Poreklo prezimena Blagojević

5. mart 2012.

komentara: 148

[toggle title=”TESTIRANI BLAGOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Blagojević

Haplogrupa: R1a Z280 Z92

Poreklo: Kragujevac, Masloševa-Stragari, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Blagojević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BLAGOJEVIĆI

(na Međužvalju i Žabljaku)

Blagojevići potiču od bratstva Dedeića. Prezime Blagojević dobili su po Blagoju Dedeiću, koji je umro oko 1850. godine. Živio je u selu Gojakovićima kod Mojkovca. Imao je tri sina: Radoja, Spasoja i Jovana-Nova. Radoje je bio veliki junak. Stalno se tukao s Turcima; oko 1852. godine ubije turskog odmetnika i zulumćara Meku Ćeranića, koji je činio velike zulume i nasilje tamošnjem stanovništvu, pa poslije ovog ubistva sa svojom braćom Spasojem i Jovanom-Novom uskoči u Šarance. U početku je živio u Zauglini kod rođaka deset godina, kada je dobio zemlju na Međužvalju, gdje se stalno naselio. Radoje je imao pet sinova: Milosava, Janka, Marka, Milana i Mališu. Milosav Radojev je imao Jova, Perka i Milivoja. Marko Radojev nije ostavio potomstvo jer je mlad umro. Milan Radojev imao je sinove Radosava, Miloša, Boška i Boža, a Mališa Radojev imao je Mila. Mališa je uhvaćen od strane Švaba i strijeljan 1917. godine na putu za Nikšić.

Milosav Radojev je komitovao po Crnoj Gori i Srbiji, odakle se vratio sa srpskom vojskom s kojom je oslobodio Žabljak od Švaba; postavljen je za njegovog komandanta, kada se razbolio od španjolice i umro za samo nedjelju dana 1918. godine. Radosav Milanov je umro u Mađarskoj 1917. godine, gdje se nalazio u zarobljeništvu, a njegovog brata Miloša, učitelja, strijeljali su Mađari 1941. godine u Kuli.

Boško Milanov je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi kod Nevesinja marta 1943. godine.

Jovo Jankov je bio borac iz prvih ratova, kolonizovan je sa sinom Brankom u Bačko Dobro Polje 1945. godike. Branko je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, a Žarko pri kraju rata. Bio je cijenjen omiljen čovjek, naročito među mladima.

Marko i Tripko Milosavljevi su bili školovani ljudi, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Marko je bio učitelj, a Tripko poštanski službenik.

Snasoje Blagojev je imao dva sina: Ivana i Đura. Ivan je završio bogosloviju na Cetinju, ali se nije nikad zapopio. Imao je pet sinova: Milovana, Radomana, Petra, Radula i Savu. Milovan je bio borac iz prvih ratova. Imao je dva sina: Dragišu, oficira JNA, i Slobodana, univerzitetskog profesora i doktora pravnih nauka. Milovan je 1945. godine kolonizovan u Bačko Dobro Polje.

Radoman Ivanov je kao gimnazijalac odveden u zarobljenički logor u Mađarsku, gdje je umro 1917. godine. Petar kao geometar službuje po raznim mjestima Jugoslavije, a od 1945. radi u Beogradu. I njihov brat Radule radi u Beogradu od 1930. godine u Senatu. On je ranjen prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine i ostao je invalid. Njihov najmlađi brat Sava imao je dva sina. Sava je bio borac NOR-a.

Đuro Spasojev je bio oficir crnogorske vojske, kao hrabar ratnik komandovao je vodom u balkanskim ratovima, kada je i ranjen. On je učesnik i Prvog svjetskog rata. Đuro obolijeva od španjolice 1917. godine, od koje i umire. Ostao mu je sin Spasoje koji je kao pravnik službovao po mnogim mjestima naše zemlje.

Danas od ovog bratstva niko ne živi na Međužvalju, već su se iselili u razna mjesta naše zemlje. Neki od njih povremeno dolaze u svoj zavičaj. Jedna porodica Blagojevića živi u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (148)

Odgovorite

148 komentara

  1. Zeljana Blagojevic

    Pozdrav svima,

    I mene takodje zanima porijeklo prezimena Blagojevic.Znam da su moji Blagojevici porijeklom iz jednog sela blizu Sarajeva,Bulozi.Ali isto tako znam da se to selo Bulozi nalazi nadomak gradica Pale i da tu takodje ima Blagojevica koji mi nisu rod.Slavimo razlicite slave,moji slave Djurdjevdan dok Blagojevici sa Pala mislim da slave Nikoljdan. 🙂

    • Zorana

      Zdravo Zeljana. Ja sam od Blagojevica sa Pala i tacno je da slavimo Svetog Nikolu i da nismo familija sa Blagojevicima iz Buloga. Nase porijeklo je sa Zabljaka iz Crne Gore. Tada smo se prezivali Milojevici, jer na grobu mog pradede, pise to prezime, a ja imam 55 god.

  2. Dejan Blagojević

    Veliki pozdrav za sve Blagojeviće !
    Moji Blagojevići su iz Velike Bukovice kod Doboja, Republika Srpska, a dalje poreklo vode iz Crne Gore. Slavimo Jovanjdan. Otac mi je Vojin, a djed Ostoja. Već 30 godina živim u Banatu, a rođen sam u Gradačcu.

    Ako ima nekog od moje “loze” neka piše. . . 🙂

    • Milan Blagojević

      Moji su iz Osata, Bosna slavimo Svetog Jovana, iz Nepričave smo a po knjigama doseljeni 1827. ne znam da li smo rođaci? Pozdrav

    • SLAVIŠA

      Pozdrav Dejan…
      Ja sam takođe Blagojević iz Velike Bukovice-Lužani slavimo isto Jovandan i mislim da smo od iste loze,ali nismo bliži rod. Znam da mi se djed zove Milan, pradjed Savo, čukundjed Pero i to je nažalost sve što znam…
      Spominje se da je u našoj lozi neko bio Knez 🙂
      Navodno da smo došli iz Crne Gore tako stariji pričaju,, ali kada niko nema pojma…Prošle godine sam pričao na moru u Crnoj Gori s jednim starijim gospodinom inače profesorom istorije i on mi je rekao da su Blagojevici porijeklom iz Crne Gore okoline Pive i da je izvorna slava Đurđevdan kao što i ovde piše.

  3. Svetlana Blagojević

    Pozdrav,

    ja imam predaka Blagojevića sa dvije strane. Sa tatine strane su Blagojevići iz Donje Paležnice kod Doboja (slava Sv. Stefan). A sa mamine strane (mamin djed a moj pradjed Ilija Blagojević) su sa Majevice (selo Miladići, opština Lopare). Ako neko zna nešto više o porijeklu tih porodica, bilo bi mi zanimljivo pročitati. Pozđrav svima.

  4. Familije-prezimena Blagojević po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”,

    -Crnica
    -Zaglavak
    -Zlodol
    -Pilica (Pepeljci)
    -Godečevu
    -Culine
    -Gornja Ljuboviđa.

  5. Milan Blagojevic

    Pozdrav svim Blagojevicima. Vidim dosad se nije javio nijedan Blagojevic iz Foce pa reko da probijem led :-). Rodjen sam u Sarajevu, a otac mi je iz Foce (selo Ostrmci – Josanica). Slavimo Lazaravu Subotu kao i svi Blagojevici sa podrucja opstine Foca (Republika Srpska). Prema nekim saznanjima poticemo iz Sarenaca iz Crne Gore. Navodno Blagoje Blagojevic (ranije Sarenac) dolaskom u Focu oko 1804. g. uzima prezime Blagojevic. Ima sinove Lazara i Tomu. Lazarovi sinovi su Petar, Jovo, Blagoje, Acim i Nikola (moj pradjeda). Tomo nije imao djece ili ja nemam podatke o tome. Pradjed Nikola ima 3 sina: Filipa, Radovana i Iliju (moj djed). Filip nije imao djece, Radovan ima 2 sina: Bora i Miso. Ilija ima isto 2 sina: Nedjo i Krsto (moj tata). Samo sam nabrojao ovu porodicnu granu od mog pradjeda Nikole, mada imam podatke i za ostale. To je otprilike sto ja znam. Pozdrav svima.

    • Fočak

      Pozdrav,i ja sam iz Foče… nisam Blagojević, ali sam u rodu sa Blagojević ima iz Ostrmaca…živim na Jošanici..i da te ispravom da ima Blagojevića na podričju Foče(npr.selo Konjevići-Jošanica)koji slave i Đurđevdan.Pozdrav

    • Boban

      I mene zanima taj podatak, inače ja sam Boban Blagojević, otac mi je Radomir rodjen u Srebrenici(Osredak), deda Krsman rodjen 1902 god imao je dva brata, i pradeda mi se zvao Krsto rodjen hiljadu osamsto i neke,slavimo Lazarevu subotu svi a za dalje poreklo i rodjake neznam, ako ima neko da ima podatke bio bih mu zahvalan.

    • Rastko Blagojević

      Ja sam iz Foče moji Blagojevići slave Đurđevdan, a iz sela smo Susješna, govorili su mi da nemamo srodstva saBlagojevićima iz Jošanice.

      • Z Blagojević

        Rastko, tačno je da jedan dio familije Blagojević u okolini Foče i Ustikoline nije u srodstvu sa Blagojevićima iz Jošanice/Ostrmaca/Bara…
        Rođena tetka moja (djev.Blagojević) je bila udata za Gojka (Gojan) Blagojević iz Ustikoline. Slavili su Đurđevdan.
        Mi slavimo Lazarevu Subotu.

    • Z Blagojević

      Dragi rođače : tvoj otac Krsto iz Ostrmaca je najbliži rod sa mojim pokojnim ocem Vladom Blagojevićem rođenim u istom selu kod Jošanice, Foča. Djed mi je bio Tadija, njegova braća Pero i Blagoje, a moji stričevi Jovo, Nenad i Božo, tetke Jela i Vukosava. Dobro pamtim tvog pokojnog oca jer smo živjeli na Koševu u Sarajevu i posjećivali se nekad davno. Vidim da raspolažeš boljim informacijama o porijeklo naših predaka nego ja. Svako dobro i javi se na
      [email protected]
      Da uspostavio kontakt

  6. slavko(milivoje)blagojevic

    Moje ime je Slavko Blagojević-rođen 23.10.1960.Moj otac je Milivoje rođen 13.01.1932 god..Njegov otac, a moj đed je bio Ranko Blagojevic rođen oko 1900-te godine (poginuo u ratu 1942.godine) .Njegov otac, a moj prađed je Stanoje Blagojević.Stanoje je navodno sa još dva brata ,iz Pive CG pobegao od zuluma turaka u Semberiju, a navodno ćetvrti brat na jug u staru Srbiju.Moji Blagojevići slave SV.Nikolu.Moj mail:[email protected].
    Voleo bih da dobijem podatke o poreklu i eventualnoj familiji
    Poz.svim Blagojevićima!

  7. Bogdan (Dragoljub) Blagojević

    Moje ime je Bogdan Blagojević rođen 27.08.1960 od oca Dragoljuba (1936), djeda Vaskrsije (1902) i pradjeda Lake(?). Živim u Gradišci, republika Srpska, a otac, djed i pradjed su živili u selu Grbavci ispod Kozare. Moj pradjed je nestao, nikad se nije vratio, u prvom svjetskom ratu, a imao je četiri sina, Miloša, Vaskrsiju, Aleksu i Uroša i dvije kćerke Cvijetu i Vasiliju. Slavimo Sv Nikolu. Pradjed je vjerovatno doselio tu, jer nemam saznanja da je tu ranije neko još bio od Blagojevića. Takođe sam samo čuo da nam je porijeklo iz CG, a volio bih saznati nešto više jer i ja imam sina Gorana.
    Pozdrav svim Blagojevićima!

  8. Bogdan (Dragoljub) Blagojević

    Moj mail je: [email protected]

  9. Familije-prezimena prema mestima življenja. Prema knjizi Jovana Erdeljanovića “Donje Dragačevo”.

    -Lučani
    -Guča
    -Duhovi
    -Turica

  10. Familije-prezimena Blagojević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Sinji Vir
    -Bagrdan
    -Lanište
    -Mijatovac