Порекло презимена Грковић

6. март 2012.

коментара: 56

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Моравац

    Драга браћо,

    Има нас Грковића и у Поморавском крају, тј. Беличком.
    Село Шантаровац код Јагодине.
    Али има Грковића, и то баш из моје фамилије, и у селу Велика Крушевица код Рековца.

    Моји Грковићи славе Светог Николу.

    Постоји нека прича да је наш далеки предак дошао са територије северне Грчке.
    Преко Косова и Топлице породица се касније рачвала у два правца, једни према Босни, а други (огранак коме припадам) у централну – моравску Србију.

    Чуо сам неку причу да је то за време Цара Душана било једно велико братство (српско, не грчко) на теритрији северне Грчке, које се касније масовно раселило са тих простора. Зашто, не знам.

    Ја сам конкретно за мог далеког претка чуо да је убио турчина-агу како би избегао обавезу прве брачне ноћи и онда морао да бежи на север и настанио се у централној Србији.

  2. Goran

    Grkovici koji slave sv.Nikolu poticu iz sela Vrba kod Gacka.Oni su u selo Vrba dosli u 17veku iz Trebinjskih brda zvali se Grkavci.Slavili su stevanjdan ali su u Vrbi promenili za svNikolu.Mnogi su od Gacka u vreme druge velike seobe otisli u Srbiju tj Sumadiju.Grkovici koji slave Djurdjevdan su iz like tamo otisli sa Kosova iz Orahovca.Grkovici u Bodezistima Gatacko polje moguce dasu iz Grkovaca Bosansko Grahovo.Grkovici iz Orahovca na Kosovu poticu od nekog grka koji je ziveo na dvoru cara Dusana.Grkavci su vlasi iz Makedonije u 14veku otisli u Hercegovinu.Ima Grkovica i u u Gornjem Milanovcu i oni su valjda iz Gacka.Ima ih i u Trebinju i oni su od Grkavaca.Grkovici iz Bodezista kod Gacka su dosli iz sela Przine samo neznam dali jos uvek tamo zive .Nemate veze sa Grkovicima iz Vrbe.

  3. Goran

    Za Grkovice iz Bodezista je prilicno nejasno odakle su dosli u selo Przine Gatacko polje.Bozidar Kljajevic tvrdi da poticu od Cupkovica iz Nevesinja ali oni slave Djurdjevdan.Vi kazete da slavite Jovandan to se neslaze za poreklo iz Nevesinja od Cupkovica.Pre Grkovci u Grahovu.

  4. Милена

    Мој деда Грковић дошао је у Србију из села Примишља на Кордуну. Службовао је као жандарм у околини Ниша. Овде је створио и породицу, али је настрадао 1943. Породица није имала контакте са његовим рођацима, па не знамо много о пореклу. Крсна слава мог деде је Св. Никола. Можда неко зна нешто више о њима ?

  5. Goran

    Vasi Grkovici su u Slunjsku oblast,Primislje dosli iz Bosanske krajine,Pounje,a tamo od Gacka,sa planine Volujak.I danas tu zive Grkovici,koji poticu od Trebinjskih Grkavaca.Turci su silom naseljavali Hercegovce u Bosansku krajinu,kao granicare,a oni su posle u 17veku pobegli na Kordun,prema Slunju,blize Austrilji.Toje bila potpuno pusta,nicija teritorija,ali vrlo blizu granice,sto je tad Srbima mnogo znacilo.Vecina Srba u toj oblasti,potice iz Stare Hercegovine.

    ..

  6. Снежана Кутрички

    Грковића има у повељама Цара Душана. За заслуге у ратовима. Могуће је и да је то значило титулу грко-византијску, које је Душан делио тежећи за стварањем аутентичног племства приликом успостављања власти и освајања византијског престола. О томе је писао Сима Ћирковић. Неваде су биле средњовековни град па та легенда о бегу из Херцеговине за освету и убиство турчина за право прве брачне ноћи коју сам чула за Петра Грка из Невада…можда и није тачна? ..днк? Можда су из Ораховца са Косова…још од тада…???

  7. Горан

    Gospodjo Veliki pozdrav.Malo ste pomesali porodicne price I predanja.Petar Grk je od Grkovica Iz sela Nevade,to su Grkovici Koji su u Sumadiju dosli sa Pestera,a na Pester,Sjenicu,dosli su od Gacka,plannina Volujak.I Dana’s tamo I’ma Grkovica koji slave Sv Nikolu.Oni poticu od Grkavaca Iz Trebinjskih Brda.Grkovici iz Santarovca su tu dosli Iz Toplickog kraja a u Toplicu Iz Starog Vlaha,planina Mucanj.Grkovici sa Kosova slave Lazarevu Subotu,Iz Orahovca.Grkovici Nikoljstaci su druga familija poreklom od Vlaha Grkavaca.Grkovici sa slavom Djurdjevdan su od Nevesinja selo Udreznje,treca familija.Oni su selili u Liku.Dakle tri veoma velike familije dve Iz Hercegovine I jedna sa Kosova nemaju nikakve veze sa Severnom Grckom,neko Srpsko pleme posle smrti Cara Dusana pobegli Iz Grcke na Kosovo pa jedni u Bosnu to je samo seoska bajka I porodicnih mit.Grkovici Iz Orahovca poticu od nekog Grka Koji je bio sluzbenik u dvoru Cara Dusana u Prizrenu.Inace skoro svaka familija je u svim Srpskim zemljama I krajevima od Makedonije do Slovenije imala svoju porodicnih legendu o nekom svom pradedi Koji je bio junak ubio Turcina pa pobego negde daleko I promenio prezime tralala bajke nasih nepismenih deda.Cinjenica je dasu postojale masovne migracije I seobe Iz Stare Hercegovine u Rasku Oblast,Sandzak jos od 17veka,a Iz Sandzaka u Sumadiju kroz ceo 19vek.I cesto su ti iseljenici Iz Hercegovine uzimali imena sela gde su stanovali ili plemena Iz kog su poticali za prezime.Odlazili su od kamenja I stena I siromastva mnogo vise nego od turaka.

  8. Горан

    Selo Nevade je nekad bio rudnik srednjovekovni majdan,Koji su Turci zatvorili,zabranili koriscenje I vadjenje bill cega Iz tih jama.Posto nista nije smelo dase vadi odatle bez turske dozvole,doseljenici Iz Sandzaka Koji su bill Iz rudarskih familija kao Grkovici Iz Vrbe kod Gacka,rudari,nazovu over jame Nevade,jer nisu tu smeli nista da traze I kopaju bez znanja vlasti.

  9. Горан

    U selu Vrba ili Cemerno kod Gacka,Volujak stanovali su I jos uvek stanuju Grkovici Koji su bill rudari u srednjovekovnom rudniku Cemerno.Odatle su kao iskusni kopaci,rudari isli I trazili poslove I u staroj Raskoj gde je imalo aktivnih rudnika I tako see selili na Sever.Radili su u rudokopima dok ih Turci nebi zatvorili ko naprimer Brskovo kod Bjelog Polja.Posle bi trazili neke nove majdane I tuse naseljavali.I njihovi preci Grkavci Iz Trebinja su bill rudari isli na Kosovo u rudnike sa zanatom.

  10. Снежана Кутрички

    Драги пријатељу, само сам набацила по неку претпоставку, ништа не бркам, претпостављам на основу по неког документа. Потичем од Грковића са Рудника, из села Неваде, св. Никола.. Тамо се тврди да је Петар Грк дошао из Херцеговине. То вероватно сматрате предањем? Петар Грк је историји познат као један од учесника првог устанка, има га у књигама тј. књизи Милана Ђ Милићевића, Кнежевина Србија из1876. Наводи га као знамените личности тога краја већ почетком 19 века. И сама сам писала претходни текст, необавезно и у форми нагађања, отуд три тачке.. Бавим се митом, професионално и наравно да је то само предање, ал Петар се и надаље истицао у бојевима те се претпоставка карактеролошки уклапа. Мени је то занимљиво као запажање. Нисам ништа бркала. Град Неваде ће тек откопавати….видећемо. Ако је нешто легенда то значи да има подједнаке шансе и да буде тачно и да буде нетачно…књижевник сам нисам историчар, историју поштујем али је као и свака друштвена наука непоуздана у једном свом делу, фрагментарна, немам страх од домишљања. Оставила сам Вам по неки траг, у форми литературе а ви? Одакле Вам тако опсежна и поуздана сазнања…радознала сам. Хвала за ове лепе податке….ако су поуздани и ако су само Ваша домишљања. Види се да су на основу знања. Велики поздрав.