Порекло презимена Благојевић

5. март 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЛАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Благојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 Z92

Порекло: Крагујевац, Маслошева-Страгари, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Благојевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЛАГОЈEВИЋИ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Благојевићи потичу од братства Дедеића. Презиме Благојевић добили су по Благоју Дедеићу, који је умро око 1850. године. Живио је у селу Гојаковићима код Мојковца. Имао је три сина: Радоја, Спасоја и Јована-Нова. Радоје је био велики јунак. Стално се тукао с Турцима; око 1852. године убије турског одметника и зулумћара Меку Ћеранића, који је чинио велике зулуме и насиље тамошњем становништву, па послије овог убиства са својом браћом Спасојем и Јованом-Новом ускочи у Шаранце. У почетку је живио у Зауглини код рођака десет година, када је добио земљу на Међужваљу, гдје се стално населио. Радоје је имао пет синова: Милосава, Јанка, Марка, Милана и Малишу. Милосав Радојев је имао Јова, Перка и Миливоја. Марко Радојев није оставио потомство јер је млад умро. Милан Радојев имао је синове Радосава, Милоша, Бошка и Божа, а Малиша Радојев имао је Мила. Малиша је ухваћен од стране Шваба и стријељан 1917. године на путу за Никшић.

Милосав Радојев је комитовао по Црној Гори и Србији, одакле се вратио са српском војском с којом је ослободио Жабљак од Шваба; постављен је за његовог команданта, када се разболио од шпањолице и умро за само недјељу дана 1918. године. Радосав Миланов је умро у Мађарској 1917. године, гдје се налазио у заробљеништву, а његовог брата Милоша, учитеља, стријељали су Мађари 1941. године у Кули.

Бошко Миланов је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као командир чете у Четвртој црногорској пролетерској бригади код Невесиња марта 1943. године.

Јово Јанков је био борац из првих ратова, колонизован је са сином Бранком у Бачко Добро Поље 1945. годике. Бранко је био припадник НОП-а од 1941. године, а Жарко при крају рата. Био је цијењен омиљен човјек, нарочито међу младима.

Марко и Трипко Милосављеви су били школовани људи, што је у оно вријеме била ријеткост. Марко је био учитељ, а Трипко поштански службеник.

Снасоје Благојев је имао два сина: Ивана и Ђура. Иван је завршио богословију на Цетињу, али се није никад запопио. Имао је пет синова: Милована, Радомана, Петра, Радула и Саву. Милован је био борац из првих ратова. Имао је два сина: Драгишу, официра ЈНА, и Слободана, универзитетског професора и доктора правних наука. Милован је 1945. године колонизован у Бачко Добро Поље.

Радоман Иванов је као гимназијалац одведен у заробљенички логор у Мађарску, гдје је умро 1917. године. Петар као геометар службује по разним мјестима Југославије, а од 1945. ради у Београду. И њихов брат Радуле ради у Београду од 1930. године у Сенату. Он је рањен приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и остао је инвалид. Њихов најмлађи брат Сава имао је два сина. Сава је био борац НОР-а.

Ђуро Спасојев је био официр црногорске војске, као храбар ратник командовао је водом у балканским ратовима, када је и рањен. Он је учесник и Првог свјетског рата. Ђуро оболијева од шпањолице 1917. године, од које и умире. Остао му је син Спасоје који је као правник службовао по многим мјестима наше земље.

Данас од овог братства нико не живи на Међужваљу, већ су се иселили у разна мјеста наше земље. Неки од њих повремено долазе у свој завичај. Једна породица Благојевића живи у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. Zeljana Blagojevic

    Pozdrav svima,

    I mene takodje zanima porijeklo prezimena Blagojevic.Znam da su moji Blagojevici porijeklom iz jednog sela blizu Sarajeva,Bulozi.Ali isto tako znam da se to selo Bulozi nalazi nadomak gradica Pale i da tu takodje ima Blagojevica koji mi nisu rod.Slavimo razlicite slave,moji slave Djurdjevdan dok Blagojevici sa Pala mislim da slave Nikoljdan. 🙂

    • Zorana

      Zdravo Zeljana. Ja sam od Blagojevica sa Pala i tacno je da slavimo Svetog Nikolu i da nismo familija sa Blagojevicima iz Buloga. Nase porijeklo je sa Zabljaka iz Crne Gore. Tada smo se prezivali Milojevici, jer na grobu mog pradede, pise to prezime, a ja imam 55 god.

  2. Дејан Благојевић

    Велики поздрав за све Благојевиће !
    Моји Благојевићи су из Велике Буковице код Добоја, Република Српска, а даље порекло воде из Црне Горе. Славимо Јовањдан. Отац ми је Војин, а дјед Остоја. Већ 30 година живим у Банату, а рођен сам у Градачцу.

    Ако има неког од моје “лозе” нека пише. . . 🙂

    • Милан Благојевић

      Моји су из Осата, Босна славимо Светог Јована, из Непричаве смо а по књигама досељени 1827. не знам да ли смо рођаци? Поздрав

    • SLAVIŠA

      Pozdrav Dejan…
      Ja sam takođe Blagojević iz Velike Bukovice-Lužani slavimo isto Jovandan i mislim da smo od iste loze,ali nismo bliži rod. Znam da mi se djed zove Milan, pradjed Savo, čukundjed Pero i to je nažalost sve što znam…
      Spominje se da je u našoj lozi neko bio Knez 🙂
      Navodno da smo došli iz Crne Gore tako stariji pričaju,, ali kada niko nema pojma…Prošle godine sam pričao na moru u Crnoj Gori s jednim starijim gospodinom inače profesorom istorije i on mi je rekao da su Blagojevici porijeklom iz Crne Gore okoline Pive i da je izvorna slava Đurđevdan kao što i ovde piše.

  3. Svetlana Blagojević

    Pozdrav,

    ja imam predaka Blagojevića sa dvije strane. Sa tatine strane su Blagojevići iz Donje Paležnice kod Doboja (slava Sv. Stefan). A sa mamine strane (mamin djed a moj pradjed Ilija Blagojević) su sa Majevice (selo Miladići, opština Lopare). Ako neko zna nešto više o porijeklu tih porodica, bilo bi mi zanimljivo pročitati. Pozđrav svima.

  4. Фамилије-презимена Благојевић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”,

    -Црница
    -Заглавак
    -Злодол
    -Пилица (Пепељци)
    -Годечеву
    -Цулине
    -Горња Љубовиђа.

  5. Milan Blagojevic

    Pozdrav svim Blagojevicima. Vidim dosad se nije javio nijedan Blagojevic iz Foce pa reko da probijem led :-). Rodjen sam u Sarajevu, a otac mi je iz Foce (selo Ostrmci – Josanica). Slavimo Lazaravu Subotu kao i svi Blagojevici sa podrucja opstine Foca (Republika Srpska). Prema nekim saznanjima poticemo iz Sarenaca iz Crne Gore. Navodno Blagoje Blagojevic (ranije Sarenac) dolaskom u Focu oko 1804. g. uzima prezime Blagojevic. Ima sinove Lazara i Tomu. Lazarovi sinovi su Petar, Jovo, Blagoje, Acim i Nikola (moj pradjeda). Tomo nije imao djece ili ja nemam podatke o tome. Pradjed Nikola ima 3 sina: Filipa, Radovana i Iliju (moj djed). Filip nije imao djece, Radovan ima 2 sina: Bora i Miso. Ilija ima isto 2 sina: Nedjo i Krsto (moj tata). Samo sam nabrojao ovu porodicnu granu od mog pradjeda Nikole, mada imam podatke i za ostale. To je otprilike sto ja znam. Pozdrav svima.

    • Фочак

      Поздрав,и ја сам из Фоче… нисам Благојевић, али сам у роду са Благојевић има из Острмаца…живим на Јошаници..и да те исправом да има Благојевића на подричју Фоче(нпр.село Коњевићи-Јошаница)који славе и Ђурђевдан.Поздрав

    • Boban

      I mene zanima taj podatak, inače ja sam Boban Blagojević, otac mi je Radomir rodjen u Srebrenici(Osredak), deda Krsman rodjen 1902 god imao je dva brata, i pradeda mi se zvao Krsto rodjen hiljadu osamsto i neke,slavimo Lazarevu subotu svi a za dalje poreklo i rodjake neznam, ako ima neko da ima podatke bio bih mu zahvalan.

    • Растко Благојевић

      Ја сам из Фоче моји Благојевићи славе Ђурђевдан, а из села смо Сусјешна, говорили су ми да немамо сродства саБлагојевићима из Јошанице.

      • Z Blagojević

        Rastko, tačno je da jedan dio familije Blagojević u okolini Foče i Ustikoline nije u srodstvu sa Blagojevićima iz Jošanice/Ostrmaca/Bara…
        Rođena tetka moja (djev.Blagojević) je bila udata za Gojka (Gojan) Blagojević iz Ustikoline. Slavili su Đurđevdan.
        Mi slavimo Lazarevu Subotu.

    • Z Blagojević

      Dragi rođače : tvoj otac Krsto iz Ostrmaca je najbliži rod sa mojim pokojnim ocem Vladom Blagojevićem rođenim u istom selu kod Jošanice, Foča. Djed mi je bio Tadija, njegova braća Pero i Blagoje, a moji stričevi Jovo, Nenad i Božo, tetke Jela i Vukosava. Dobro pamtim tvog pokojnog oca jer smo živjeli na Koševu u Sarajevu i posjećivali se nekad davno. Vidim da raspolažeš boljim informacijama o porijeklo naših predaka nego ja. Svako dobro i javi se na
      [email protected]
      Da uspostavio kontakt

  6. slavko(milivoje)blagojevic

    Moje ime je Slavko Blagojević-rođen 23.10.1960.Moj otac je Milivoje rođen 13.01.1932 god..Njegov otac, a moj đed je bio Ranko Blagojevic rođen oko 1900-te godine (poginuo u ratu 1942.godine) .Njegov otac, a moj prađed je Stanoje Blagojević.Stanoje je navodno sa još dva brata ,iz Pive CG pobegao od zuluma turaka u Semberiju, a navodno ćetvrti brat na jug u staru Srbiju.Moji Blagojevići slave SV.Nikolu.Moj mail:[email protected].
    Voleo bih da dobijem podatke o poreklu i eventualnoj familiji
    Poz.svim Blagojevićima!

  7. Богдан (Драгољуб) Благојевић

    Моје име је Богдан Благојевић рођен 27.08.1960 од оца Драгољуба (1936), дједа Васкрсије (1902) и прадједа Лаке(?). Живим у Градишци, република Српска, а отац, дјед и прадјед су живили у селу Грбавци испод Козаре. Мој прадјед је нестао, никад се није вратио, у првом свјетском рату, а имао је четири сина, Милоша, Васкрсију, Алексу и Уроша и двије кћерке Цвијету и Василију. Славимо Св Николу. Прадјед је вјероватно доселио ту, јер немам сазнања да је ту раније неко још био од Благојевића. Такође сам само чуо да нам је поријекло из ЦГ, а волио бих сазнати нешто више јер и ја имам сина Горана.
    Поздрав свим Благојевићима!

  8. Богдан (Драгољуб) Благојевић

    Мој маил је: [email protected]

  9. Фамилије-презимена према местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића “Доње Драгачево”.

    -Лучани
    -Гуча
    -Духови
    -Турица

  10. Фамилије-презимена Благојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Сињи Вир
    -Багрдан
    -Ланиште
    -Мијатовац