Порекло презимена Грковић

6. март 2012.

коментара: 56

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Моравац

    Зна ли неко како су се Грковићи презивали пре досељавања из данашње северне Грчке (егејске Македоније) тј. које је презиме било пре него што су добили презиме Грковић ?

    Велики поздрав !

  2. Моравац

    Питање се односило на Грковиће из Шантаровца… 🙂
    Зна ли се нешто више о њима од оног што сте написали ?

    Ако идемо уназад, кретање је било: Шантаровац-Стари Влах-Топлица…
    Знали се где су били пре Топлице ? Зашто су добили презиме Грковић и како су се звали пре тога ?

    Поздрав из Шантаровца 🙂

    • Dejan Vujic

      Помаже Бог,

      По књизи: Станоје Мијатовић БЕЛИЦА -сам прочитао да су Грковићи живели у мом родном селу Веља Глава..

      –Грковићи (4 к., Св. Никола): из Топлице, преко крушевчке Жупе, пре 130 година. Има их у Рженици и у Вељој Глави (у Жупи).

      По некој рачуници када су вођена истраживања за горе описаном књигом, преци Грковића су се одселили 1811 године из Веље Главе у Јагодинске крајеве..

      Замолио бих вас да ме контактирате да би можда још по који детаљ пронашли везнао за Грковиће пореклом из Веље Главе..

      [email protected] viber: +41766837730

  3. Petar Slavkovic

    Podaci o porodicnim lozama sa podrucja Metohije u crkvenim knjigama u Velioj Hoci kod Orahovca govore da prezime Grkovic potice iy desetog veka.Nastalo doseljavanjem nekog grka iz okoline Soluna.Trecina srpskog stanovnistva sa podrucja Orahovca,pre poslednje seobe,1999 g., nosilo je prezime Grkovic.Do rata ovi podaci su se mogli videti u pomenutim knjigama cuvanim u crkvama u Velikoj Hoci.

  4. Goran

    Mnogi Grkovici su prezime dobili po nadimku nekih Srba Koji su se nastanili u Selo ili podrucje za koje je narod mislio da su pre Srba ziveli Grci kao naprimer Udreznje kod Nevesinja.Srbe Koji su u srednjem veku ziveli u oblasti Pilot,kraj reke Drim,kraj gradova Drivast,Svac,Danj,Sapa,gradovi I zupe u koje su pripadale Vizantiji tj.Grcima,posle iseljavanja na sever u na Kosovu I u Sandzaku,zvali su Grci.Isto tako su Srbi zvali I Cincare posebno u juznoj Hercegovini.Grkovici u Moravickom Starom Vlahu selo Katici,tu su dosli Iz Trebinja,Iz sela Grkavci.To je bio Stari Narodni nadimak za one vlahe Koji govore grcki jezik,ili Cincare.Moguce je da Grkovici Iz Orahovca poticu od Srba Iz Zadrime od Skadra,Drivast.Grkovici Iz Hercegovine su od dve familije Grkavci I Cupkovic.Bilo je I Grkica u Drobnjacima I mnogo Grkovica u lici selo Srednja Gora.

  5. Goran

    Molio bih I gos.Slavkovica ako moze da napise nesto vise o Grkovicima sa Kosova Iz Orahovca I Velike Hoce.Oni slave Lazarevu Subotu,Al kolko Sam cuo to I’m je Slava novijeg datuma,moguce daje ranije bio Nikoljdan.Oprecni su podaci o starosti Grkovica u Orahovcu,postoje tvrdnje dasu tu tek jedan vek,Ali I misljenje dasu of trinestog veka bili u Prizrenu.Neki Grkovici se pominju I u plemenu Kuci u Crnoj Gori kao jedno of bratstava starosedelaca Koji su stanovali na mestu kasnijih Mrniavcica.Ovi Grkovici su tu dosli sa Kosova,a Mrnjavcici ih odatle Iz Krivog dola teraju na Sever,prema Drobnjacima.Krsna Slava u Starim Kucima je bill Sv.Nikola.Bilo je dosta Grkovica I u Urosevcu doseljenih Iz Orahovca.

  6. Дарко

    Поштовани,
    Порекло мојих Грковића је из околине села Катићи и Кушићи у Ивањичком округу.
    Слава нам је Митровдан.
    На локалном гробљу у селу Брезова код Катића смо нашли најстарији сачувани споменик Грковића. То је био Вук Грковић,био је по занимању тесар и живео је почетком 18 века. Касније су неки Грковићи одатле отишли ка Ужицу и Београду.

    Да ли можда неко има податке одакле је ова лоза Грковића дошла?

    Хвала унапред

  7. Goran

    Negde Sam procitao podatak dasu Grkovici Iz sela Katici,Moravicki Stari Vlah,tu dosli Iz Hercegovine.Iz Trebinja ili Iz Bilece.U Trebinju I’ma dosta Grkovica Koji su Iz sela Grkavci.Kod Bilece sello Kljuni,prezime Grk sa slavom Mitrovdan.Moguce dasu Vasi Grkovici od ovih Grka Iz sela Kljuni,Grkavci su sa slavom Stevandan.Bilo je I Grkovica u plemenu Stari Kuci,Mrnjavcici,gde se slavio Mitrovdan.Postoji toponim Grkovica njive kod sela Krivi Do u Starim Kucima.Grkovici su tu bill starosedeoci koje su Mrnjavcici kad su naselili Kuce oterali na sever I zapad.

  8. Војислав Ананић

    ГРКОВИЋ (п), у Бодежиштима (Гацко) и Залужју (Раст, Невесиње), У Бодежишта су дошли из Пржина. Побјегли су из овог гатачког села “у оно доба када су имања манастира Папраћа у том селу попаљена”. У Залужје је Грковић дошао „од Чупковића с Удрежња”. Славе Ђурђевдан (59:204,230). Грковићи су живјели и у Ораховом Долу (Попово). Одселили су у Трстено код Дубровника. У Ораховом Долу причају како је неки Грковић “офурио” једну женску, „те га Фехтагић, муслиман из Требиња, осудио да плати вижлин, али да га донесе за петнаест дана. Како је Грковић донио вижлин раније, није му га хтио да прими него му притисне земљу” (84:153). Грковићи живе и у Врби код Гацка. Према породичном предању у Врбу су дошли из Љубомира, а даљом су старином из Гркаваца код Требиња (147:576). Има их у Мостаћима и Засаду код Требиња.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Andjelija

    Da li neko zna poreklo mojih Grkovica, slava Nikoljdan zivimo u okolini Sapca. Moj otac je pokusao da sazna nesto vise o tome ali nije uspeo. Hvala

  10. Reece grkovic

    Greetings from new Zealand. My father was Branko grkovic,born approx 1939.I think his family was from sanski most area?he had brothers Rade, rajko,and others?any info to find relatives be appreciated,he died in 1975 when I was 1 year old.he went to Australia, then onto nz early 60’s

    • Radenko Grkovic

      Hi, your Father is the brother of my grandfather Milan,because I know Rajko,Rade and the others. Unfortunately they are no longer alive,but I knew them…