odselio za Srbiju ili Kosovo. Ako neko ima da zna ime pretka koji se zvao Mijat neka se javi.
          Moj kontakt telefon je 0038268853572

  6. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Živković.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Živković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

    -Tulež
    -Baroševac
    -Draževac
    -Stubica
    -Baljevac
    -Boždarevac
    -Brajkovac
    -Veliki Crljeni
    -Vranić
    -Dudovica
    -Konatice
    -Lazarevac
    -Leskovac
    -Rudovci
    -Sakulja
    -Stubica
    -Trbušnica
    -Čibutkovica
    -Vranić
    -Šiljakovac

  7. Prezimena-familije u Šumadiji, Živković.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Velika Plana
    -Mađup
    -Rakinac
    -Crni Kal

  8. Milorad

    Ja sam Milorad V. Žikvković, po pričama moga dede Milije V. Živkovića i knjizi monografiji Živkovića iz Radijevića, moga čiče dr. Dragoljuba S. Živkovića, Vreme i ljudi izdate u Pančevu 1999. godine, potičemo sa Starog Vlaha, selo Radijevići na Zlataru, kod Nove Varoši. Rodoslov je poznat do prvih decenija XIX veka, kada je moj čukundeda Sava Živković doseljen, po usmenom predanju moga pokojnog dede, od Kolašina. Da li je moguće dublje istraživati rodoslov i na koji način. Inače slava potomaka Živkovića iz Radijevića su Cveti. Unapred zahvalan ako me uputite, na koji način da dalje istražujemo rodoslov…..

    • Aleksandra Miladinović

      Zdravo Milorade, nama se poklapaju podaci iz rodoslova, naime moj navrn-deda je bio Miladin koji se doselio u toplički kraj, a njegov rođeni brat je Savo Živković iz sela Svrke kod Dragovića polja u Gornjoj Morači koji ima potomke oko Kolašina. Volela bih da nekako stupimo u kontakt da razmenimo podatke. Pozdrav!

    • Dragana

      Moji su Živković iz Mojkovca kod Kolašina. Slavimo Cvete.

      • Milorad V. Živković

        Dragana, jako interesantan podatak, ma oduševljen sam, da su Cveti i Vaša slava, po tome bi rekao da smo i rod, (mada sam napravio veliki rodoslov oko 200 članova), i niko nije iz Mojkovca, ali veoma je moguće, najverovatnije je, da se moj nvrndeda, Sava Živkov Živković, početkom 19. veka, odselio baš iz tih krajeva oko Kolašina a tamo su ostala njegova braća, to zaključujem po slalvi koja je jako retka.
        Pozdrav za Draganu: ako si u mogućnosti možeš se javiti na e-poštu
        [email protected] bilo bi mi jako drago.

      • Momir Živković

        Javi se ako pročitaš.Kolašin

    • Momir Živković

      Rođo ako su tvoji iz Kolašina,onda su od mojih iz Sela Svrke.A to što slavite slavu Cvijeti,to je kao Živkovvići iz vraneške doline kod Bijelog Polja,koji su preseljenjem uzeli slavu Cvijeti.Pozdrav

  9. svetlana saponjic

    Poštovani Milorade,

    Moji Šaponjići su takođe iz Radijevića kod Nove Varoši, i takođe su doseljeni za vreme “Karađorđevog pohoda na Sjenicu”. Vaši su Živkovići samo iz drugog zaseoka. Šaponjići su živeli na Koritima, kod Bijelog Polja. I verovatno su se prezivali Gavrilović na Koritima. Moguće da su Živkovići i Šaponjići zajedno došli u Radijeviće. Ako znate nešto više o tom doseljavalju, molim vas, napištite ovde.

    • Milorad V. Živković

      Poštovana Svetlana, moja pokojna baka, je iz porodice Šaponjić, Jelica Šaponjić (udata Živković), rođena 1897. udala se za mog dedu Miliju Živkovića 1927. godine, rodila je osmoro dece, njeno prvo dete je moj pokojni otac Vojko M. Živković, sva deca su joj rođena u Radijevićima, živela je do 1982. Kolonizacijom su 1946. godine preseljeni iz Radijevića u selo Mramorak kod Kovina, južni Banat. Inače Svetlana, jeste, moj čiča, tatin brat od strica, profesor dr Dragoljub S. Živković sada živi u Pančevu, nekada davno je živeo u Kraljevu, rođen je u Radijevićima 1938. On je pisao Monografiju Živkovića iz Radijevića (1999. g), sarađivali smo, ali smo stigli do prve polovine 19. veka i dalje ne možemo. Moj pokojni deda Milija Živković mi je pričao za života i to sam zapisao, da je njegov deda Sava Živković došao od Kolašina i samo to znamo. Istražujući tako poreklo, našao sam interesantan podatak. Pošto je slava Živkovića iz Radijevića, Cveti, Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, nađem na netu slučajno, u Donjem Kolašinu, Pavino Polje, selo Babajić, renovira se crkva Sv. Cveti i povežem, pošto su Srbi nekada, uzimali za slavu i imena najbližeg hrama, da postoji mogućnost da je Sava Živković, baš iz tog kraja. Sa braćom, se početkom 19. veka doselio u Radijeviće ko zna iz kojih razloga, moguće je i zbog krvne osvete.

      • Mladjan Jovanovic

        Moja pradeda je bio Zivkovic Cvetko iiz sela Lesane, opstina Suva Reka na kosovu i metohiji, zanima me mojw poreklo!? Mi smo sada Jovanovici!

  10. svetlana saponjic

    P.S. U Kraljevu živi profesor filozofije Dragoljub Živković, koji je bio prijatelj moga oca. Je li i on iz Radijevića, znate li slučajno? Moj otac je umro ima više od petnaest godina.