Порекло презимена Благојевић

5. март 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЛАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Благојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 Z92

Порекло: Крагујевац, Маслошева-Страгари, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Благојевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЛАГОЈEВИЋИ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Благојевићи потичу од братства Дедеића. Презиме Благојевић добили су по Благоју Дедеићу, који је умро око 1850. године. Живио је у селу Гојаковићима код Мојковца. Имао је три сина: Радоја, Спасоја и Јована-Нова. Радоје је био велики јунак. Стално се тукао с Турцима; око 1852. године убије турског одметника и зулумћара Меку Ћеранића, који је чинио велике зулуме и насиље тамошњем становништву, па послије овог убиства са својом браћом Спасојем и Јованом-Новом ускочи у Шаранце. У почетку је живио у Зауглини код рођака десет година, када је добио земљу на Међужваљу, гдје се стално населио. Радоје је имао пет синова: Милосава, Јанка, Марка, Милана и Малишу. Милосав Радојев је имао Јова, Перка и Миливоја. Марко Радојев није оставио потомство јер је млад умро. Милан Радојев имао је синове Радосава, Милоша, Бошка и Божа, а Малиша Радојев имао је Мила. Малиша је ухваћен од стране Шваба и стријељан 1917. године на путу за Никшић.

Милосав Радојев је комитовао по Црној Гори и Србији, одакле се вратио са српском војском с којом је ослободио Жабљак од Шваба; постављен је за његовог команданта, када се разболио од шпањолице и умро за само недјељу дана 1918. године. Радосав Миланов је умро у Мађарској 1917. године, гдје се налазио у заробљеништву, а његовог брата Милоша, учитеља, стријељали су Мађари 1941. године у Кули.

Бошко Миланов је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као командир чете у Четвртој црногорској пролетерској бригади код Невесиња марта 1943. године.

Јово Јанков је био борац из првих ратова, колонизован је са сином Бранком у Бачко Добро Поље 1945. годике. Бранко је био припадник НОП-а од 1941. године, а Жарко при крају рата. Био је цијењен омиљен човјек, нарочито међу младима.

Марко и Трипко Милосављеви су били школовани људи, што је у оно вријеме била ријеткост. Марко је био учитељ, а Трипко поштански службеник.

Снасоје Благојев је имао два сина: Ивана и Ђура. Иван је завршио богословију на Цетињу, али се није никад запопио. Имао је пет синова: Милована, Радомана, Петра, Радула и Саву. Милован је био борац из првих ратова. Имао је два сина: Драгишу, официра ЈНА, и Слободана, универзитетског професора и доктора правних наука. Милован је 1945. године колонизован у Бачко Добро Поље.

Радоман Иванов је као гимназијалац одведен у заробљенички логор у Мађарску, гдје је умро 1917. године. Петар као геометар службује по разним мјестима Југославије, а од 1945. ради у Београду. И њихов брат Радуле ради у Београду од 1930. године у Сенату. Он је рањен приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и остао је инвалид. Њихов најмлађи брат Сава имао је два сина. Сава је био борац НОР-а.

Ђуро Спасојев је био официр црногорске војске, као храбар ратник командовао је водом у балканским ратовима, када је и рањен. Он је учесник и Првог свјетског рата. Ђуро оболијева од шпањолице 1917. године, од које и умире. Остао му је син Спасоје који је као правник службовао по многим мјестима наше земље.

Данас од овог братства нико не живи на Међужваљу, већ су се иселили у разна мјеста наше земље. Неки од њих повремено долазе у свој завичај. Једна породица Благојевића живи у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. Милан Благојевић

    Милораде, хвала ти много на овако исцрпном тексту, сигурно ће ми помоћи. Поздрав

  2. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве, по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена
    БЛАГОЈЕВИЋ

    -Вукона, друга половина 18. века, Беомужевић у Подгорини, Стевањдан.
    -Стубленица, друга половина 18. века, Оглађеновац у Подгорини, Митровдан.
    -Шарбане, друга половина 18. века, Ставе у Рађевини, Ђурђиц, уз Хаџиће.
    -Врело-1, после 1827. године, Топола, Ђурђиц, свештеничка породица.
    -Врело-2, после 1827. године, Осат, Лазаревдан, досељен као зидар.
    -Калиновци, после 1827. године, Лопатањ у Подгорини, Ђурђиц.
    -Непричава, после 1827. године, Осат, Јовањдан, уљези у Илиће.
    -Скела, после 1827. године, Дубица, Часне Вериге, досељен као радник са дугом.
    -Ушће, после 1827. године, Дубица, Часне Вериге, сродници са Благојевићима из Скеле.

    • Милан Благојевић

      Поштовани, ја сам из села Непричава, горе наведени досељени из Осата али сам прочитао да су Благојевићи досељени у Вићентијевиће.Ако имате неких тачних информација лепо би било да ми проследите јер ме јако интересује порекло мојих Благојевића.
      Хвала и поздрав

    • Postovanje. Moj otac je iz sela Subotica kod Koceljeve.njegovi preci su se tu doselili ali ne znamo odakle. Hiljadu osamsto i neke preci su menjali prezime u Miljković da bi kasnije ponovo vratili u Blagojević. Crkvene knjige su na žalost sve spaljene . Slava je sv. Nikola.

  3. slavko (milivoje) blagojevic

    Postovani,
    Prijatelji a mozda i rodjaci-familija.Interesuje me poreklo moje familije. Za pocetak, imam 52 godine i rodjen sam u Balatunu kod Bijeljine.
    ONO STO ZNAM ZA SVOJE POREKLO, A TO JE OSIM STO SE NARAVNO ZOVEM Slavko Blagojevic i od oca Milivoja poticem. Moj otac Milivoje je takodje rodjen u Balatunu kod Bijeljine 13.1.1932 god. od oca Ranko Blagojevica. OTAC mog djeda se zvao Ranko Blagojevic i rodjen je negde 1900 te godine. OTAC OD DJEDA Ranka se zvao Stanoje sto ukazuje da je isti rodjen negde oko 1870 godine. Racunam da je morao imati oko 30 god.zivota da bi mogao biti otac mog djeda Ranka. E tu se zavrsava moje saznanje o mojim korenima.
    Bitno je naglasiti da nam je krsna slava Sveti Nikola. Navodno neke pricevode, kao, da smo od Novljana, iz Pive CG?Stvarno bi mi znacilo da, ako mogu, utvrdim korene kako bih mojim sinovima, a imam fala Bogu dvojicu, preneo saznanja o poreklu.

  4. slavko(milivoje)blagojevic

    Slavko (Milivoje) Blagojevic
    17. јул 2013. at 21:50 · Одговор
    Postovani,
    Prijatelji a mozda i rodjaci-familija.Interesuje me poreklo moje familije. Za pocetak, imam 52 godine i rodjen sam u Balatunu kod Bijeljine, a ime mi je kao sto stoji u zaglavlju pisma Slavko Blagojevic.
    ONO STO ZNAM ZA SVOJE POREKLO, A TO JE OSIM STO SE NARAVNO ZOVEM Slavko Blagojevic i od oca Milivoja poticem.
    Moj otac Milivoje je takodje rodjen u Balatunu kod Bijeljine 13.1.1932 god. od oca Ranko Blagojevica. OTAC mog djeda se zvao Stanoje Blagojevic i rodjen je negde 1900 te godine. OTAC OD DJEDA Ranka se zvao Stanoje sto ukazuje da je isti rodjen negde oko 1870 godine. Racunam da je morao imati oko 30 god.zivota da bi mogao biti otac mog djeda Ranka i da je pradjed Stanoje Navodno imao jos dva Brat i mislim da se jedan od njih zvao Marko…. E tu se zavrsava moje saznanje o mojim korenima.
    Bitno je naglasiti da nam je krsna slava Sveti Nikola. Navodno neke price vode, kao, da smo od Novljana, iz Pive CG? Stvarno bi mi znacilo da, ako mogu, utvrdim korene kako bih mojim sinovima, a imam fala Bogu dvojicu, preneo saznanja o poreklu. Nadam se da ce Moderator i drugi koji ynaju nesto o ovom da mi pisu na mail
    S postovanjem,
    Slavko Blagojevic iz Velike Plane (Srbija) gde sada zivim

  5. Фамилије-презимена Благојевић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Благојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Бујачић
    -Дучић
    -Јајчић
    -Команице
    -Боговађа
    -Пауне
    -Ракари
    -Табановић

  6. Владимир Благојевић

    Драги пријатељи,
    за почетак, зовем се Владимир Благојевић и живим у Бањој Луци. С обзиром да ми нико од мојих суграђана са истим презименом није у роду (провјерено), волио бих да ми се јави неко ко од вас слави светог Игњатију. Колико ми је познато, мој прадеда је из Тешња дошао у Бања Луку негдје око 1920. године. Звао се Мирко, а његов син (мој деда) Владо (чије име и ја носим). Нажалост, немам много података о поријеклу, једино што знам јесте да је моја фамилија држала “гостиону” и “трговину” у Тешњу прије него што су одселили…
    Срдачан поздрав и све најбоље.

    • Милорад Богдановић

      Поштовани пријатељу, љубитељу свога писма и корјена.
      Да, Ви са Благојевићима из Славићке, Бањалуке и Крмине који славе Никољдан, нисте су сродству, и само исто презиме носите, АЛИ, у парохији Јошавка код Челинца
      Благојевићи славе ИГЊАТИЈЕ. Ову славу још славе у парохији Возућа, Мичијевићи и Ступари код Маглаја и Хрге код Тешња. Препис- ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину.
      Само Благојевићи у “Карловачком владичанству” за 1896 годину спомињу се као слављеници Игњатија, и нику другу славу ово презиме овдје не слави.
      Ристо Милићевић- Херцеговачка презимена, на стр.241 написао је да су Благојевићи били старе породице, настањене у Пољицу (Попово) и Љутом Доцу (Широки Бријег), православци, који су у Пољицу “давно живјели у Ђурђевића кућетинама” а у Љутом Доцу су “изумрли прије 200 година”. Нажалост, није наведено коју славу су славили.

      Толико за сада.

    • Milutin Blagojevic

      Vladimire, ja sam iz Tesnja rodom i moj pokojni djed Milutin je drzao gostionu a za trovinu ne znam jer nisu mi spominjali. Preselio sam se u Teslic pocetkom rata. Ako procitas javi se na mail, volio bih da malo istrazim porijeklo. Veliki pozdrav

  7. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Благојевић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Благојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Барајево
    -Барзиловица
    -Стубица
    -Баћевац
    -Бурово
    -Јунковац
    -Мељак
    -Мали Црљени
    -Трбушница
    -Лесковац
    -Рудоивци
    -Дрен

  8. Дарио Благојевић

    Здраво свима. Ja живим у Швајцарској а мој Отац, Ђед, Прађед и Чукунђед су живели у селу Миладићи, општина Лопаре, Република Српска.
    Славим посну славу Светога Николе, 19-тог децембра. Да ли је 100% да смо из Црне Горе, тачније из Гојаковића код Мојковца?

    Поздрав Благојевићи 🙂

    • Небојша Новаковић

      Благојевићи са Мајевице:

      Подгора, Благојевићи славе Никољдан, пореклом из Херцеговине. Сродни су им Симићи и Илићи.

      Бријест, Благојевићи дошли из Подгоре, 1 кућа.

      Пељаве, Благојевићи пореклом од рода Бобара из Лоипара. Слава Јовањдан. Бобари су пореклом из Пиве (Стара Херцеговина).

      Козјак, Благојевићи славе Никољдан. Пореклом негде са границе Црне Горе и Херцеговине. Има их у Зворнику, Београду и Тузли.

      Миладићи, Благојевићи, 6 кућа, слава Никољдан. Пореклом су из Жабара у Посавини. Зову се још и Драганићи, по оцу.

      Видимо да Благојевићи из Миладића немају предање о пореклу из Црне Горе, или Херцеговине.

      У околним селима има Благојевића Никољштака који знају да су пореклом са границе Црне Горе и Херцеговине. Могуће да је у питању баш Мојковац и околина, зато што је управо ту некада била најисточнија граница Старе Херцеговине.

  9. Младен Гајић

    У табели ”српског ДНК пројекта” (http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/), имамо једног тестираног Благојевића припадника хаплогрупе R1a Z280 Z92 који слави Лазаревдан, родом је из околине Крагујевца.

  10. Dragana Blagojevic

    Pozdrav,

    Zovem se Dragana Blagojevic, zivim u Beogradu, ali mi je otac rodjen u Rekavicama kod Banja Luke. Slavimo Djurdjevdan. Odakle smo se tu doselili ne znam. Znam da mi je pradjed Maksim tamo rodjen, a dalje od njega ne znam. Imamo i rodbinu u Medjedji i selima okolini Dubice, ali su se svi doselili sa Manjace. 🙂