Порекло презимена Благојевић

5. март 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЛАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Благојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 Z92

Порекло: Крагујевац, Маслошева-Страгари, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Благојевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЛАГОЈEВИЋИ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Благојевићи потичу од братства Дедеића. Презиме Благојевић добили су по Благоју Дедеићу, који је умро око 1850. године. Живио је у селу Гојаковићима код Мојковца. Имао је три сина: Радоја, Спасоја и Јована-Нова. Радоје је био велики јунак. Стално се тукао с Турцима; око 1852. године убије турског одметника и зулумћара Меку Ћеранића, који је чинио велике зулуме и насиље тамошњем становништву, па послије овог убиства са својом браћом Спасојем и Јованом-Новом ускочи у Шаранце. У почетку је живио у Зауглини код рођака десет година, када је добио земљу на Међужваљу, гдје се стално населио. Радоје је имао пет синова: Милосава, Јанка, Марка, Милана и Малишу. Милосав Радојев је имао Јова, Перка и Миливоја. Марко Радојев није оставио потомство јер је млад умро. Милан Радојев имао је синове Радосава, Милоша, Бошка и Божа, а Малиша Радојев имао је Мила. Малиша је ухваћен од стране Шваба и стријељан 1917. године на путу за Никшић.

Милосав Радојев је комитовао по Црној Гори и Србији, одакле се вратио са српском војском с којом је ослободио Жабљак од Шваба; постављен је за његовог команданта, када се разболио од шпањолице и умро за само недјељу дана 1918. године. Радосав Миланов је умро у Мађарској 1917. године, гдје се налазио у заробљеништву, а његовог брата Милоша, учитеља, стријељали су Мађари 1941. године у Кули.

Бошко Миланов је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као командир чете у Четвртој црногорској пролетерској бригади код Невесиња марта 1943. године.

Јово Јанков је био борац из првих ратова, колонизован је са сином Бранком у Бачко Добро Поље 1945. годике. Бранко је био припадник НОП-а од 1941. године, а Жарко при крају рата. Био је цијењен омиљен човјек, нарочито међу младима.

Марко и Трипко Милосављеви су били школовани људи, што је у оно вријеме била ријеткост. Марко је био учитељ, а Трипко поштански службеник.

Снасоје Благојев је имао два сина: Ивана и Ђура. Иван је завршио богословију на Цетињу, али се није никад запопио. Имао је пет синова: Милована, Радомана, Петра, Радула и Саву. Милован је био борац из првих ратова. Имао је два сина: Драгишу, официра ЈНА, и Слободана, универзитетског професора и доктора правних наука. Милован је 1945. године колонизован у Бачко Добро Поље.

Радоман Иванов је као гимназијалац одведен у заробљенички логор у Мађарску, гдје је умро 1917. године. Петар као геометар службује по разним мјестима Југославије, а од 1945. ради у Београду. И њихов брат Радуле ради у Београду од 1930. године у Сенату. Он је рањен приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и остао је инвалид. Њихов најмлађи брат Сава имао је два сина. Сава је био борац НОР-а.

Ђуро Спасојев је био официр црногорске војске, као храбар ратник командовао је водом у балканским ратовима, када је и рањен. Он је учесник и Првог свјетског рата. Ђуро оболијева од шпањолице 1917. године, од које и умире. Остао му је син Спасоје који је као правник службовао по многим мјестима наше земље.

Данас од овог братства нико не живи на Међужваљу, већ су се иселили у разна мјеста наше земље. Неки од њих повремено долазе у свој завичај. Једна породица Благојевића живи у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. Darko

    Dobri moji Blagojevici,

    Zovem se Darko Blagojevic rodjen u selu Bukovac, srez pivski, opstina Pluzine, od oca Manojla, djeda Borise, pradjeda Jefta, cukundjeda Jakse i da ne nabrajam dalje, znam 10/tak predaka po redu. Poticemo od Blagoja iz 17 vijeka. Imao je bracu Aleksu i Marka, te nam aleksici i markovici su u. srodstvu. Slavimo Djurdjev dan, Mnogo smo stradali 1943 u Dolima u pivi, prije V ofanzive. Tada nas je okrutna njemacka ss divizija strijeljala 247 za nepuno sat vremena. Taj dan , 7 jun obiljezavamo kao nase stradaliste i sjecanje na okrutne okupacione snage.
    Dragi moji Blagojevici, mislim da su vremena iza nas i teski uslovi zivota diktirali da se razdvojimo i raselimo, medjutim iskreno se nadam da cemo uspjeti da se ponovo okupljamo i uspostavljamo kontakte.

    . Ponosan sam sto nosim prezime Blagojevic i molim vas ako vas interesuje vise podataka o nasoj porodici javite se na mail.

    Srdacan pozdrav

    • Marko

      Zovem se Marko Blagojević iz Bratunca,selo Repovac u kojem živi najviše porodica sa prezimenom Blagojevića.Doselili smo se iz sela Bukovac i Brezne ,opština Plužine krajem 18 vijeka.Slavimo slavu Đurđevdan.Uspostavio sam kontakt sa potomcima našoh srodnika Aleksića iz Malinska(Šavnik) i Markovića iz Male Crne Gore(Žabljak).Nama Blagojevići iz Međužvalja(Žabljak) nisu rod jer su oni do 1918 godine nosili ime Dedeići.Istog prijekla su nam Blagojevići koji žive u selu Cerova,opština Krupanj u Čaniču ,Bajnoj Bašti i Loznici.Pozdrav

    • Зоран

      Здраво Дарко,

      Ја сам Благојевић по мајчиној (бабиној) линији и интересујем се за ту страну своје породице. Знам и за неке детаље страдања наших предака од СС Принц Еуген и Пиви. Моја баба и прабаба су једине преживеле из те куће и недавно сам сазнао за још једног Благојевића који је преживио из суседног села тај покољ. Јави се ако можеш, волио бих да сазнам још о својима.

      Свако добро
      Зоран

    • Marko Blagojevic

      rodjaci smo definitivno moj pradjed je otisao idatle 27g. yivimo u kragujevcu…slavimo av.djordja….deda pokojni je obilayio familiju u cg…..i niko vise tako da su svi kontakti iygubljeni…[email protected]

    • Albert

      Ja sam sa majčine strane, tj. njena majka, a moja baba je Blagojević. Znam nešto i voleo bih još da saznam o našem poreklu. Znam da su Pivljani, sa Pivskog jezera u CG.

    • DANILO BLAGOJEVIC

      DARKO
      ZOVEM SE DANILO BLAGOJEVIC I MOJ DEDA JE SA 7 GODINA PRESAO IZ DUBE (BUKOVCA) U SRBIJU SELO VIDOVACA KOD PROKUPLJA.
      POSTO VIDIM DA SMO ZAINTERESOVANI ZA KORENE I POREKLO VOLEO BIH DA ZNAM KOLIKO DUBOKO SI USAO U SUSTINU SVEGA I AVGUSTA MESECA DOLAZIM U DUBU PA BIH VOLEO DA SE VIDIMO I ISPRICAMO. JER O ZIVOTU MOJIH BLAGOJEVICA POSLE RASELJAVANJA YNAM PUNO A PRE TOGA NISTA.
      DRAGO MI JE DA SAM PROCITAO TVOJ TEKST KORISTILA BI MI BILO KOJA INFORMACIJA

      HVALA PUNO

    • DANILO BLAGOJEVIC

      TAKODJE SLAVIMO DURDJEV DAN

      OTAC MI JE MIODRAG, DEDA VELJKO, PRA DEDA JOVAN (GALE), CUKUNDEDA SRDAN…..

    • Илија

      Помози Бог драги наши Благојевићи!
      Родом смо из Јасенице,општина Сребреник,околина Тузле.
      Мој шукунђед се звао? Благоје,прамђед Данило (Мило ),каже се да је живио 110 год,а умро је 1941 год.Брат Данилов се звао Перо.Данило (Мило ) имао 5 синова.1,Симо 2,Драго 3,Блажан 4,Спасоје (Пајкан) 5,Радован (Радо).ДВЕ ЧЕРИ,Јока и Мара.
      Перо имо 3,сина.1,Јово 2,Михајло 3,Цвико (Цвијетин) ЧЕР 1,Стоја.
      Мој ђед је Спасоје (Пајкан).
      Мој отац је Данило,1930 годиште. има брата Димитрије ( Мико),1928 годиште.
      Јасам Данилов нај старији син,Илија,1954,имам браћу,Саво,Недељко и Ристо,који је нажалост погино у задњем рату и имамо Сестру Цвију,А и нај млађа.Нас тројица живимо у САД,сестра у Аустралији.Крсна слава нам је Св,Никола,славимо посну славу.
      Ако неко има даби ми могао помоћи,или дасмо можда од истог рода,нека поше на мел адресу.
      Све Благојевиће поздрављам и нека нас Бог благосови.

    • Radislav Blagojevic

      Zdravo Darko, zovem se Radislav, po predanju, moja porodica se doselila u Donju Ljubovidju 1780ih i prvi koji je bio zvai se Aleksa. Koju slavu slavite?

  2. Фамилије-презимена Благојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Јовановац
    -Горња Сабанта
    -Брзан
    -Лапово
    -Мајнић
    -Поскурице
    -Шљивовац
    -Бадњевац
    -Велики Шењ

  3. Milutin Mišo Blagojević

    Raduje me konstatacija da su i Blagojevići koji ne žive u CG počeli da istražuju svoje poreklo, odnosno pokušavaju oformiti porodično stablo. Ja isto pripadam grupi onih koji neznaju mnogo o sopstvenom stablu. Rođen sam sticajem okolnosti u Blatnici opština Teslić 1950.god., kažem sticajem okolnosti zato što su se moji roditelji doselili u Blatnicu posle drugog svetskog rata po zadatku tadašnjih vlasti. Poznato mi je da su moji Blagojević došli iz Dervente i da imaju deo familije u Prnjavoru (RS) a veći deo se nalazi u Zemunu i Čačku, dok se manji deo porodičnog stabla nalazi u Skeli i Ušću. Jedan od braće mog oca je u Australiji sa porodicom, i sada pod prezimenom Divković. Osmogodišnju školu sam završio u Tesliću i nastavio u gimnaziji odakle odlazim 1964.u Zadar na vojno školovanje. Krajem šezdesetih odlazim u Batajnicu i Obrenovac i ostajem do sredine sedamdesetih, gde upoznajem pomenuti deo Blagojevića. Po potrebi države odlazim u Sloveniju,gde i danas živim.Tu sam ostvario sve svoje sportske ciljeve u swvim granama sporta , a naročito u fudbalu. Moj uspeh se ogleda u tome da sam uspešno igrao mali i veliki fudbal, a vrh moje uspešnosti je uspešno suđenje fudbalskih utakmica Prve fudbalske lige Jugoslavije od 1985 do 1997.godine. Naravno posle slede najodgovornije funkcije u fudbalskim savezima u kontrolama suđenja i delegatskim ulogama na utakmicama. U Udruženjima fudbalskih sudija imao sam zapaženu ulogu na svim položajima te branše. Naravno jedan broj godina uspešno sam vodio glubsku administraciju fudbalskog kluba Prve lige SR Jugoslavije. Ovo sve sam napisao da se vidi da nas ima uspešnih u svim sferama, a i da ukažem na potrebu da je dobro da znamo ko smo i odakle potičemo. Moja prva saznanja počinju sredinom osamdesetih godina kada sam došao u Beograd iz Ljubljane da sudim jednu utakmicu i odseo u hotelu Metropol. Tu na recepciji gospodin koji radi videvši slovenačku ličnu kartu upitao me odakle sam, moj brz odgovor je bio iz Slovenije. Gospodin je bio jedan od Blagojevića iz CG, i jako pedantno mi je objasnio odakle svi potičemo. Naravno bilo mi je malo neprijatno zbog slabog poznavanja sopstvenog identiteta, ali sam mu obećao da ću to detaljno utvrditi kada budem išao u CG na utakmice. Obećanje sam održao i posetio Blagojeviće u dolini pive, naravno na potiču svi otuda i podeljeni su bili po plemenima, za koje važi tvrdnja u CG da su među naj intelegentnijim u “njih”. Oni tamo u šali, a bogami možda i u zbilji, kažu da su naj hrabriji Blagojevići ostali u “Crnu Goru” manje hrabri pobegli u BiH, a naj manje hrabri pobegli u dubinu Srbije, naravno pod pritiskom turaka.Malo sam bio opširan ali želeo sam da ovim još nekoga od nas zaintrigiram. LP

  4. Јанко Благојевић

    Поздрав Благојевићи од Благојевића из Шумадије.Живим у Крагујевцу,а по неким сазнањима потичем из Црне Горе.Заправо,изворно презиме моје породице је Живковић,јер је то презиме носила Манда Живковић по доласку у Србију 1807. године на просторе села Топоница код Кнића.Од Живковића нико није остао,него се породица рачва у Мандиће (узели презиме по Манди Живковић) и Благојевиће (по њеном унуку Благоју).Сматра се да потичемо из црногорског села Доње Црквице,као и да смо потомци чувеног јунака Баја Пивљанина.Крсна слава је Ђурђевдан.

    • Лепеничанин

      Поштовани Јанко,

      у тексту о селу Топоница јасно стоји да је ваша породица пореклом од Сјенице. Ништа друго не пише, а да је неко тада нешто још знао остало би записано.

      Одакле вам идеја да потичете од Баја Пивљанина? Јесте ли то негде прочитали? Је ли неко из породице о томе причао?

      • Јанко Благојевић

        Мој деда је својевремено био на таквом положају да је могао да дође у посед књига до којих се тешко долази.Он је дошао до истих резултата као што пише у тексту о селу Топоници,али су му многе ствари остале недоречене и желео је да их сазна.Ја сам касније дошао до резултата да је Сјеница била само привремено станиште моје породице,а да су они сами дошли из Доњих Црквица.На овом сајту стоји да у селу Топоница има 17 кућа које вуку порекло од Баја Пивљанина (таман је толико Благојевића и Мандића у селу,а с обзиром на место за које ја тврдим да је порекло врло је вероватно да имамо неку повезаност са Бајом Пивљанином).Пре пар година сам доста времена провео у Црној Гори у близини поменутог села и у разговору са мештанима који брижљиво воде историјат краја дошао сам до додатних сазнања.Не спорим да у мом тврђењу постоји могућност грешке.

  5. Благојевић С

    Благојевићи из Доње Радње код Добоја. Крсну славу славе Светог Николу.

    • Динко Благојевић

      такође. Син од Неде, ккоји има брата ;анојла а имао је још и сестру Милку, браћу Бошка и Велемира као и најстаријег брата Чеду , који је, како кажу, погинуо у БГД та вријеме 2. свј. рата.

  6. Dragan Blagojevic

    Pozdrav svim Blagojevicima !!!

    Ja sam Dragan Blagojevi od oca Ljubomira I dede Ilije. Iz Beograda smo i slavimo Svetog Jovana Zlatoustog. Da li neko zna nesto o poreklu nase porodice?

    Pozdrav.

  7. Damjan Blagojević

    Veliki pozdrav urednicima sajta . Ja sam Damjan Blagojević moja porodica slavi sv. Nikolu. Moji preci od oca pa nadalje rođeni su i ziveli su selu Granje mesto Dobrun opština Višegrad.Na to područije se prvi naselio Blagoje sa tri brata mu MIlićem , Jeftom i četvrti ako me služi sećanje dobro Miloš. Od njihovih imena sad familije koje žive u selu nose prezimena . Od blagoja Blagojevići od Milića Milićevići i tako redom. inače ove podatke nosimo po predanju mog dede Blagoja.Dakle ta četiri brata su negde oko Hercegovačke bune naselila na ovo područje. Ono što mene interesuje je da saznam prethodno prezime i iz kog kraja ili mesta u Hercegovini vodimo poreklo. Hvala i veliki pozdrav.

  8. Pozdrac svima.Ja sam Goran Blagojevic iz sela Duba od oca Radivoja djeda Miluna i pradjeda Stanka koji je nastrado u dolima 1943 u masovno pokolju Pivljana a narucito brastva blagojevica .Prema prici mog strica Novaka Blagojevica nasa porodica potice od Damjanovica iz Nevesinja.A prezime smo dobili po BLAGOJU DAMJANOVICU.Neznam kolko su ti podaci tacni stric je bio do rata u bosni nacelnik drzavne bezjednosti i lako je moguce da su te informacije tacne cak sam preko interneta uspio da iskopam to porjrklo Blagojevica.A krsna slava nam je SV DORDIJE.

    • DANILO BLAGOJEVIC

      Gorane iz Dube tvoj cukundeda se zvao Olica a njegov otac Stanoje. tvoj cukundeda i moj cukun-pradeda Srdan bili su rodjena braca. Od Srdana su nastali moj cukundeda Jovan (Gale) koji je imao 8 sinova, od kojih je najmladji moj deda Veljko. Voleo bih jos neke informacije da razmenimo.

      Slavim Djurdjevdan.

      Da li jos zivis u Dubi?

    • Sekula Blagojevic

      Pozdrav svim Blagojevicima, a Gorane iz Duba pozdravljam te posebno!
      Poznavao sam se , radio skupa i druzio sa tvojim pokojnim stricom Novakom, velikim i cestitim covjekom. Dosta mi je pricao o stradamju Pivljana u Drugom svjetskom ratu, medju kojima je ponajvise bilo Blagojevica. Posto nisam bio na sahrani Novaku, prije dvije godine dolazio sam u selo Duba sa svoja i Novakova dva prijatelja, bili na groblju i prisluzili mu svijece.
      Ja sam iz sela Jabuka kod Gorazda gdje je doselio moj pradjed Trifko. Krsna slava nam je Lazareva subota.
      Dali si cuo dali je neko od tih Blagojevica iz Pive doselio na Jabuku, zaseok Crvljivac. koji se od 1945 god zove Blagojevici. Ako zelis da se cujemo, ostavi ovde broj i ja cu te pozvati.
      Jos jednom veliki pozdrav, Sekula

      • Vivijana Blagojevic

        Dobar dan, ovdje ćerka pok. Novaka Blagojevića. Upravo razgovaram sa majkom o porijeklu i pominjemo vas kako smo čitali komentare. Ukoliko budete u prilici ili u Podgorici, voljeli bi da se čujemo, a i vidimo.
        Evo majkin broj u prilogu. Suzana 069067970

  9. blagojevic vesko

    pozdrav svim blagojevicima sirom c gore i r srpske mozda niste znali da blagojevica imalo i na kosovu i metohiji tacnije u metohiji selo zociste poznatije po cuvenom manastiru svetih vraca u okolini orahovca, svi slavimo istu slavu djurdjevdan i djurdjic a poticemo iz c gore tacnije iz okoline pljevalja i zabljaka pozzzzzz..

  10. božo blagojević

    Mi Blagojevići sa Korduna (Vojnić-Kuplensko) slavimo Svetog Ignjatija.1945 smo kolonizirani u Kljajićevo,opština Sombor.