Порекло презимена Грковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Грковић

Порекло презимена Грковић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (42)

 • Defendor

  Грковићa данас има у Дарди и Кнежевим Виноградима у Барањи. Педесетих година прошлог века било их је још и у Грабовцу. У јужне делове Барање дошли су као оптанти пореклом из Сечуја у Мађарској тридесетих прошлог века.

  Крсна слава им је Петровдан.

  Одговори
  • Defendor

   Као Греци или Греки (ориг. Грекъ) спомињу се у Попису исповеданих у Епархији мохачкопољској из 1735. године, што је уједно и први помен овог презимена у Сечују.

   (в. Српски сион, од 14. 5. 1895. године, стр. 321)

   На првом следећем општем попису становништва, који је спровела Марија Терезија 1767. године, у Сечују су пописана двојица Герека (ориг. Görög), што је највероватније мађарска верзија малопре поменуте раније српске верзије презимена Грковић.

   Као Грковић ово презиме се јавља тек у Попису земље из 1828. године, када је пописан Јован Грковић (ориг. Joann. Gergovich), али кад се спомиње и старија верзија Герек, како је пописан Теодор Герек (ориг. Görög).

   На почетку XX века, десет домаћинстава Грковића напустиће Сечуј, и преселити се у Јужну Барању или Краљевину Југославију.

   (в. Гојко Маловић, Сеоба у Матицу, том II, Београд, 2010)

   Одговори
 • goran saponjic

  Postoji veliki broj familija sa prezimenom grkovic koje se susrece od kosova i prizrena do dalmacije i like.prezime grkovic se javlja jos od 12veka sirom srpskih zemalja i uglavnom oznacava potomke nekog grka po nacionalnosti ili nekog svestenika koj je govorio grcki.negde je nadimak grk oznacavao prodavce prekupce.velika porodica grkovici iz orahovca kosovo grkovici iz sela bodezista gacko poticu od predojevica od njih su u lici i dalmaciji grkovici iz trebinja od grkavaca iz brda od njih su u vrbi gacko iz niksica trebinjci u gornjem milanovcu nevade najvise grkovica poreklo hercegovci trebinje i gacko

  Одговори
 • goran saponjic

  Molba za Milorada Bogdanovica ako mozete da mi napisete nesto o poreklu Grkovica iz gacka iz sela vrba tj han vrba slave sv nikolu ako mozete naci neke podatke o njihovom poreklu odakle su dosli u gacko.negde sam procitao da nisu isti rod sa grkovicima koji slave djurdjevdan koji su poreklom cupkovici iz nevesinja.odakle su onda ovi iz vrbe kod gacka molio bih gosp.Bogdanovica ako imate neku informaciju.postovanje goran

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Поштовани господине Горане.

   О презимену Грковић из Херцеговине тешко да ти ја могу нешто ново написати, а што овдје у Пореклу није већ речено. Основица свега је да су по породичном предању у Врбу дошли из Љубомира, а даљом старином су из Гркаваца код Требиња. -Ристо Милићевић, Херцеговачка презимена, стр. 364

   Одговори
 • goran saponjic

  Hvala vam za odgovor Milorade.bio mi je problem da razjasnim odakle su grkovici iz sela vrba za koje kazete da su bili grkavci iz trebinjskih brda grkavci slave sv.stefana a grkovici iz vrbe kod gacka sv.nikolu.ima i grkovica sa slavom djurdjevdan iz sela bodezista koji su selili za liku.oni su od cupkovica ali nisu rod sa grkovicima u han vrbi.od ovih iz vrbe je i veoma popularni BlazoGrkovic koji proglasen vitezom.otkud da oni slave sv nikolu slava grkavaca je stevandan.Gosp.Milorade ako moze Vase misljenje Goran

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Тражити своје претке и сроднике доста је тежак посао, и зато треба доста љубави и времена. Везати се појединачно само на народна предања, славе или презиме, тешко да се до правог циља може стићи. ДНК претрага и ХГ у многоме припомажу да се у краћем времену дође до жељеног циља.

   Само презиме Грковић не значи да је било непромјенљиво. Можда су настали од презимена Гркавац који се у Херцеговини, у писаним документима, спомињу 1310 године, или Гркинић (1336), или Гркнић (1373).
   Ни Слава није означење једнога рода и презимена. И она се код неких мјењала. Све то треба с опрезом имати на уму.

   Презиме Грковић који славе Никољдан, налази се и у парохији Томина на тромеђи Змијања, Тимара и Сане, који су 1882 године били доста бројни. На овом простору преко 90% су вјековима настањени православни Срби, који се нису масовније расељавали као у њиховој близини. У непосредној близини Грковића била је и властелинска породица, огранак Котроманића, која је као свештеничка породица средином 19. вијека одселила у Београд.

   Значи, тешко да ти ишта више могу помоћи. Вјерујем да ће ти ово ново тестирање бити од користи.

   Свако добро ти желим.

   П.С.
   Покушај писати ћирилицом.

   Одговори
 • goran saponjic

  Gospodine Bogdanovicu veliko hvala za odgovore.Jos jednom mi pokazujete da ste veliki gospodin i intelektualac sa ovako kulturnim i iskrenim odgovorima.Prezime Grkovic imalo je mnogo u orahovcu na kosovu ali nisam siguran za njihovu slavu moguce nikoljdan.slicna prezimena grkic i grkojevic u drobnjacima ali djurdjevdan kao i grkovici u lici.Grkovici iz Vrbe Gacko moguce da su zaista bili Grkavci od trebinja koji su porekl.grkovlasi ili cincari iz grcke.mozda su zbog necega morali iz popova polja pobeci na volujak gde su promenili slavu i prezime po njihovoj prici pocetak17veka kad su dosli u han vrbu.ali nisam znao za te grkovice koje ste Vi pomenuli koji takodje slave nikoljdan.mozda oni imaju neke veze sa onima sa kosova orahovac.u svakom slucaju vam hvala Milorade a u telefonu imam samo latinicnu tastaturu mogu da pisemm samo latinicu.ps.pitam za Grkovice jer moji Saponjici poticu od ovih iz Vrbe kod gacka iako mi slavimo stevandan.Veliki pozdrav Milorade od Saponjica.

  Одговори
 • Predrag Grkovic

  ПОштовање! Презиме Грковић највише има у Ораховцу на Косову и Метохији . Највеће породице у Ораховцу су биле Витошевић и Грковић.. Грковићи са Косова и Метохије славе Лазареву суботу.. Најзапаженија историјска личност из ових крајева је Јован Грковић звани Гапон који је био монах а касније и комита…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jovan_Grkovi%C4%87-Gapon

  Иначе мислим да се ово презиме на КиМ јавља у 15 или 16 веку…
  На једној старој икони посвећеној Лазаревом Васкрсењу у ораховачкој цркви која се налази на олтару пише и посвета из 1700 и неке године…дар цркви Ваведењу богородице од породице Герковић…. на црквенословенском језику..

  Иначе онај Блажо Грковић из околине Гацка је упуцао медведа и кад се приближио мислећи да је мртав медвед се мало повратио и повреидо Блажу…Гачани кажу за њега да је ловокрадица… прича да је убио голим рукама или секиром медведа је измишљена како Блажо не би морао да плати одштету или лежао у затвор.Кад је добио папир да је медведа убио из самоодбране тужио је државу и сад они морају њему да исплате одштету… 🙂

  Одговори
 • goran

  Pedja nadam se da napisete jos nesto o poreklu grkovica iz orahovca na kosovu.znam da ima nekoliko velikih familija sa prezimenom grkovic ali sa razlicitim slavama i razlicitog porekla.napr grkovici u lici slave djurdjevdan kao i oni od pozege isto djurdjevdan oni su od nevesinja od cupkovica.blazo grkovic je od grkavaca kod trebinja samo su promenili slavu i otisli za gacko selo vrba slavili stevandan dok su bili grkavci.moj daleki predak se prezivao grkovic pa je dosao u zaseok saponje na uvcu kod nove varosi pa je tako prozvan saponja grkovic.mislio sam da je on bio od onih blazovih grkovica od gacka ali imalo je i dosta grkovica djurdjevdanaca kod nove varosi a moguce da su i tvoji grkovici selili iz orahovca prema zlatiboru.mi saponje slavimo stevandan al sam ja u familiji imao nekoliko predaka slicnih gaponu grkovicu a nevidim mnogo slicnosti sa grkovicem blazom iz sela vrbe. kvazi glumcem.mozda je zaista moj daleki predak scepan grkovic saponja dosao iz orahovca u zaseok sapnje kod nove varosi pocetkom18veka gde je i ostao dalje odatle nigde nije otiso.pozdrav za grkovice.

  Одговори
 • Грковићка

  Поштовање,Може ли питање,за некога ко зна ,одакле потичу ,,моји,, Грковићи преци. Из Лике , село Грковић, колонизовани после рата у Сомбор,крсна слава свети Ђорђе.Хвала.
  .

  Одговори
  • Defendor

   Тешко је рећи без дубље анализе порекла, а то подразумева детаљније истраживање литературе и грађе, за шта бих вам препоручио да за почетак погледате у књигама наше Дигиталне библиотеке.

   Код таквих презимена је често практично немогуће утврдити даље порекло, јер сви Грковићи нису један род, па ако се изгуби нит више не зна човек где да гледа. Елем, у тим случајевима од користи може бити ДНК тестирање по мушкој лози, али то је опет друга прича. Ако вас интересује, детаље имате на Српском ДНК пројекту, с напоменом да је у току и тестирање поводом Српског ДНК дана, где је попуст на тестирање немалих 50%.

   Одговори
 • goran

  Grkovici koji slave slavu djurdjevdan bi trebalo da poticu od cupkovica iz sela kod nevesinja.ziveli su kod gacka gacko polje a odatle su u nekoj vecoj seobi 16vek otisli za liku i dalmaciju.mnogi grkovici slava djurdjevdan su ostali u lici a neki su otisli iz like u crnu goru niksic.iz like su u 18veku odlazili u srem i backu.Grkovici sa kosova iz orahovca su drugog porekla.ima grkovica i trebinju i gacku oni su od trebinjskih grkavaca slava stevandan

  Одговори
 • Грковићи до токија :)

  Поштовани велики поздрав

  Одакле су Грковићи из Гацка, село Бодежишта? Слава нам је Јовандан 20.јануара…

  Одговори
 • Моравац

  Драга браћо,

  Има нас Грковића и у Поморавском крају, тј. Беличком.
  Село Шантаровац код Јагодине.
  Али има Грковића, и то баш из моје фамилије, и у селу Велика Крушевица код Рековца.

  Моји Грковићи славе Светог Николу.

  Постоји нека прича да је наш далеки предак дошао са територије северне Грчке.
  Преко Косова и Топлице породица се касније рачвала у два правца, једни према Босни, а други (огранак коме припадам) у централну – моравску Србију.

  Чуо сам неку причу да је то за време Цара Душана било једно велико братство (српско, не грчко) на теритрији северне Грчке, које се касније масовно раселило са тих простора. Зашто, не знам.

  Ја сам конкретно за мог далеког претка чуо да је убио турчина-агу како би избегао обавезу прве брачне ноћи и онда морао да бежи на север и настанио се у централној Србији.

  Одговори
 • Goran

  Grkovici koji slave sv.Nikolu poticu iz sela Vrba kod Gacka.Oni su u selo Vrba dosli u 17veku iz Trebinjskih brda zvali se Grkavci.Slavili su stevanjdan ali su u Vrbi promenili za svNikolu.Mnogi su od Gacka u vreme druge velike seobe otisli u Srbiju tj Sumadiju.Grkovici koji slave Djurdjevdan su iz like tamo otisli sa Kosova iz Orahovca.Grkovici u Bodezistima Gatacko polje moguce dasu iz Grkovaca Bosansko Grahovo.Grkovici iz Orahovca na Kosovu poticu od nekog grka koji je ziveo na dvoru cara Dusana.Grkavci su vlasi iz Makedonije u 14veku otisli u Hercegovinu.Ima Grkovica i u u Gornjem Milanovcu i oni su valjda iz Gacka.Ima ih i u Trebinju i oni su od Grkavaca.Grkovici iz Bodezista kod Gacka su dosli iz sela Przine samo neznam dali jos uvek tamo zive .Nemate veze sa Grkovicima iz Vrbe.

  Одговори
 • Goran

  Za Grkovice iz Bodezista je prilicno nejasno odakle su dosli u selo Przine Gatacko polje.Bozidar Kljajevic tvrdi da poticu od Cupkovica iz Nevesinja ali oni slave Djurdjevdan.Vi kazete da slavite Jovandan to se neslaze za poreklo iz Nevesinja od Cupkovica.Pre Grkovci u Grahovu.

  Одговори
 • Милена

  Мој деда Грковић дошао је у Србију из села Примишља на Кордуну. Службовао је као жандарм у околини Ниша. Овде је створио и породицу, али је настрадао 1943. Породица није имала контакте са његовим рођацима, па не знамо много о пореклу. Крсна слава мог деде је Св. Никола. Можда неко зна нешто више о њима ?

  Одговори
 • Goran

  Vasi Grkovici su u Slunjsku oblast,Primislje dosli iz Bosanske krajine,Pounje,a tamo od Gacka,sa planine Volujak.I danas tu zive Grkovici,koji poticu od Trebinjskih Grkavaca.Turci su silom naseljavali Hercegovce u Bosansku krajinu,kao granicare,a oni su posle u 17veku pobegli na Kordun,prema Slunju,blize Austrilji.Toje bila potpuno pusta,nicija teritorija,ali vrlo blizu granice,sto je tad Srbima mnogo znacilo.Vecina Srba u toj oblasti,potice iz Stare Hercegovine.

  ..

  Одговори
 • Снежана Кутрички

  Грковића има у повељама Цара Душана. За заслуге у ратовима. Могуће је и да је то значило титулу грко-византијску, које је Душан делио тежећи за стварањем аутентичног племства приликом успостављања власти и освајања византијског престола. О томе је писао Сима Ћирковић. Неваде су биле средњовековни град па та легенда о бегу из Херцеговине за освету и убиство турчина за право прве брачне ноћи коју сам чула за Петра Грка из Невада…можда и није тачна? ..днк? Можда су из Ораховца са Косова…још од тада…???

  Одговори
 • Горан

  Gospodjo Veliki pozdrav.Malo ste pomesali porodicne price I predanja.Petar Grk je od Grkovica Iz sela Nevade,to su Grkovici Koji su u Sumadiju dosli sa Pestera,a na Pester,Sjenicu,dosli su od Gacka,plannina Volujak.I Dana’s tamo I’ma Grkovica koji slave Sv Nikolu.Oni poticu od Grkavaca Iz Trebinjskih Brda.Grkovici iz Santarovca su tu dosli Iz Toplickog kraja a u Toplicu Iz Starog Vlaha,planina Mucanj.Grkovici sa Kosova slave Lazarevu Subotu,Iz Orahovca.Grkovici Nikoljstaci su druga familija poreklom od Vlaha Grkavaca.Grkovici sa slavom Djurdjevdan su od Nevesinja selo Udreznje,treca familija.Oni su selili u Liku.Dakle tri veoma velike familije dve Iz Hercegovine I jedna sa Kosova nemaju nikakve veze sa Severnom Grckom,neko Srpsko pleme posle smrti Cara Dusana pobegli Iz Grcke na Kosovo pa jedni u Bosnu to je samo seoska bajka I porodicnih mit.Grkovici Iz Orahovca poticu od nekog Grka Koji je bio sluzbenik u dvoru Cara Dusana u Prizrenu.Inace skoro svaka familija je u svim Srpskim zemljama I krajevima od Makedonije do Slovenije imala svoju porodicnih legendu o nekom svom pradedi Koji je bio junak ubio Turcina pa pobego negde daleko I promenio prezime tralala bajke nasih nepismenih deda.Cinjenica je dasu postojale masovne migracije I seobe Iz Stare Hercegovine u Rasku Oblast,Sandzak jos od 17veka,a Iz Sandzaka u Sumadiju kroz ceo 19vek.I cesto su ti iseljenici Iz Hercegovine uzimali imena sela gde su stanovali ili plemena Iz kog su poticali za prezime.Odlazili su od kamenja I stena I siromastva mnogo vise nego od turaka.

  Одговори
 • Горан

  Selo Nevade je nekad bio rudnik srednjovekovni majdan,Koji su Turci zatvorili,zabranili koriscenje I vadjenje bill cega Iz tih jama.Posto nista nije smelo dase vadi odatle bez turske dozvole,doseljenici Iz Sandzaka Koji su bill Iz rudarskih familija kao Grkovici Iz Vrbe kod Gacka,rudari,nazovu over jame Nevade,jer nisu tu smeli nista da traze I kopaju bez znanja vlasti.

  Одговори
 • Горан

  U selu Vrba ili Cemerno kod Gacka,Volujak stanovali su I jos uvek stanuju Grkovici Koji su bill rudari u srednjovekovnom rudniku Cemerno.Odatle su kao iskusni kopaci,rudari isli I trazili poslove I u staroj Raskoj gde je imalo aktivnih rudnika I tako see selili na Sever.Radili su u rudokopima dok ih Turci nebi zatvorili ko naprimer Brskovo kod Bjelog Polja.Posle bi trazili neke nove majdane I tuse naseljavali.I njihovi preci Grkavci Iz Trebinja su bill rudari isli na Kosovo u rudnike sa zanatom.

  Одговори
 • Снежана Кутрички

  Драги пријатељу, само сам набацила по неку претпоставку, ништа не бркам, претпостављам на основу по неког документа. Потичем од Грковића са Рудника, из села Неваде, св. Никола.. Тамо се тврди да је Петар Грк дошао из Херцеговине. То вероватно сматрате предањем? Петар Грк је историји познат као један од учесника првог устанка, има га у књигама тј. књизи Милана Ђ Милићевића, Кнежевина Србија из1876. Наводи га као знамените личности тога краја већ почетком 19 века. И сама сам писала претходни текст, необавезно и у форми нагађања, отуд три тачке.. Бавим се митом, професионално и наравно да је то само предање, ал Петар се и надаље истицао у бојевима те се претпоставка карактеролошки уклапа. Мени је то занимљиво као запажање. Нисам ништа бркала. Град Неваде ће тек откопавати….видећемо. Ако је нешто легенда то значи да има подједнаке шансе и да буде тачно и да буде нетачно…књижевник сам нисам историчар, историју поштујем али је као и свака друштвена наука непоуздана у једном свом делу, фрагментарна, немам страх од домишљања. Оставила сам Вам по неки траг, у форми литературе а ви? Одакле Вам тако опсежна и поуздана сазнања…радознала сам. Хвала за ове лепе податке….ако су поуздани и ако су само Ваша домишљања. Види се да су на основу знања. Велики поздрав.

  Одговори
 • Моравац

  Зна ли неко како су се Грковићи презивали пре досељавања из данашње северне Грчке (егејске Македоније) тј. које је презиме било пре него што су добили презиме Грковић ?

  Велики поздрав !

  Одговори
 • Моравац

  Питање се односило на Грковиће из Шантаровца… 🙂
  Зна ли се нешто више о њима од оног што сте написали ?

  Ако идемо уназад, кретање је било: Шантаровац-Стари Влах-Топлица…
  Знали се где су били пре Топлице ? Зашто су добили презиме Грковић и како су се звали пре тога ?

  Поздрав из Шантаровца 🙂

  Одговори
 • Petar Slavkovic

  Podaci o porodicnim lozama sa podrucja Metohije u crkvenim knjigama u Velioj Hoci kod Orahovca govore da prezime Grkovic potice iy desetog veka.Nastalo doseljavanjem nekog grka iz okoline Soluna.Trecina srpskog stanovnistva sa podrucja Orahovca,pre poslednje seobe,1999 g., nosilo je prezime Grkovic.Do rata ovi podaci su se mogli videti u pomenutim knjigama cuvanim u crkvama u Velikoj Hoci.

  Одговори
 • Goran

  Mnogi Grkovici su prezime dobili po nadimku nekih Srba Koji su se nastanili u Selo ili podrucje za koje je narod mislio da su pre Srba ziveli Grci kao naprimer Udreznje kod Nevesinja.Srbe Koji su u srednjem veku ziveli u oblasti Pilot,kraj reke Drim,kraj gradova Drivast,Svac,Danj,Sapa,gradovi I zupe u koje su pripadale Vizantiji tj.Grcima,posle iseljavanja na sever u na Kosovu I u Sandzaku,zvali su Grci.Isto tako su Srbi zvali I Cincare posebno u juznoj Hercegovini.Grkovici u Moravickom Starom Vlahu selo Katici,tu su dosli Iz Trebinja,Iz sela Grkavci.To je bio Stari Narodni nadimak za one vlahe Koji govore grcki jezik,ili Cincare.Moguce je da Grkovici Iz Orahovca poticu od Srba Iz Zadrime od Skadra,Drivast.Grkovici Iz Hercegovine su od dve familije Grkavci I Cupkovic.Bilo je I Grkica u Drobnjacima I mnogo Grkovica u lici selo Srednja Gora.

  Одговори
 • Goran

  Molio bih I gos.Slavkovica ako moze da napise nesto vise o Grkovicima sa Kosova Iz Orahovca I Velike Hoce.Oni slave Lazarevu Subotu,Al kolko Sam cuo to I’m je Slava novijeg datuma,moguce daje ranije bio Nikoljdan.Oprecni su podaci o starosti Grkovica u Orahovcu,postoje tvrdnje dasu tu tek jedan vek,Ali I misljenje dasu of trinestog veka bili u Prizrenu.Neki Grkovici se pominju I u plemenu Kuci u Crnoj Gori kao jedno of bratstava starosedelaca Koji su stanovali na mestu kasnijih Mrniavcica.Ovi Grkovici su tu dosli sa Kosova,a Mrnjavcici ih odatle Iz Krivog dola teraju na Sever,prema Drobnjacima.Krsna Slava u Starim Kucima je bill Sv.Nikola.Bilo je dosta Grkovica I u Urosevcu doseljenih Iz Orahovca.

  Одговори
 • Дарко

  Поштовани,
  Порекло мојих Грковића је из околине села Катићи и Кушићи у Ивањичком округу.
  Слава нам је Митровдан.
  На локалном гробљу у селу Брезова код Катића смо нашли најстарији сачувани споменик Грковића. То је био Вук Грковић,био је по занимању тесар и живео је почетком 18 века. Касније су неки Грковићи одатле отишли ка Ужицу и Београду.

  Да ли можда неко има податке одакле је ова лоза Грковића дошла?

  Хвала унапред

  Одговори
 • Goran

  Negde Sam procitao podatak dasu Grkovici Iz sela Katici,Moravicki Stari Vlah,tu dosli Iz Hercegovine.Iz Trebinja ili Iz Bilece.U Trebinju I’ma dosta Grkovica Koji su Iz sela Grkavci.Kod Bilece sello Kljuni,prezime Grk sa slavom Mitrovdan.Moguce dasu Vasi Grkovici od ovih Grka Iz sela Kljuni,Grkavci su sa slavom Stevandan.Bilo je I Grkovica u plemenu Stari Kuci,Mrnjavcici,gde se slavio Mitrovdan.Postoji toponim Grkovica njive kod sela Krivi Do u Starim Kucima.Grkovici su tu bill starosedeoci koje su Mrnjavcici kad su naselili Kuce oterali na sever I zapad.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ГРКОВИЋ (п), у Бодежиштима (Гацко) и Залужју (Раст, Невесиње), У Бодежишта су дошли из Пржина. Побјегли су из овог гатачког села „у оно доба када су имања манастира Папраћа у том селу попаљена“. У Залужје је Грковић дошао „од Чупковића с Удрежња“. Славе Ђурђевдан (59:204,230). Грковићи су живјели и у Ораховом Долу (Попово). Одселили су у Трстено код Дубровника. У Ораховом Долу причају како је неки Грковић „офурио“ једну женску, „те га Фехтагић, муслиман из Требиња, осудио да плати вижлин, али да га донесе за петнаест дана. Како је Грковић донио вижлин раније, није му га хтио да прими него му притисне земљу“ (84:153). Грковићи живе и у Врби код Гацка. Према породичном предању у Врбу су дошли из Љубомира, а даљом су старином из Гркаваца код Требиња (147:576). Има их у Мостаћима и Засаду код Требиња.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Andjelija

  Da li neko zna poreklo mojih Grkovica, slava Nikoljdan zivimo u okolini Sapca. Moj otac je pokusao da sazna nesto vise o tome ali nije uspeo. Hvala

  Одговори
 • Reece grkovic

  Greetings from new Zealand. My father was Branko grkovic,born approx 1939.I think his family was from sanski most area?he had brothers Rade, rajko,and others?any info to find relatives be appreciated,he died in 1975 when I was 1 year old.he went to Australia, then onto nz early 60’s

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top