Порекло презимена Грковић

6. март 2012.

коментара: 56

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Грковићa данас има у Дарди и Кнежевим Виноградима у Барањи. Педесетих година прошлог века било их је још и у Грабовцу. У јужне делове Барање дошли су као оптанти пореклом из Сечуја у Мађарској тридесетих прошлог века.

    Крсна слава им је Петровдан.

    • Бранко Тодоровић

      Као Греци или Греки (ориг. Грекъ) спомињу се у Попису исповеданих у Епархији мохачкопољској из 1735. године, што је уједно и први помен овог презимена у Сечују.

      (в. Српски сион, од 14. 5. 1895. године, стр. 321)

      На првом следећем општем попису становништва, који је спровела Марија Терезија 1767. године, у Сечују су пописана двојица Герека (ориг. Görög), што је највероватније мађарска верзија малопре поменуте раније српске верзије презимена Грковић.

      Као Грковић ово презиме се јавља тек у Попису земље из 1828. године, када је пописан Јован Грковић (ориг. Joann. Gergovich), али кад се спомиње и старија верзија Герек, како је пописан Теодор Герек (ориг. Görög).

      На почетку XX века, десет домаћинстава Грковића напустиће Сечуј, и преселити се у Јужну Барању или Краљевину Југославију.

      (в. Гојко Маловић, Сеоба у Матицу, том II, Београд, 2010)

  2. goran saponjic

    Postoji veliki broj familija sa prezimenom grkovic koje se susrece od kosova i prizrena do dalmacije i like.prezime grkovic se javlja jos od 12veka sirom srpskih zemalja i uglavnom oznacava potomke nekog grka po nacionalnosti ili nekog svestenika koj je govorio grcki.negde je nadimak grk oznacavao prodavce prekupce.velika porodica grkovici iz orahovca kosovo grkovici iz sela bodezista gacko poticu od predojevica od njih su u lici i dalmaciji grkovici iz trebinja od grkavaca iz brda od njih su u vrbi gacko iz niksica trebinjci u gornjem milanovcu nevade najvise grkovica poreklo hercegovci trebinje i gacko

    • Milan Vorkapić

      Горане, смушенијег текста нисам давно видио. Ни великог слова, ни тачке, ни зареза … Ко у овоме може да се снађе. Ако већ узимате учешћа, пишите смислено да би могли разумети шта хоћете рећи. Натрпано без икаковог концепта, љутили се или не.

  3. goran saponjic

    Molba za Milorada Bogdanovica ako mozete da mi napisete nesto o poreklu Grkovica iz gacka iz sela vrba tj han vrba slave sv nikolu ako mozete naci neke podatke o njihovom poreklu odakle su dosli u gacko.negde sam procitao da nisu isti rod sa grkovicima koji slave djurdjevdan koji su poreklom cupkovici iz nevesinja.odakle su onda ovi iz vrbe kod gacka molio bih gosp.Bogdanovica ako imate neku informaciju.postovanje goran

    • Милорад Богдановић

      Поштовани господине Горане.

      О презимену Грковић из Херцеговине тешко да ти ја могу нешто ново написати, а што овдје у Пореклу није већ речено. Основица свега је да су по породичном предању у Врбу дошли из Љубомира, а даљом старином су из Гркаваца код Требиња. -Ристо Милићевић, Херцеговачка презимена, стр. 364

  4. goran saponjic

    Hvala vam za odgovor Milorade.bio mi je problem da razjasnim odakle su grkovici iz sela vrba za koje kazete da su bili grkavci iz trebinjskih brda grkavci slave sv.stefana a grkovici iz vrbe kod gacka sv.nikolu.ima i grkovica sa slavom djurdjevdan iz sela bodezista koji su selili za liku.oni su od cupkovica ali nisu rod sa grkovicima u han vrbi.od ovih iz vrbe je i veoma popularni BlazoGrkovic koji proglasen vitezom.otkud da oni slave sv nikolu slava grkavaca je stevandan.Gosp.Milorade ako moze Vase misljenje Goran

    • Милорад Богдановић

      Тражити своје претке и сроднике доста је тежак посао, и зато треба доста љубави и времена. Везати се појединачно само на народна предања, славе или презиме, тешко да се до правог циља може стићи. ДНК претрага и ХГ у многоме припомажу да се у краћем времену дође до жељеног циља.

      Само презиме Грковић не значи да је било непромјенљиво. Можда су настали од презимена Гркавац који се у Херцеговини, у писаним документима, спомињу 1310 године, или Гркинић (1336), или Гркнић (1373).
      Ни Слава није означење једнога рода и презимена. И она се код неких мјењала. Све то треба с опрезом имати на уму.

      Презиме Грковић који славе Никољдан, налази се и у парохији Томина на тромеђи Змијања, Тимара и Сане, који су 1882 године били доста бројни. На овом простору преко 90% су вјековима настањени православни Срби, који се нису масовније расељавали као у њиховој близини. У непосредној близини Грковића била је и властелинска породица, огранак Котроманића, која је као свештеничка породица средином 19. вијека одселила у Београд.

      Значи, тешко да ти ишта више могу помоћи. Вјерујем да ће ти ово ново тестирање бити од користи.

      Свако добро ти желим.

      П.С.
      Покушај писати ћирилицом.

  5. goran saponjic

    Gospodine Bogdanovicu veliko hvala za odgovore.Jos jednom mi pokazujete da ste veliki gospodin i intelektualac sa ovako kulturnim i iskrenim odgovorima.Prezime Grkovic imalo je mnogo u orahovcu na kosovu ali nisam siguran za njihovu slavu moguce nikoljdan.slicna prezimena grkic i grkojevic u drobnjacima ali djurdjevdan kao i grkovici u lici.Grkovici iz Vrbe Gacko moguce da su zaista bili Grkavci od trebinja koji su porekl.grkovlasi ili cincari iz grcke.mozda su zbog necega morali iz popova polja pobeci na volujak gde su promenili slavu i prezime po njihovoj prici pocetak17veka kad su dosli u han vrbu.ali nisam znao za te grkovice koje ste Vi pomenuli koji takodje slave nikoljdan.mozda oni imaju neke veze sa onima sa kosova orahovac.u svakom slucaju vam hvala Milorade a u telefonu imam samo latinicnu tastaturu mogu da pisemm samo latinicu.ps.pitam za Grkovice jer moji Saponjici poticu od ovih iz Vrbe kod gacka iako mi slavimo stevandan.Veliki pozdrav Milorade od Saponjica.

  6. Predrag Grkovic

    ПОштовање! Презиме Грковић највише има у Ораховцу на Косову и Метохији . Највеће породице у Ораховцу су биле Витошевић и Грковић.. Грковићи са Косова и Метохије славе Лазареву суботу.. Најзапаженија историјска личност из ових крајева је Јован Грковић звани Гапон који је био монах а касније и комита…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jovan_Grkovi%C4%87-Gapon

    Иначе мислим да се ово презиме на КиМ јавља у 15 или 16 веку…
    На једној старој икони посвећеној Лазаревом Васкрсењу у ораховачкој цркви која се налази на олтару пише и посвета из 1700 и неке године…дар цркви Ваведењу богородице од породице Герковић…. на црквенословенском језику..

    Иначе онај Блажо Грковић из околине Гацка је упуцао медведа и кад се приближио мислећи да је мртав медвед се мало повратио и повреидо Блажу…Гачани кажу за њега да је ловокрадица… прича да је убио голим рукама или секиром медведа је измишљена како Блажо не би морао да плати одштету или лежао у затвор.Кад је добио папир да је медведа убио из самоодбране тужио је државу и сад они морају њему да исплате одштету… 🙂

  7. goran

    Pedja nadam se da napisete jos nesto o poreklu grkovica iz orahovca na kosovu.znam da ima nekoliko velikih familija sa prezimenom grkovic ali sa razlicitim slavama i razlicitog porekla.napr grkovici u lici slave djurdjevdan kao i oni od pozege isto djurdjevdan oni su od nevesinja od cupkovica.blazo grkovic je od grkavaca kod trebinja samo su promenili slavu i otisli za gacko selo vrba slavili stevandan dok su bili grkavci.moj daleki predak se prezivao grkovic pa je dosao u zaseok saponje na uvcu kod nove varosi pa je tako prozvan saponja grkovic.mislio sam da je on bio od onih blazovih grkovica od gacka ali imalo je i dosta grkovica djurdjevdanaca kod nove varosi a moguce da su i tvoji grkovici selili iz orahovca prema zlatiboru.mi saponje slavimo stevandan al sam ja u familiji imao nekoliko predaka slicnih gaponu grkovicu a nevidim mnogo slicnosti sa grkovicem blazom iz sela vrbe. kvazi glumcem.mozda je zaista moj daleki predak scepan grkovic saponja dosao iz orahovca u zaseok sapnje kod nove varosi pocetkom18veka gde je i ostao dalje odatle nigde nije otiso.pozdrav za grkovice.

  8. Грковићка

    Поштовање,Може ли питање,за некога ко зна ,одакле потичу ,,моји,, Грковићи преци. Из Лике , село Грковић, колонизовани после рата у Сомбор,крсна слава свети Ђорђе.Хвала.
    .

    • Бранко Тодоровић

      Тешко је рећи без дубље анализе порекла, а то подразумева детаљније истраживање литературе и грађе, за шта бих вам препоручио да за почетак погледате у књигама наше Дигиталне библиотеке.

      Код таквих презимена је често практично немогуће утврдити даље порекло, јер сви Грковићи нису један род, па ако се изгуби нит више не зна човек где да гледа. Елем, у тим случајевима од користи може бити ДНК тестирање по мушкој лози, али то је опет друга прича. Ако вас интересује, детаље имате на Српском ДНК пројекту, с напоменом да је у току и тестирање поводом Српског ДНК дана, где је попуст на тестирање немалих 50%.

  9. goran

    Grkovici koji slave slavu djurdjevdan bi trebalo da poticu od cupkovica iz sela kod nevesinja.ziveli su kod gacka gacko polje a odatle su u nekoj vecoj seobi 16vek otisli za liku i dalmaciju.mnogi grkovici slava djurdjevdan su ostali u lici a neki su otisli iz like u crnu goru niksic.iz like su u 18veku odlazili u srem i backu.Grkovici sa kosova iz orahovca su drugog porekla.ima grkovica i trebinju i gacku oni su od trebinjskih grkavaca slava stevandan

  10. Грковићи до токија :)

    Поштовани велики поздрав

    Одакле су Грковићи из Гацка, село Бодежишта? Слава нам је Јовандан 20.јануара…

    • Бранко Тодоровић

      Да ли вам нешто значи име села Врба код Гацка?

      Тамо је било (можда и данас има) Грковића.

    • Aleksandra Grkovic Jelesic

      Postovani, i mog pokojnog oca i dede je slava Sv.Jovan i tata mi je pricao da smo mi isto poreklom iz Gacka pa su odatle otisli u Pristinu i naravno proterani i posle toga su se doselili u Obrenovac… ali nije znao mnogo da mi kaze…ako moze neko nesto vise da mi kaze, sad vise nemam koga da pitam 😭 imam strica rodjenog ali njega to i ne zanima i nikada nije ni pitao pa ne zna da mi isprica