Poreklo prezimena Blagojević

5. mart 2012.

komentara: 148

[toggle title=”TESTIRANI BLAGOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Blagojević

Haplogrupa: R1a Z280 Z92

Poreklo: Kragujevac, Masloševa-Stragari, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Blagojević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BLAGOJEVIĆI

(na Međužvalju i Žabljaku)

Blagojevići potiču od bratstva Dedeića. Prezime Blagojević dobili su po Blagoju Dedeiću, koji je umro oko 1850. godine. Živio je u selu Gojakovićima kod Mojkovca. Imao je tri sina: Radoja, Spasoja i Jovana-Nova. Radoje je bio veliki junak. Stalno se tukao s Turcima; oko 1852. godine ubije turskog odmetnika i zulumćara Meku Ćeranića, koji je činio velike zulume i nasilje tamošnjem stanovništvu, pa poslije ovog ubistva sa svojom braćom Spasojem i Jovanom-Novom uskoči u Šarance. U početku je živio u Zauglini kod rođaka deset godina, kada je dobio zemlju na Međužvalju, gdje se stalno naselio. Radoje je imao pet sinova: Milosava, Janka, Marka, Milana i Mališu. Milosav Radojev je imao Jova, Perka i Milivoja. Marko Radojev nije ostavio potomstvo jer je mlad umro. Milan Radojev imao je sinove Radosava, Miloša, Boška i Boža, a Mališa Radojev imao je Mila. Mališa je uhvaćen od strane Švaba i strijeljan 1917. godine na putu za Nikšić.

Milosav Radojev je komitovao po Crnoj Gori i Srbiji, odakle se vratio sa srpskom vojskom s kojom je oslobodio Žabljak od Švaba; postavljen je za njegovog komandanta, kada se razbolio od španjolice i umro za samo nedjelju dana 1918. godine. Radosav Milanov je umro u Mađarskoj 1917. godine, gdje se nalazio u zarobljeništvu, a njegovog brata Miloša, učitelja, strijeljali su Mađari 1941. godine u Kuli.

Boško Milanov je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi kod Nevesinja marta 1943. godine.

Jovo Jankov je bio borac iz prvih ratova, kolonizovan je sa sinom Brankom u Bačko Dobro Polje 1945. godike. Branko je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, a Žarko pri kraju rata. Bio je cijenjen omiljen čovjek, naročito među mladima.

Marko i Tripko Milosavljevi su bili školovani ljudi, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Marko je bio učitelj, a Tripko poštanski službenik.

Snasoje Blagojev je imao dva sina: Ivana i Đura. Ivan je završio bogosloviju na Cetinju, ali se nije nikad zapopio. Imao je pet sinova: Milovana, Radomana, Petra, Radula i Savu. Milovan je bio borac iz prvih ratova. Imao je dva sina: Dragišu, oficira JNA, i Slobodana, univerzitetskog profesora i doktora pravnih nauka. Milovan je 1945. godine kolonizovan u Bačko Dobro Polje.

Radoman Ivanov je kao gimnazijalac odveden u zarobljenički logor u Mađarsku, gdje je umro 1917. godine. Petar kao geometar službuje po raznim mjestima Jugoslavije, a od 1945. radi u Beogradu. I njihov brat Radule radi u Beogradu od 1930. godine u Senatu. On je ranjen prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine i ostao je invalid. Njihov najmlađi brat Sava imao je dva sina. Sava je bio borac NOR-a.

Đuro Spasojev je bio oficir crnogorske vojske, kao hrabar ratnik komandovao je vodom u balkanskim ratovima, kada je i ranjen. On je učesnik i Prvog svjetskog rata. Đuro obolijeva od španjolice 1917. godine, od koje i umire. Ostao mu je sin Spasoje koji je kao pravnik službovao po mnogim mjestima naše zemlje.

Danas od ovog bratstva niko ne živi na Međužvalju, već su se iselili u razna mjesta naše zemlje. Neki od njih povremeno dolaze u svoj zavičaj. Jedna porodica Blagojevića živi u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (148)

Odgovorite

148 komentara

  1. Darko

    Dobri moji Blagojevici,

    Zovem se Darko Blagojevic rodjen u selu Bukovac, srez pivski, opstina Pluzine, od oca Manojla, djeda Borise, pradjeda Jefta, cukundjeda Jakse i da ne nabrajam dalje, znam 10/tak predaka po redu. Poticemo od Blagoja iz 17 vijeka. Imao je bracu Aleksu i Marka, te nam aleksici i markovici su u. srodstvu. Slavimo Djurdjev dan, Mnogo smo stradali 1943 u Dolima u pivi, prije V ofanzive. Tada nas je okrutna njemacka ss divizija strijeljala 247 za nepuno sat vremena. Taj dan , 7 jun obiljezavamo kao nase stradaliste i sjecanje na okrutne okupacione snage.
    Dragi moji Blagojevici, mislim da su vremena iza nas i teski uslovi zivota diktirali da se razdvojimo i raselimo, medjutim iskreno se nadam da cemo uspjeti da se ponovo okupljamo i uspostavljamo kontakte.

    . Ponosan sam sto nosim prezime Blagojevic i molim vas ako vas interesuje vise podataka o nasoj porodici javite se na mail.

    Srdacan pozdrav

    • Marko

      Zovem se Marko Blagojević iz Bratunca,selo Repovac u kojem živi najviše porodica sa prezimenom Blagojevića.Doselili smo se iz sela Bukovac i Brezne ,opština Plužine krajem 18 vijeka.Slavimo slavu Đurđevdan.Uspostavio sam kontakt sa potomcima našoh srodnika Aleksića iz Malinska(Šavnik) i Markovića iz Male Crne Gore(Žabljak).Nama Blagojevići iz Međužvalja(Žabljak) nisu rod jer su oni do 1918 godine nosili ime Dedeići.Istog prijekla su nam Blagojevići koji žive u selu Cerova,opština Krupanj u Čaniču ,Bajnoj Bašti i Loznici.Pozdrav

    • Zoran

      Zdravo Darko,

      Ja sam Blagojević po majčinoj (babinoj) liniji i interesujem se za tu stranu svoje porodice. Znam i za neke detalje stradanja naših predaka od SS Princ Eugen i Pivi. Moja baba i prababa su jedine preživele iz te kuće i nedavno sam saznao za još jednog Blagojevića koji je preživio iz susednog sela taj pokolj. Javi se ako možeš, volio bih da saznam još o svojima.

      Svako dobro
      Zoran

    • Marko Blagojevic

      rodjaci smo definitivno moj pradjed je otisao idatle 27g. yivimo u kragujevcu…slavimo av.djordja….deda pokojni je obilayio familiju u cg…..i niko vise tako da su svi kontakti iygubljeni…[email protected]

    • Albert

      Ja sam sa majčine strane, tj. njena majka, a moja baba je Blagojević. Znam nešto i voleo bih još da saznam o našem poreklu. Znam da su Pivljani, sa Pivskog jezera u CG.

    • DANILO BLAGOJEVIC

      DARKO
      ZOVEM SE DANILO BLAGOJEVIC I MOJ DEDA JE SA 7 GODINA PRESAO IZ DUBE (BUKOVCA) U SRBIJU SELO VIDOVACA KOD PROKUPLJA.
      POSTO VIDIM DA SMO ZAINTERESOVANI ZA KORENE I POREKLO VOLEO BIH DA ZNAM KOLIKO DUBOKO SI USAO U SUSTINU SVEGA I AVGUSTA MESECA DOLAZIM U DUBU PA BIH VOLEO DA SE VIDIMO I ISPRICAMO. JER O ZIVOTU MOJIH BLAGOJEVICA POSLE RASELJAVANJA YNAM PUNO A PRE TOGA NISTA.
      DRAGO MI JE DA SAM PROCITAO TVOJ TEKST KORISTILA BI MI BILO KOJA INFORMACIJA

      HVALA PUNO

    • DANILO BLAGOJEVIC

      TAKODJE SLAVIMO DURDJEV DAN

      OTAC MI JE MIODRAG, DEDA VELJKO, PRA DEDA JOVAN (GALE), CUKUNDEDA SRDAN…..

    • Ilija

      Pomozi Bog dragi naši Blagojevići!
      Rodom smo iz Jasenice,opština Srebrenik,okolina Tuzle.
      Moj šukunđed se zvao? Blagoje,pramđed Danilo (Milo ),kaže se da je živio 110 god,a umro je 1941 god.Brat Danilov se zvao Pero.Danilo (Milo ) imao 5 sinova.1,Simo 2,Drago 3,Blažan 4,Spasoje (Pajkan) 5,Radovan (Rado).DVE ČERI,Joka i Mara.
      Pero imo 3,sina.1,Jovo 2,Mihajlo 3,Cviko (Cvijetin) ČER 1,Stoja.
      Moj đed je Spasoje (Pajkan).
      Moj otac je Danilo,1930 godište. ima brata Dimitrije ( Miko),1928 godište.
      Jasam Danilov naj stariji sin,Ilija,1954,imam braću,Savo,Nedeljko i Risto,koji je nažalost pogino u zadnjem ratu i imamo Sestru Cviju,A i naj mlađa.Nas trojica živimo u SAD,sestra u Australiji.Krsna slava nam je Sv,Nikola,slavimo posnu slavu.
      Ako neko ima dabi mi mogao pomoći,ili dasmo možda od istog roda,neka poše na mel adresu.
      Sve Blagojeviće pozdravljam i neka nas Bog blagosovi.

    • Radislav Blagojevic

      Zdravo Darko, zovem se Radislav, po predanju, moja porodica se doselila u Donju Ljubovidju 1780ih i prvi koji je bio zvai se Aleksa. Koju slavu slavite?

  2. Familije-prezimena Blagojević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Jovanovac
    -Gornja Sabanta
    -Brzan
    -Lapovo
    -Majnić
    -Poskurice
    -Šljivovac
    -Badnjevac
    -Veliki Šenj

  3. Milutin Mišo Blagojević

    Raduje me konstatacija da su i Blagojevići koji ne žive u CG počeli da istražuju svoje poreklo, odnosno pokušavaju oformiti porodično stablo. Ja isto pripadam grupi onih koji neznaju mnogo o sopstvenom stablu. Rođen sam sticajem okolnosti u Blatnici opština Teslić 1950.god., kažem sticajem okolnosti zato što su se moji roditelji doselili u Blatnicu posle drugog svetskog rata po zadatku tadašnjih vlasti. Poznato mi je da su moji Blagojević došli iz Dervente i da imaju deo familije u Prnjavoru (RS) a veći deo se nalazi u Zemunu i Čačku, dok se manji deo porodičnog stabla nalazi u Skeli i Ušću. Jedan od braće mog oca je u Australiji sa porodicom, i sada pod prezimenom Divković. Osmogodišnju školu sam završio u Tesliću i nastavio u gimnaziji odakle odlazim 1964.u Zadar na vojno školovanje. Krajem šezdesetih odlazim u Batajnicu i Obrenovac i ostajem do sredine sedamdesetih, gde upoznajem pomenuti deo Blagojevića. Po potrebi države odlazim u Sloveniju,gde i danas živim.Tu sam ostvario sve svoje sportske ciljeve u swvim granama sporta , a naročito u fudbalu. Moj uspeh se ogleda u tome da sam uspešno igrao mali i veliki fudbal, a vrh moje uspešnosti je uspešno suđenje fudbalskih utakmica Prve fudbalske lige Jugoslavije od 1985 do 1997.godine. Naravno posle slede najodgovornije funkcije u fudbalskim savezima u kontrolama suđenja i delegatskim ulogama na utakmicama. U Udruženjima fudbalskih sudija imao sam zapaženu ulogu na svim položajima te branše. Naravno jedan broj godina uspešno sam vodio glubsku administraciju fudbalskog kluba Prve lige SR Jugoslavije. Ovo sve sam napisao da se vidi da nas ima uspešnih u svim sferama, a i da ukažem na potrebu da je dobro da znamo ko smo i odakle potičemo. Moja prva saznanja počinju sredinom osamdesetih godina kada sam došao u Beograd iz Ljubljane da sudim jednu utakmicu i odseo u hotelu Metropol. Tu na recepciji gospodin koji radi videvši slovenačku ličnu kartu upitao me odakle sam, moj brz odgovor je bio iz Slovenije. Gospodin je bio jedan od Blagojevića iz CG, i jako pedantno mi je objasnio odakle svi potičemo. Naravno bilo mi je malo neprijatno zbog slabog poznavanja sopstvenog identiteta, ali sam mu obećao da ću to detaljno utvrditi kada budem išao u CG na utakmice. Obećanje sam održao i posetio Blagojeviće u dolini pive, naravno na potiču svi otuda i podeljeni su bili po plemenima, za koje važi tvrdnja u CG da su među naj intelegentnijim u “njih”. Oni tamo u šali, a bogami možda i u zbilji, kažu da su naj hrabriji Blagojevići ostali u “Crnu Goru” manje hrabri pobegli u BiH, a naj manje hrabri pobegli u dubinu Srbije, naravno pod pritiskom turaka.Malo sam bio opširan ali želeo sam da ovim još nekoga od nas zaintrigiram. LP

  4. Janko Blagojević

    Pozdrav Blagojevići od Blagojevića iz Šumadije.Živim u Kragujevcu,a po nekim saznanjima potičem iz Crne Gore.Zapravo,izvorno prezime moje porodice je Živković,jer je to prezime nosila Manda Živković po dolasku u Srbiju 1807. godine na prostore sela Toponica kod Knića.Od Živkovića niko nije ostao,nego se porodica račva u Mandiće (uzeli prezime po Mandi Živković) i Blagojeviće (po njenom unuku Blagoju).Smatra se da potičemo iz crnogorskog sela Donje Crkvice,kao i da smo potomci čuvenog junaka Baja Pivljanina.Krsna slava je Đurđevdan.

    • Lepeničanin

      Poštovani Janko,

      u tekstu o selu Toponica jasno stoji da je vaša porodica poreklom od Sjenice. Ništa drugo ne piše, a da je neko tada nešto još znao ostalo bi zapisano.

      Odakle vam ideja da potičete od Baja Pivljanina? Jeste li to negde pročitali? Je li neko iz porodice o tome pričao?

      • Janko Blagojević

        Moj deda je svojevremeno bio na takvom položaju da je mogao da dođe u posed knjiga do kojih se teško dolazi.On je došao do istih rezultata kao što piše u tekstu o selu Toponici,ali su mu mnoge stvari ostale nedorečene i želeo je da ih sazna.Ja sam kasnije došao do rezultata da je Sjenica bila samo privremeno stanište moje porodice,a da su oni sami došli iz Donjih Crkvica.Na ovom sajtu stoji da u selu Toponica ima 17 kuća koje vuku poreklo od Baja Pivljanina (taman je toliko Blagojevića i Mandića u selu,a s obzirom na mesto za koje ja tvrdim da je poreklo vrlo je verovatno da imamo neku povezanost sa Bajom Pivljaninom).Pre par godina sam dosta vremena proveo u Crnoj Gori u blizini pomenutog sela i u razgovoru sa meštanima koji brižljivo vode istorijat kraja došao sam do dodatnih saznanja.Ne sporim da u mom tvrđenju postoji mogućnost greške.

  5. Blagojević S

    Blagojevići iz Donje Radnje kod Doboja. Krsnu slavu slave Svetog Nikolu.

    • Dinko Blagojević

      takođe. Sin od Nede, kkoji ima brata ;anojla a imao je još i sestru Milku, braću Boška i Velemira kao i najstarijeg brata Čedu , koji je, kako kažu, poginuo u BGD ta vrijeme 2. svj. rata.

  6. Dragan Blagojevic

    Pozdrav svim Blagojevicima !!!

    Ja sam Dragan Blagojevi od oca Ljubomira I dede Ilije. Iz Beograda smo i slavimo Svetog Jovana Zlatoustog. Da li neko zna nesto o poreklu nase porodice?

    Pozdrav.

  7. Damjan Blagojević

    Veliki pozdrav urednicima sajta . Ja sam Damjan Blagojević moja porodica slavi sv. Nikolu. Moji preci od oca pa nadalje rođeni su i ziveli su selu Granje mesto Dobrun opština Višegrad.Na to područije se prvi naselio Blagoje sa tri brata mu MIlićem , Jeftom i četvrti ako me služi sećanje dobro Miloš. Od njihovih imena sad familije koje žive u selu nose prezimena . Od blagoja Blagojevići od Milića Milićevići i tako redom. inače ove podatke nosimo po predanju mog dede Blagoja.Dakle ta četiri brata su negde oko Hercegovačke bune naselila na ovo područje. Ono što mene interesuje je da saznam prethodno prezime i iz kog kraja ili mesta u Hercegovini vodimo poreklo. Hvala i veliki pozdrav.

  8. Pozdrac svima.Ja sam Goran Blagojevic iz sela Duba od oca Radivoja djeda Miluna i pradjeda Stanka koji je nastrado u dolima 1943 u masovno pokolju Pivljana a narucito brastva blagojevica .Prema prici mog strica Novaka Blagojevica nasa porodica potice od Damjanovica iz Nevesinja.A prezime smo dobili po BLAGOJU DAMJANOVICU.Neznam kolko su ti podaci tacni stric je bio do rata u bosni nacelnik drzavne bezjednosti i lako je moguce da su te informacije tacne cak sam preko interneta uspio da iskopam to porjrklo Blagojevica.A krsna slava nam je SV DORDIJE.

    • DANILO BLAGOJEVIC

      Gorane iz Dube tvoj cukundeda se zvao Olica a njegov otac Stanoje. tvoj cukundeda i moj cukun-pradeda Srdan bili su rodjena braca. Od Srdana su nastali moj cukundeda Jovan (Gale) koji je imao 8 sinova, od kojih je najmladji moj deda Veljko. Voleo bih jos neke informacije da razmenimo.

      Slavim Djurdjevdan.

      Da li jos zivis u Dubi?

    • Sekula Blagojevic

      Pozdrav svim Blagojevicima, a Gorane iz Duba pozdravljam te posebno!
      Poznavao sam se , radio skupa i druzio sa tvojim pokojnim stricom Novakom, velikim i cestitim covjekom. Dosta mi je pricao o stradamju Pivljana u Drugom svjetskom ratu, medju kojima je ponajvise bilo Blagojevica. Posto nisam bio na sahrani Novaku, prije dvije godine dolazio sam u selo Duba sa svoja i Novakova dva prijatelja, bili na groblju i prisluzili mu svijece.
      Ja sam iz sela Jabuka kod Gorazda gdje je doselio moj pradjed Trifko. Krsna slava nam je Lazareva subota.
      Dali si cuo dali je neko od tih Blagojevica iz Pive doselio na Jabuku, zaseok Crvljivac. koji se od 1945 god zove Blagojevici. Ako zelis da se cujemo, ostavi ovde broj i ja cu te pozvati.
      Jos jednom veliki pozdrav, Sekula

      • Vivijana Blagojevic

        Dobar dan, ovdje ćerka pok. Novaka Blagojevića. Upravo razgovaram sa majkom o porijeklu i pominjemo vas kako smo čitali komentare. Ukoliko budete u prilici ili u Podgorici, voljeli bi da se čujemo, a i vidimo.
        Evo majkin broj u prilogu. Suzana 069067970

  9. blagojevic vesko

    pozdrav svim blagojevicima sirom c gore i r srpske mozda niste znali da blagojevica imalo i na kosovu i metohiji tacnije u metohiji selo zociste poznatije po cuvenom manastiru svetih vraca u okolini orahovca, svi slavimo istu slavu djurdjevdan i djurdjic a poticemo iz c gore tacnije iz okoline pljevalja i zabljaka pozzzzzz..

  10. božo blagojević

    Mi Blagojevići sa Korduna (Vojnić-Kuplensko) slavimo Svetog Ignjatija.1945 smo kolonizirani u Kljajićevo,opština Sombor.