Порекло презимена Благојевић

5. март 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЛАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Благојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 Z92

Порекло: Крагујевац, Маслошева-Страгари, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Благојевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЛАГОЈEВИЋИ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Благојевићи потичу од братства Дедеића. Презиме Благојевић добили су по Благоју Дедеићу, који је умро око 1850. године. Живио је у селу Гојаковићима код Мојковца. Имао је три сина: Радоја, Спасоја и Јована-Нова. Радоје је био велики јунак. Стално се тукао с Турцима; око 1852. године убије турског одметника и зулумћара Меку Ћеранића, који је чинио велике зулуме и насиље тамошњем становништву, па послије овог убиства са својом браћом Спасојем и Јованом-Новом ускочи у Шаранце. У почетку је живио у Зауглини код рођака десет година, када је добио земљу на Међужваљу, гдје се стално населио. Радоје је имао пет синова: Милосава, Јанка, Марка, Милана и Малишу. Милосав Радојев је имао Јова, Перка и Миливоја. Марко Радојев није оставио потомство јер је млад умро. Милан Радојев имао је синове Радосава, Милоша, Бошка и Божа, а Малиша Радојев имао је Мила. Малиша је ухваћен од стране Шваба и стријељан 1917. године на путу за Никшић.

Милосав Радојев је комитовао по Црној Гори и Србији, одакле се вратио са српском војском с којом је ослободио Жабљак од Шваба; постављен је за његовог команданта, када се разболио од шпањолице и умро за само недјељу дана 1918. године. Радосав Миланов је умро у Мађарској 1917. године, гдје се налазио у заробљеништву, а његовог брата Милоша, учитеља, стријељали су Мађари 1941. године у Кули.

Бошко Миланов је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као командир чете у Четвртој црногорској пролетерској бригади код Невесиња марта 1943. године.

Јово Јанков је био борац из првих ратова, колонизован је са сином Бранком у Бачко Добро Поље 1945. годике. Бранко је био припадник НОП-а од 1941. године, а Жарко при крају рата. Био је цијењен омиљен човјек, нарочито међу младима.

Марко и Трипко Милосављеви су били школовани људи, што је у оно вријеме била ријеткост. Марко је био учитељ, а Трипко поштански службеник.

Снасоје Благојев је имао два сина: Ивана и Ђура. Иван је завршио богословију на Цетињу, али се није никад запопио. Имао је пет синова: Милована, Радомана, Петра, Радула и Саву. Милован је био борац из првих ратова. Имао је два сина: Драгишу, официра ЈНА, и Слободана, универзитетског професора и доктора правних наука. Милован је 1945. године колонизован у Бачко Добро Поље.

Радоман Иванов је као гимназијалац одведен у заробљенички логор у Мађарску, гдје је умро 1917. године. Петар као геометар службује по разним мјестима Југославије, а од 1945. ради у Београду. И њихов брат Радуле ради у Београду од 1930. године у Сенату. Он је рањен приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и остао је инвалид. Њихов најмлађи брат Сава имао је два сина. Сава је био борац НОР-а.

Ђуро Спасојев је био официр црногорске војске, као храбар ратник командовао је водом у балканским ратовима, када је и рањен. Он је учесник и Првог свјетског рата. Ђуро оболијева од шпањолице 1917. године, од које и умире. Остао му је син Спасоје који је као правник службовао по многим мјестима наше земље.

Данас од овог братства нико не живи на Међужваљу, већ су се иселили у разна мјеста наше земље. Неки од њих повремено долазе у свој завичај. Једна породица Благојевића живи у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. blagojevic miroslav

    Мoje prezime Blagojevic je sa Ozrena, R. Srpska, kod Doboja. Krsna slava je Djurdjic, 16 novembar. Otac mi je Stojan, a deda Ljubomir, a pradeda Mile. Dalje ne znam podatke o mojim precima. Jedno je vazno da kazem da mi slavimo posnu slavu bez obzira koji dan pada. Od poznatih Blagojevica je Danilo Blagojevic, svestenik i ucitelj u Vozucoj kod Zavidovica, Ozren. Tu je dosao u oko 1400. g, odakle ne znam.

    • Ђорђије Благојевић (Светозаров)

      Помаже Бог рођаче,
      Кажу да су из истог племена ако славе исту славу !!!
      Било би ми драго да је и код нас такав случај.
      Ја сам из Возуће,отац Светозар,дјед Стојан,прадјед Живко, Живков отац Јово итд итд.
      Славимо Ђурђиц, посна Слава кад пада у сриједу и петак а у остале дане стављамо мрсно. За Данила ,проту и учитеља сам читао и имам неке податке.
      Једино ми је мало спорна година досељавања (1400) на Озрен јер прије 1600 године и великог помора и куге становништва на Озрену (Срби,муслимани и веома мали број Католика) старосједилаца, једноставно, нема .
      Бог ти помогао и свима твојима на Озрену и шире

      • Gordana

        Djordjije postovanje,

        moj pokojni otac je poreklom iz Gara selo kod Vozuce a sahranjen 1990 kod manastira Vozucica…imam jako malo podataka o precima. Deda mi se zvao Djordjije i rodjen je 1892 a odveden u Jasenovac u vreme II svetskog rata. Najstariji stric se zvao Ljubo i on je nakon sto je pusten iz logora u NEmackoj otisao za Knjazevac kod Aleksinca i tamo je preminuo,iza njega je ostala cerka Dusanka a on je bio 1916. godiste. Sledeci je bio Ljubo koji je ubijen nakon rata od strane komunista jer je bio u cetnicima, Cedo je ubijen u ratu i imao je samo 19 godina. Izmedju njih imala sam i tri tetke Ljubicu, Vukicu i Zoru. Moj otac je bio najmladji i rodjen je na svoju krsnu Slavu Krstovdan 27. septembra 1936 a ostao je siroce dok ih je majka drzala za ruke, njega i sestru Zoru koja je mogla biti 1934. ubijena je, tacnije zaklana od strane ustasa a oni su oboleli od tifusa i preziveli i odvedeni kod tog strica u Obrenovac na kratko. Baka mi se zvala Mitra. JEdino sto sam saznala da je jedan dedin brat ziveo u okolini Obrenovca, i nista vise od toga ne znam. Imas li mozda ti neke informacije o ovoj familiji Blagojevica.

        Hvala veliko unapred

        Gordana Simic Blagojevic

    • Pozdrav Blagojevic famelio ja sam Blagojevic Bogdan rodjen sam u D.Bocinja opstina Maglaj otac Rajko rodjen u mjesto Brezici na Ozrenu svi koji znaju o mom preklu neka se jave.

  2. Neki kazu da Blagojevici vode poreklo iz Crne Gore. Inace moji preci su iz Bosne i slave Djurdjevdan.

  3. Милорад Богдановић

    Благојевићу, кад кажете Босне, овдје у Републици Српској нема никакво значење.
    Напишите мјесто, село, град; јер Благојевића који славе Ђурђевдан има и на Мањачи, Добром Селу код Крупе на Уни, код Костајнице, Читлуку код Кнежпоља, Прибинићима, Рекавици код Бањалуке, Чечави… Велики број Благојевића-Ђурђевданаца је било у маглајском и тешањском подручју (ФБиХ) али су у току последњег рата протјерани с огњишта свога и расељени по Републици Српској и свијету.

    П.С.
    Замолио бих наше цијељене посјетиоце, а наравно и Вас господине Благојевићу, да пишете ћирилицом, ако сте у могућности, да не би дошло до погрешног читања и преноса информација. Хвала

    • Милан Благојевић

      Поштовани, ја сам Милан Благојевић из Непричаве, крсна слава Свети Јован.Наводно смо досељени из Осата у 19. веку.Сретен Благојевић дошао у кућу Митри Вићентијевић.
      Да ли Ви случајно имате неких информација о мојим Благојевићима из Осата и да ли имамо неке рођеке овде у Србији или некога ко је тамо остао у Осату?
      Хвала на помоћи и разумевању, лепо би било знати нешто о свом пореклу.Поздрав из Непричаве ( Приче из Непричаве )

      • Marko Blagojević

        Ja sam Marko Blagojević iz Bratunca.Dajem Vam informaciju za Vaše pretke iz Srebrenice.U selu Toplica opština Srebrenica živjeli su do poslednjeg građanskog rata u Republici Srpskoj Blagojevići koji su salavili slavu Jovanjdan.Kuće u selu su sve popaljene ,a preživjeli su izbjegli u Srbiju:Bajna Bašta i druga mjesta.Ukoliko budem imao drugih informacija ja ću Vam napisati.

  4. Николас

    Моје презиме Благојевић је из Тополе, из Шумадије. Када је вожд Карађорђе основао село Крћевац поред Тополе скоро сви су се преселили тамо и велика смо фамилија. Славимо Ђурђиц.
    Имамо и нацртано цело породично стабло што је веома занимљиво. По предању старијих, Благоје се са пет синова доселио у Шумадију из села Радоиња негде код Сјенице, у 18. веку. Међутим не знамо одакле смо дошли и Рашку, неко каже из Васојевића а неко каже да смо дошли из Дробњака.

  5. zoran

    Моје презиме Благојевић је из Горњег Раткова, Република Српска али из прича сам чуо да наше порекло води иѕ Црне Горе. Крсна слава нам је Свети Лука. Сада сам тренутно у Београду.

  6. Vladan

    Moje prezime Blagojevic je iz sela Šiljomana kod Blaca,tu se moj pradeda Živojin sa familijom doselio iz sela Botunje kod Brusa,slavimo Đurđic,poreklo vodi iz Crne Gore.

  7. željko

    Krsna slava mi je Sveti otac Nikola rođen sam u Krminama opština Banja Luka Republika Srpska. Po priči sa drugim ljudima poreklo Blagojevića sa ovom krsnom slavom vodi iz Crne Gore opština Plavno. Svi koji nisu hteli da prihvate islam morali su pod pritiskom da se isele sa tog područja tako da je jedna grupa otišla uzvodno Vrbasom od Banja Luke a druga grupa u okolinu Tuzle. To sam saznao istu priču od dve različite osobe iz Crne Gore koji o tome mnogo znaju i time se amaterski bave.

    • denis

      Pozdrav imenjak… ja sam Blagojevic, takodje slavimo sv. Nikolu. rodom sam iz sela Obudovac opstina Bos. SAMAC (60km od tuzla).

    • SLAVKO BLAGOJEVIĆ

      Krsna slava mojih Blagojevića je Sveti Nikola.Mo djed Ranko sa babom Leosavom je uzeo slavu imanja (Krstov dan) na koje ga je sa porodicom i šestoro dece primio Pantelija…takom da ja i moj brat Ranko smo od našeg oca Milivoja primili Slavu Krstov dan i slavimo je 27 setembra sa velikom posvećenošću.
      Moji Blagojevići su od Bijeljine Reubl.Srpska.Ono što znam o poreklu jeste sledeće:Ja trenutno živim u Velikoj lani i imam dva sina i dva unučeta.Moj brat Ranko i dve sestre Jelica i Leosava smo rodjeni u Balatunu kod Bijeljineod našeg oca Milivoja. Moj Djed Ranko je takođe rodjen u Balatunu,a njegov otac, tj moj pradjed Stanoje je se doselio u Balatun kod Bijeljine negde oko 1870 godine navodno po pričama starijih iz Maleševaca relacija Tuzla-Bijeljina.Njegovi roditelji su se doselili iz Pive CG (Drobnjaci).Navodno tri brata…Dalje ne znam… Ako neko zna ovu priču dalje u nazad i da smo verovatno od istih Blagojevića neka se jave na moj mail [email protected] sve Blagojeviće ma gde bili od Slavko Blagojević!

  8. Cao narode.Moje prezime je Blagojevic slavimo Djurdjevdan.U Kragujevcu zivimo od 1943. Nesto pre toga i posle na Kosovu,Urosevac.Staro Selo.Znam da vodimo porekolo iz Crne Gore ,Pluzine,zaseok Dubi. Ako neko nesto zna nek pusti poruku…
    POZDRAV

  9. Милан Благојевић

    Здраво свима. Живим на подручју општине Лакташи, Република Српска, славим св. Часне вериге, 29. јануара. Не знам много о поријеклу овог презимена, сем да је први који се доселио на ове просторе звао Лазо(или Лазар). Претпостављам да се то дешавало 1860/70-их година с обзиром да се мој прадјед Милан (Лазин унук),од оца Алексе, родио 1898. године. Немам документе који би ово могли потврдити, тако да се моја сазнања заснивају искључиво на основу приче која се преносила са кољена на кољено. Оно што планирам урадити јесте провјерити црквене записе, наравно уколико постоје, јер ваљда је негдје вођена нека врста евиденције. Заборавио сам још рећи да постоје одређена нагађања да водимо поријекло са Мањаче, међутим крсна слава није иста, горе је већ неко споменуо да се на том подручју слави Ђурђевдан.

    • Милорад Богдановић

      Милане,драго ми је да се интересујеш о поријеклу своме и што пишеш ћирилицом, писмом својим.
      Незнам да ли ћу ти много помоћи и да ћеш нешто ново од мене сазнати, али укратко, упознаћу вас што сам нашао у писаним документима.
      У “Шематизму дабробосанском” за 1882 годину, које је овдје у електронској форми доступно свима, Благојевићи који славе Часне вериге спомињу се у парохији Бошковићи (Бањалука); Гашица и Бијаковац (Градишка); Блашковци, Драксенић, Дубица и Међеђа (Дубица), и више нигдје, у овоме вриједном спису.
      Што се тиче Мањаче , Змијања, у овоме Шематизму, Благојевићи се спомињу у парохији Гомионица и Рекавица, мада већина ових слављеника се налазе на тешањском и маглајском простору, а мање на простору Крупе, Мркоњић Града, Власенице, Сребренице и К.Дубице.
      Само да напоменем, овдје се Благојевићи воде као слављеници 17 различитих слава и налазе се скором на цијелом простору митропомије д/б, 1882 године.
      У Карловачом владичанству Благојевићи се спомињу само као слављеници Игњатија, а у књизи ПОРОДИЦЕ ДИНАРСКИХ СРБА, аутор Александар Бачко, нигдје се и не спомињу, мада је велика већина Срба са тог простора доселило “из Босне”.
      У књизи ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, аутор Ристо Милићевић спомињу се Благојевићи као “старе (православна) породице које су биле настањене у Пољицу (Попово) и Љутом Доцу (Широки Бријег). У Пољицу су давно живјели у Ђурђевића кућетинама. У Љутом Доцу су изумрли прије 200 година. Наравно, и ове књиге могу се пронаћи овдје у електронској форми.
      Петар Ашкраба Загорски у својој књизи СРБИЈА… на стр 414 пише “Благојевићи на Гласинцу приповједају да су од Обилића, те и то потврђује битну везу”, али се нажалост не спомињу у књизи СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, аутор проф. Новак Мандић Студо, гдје су споменута сва писана презимена тога времена.
      Милане, предлажем да посјетиш црквена документа која се воде од 1880 године, нису сва уништена, можда ћеш тамо више сазнати него сто сам ја овдје написао, јер мени су много много помогла.
      Свако добро.

  10. Zivko Blagojevic

    Moji Blagojevici poticu iz sela Donja Paleznica,na planini Trebava kod Doboja,Republika Srpska.Jedan deo familije se raselio u Srem sezdesetih i sedamdesetih godina.O poreklu familije znam samo da na podrucju Trebave zive sigurno oko dvestotine godina.Krsna slava familije je sv.Arhidjakon Stefan.Molim nekoga ako zna nesto vise o poreklu familije Blagojevic da me obavesti na Email:[email protected] U napred hvala.