Порекло презимена Грковић

6. марта 2012.

коментара: 46

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

 1. Ivona

  Postovani.
  Moj deda je rogjen u Srednjoj Gori, u Lici 1905 te godine, studirao je u Osijeku na Trgovackoj akademiji i. 1927 zavrsio je i oficirsku skolu u Sarajevu. Koliko ja znam krsna slava im je Gjurgjovda, Zvao se Sima Grkovic od oca Stanislava- Miladina. Dali mozda znate nesto vise o ovoj porodici.. Hvala i veliki pozdrav iz Skoplja

 2. Grk

  Грковићи крај 19 века подно Жељина и Копаоника. Јошаничка бања. Одкле су дошли у те крајеве? Славе Ђурђиц 16.новембра а летња Ђурђевдан. Поздрв.

 3. grković n

  Pozdrav svima, da li vam je poznato išta o selu Grković Donji i Grković Gornji, na jednoj stranici našao sam da su se tako sela zvala na mjestu današnjih Čelebića-Opština Konjic.Ima toponima kao što je brdo Grkar.Dali iko može dovesti u vezu sa Grkovićima Hercegovine. Hvala.
  Stranica : https://www.medzlis-konjic.com/index.php/en/dzematski-odbori-medzlis-iz-konjic/ostali-dzemati-miz-konjic/celebici

  • Влашанин

   Грковићи са славом Ђурђевдан су живели у Старом Влаху,села Рутоши и Шапоње код Увца.Ови Грковићи су ту дошли из Гатачког поља,село Пржине,у 18веку.У Пржине су дошли из села Раст код Невесиња а потичу од Чупковићаа из Удрежња .Чупковићи су старином од Предојевића из Пријевора код Билеће.Неки Чупко Предојевић из Чуковић код Билеће је отишао за Невесиње село Биоград,тамо се оженио,призетио и узео славу куће,Ђурђевдан.Његови унуци оду у село Удрежње и тамо добију надимак Грци,од њих су Грковићи у селу Раст и у Старом Влаху Рутоши и Шапоње у Комаранима.Од Предојевића из Билеће потичу Чупковићи,Грковићи,Шапоњићи,Јокановићи у Шобадинама ,Предојевићи у Босанској Крајини,Купци Паланка и још неколико фамилија из Херцеговине.Предојевићи су тестирани,имају хаплогрупу R1a-Z280,Балто-Словенску.