Poreklo prezimena Živković

6. mart 2012.

komentara: 142

[toggle title=”TESTIRANI ŽIVKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Živković

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I2a DS

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Brančić, Ljig Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: J2a rod P

Poreklo: Kragujevac, ranije Prilep, Makedonija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŽIVKOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Porijeklom su od Raičevića iz Lješkopolja, a daljnja starina im je od Kosova, odakle su se, bježeći pred Turcima, naselili u Hercegovini u mjestu Čarađe kod Gacka. Iz Čarađa zbog ubistva nekih turskih nasilnika sredinom 16. vijeka pobjegnu u Banjane, gdje se kratko zadrže i odatle pređu u Cuce u mjesto Lipu, odakle se braća Nenoje, Raič i Radonja odsele u Bajice kraj Cetinja. Od Nenoja su svi Martinovići u Bajicama, a od Radonjinih sinova Vuka i Sekula su svi Bandići. Šta je bilo sa trećim bratom Raičem , ne zna se.

Porodična tradicija Raičevića iz Lješkopolja kazuje da su oni od popa Ivana Martinovića koji je imao tri sina. Jedan Ivanov sin u svađi ubi Erakovića sa Njeguša. Bojeći se osvete, pop Ivan sa sinovima pobježe u Spuž kod Turaka pod. njihovu zaštitu. U Spužu Ivan umre i jedan mu sin, čija žena ostane u drugom stanju i rodi posmrtno muško dijete, kome su dali ime Raič, vjerovatno ponovivši ime Nenojeva brata Raiča kome se izgubio svaki trag.

Drugi Ivanov sin, vjerovatno ubica Erakovića, poturči se i od njega se zasnova bratstvo Pirinić iz Botuna, koje kasnije pređe u Podgoricu i Skadar.

Treći Ivanov sin Rajko, nakon smrti oca i brata i prelaska drugog brata u islam, našao se u nezavidnoj situaciji. Odlučio se da bježi dalje. Zavaravajući trag i krijući se od osvete, naseljava se u Zeti u selu Srpska. Tu se ženi od Drekalovića iz Kuča i dobija dva sina Petra i Iliju. I u ovoj novoj sredini Rajko se osjećao nesigurnim bojeći se stalno osvete, te odluči da ponovo bježi sa porodicom. Krene prema Morači tražeći veću sigurnost. Dolaskom u Moraču, presretnu ga turske haračlije iz Kolašina u mjestu zvanom Lopate, gdje Rajko u sukobu sa njima pogine, a oni mu zarobe maloljetne sinove i povedu put Kolašina. Njihova majka poče da kuka i nariče za poginulim mužem Rajkom i otetim sinovima Petrom i Ilijom. Predanje kazuje da se bila toliko umorila kukajući i naričući da je počela da jekće, da jeca zbog čega su je kasnije nazvali „Jekna“. Njeno kukanje i dozivanje u pomoć čuli su Gornjomoračani koji su se nalazili u blizini mjesta otmice i pogibije, daju se u potjeru za Turcima, postave im zasjedu, Turke poubijaju, a Rajkove maloljetne sinove oslobode i vrate majci. Majka se sa sinovima nastani u Gornjoj Morači i nakon nekog vremena, kad joj sinovi poodrastu, uda se i dobije trećeg sina kome da ime Vučko koga po majci Jekni nazvaše Jeknić. Njegovi potomci uzeše to prezime kao svoje,

Od Rajkovog sina Petra koji je imao nadimak Čogura nastade bratstvo Čogurići, a od drugog Rajkovog sina Ilije bratstvo Živkovići u Krnjoj Jeli.

Ilija Rajkov je imao sinove Stanka i Milovana od koga nije ostalo poroda. Stanko je imao sina Živka, a ovaj Niku, Nikolu i još dvojicu kojima ne znaju imena i oba su odselili negdje u Srbiju. Nikini i Nikolini potomci uzeše prezime po ocu Živku Živkovići. Živkovića ima u Svrakama, Krnjoj Jeli, Lipovu, Morači i Kolašinu, u Vojvodini, Sloveniji i u drugim mjestima.

Živkovići su se isticali u svim bojevima kao hrabri ratnici od kojih treba pomenuti Marka i Pavića, Arsenijeve sinove, zatim Iliju Aleksina, Stojana i Savu, Mirkove sinove koji su poginuli na Mojkovcu 1916. godine, te Živka Neđeljkova koji je poginuo kod Alića Doline 1917. godine. Braća Milivoje i Miloš Okičini su umrli 1916/17 godine u Nađmeđeru u Mađarskoj, a sa njima je tamnovao i Bogdan Nikolin. U NOR-u 1941-1945. godine istakao se Ljubo Milanov kao učesnik pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine i krvave bitke na Vilića Guvnu 1943. godine, gdje je i ostavio svoje kosti.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

____________________

ŽIVKOVIĆI 

Živkovići u Pivi vode porijeklo od Živka Cerovića, koji se, početkom 19. vijeka, odselio iz Tušinje u Pivu.

____________________

ŽIVKOVIĆI

(na Slatini)

Živkovići su porijeklom od bratstva Bulatovića iz Rovaca, odakle je njihov predak, zbog krvi, uskočio u selo Stričinu kod Kolašina i tu se naselio. Potomak mu Živko Bulatović, sa sinovima Radovanom, Dobricom i Novicom, uskoči 1862. godine iz Stričine u Drobnjak i kaseli se na Slatini, gdje mu se potomci prozvaše Živkovići.

Savik-Gile Maksimov je istaknuti borac NOR-a od prvih ustaničkih dana; bio je jedan od najhrabrijih boraca u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade, u čijim je redovima i poginuo kao komandir čete juna 1943. godine kod Miljevine.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Familije-prezimena Živković po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Drlače
    -Gornja Ljuboviđa
    -Gornje Košlje
    -Beserovina

  2. Goran Saponjic

    Postovana Svetlana i ja sam od Saponjica kao i vi od Saponjica iz sela komarani kod nove varosi moj pradeda se zvao ilija a njegov otac milovan u vasem selu radijevici svi saponjici su braca i rodjaci sa mojim saponjicima iz komarana i vasi svi poticu iz sela komarana svi su braca od mog cukundede milovana molio bih vas da mi pomognete da utvrdimo poreklo saponja u komaranima jer niko nikad nije pominjao prezime gavrilovic u mom selu znaju samo da smo dosli iz crne gore ali neznaju koje je bilo ranije prezime inace svima nam je slava sveti arhidjakon stefan i svi koji su otisli u dragacevo i dalje su iz saponja iz komarana i radijevica ali neznam kako su se ranije prezivali jeste li sigurni za prezime gavrilovic inace tog prezimena nigde nema u koritima niti se tamo kod bjelog polja igde pominju saponjici nase prezime se pominje samo u okolini nove varosi molio bih ako mi mozete reci dali imamo bilo kakve veze sa saponjama iz dalmacije iz sela saponje kod benkovca ili su oni posebna familija oni slave sv vasilija velikog cuo sam da je i otac mog cukundede ziveo u komaranima ispred sadasnje brane na sjenickom jezeru i svi njegovi potomci svima slava sv stefan pomozite mi da saznam odakle su tu dosli i koje je zaista bilo prezime nekada

  3. Goran Saponjic

    P.S.Licno mislim da mi Saponjici vodimo poreklo od familije Lazovic koja zivi u istoimenom selu vrlo blizu brda saponje u koritima kod bjelog polja i da su neki od njih verovatno ziveli na brdu saponja pa im je to postao nadimak a kasnije im ostalo kao prezime .Inace Lazovici iz korita kod Bjelog Polja slave sv arhidjakona Stefana .U Novoj Varosi inace ima mnogo Lazovica i mnogi slave istu slavu kao i Saponje iz radijevica .Molim za komentar i misljenje .

  4. Goran Saponjic

    Javili su mi se neki rodjaci iz dragaceva kazu da su i oni culi od svojih dedova da su prvi Saponjici njih tri brata desetak godina pre karadjordja i ustanka dosli iz crne gore negde od bjelog polja iz sela lazovica i da je vrlo moguce da je staro prezime bilo lazovic.oni su predeo kod nove varosi gde su se nastanili prozvali saponje kao uspomenu na predeo tj brda gde su ziveli .Tako su i njih prvo zvali saponje i to im je i ostalo kao prezime .Ostali Lazovici iz Korita i bjelog polja odlazili su takodje u stari vlah i na zlatibor nisu menjali prezime a slava je ostala sv stefan 09.01.Kazu da su Lazovici daljim poreklom iz plemena Kuca i da su uzeli slavu sv stefana kad su prebegli u korita da ih seca na Kuce.Iz sela Lazovica su bili i poznati slikari ikonopisci lazar i simeun lazovici rodjeni u Novoj Varosi.Molio bih ljubitelje ovog portala koji znaju jos neke podatke o familiji lazovic iz bjelog polja i korita da napisu sve sto znaju o njima i njihovim seobama

    • aleksandar šaponjić

      Ja sam iz Vojvodine moj otac zvao se Drago Šaponjić i poreklom je iz Radijevića,deda koga nisam ni poznavao umro je za vreme drugog svetskog rata zvao se Radosav i imao je brata Dika.To je sve što znam o svom poreklu i poreklu porodice Šaponjić.
      Pročitao sam jedan podatak vezan je za knjige prof.Božidara Kljajevića koje su prošle godine izašle u štmpu,, Stare srpske plemićke porodice, i ,,Veliki srpski rodovi u Hercegovini” gde napominjući staru vlastelinsku porodicu PREDOJEVIĆ između ostalih prezimena koje su iz nje proistekle pominje i Šaponjiće(Radmilovići,Jokanovići,Bajevići…Šaponjići).u mestu u kome ja živim kolonizovana je iz Hercegovine između ostalih i porodica Jokanović koja slavi slavu Sv, STEFNA)!!

  5. Vladimir Zivkovic

    Pozdrav ja sam Zivkovic iz Beograda, pradeda Ilija mi je iz Krusevca a njegov otac moj cukundeda Hristifor Zivkovic je iz Jagodine. Krsna slava nam je Sveti Andrej . Voleo bih da saznam svoje korene. Unapred zahvalan.

  6. GORAN SAPONJIC

    Postovani Aleksandre jako mi je drago da se na portalu poreklo javio jos neki moj prezimenjak Saponjic.Molio bih da mi kazes iz kog si ti mesta .Ja sam rodom iz sela komarana a svi moji stari i pradedovi su iz tog sela i iz tvog radijevica inace veoma velika familija.Ja sam nesto cuo od mojih dedova a i sam sam nesto zakljucio da nasi Saponjici poticu ili imaju neke srodnicke veze sa familijom lazovic koja potice iz sela lazovici i sela korita kod bjelog polja u kome se nalazi predeo saponje pa mi je vrlo realno da su neki lazovici ziveli u tom predelu saponje pa tako dobili prezime.Njihova je slava Sveti arhidj.Stefan.I Lazovicima u rozanstvu ista je slava.Iznenadio sam se kada sam video tvoj podatak da se nase prezime pominje medju familijama koje poticu od stare hercegovacke familije predojevic.Medju tim familijama su i Jokanovici koji poticu iz bilece ali su ziveli i u plemenu kuci.Jokanovici slave sv.Stefana a svi ostali predojevici slave sv .nikolu.Uhercegovackim i crnogorskim prezimenima nase prezime se nigde nepominje .Ni drugi etnolozi koji su pisali o predojevicima nepominju nigde Saponjice I ovaj podatak da poticemo od predojevica prvi put vidim i nerazumem predojevici neslave sv stefana .Jedino ako smo mi potomci Jokanovica al ni to se nigde nepominje iako je ista slava mozda al nemam potvrde .Jedino mi je povezanost sa lazovicima i selo korita logicno .Ako smo od predojevica od kojih i iz kog sela nije mi jasno i molim te ako mozes da mi pomognes i ti i ostali Saponjici da pronadjemo prave podatke istinu Od kojih smo iz koje familije plemena lazovici ili predojevici odakle su saponjici dosli u stari vlah i kada .Veliki pozdrav RODJACE ,pisi sve sto saznas

  7. miroslav

    moj pradeda se zvao nenad zivkovic i ziveo je u selu bapska kod iloka krsna slava mu je bila sveta petka,ako zna neko nesta vise neka napise

  8. goran

    Molio bih ako neko moze da napise neke podatke o daljem poreklu familija iz donjeg dragaceva Milovanovici Milivojevici Vasilijevici svi slave sv stefana.Poticu iz Saponja kod Nove varosi tj od saponjica koje je dalje poreklo ovih familija.

  9. Radovan

    Postovani,
    Zanima me dublje poreklo familije Živkovic iz gornjeg Gajtana,opstina Medvedja(gornja jablanica). Slavimo svetog Luku. Znam da smo doseljeni iz Crne Gore,da je prethodno prezime bilo Bulatovic…. Voleo bih da saznam iz kog mesta je poreklo,razlog raseljavanja,neke zanimljive dogadjaje vezane za familiju itd…
    Unapred hvala

    • Nebojša Novaković

      O ovome je pisao Radoš Trebješanin – “Naseljavanje crnogorskog stanovništva u Jablanici i Toplici od 1880. do 1906. godine”

      Posle proglasa nezavisnosti u Crnoj Gori raste nezadovoljstvo ličnim režimom kneza Nikole. Zamereno mu je da je oslobođenu zemlju dao svojim srodnicima više no ratnicima i bez zemljašima. Od 1880. godine počinju političke emigracije iz Crne Gore.

      Knez Nikola plainira da pobije crnogorske emigrante u Srbiji. On je i ranije bio u dobrim odnosima sa užičkim hajducima, kojima je „i novčanu pomoć slao”. Meću njima bio je ubijen sa ženom i dvoje dece Marko Backović, učitelj i pisac jedne brošure protiv kneza Nikole. Tom prilikom je čuveni užički hajduk Jelisavčić našao „pri- bežište kod serdara Nikole Cerovića” u Crnoj Gori.

      Čitave 1886. godine su vršeni progoni crnogorskog življa u Srbiji. Na granicama je vladalo „pravo ratno stanje”. Užički okružni načelnik Mato Radović piše ministru unugrašnjih poslova: „Ja progonim Crnogorce iz ovoga okruga i ne dam nijednome od njih da pređe u Srbiju.”

      U Srbiji ubrzo dolazi do zamene naprednjačke vlade sa vladom radikalskog prvaka Save Grujića, poznatog rusofila. Vlada Save Grujića brzo normalizuje diplomatske odnose sa Rusijom i Crnom Gorom. Granice Srbije prema Crnoj Gori su otvorene. Uslovi za preseljavanje Crnogoraca u Srbiji postali su takoreći preko noći sasvim povoljni.

      Broj doseljenog crnogorskog stanovništva u toplički okrug od 1878. do 1889. godine teško je utvrditi. Izveštaji okružnih načelnika iz Prokuplja i Vranja 1898. godine saopštavaju da je do 1889. doseljeno u Toplicu 396, a u jablanički srez 139 crnogorskih familija. Izveštaji nisu apsolutno tačni, naročito u beleženju godina doseljavanja i broju familija koje su dolazile.

      Crnogorski doseljenici su do 1889. godine dolazili u toplički okrug „na svoju ruku”, a to će reći bez zvaničnih odobrenja i za iseljavanje iz domovine i za useljavanje u Srbiju.

      Stoji i činjenica da su crnogorski iseljenici polazili u Srbiju iz špekulantskih razloga. Svoja imanja u Crnoj Gori su prodavali ili zaduživali, dok su u topličkom okrugu dobijali samo besplatna imanja, u najvećem broju slučajeva, već i izvesnu državnu pomoć. Računica je bila motivisana.

      Što se Bulatovića u tom kraju tiče, jedni su iz crnogorskog Kolašina naselili u Rastelici.

      1880. U jablaničkom srezu i selu Drencu naseljeno je 20 familija,: Dragići, Zejaci i Radojevići; u selu Lecu: Calići, Bulatovići, Radovići, Todorovići, Burkovići i Šukovići a u selu Stubli: Cerovići, Pajevići, Milovanovići, Erakovići, Savići, Kujovići, Lakići i Sarići.

      Prema zvaničnim izveštajima ni 1887.godine se ne pominju naseljavanja crnogorskog stanovništva u topličkom okrugu. Obe države, Srbija i Crna Gora, vraćale su sa granice iseljenike. Ima podataka da je ove godine vraćeno sa srpske granice oko 2000 crnogorskih doseljenika.

      Radulović tvrdi da su se ove godine naselili Nikolići sa Čeva u Berilju a Simonovi, begunci iz Bugarske, u Konjarniku, zatim Burovići iz Bjelopavlića i Bulatovići iz Rovaca u Samakovu.

      Bulatovići lučinštaci su Rovčani. Prema dosadašnjim genetskim analizama nekih porodica, može se pretpostaviti da Rovčani nose haplogrupu I2a DN. Bilo bi idealno kada bi dobili dnk rezultat jednog tako značajnog bratstva kao što su Bulatovići.

    • Momir Živković

      Rođo ako si od Bulatovića,onda ti je porijeklo iz Drobnjaka, Mjesto Boan,Opština Šavnik CG. Evo ti adresa Miloš Živković naselje Spuž Opština Danilovgrad,on je Živković od Bulatovića iz Šavkika. Pozdrav

  10. Radovan

    Hvala na odgovoru.
    Mada bih voleo da saznam kada su Živkovići uzeli ovo prezime,koje godine,i zbog cega. Kao i bilo kakve podatke o nekim daljim precima…

    • Dragana

      Radovane, ja sam takodje Zivkovic I slava nam je ista. Moji preci su se naselili nadomak Blaca u selu Suvaja. Po podacima sa neta I ja dolazim do Bulatovica ali imam informaciju od svog dede da je njegov pra deda dosao tu I da se zvao Zivko pa su oni od tada uzeli prezime Zivkovic a da su pre toga bili Jaksic I ziveli u okolini Leposavica. Nikako da nadjem info o Jaksicima iz tog kraja koji slave Sv. Luku.
      Molim za pomoc administratore za pomoc.