Poreklo prezimena Grković

6. marta 2012.

komentara: 47

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (47)

Odgovorite

47 komentara

 1. Ivona

  Postovani.
  Moj deda je rogjen u Srednjoj Gori, u Lici 1905 te godine, studirao je u Osijeku na Trgovackoj akademiji i. 1927 zavrsio je i oficirsku skolu u Sarajevu. Koliko ja znam krsna slava im je Gjurgjovda, Zvao se Sima Grkovic od oca Stanislava- Miladina. Dali mozda znate nesto vise o ovoj porodici.. Hvala i veliki pozdrav iz Skoplja

 2. Grk

  Grkovići kraj 19 veka podno Željina i Kopaonika. Jošanička banja. Odkle su došli u te krajeve? Slave Đurđic 16.novembra a letnja Đurđevdan. Pozdrv.

 3. grković n

  Pozdrav svima, da li vam je poznato išta o selu Grković Donji i Grković Gornji, na jednoj stranici našao sam da su se tako sela zvala na mjestu današnjih Čelebića-Opština Konjic.Ima toponima kao što je brdo Grkar.Dali iko može dovesti u vezu sa Grkovićima Hercegovine. Hvala.
  Stranica : https://www.medzlis-konjic.com/index.php/en/dzematski-odbori-medzlis-iz-konjic/ostali-dzemati-miz-konjic/celebici

  • Vlašanin

   Grkovići sa slavom Đurđevdan su živeli u Starom Vlahu,sela Rutoši i Šaponje kod Uvca.Ovi Grkovići su tu došli iz Gatačkog polja,selo Pržine,u 18veku.U Pržine su došli iz sela Rast kod Nevesinja a potiču od Čupkovićaa iz Udrežnja .Čupkovići su starinom od Predojevića iz Prijevora kod Bileće.Neki Čupko Predojević iz Čuković kod Bileće je otišao za Nevesinje selo Biograd,tamo se oženio,prizetio i uzeo slavu kuće,Đurđevdan.Njegovi unuci odu u selo Udrežnje i tamo dobiju nadimak Grci,od njih su Grkovići u selu Rast i u Starom Vlahu Rutoši i Šaponje u Komaranima.Od Predojevića iz Bileće potiču Čupkovići,Grkovići,Šaponjići,Jokanovići u Šobadinama ,Predojevići u Bosanskoj Krajini,Kupci Palanka i još nekoliko familija iz Hercegovine.Predojevići su testirani,imaju haplogrupu R1a-Z280,Balto-Slovensku.

   • Goran

    Grkovići u Starom Vlahu u selu Rutoši i Šaponje su se prezivali Grkojević i tu su došli iz Drobnjaka,sa Previša.Ovi Grkojevići su iz Šaponja u Starom Vlahu otišli u Velikoj Seobi Srba 1690godine u Srem,živeli kod Iloka gde su prozvani Grkovići odakle su neki otišli u Šid.Dvojica braće Grkovića Ignjat i Mijat su se vratili iz Iloka u Stari Vlah,u Šaponje kod Uvca,i po tom zaseoku su i prozvani Šaponje,a ostao im je i nadimak Grkovići po starom prezimenu iz Iloka.