Poreklo prezimena Blagojević

5. mart 2012.

komentara: 148

[toggle title=”TESTIRANI BLAGOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Blagojević

Haplogrupa: R1a Z280 Z92

Poreklo: Kragujevac, Masloševa-Stragari, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Blagojević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BLAGOJEVIĆI

(na Međužvalju i Žabljaku)

Blagojevići potiču od bratstva Dedeića. Prezime Blagojević dobili su po Blagoju Dedeiću, koji je umro oko 1850. godine. Živio je u selu Gojakovićima kod Mojkovca. Imao je tri sina: Radoja, Spasoja i Jovana-Nova. Radoje je bio veliki junak. Stalno se tukao s Turcima; oko 1852. godine ubije turskog odmetnika i zulumćara Meku Ćeranića, koji je činio velike zulume i nasilje tamošnjem stanovništvu, pa poslije ovog ubistva sa svojom braćom Spasojem i Jovanom-Novom uskoči u Šarance. U početku je živio u Zauglini kod rođaka deset godina, kada je dobio zemlju na Međužvalju, gdje se stalno naselio. Radoje je imao pet sinova: Milosava, Janka, Marka, Milana i Mališu. Milosav Radojev je imao Jova, Perka i Milivoja. Marko Radojev nije ostavio potomstvo jer je mlad umro. Milan Radojev imao je sinove Radosava, Miloša, Boška i Boža, a Mališa Radojev imao je Mila. Mališa je uhvaćen od strane Švaba i strijeljan 1917. godine na putu za Nikšić.

Milosav Radojev je komitovao po Crnoj Gori i Srbiji, odakle se vratio sa srpskom vojskom s kojom je oslobodio Žabljak od Švaba; postavljen je za njegovog komandanta, kada se razbolio od španjolice i umro za samo nedjelju dana 1918. godine. Radosav Milanov je umro u Mađarskoj 1917. godine, gdje se nalazio u zarobljeništvu, a njegovog brata Miloša, učitelja, strijeljali su Mađari 1941. godine u Kuli.

Boško Milanov je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi kod Nevesinja marta 1943. godine.

Jovo Jankov je bio borac iz prvih ratova, kolonizovan je sa sinom Brankom u Bačko Dobro Polje 1945. godike. Branko je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, a Žarko pri kraju rata. Bio je cijenjen omiljen čovjek, naročito među mladima.

Marko i Tripko Milosavljevi su bili školovani ljudi, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Marko je bio učitelj, a Tripko poštanski službenik.

Snasoje Blagojev je imao dva sina: Ivana i Đura. Ivan je završio bogosloviju na Cetinju, ali se nije nikad zapopio. Imao je pet sinova: Milovana, Radomana, Petra, Radula i Savu. Milovan je bio borac iz prvih ratova. Imao je dva sina: Dragišu, oficira JNA, i Slobodana, univerzitetskog profesora i doktora pravnih nauka. Milovan je 1945. godine kolonizovan u Bačko Dobro Polje.

Radoman Ivanov je kao gimnazijalac odveden u zarobljenički logor u Mađarsku, gdje je umro 1917. godine. Petar kao geometar službuje po raznim mjestima Jugoslavije, a od 1945. radi u Beogradu. I njihov brat Radule radi u Beogradu od 1930. godine u Senatu. On je ranjen prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine i ostao je invalid. Njihov najmlađi brat Sava imao je dva sina. Sava je bio borac NOR-a.

Đuro Spasojev je bio oficir crnogorske vojske, kao hrabar ratnik komandovao je vodom u balkanskim ratovima, kada je i ranjen. On je učesnik i Prvog svjetskog rata. Đuro obolijeva od španjolice 1917. godine, od koje i umire. Ostao mu je sin Spasoje koji je kao pravnik službovao po mnogim mjestima naše zemlje.

Danas od ovog bratstva niko ne živi na Međužvalju, već su se iselili u razna mjesta naše zemlje. Neki od njih povremeno dolaze u svoj zavičaj. Jedna porodica Blagojevića živi u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (148)

Odgovorite

148 komentara

  1. Andrijana Blagojevic

    Pozdrav!
    Ja sam Andrijana Blagojevic iz Prokuplja.Moji su iz Bregovine,Zitni Potok,slavimo sv.Arhangela Mihaila.Moj deda je Slobodan,pradeda Miloje,cukundeda Dragutin.Volela bih da saznam nesto o poreklu i odakle su se doselili u Bregovinu.

    • Vladan

      Blagojevići koji slave Arandjelovdan su poreklom iz CG,Pivska oblast,stara Hercegovina.Po završetku ustanka došli u Srbiju,ima nas i u Šumadiji.Pozdrav.

    • Aleksandra Blagojević

      Moji također slave Aranđelovdan. Živimo u Banja Luci od početka rata. Otac mi je davno pričao kako naši preci zapravo potiču iz Crne Gore. Ne znam mnogo o Blagojevićima.

  2. Dajana

    Pozdravljam sve Blagojeviće!
    Moj otac Nedeljko je rođen 1946. u Gornjoj Paklenici na Ozrenu, R. Srpska, a kao dete je s roditeljima i dva mlađa brata doselio u Baranju, Hrvatska, gde je rođena još i njihova sestra. Slavimo Sv. Jovana. Ono što sam uspela saznati je da je moj deda Spasoje Blagojević sin Milina Blagojevića i Jovanke, imao je braću Petra, Nedu, Cvetka i sestru Đurđiju, a oženio Cvijetu rođ. Šarčević (ćerku Nikolije i Đorđa Šarčevića). Za Petrovu decu ne znam, Nedina deca su Cvijetin i Gospava, Cvetkova Nada, Nevena, Mira i Milan, a Đurđijina (udano Stanojević) Spasoje i Gavro. Gavrini potomci su takođe u Baranji, kao i Milanovi i s njima svima sam u kontaktu, a naravno i mojim stričevima, tetkom i njihovom decom.
    Volela bih pronaći ostale rođake, kao i informacije o precima i poreklu. Ako se neki Blagojević (a odnosi se i na Šarčeviće) pronađe u ovoj priči, molim da mi se javi na mail: [email protected]

  3. Nikola Gorana Čedovog Blagojević

    Pozdrav za sve Blagojeviće.Ja sam iz Podujeva,sela D.Lapaštica,Kosovo.

  4. Đorđije Blagojević (Svetozarov)

    Pomogao Bog svim Blagojevićima ma gdje se nalazili.bili ili će biti.
    Za moje prvo javljanje samo da sa svima podijelim mišljenje da mi Blagojevići slavimo više Krsnih Slava a da po mojim saznanjima najčešće proslavljamo Svetog Đorđa ( 6 maj-Đurđevdan i 16 novembar – Đurđic). Tragajući o našem porijeklu došao sam do spoznaje da nisu tačne informacije da su se naši pra..pra…pra…doselili iz Crne Gore (zamislite kolika bi trebala biti Crna Gora da su se većina plemena doselila iz nje .Jednostavno,kroz istoriju mnogi su veličali ovu Državu jer je nekada “crnogorac “bio sinonim “junaštva i čojstva” pa smo svi trčali da punih usta kažemo da i mi potičemo iz tih krajeva a danas se neki, vjerovatno toga i stide)….nego da su se upravo iz Hercegovine selili u Crnu Goru.
    Moji Blagojevići su iz Vozuće .
    Drugi put više o svemu.

    Da vas sve Gospod Bog sačuva ma gdje bili !!!

    • Branko Todorović

      Boga mi Đorđije, Crna Gora je i te kako naseljavala druge srpske krajeve, kao i Hercegovina. Odatle poreklo vuče najmanje polovina današnjeg srpskog stanovništva. Tako da, ako je u predanju stajalo Crna Gora, verovatno je tako i bilo. Treba pogledati samo vreme kad ste doseljeni, da se vidi šta je tada bila Crna Gora. Kad biste se testirali na mušku DNK, verovatno biste utvrdili i od kog ste plemena poreklom.

      Uzgred, jeste li gledali knjigu Vozuća, od Nenada Cvjetkovića? Ako niste, potražite tamo svoje Blagojeviće (nema registra, pa ne mogu na brzinu da pregledam, ali trebalo bi se pominju).

      Pozdrav,
      Defendor

      • Đorđije Blagojević (Svetozarov)

        Pomoz Bog !
        Dosta često se može čuti da smo mi SRBI bili 500 godina “pod turcima” i mnogi , na žalost, barataju (rekao bi -mlataraju) sa ovim podatkom kao da je tačan. A NIJE !!!
        Da tragedija bude i veća i Akademski obrazovani ljudi “ispaljuju ovu okruglu cifru ” sa velikom ubjeđenošću , i što je za mene najinteresantnije , ovo ne govore nikakvi antiSRBI niti srbski neprijatelji, da bi nas ponizili i omalovažili , nego sami SRBI !!!
        Istina je da su na našim prostorima u vrijeme Osmanlija vladali uglavnom SRBI koji su prešli na islam.
        Takva situacija je i sa našim PREZIMENIMA .!!!
        Da se malo našalim “Ja nisam “gledao” knjigu Vozuća od autora Nenada Cvjetkovića .nego sam je i “čitao” a sticajem okolnosti, na neki način i “ugrađen” u tu knjigu, preciznije knjige Nenadove na kojima sam mu lično veoma zahvalan.
        Međutim, nemogu prihvatiti , da ono što tamo stoji (korišteni podaci velikog čovjeka čije ime kad se pomene treba ustati- Steve Mrkaljevića) o plemenu BLAGOJEVIĆ da je sve baš tako i da su se moji pra…pra ….doselili iz Crne Gore,
        Kada ovo kažem , stojim na stanovištu da sam tragajući za svojim korijenima došao do podataka u Crkvi u Obudovcu ( gdje su bile sklonjene knjige iz Manastira “Sveta Trojica” iz Vozuće )pred nejezdom Turaka a i u Manastiru Ozren (građen 1587) stoji da je tu iz plemena Marića bio pop Jakov , da su se SRBi sa ovih prostora raseljavali zbog kuge,epidemija i rata (austro-ugarski ratovi 1683-1699) posebno u vrijeme masovnog naseljavanja turaka posle gubitka Slavonije i Ugarske (pouzdan podatak :rod KOMNENOVIĆA se odselio sa Ozrena u Toplu (Boka) preko Banjana -dakle u Crnu Goru) a prema podacima koje posjedujem mopji Blagojevići su na lokalitet Vozuće, Petrova sela,Manjače kod Banja Luke i Pale doselili sa Glasinca (Romanija) a ne iz Crne Gore.
        Više o svemu drugom prilikom.
        BOG vam svima dao dobro zdravlje i sreću

        • Branko Todorović

          Kako koji Srbi, Blagojeviću, oni po rubnim krajevima srpskih zemalja bili su manje, npr. današnjoj Slavonijom Turci su vladali oko 155 godina, Baranjom 170 godina, Likom oko 165 godina, Bosnom 415 godina, Šumadijom u dva perioda oko 415 godina (što je sve već peti vek), Kosovom i Metohijom oko 460 godina, Makedonijom više od 520 godina (šesti vek)… tako da, treba imati na umu da Srbija nije samo Šumadija, već i jedan širi prostor.

          Što se tiče ostalih navedenih podataka, mogu sa njima da se složim, a vaše tvrđenje da ste doselili iz Glasinca, sa Romanije, nije u suprotnosti sa mogućom seobom iz Crne Gore, jer je Glasinac najverovatnije bio usputna stanica, gde se neko duže, a neko kraće zadržao. Da se razumemo, iz iste priče sam i ja, doduše malo južnije od Glasinca. 😉

          Kako bilo da bilo, moj savet je da uradite testiranje po muškoj lozi, to bi vam dalo pouzdan odgovor od koga ste zapravo potekli. 🙂

          Svako dobro i čujemo se!

    • Milorad Bogdanović

      Bog ti pomogo Đorđije Blagojeviću iz ponosite Vozuće.
      U poslednjih 100-njak godina kod običnog čovjeka kao i obrazovani ljudi, učestala je ova teza da smo mahom svi porijeklom iz Crne Gore i Stare Hercegovine, kao i glas onih koji suprotno misle i pišu o tome, ali njihov glas takvi nerado žele da čuju. I ja sam mišljenja slinim tvojima, a koliko vidim ovdje niko to ne shvata zaozbiljno, mada njigova teza ni malo ne izgleda ozbiljno, gledajući površinu i brojnost stanovništva kroz vjekove, na tom prostoru.

      • Đorđije Blagojević (Svetozarov)

        Bog Ti dao dobro zdravlje i sreću,
        Ja bi se ovdje vratio i još dalje u istoriju , želeći time da ponešto prozborim ,o tome kakvu mi učimo prošlost. Naime, na žalost , nama SRBIMA istoriju pišu drugi umjesto naših istoričara. Mi vjekovima učimo pogrešnu istoriju i samim tim živimo na pogrešnim mitovima.
        Ovdje bi naveo samo jedan drastičan primjer kada je u pitanju Vuk Branković, gdje je lažna legenda kod nas SRBA postala aksiom, do te mjere da kada nekoga želimo nazvati izdajnikom ili “prodanom dušom” tu osobu , obavezno, nazivamo “Vuk Branković”.
        Ipak, istina je značajno drugačija !!!
        Ovdje treba istaći da nakon 1389 .godine (Nakon Boja na Kosovu) nema nijednog izvora da pominje njegovu, navodnu, izdaju kneza LAZARA !!!
        Znamo da ga je oklevetao za izdajnika Marvo Orbin 1601 godine u “Kraljevstvo Slovena” tako da je ta njegova “priča” prošla i u 17 . vijeku postala aksiom.
        Ponovo, mi SRBI to prihvatamo.
        Tako je i sa doseljavanjem naših predaka na ovdašnje prostore , navodno, iz Crne Gore.
        Znamo ko nam je pisao istoriju.!
        Znamo ko su u najvećem procentu bili učitelji po selima i gradovima.!
        Znamo ko je činio vlast u eks.Jugi !
        Znamo ……..sve znamo…………samo što nam “previše pameti nama samima smeta”….
        Želim TI svako dobro, zahvaljujem se na javljanju i sa BOŽIJOM pomoću čujemo se .

        • Branko Todorović

          Ove krupne istorijske teme, molim da se diskutuju na forumu, ovde je ipak reč o Blagojevićima. 😉

          Hvala na razumevanju! 🙂

          • Milorad Bogdanović

            Razumijem gos. Defendor-e.

          • Joksim

            Dijelim mišljenje Defendora.
            Pitam Đorđija i Milorada, čemu toliko jeda ( čak i mržnje) prema Crnoj Gori i Crnogorcima? Da li se tako svetite učiteljima, nastavnicima, koji su Vas učili prvim slovima azbuke, i brojevima… Zar je njihov grijeh što su bili iz Crne Gore. Sva ta “sela i gradovi”, da su imala svoje kadrove, to ne bi zapalo Crnogorce. Anticrnogorstvo, proizvodi antisrpstvo i obrnuto.

            • Milorad Bogdanović

              Defendor-e, mogu li ovdje da odgovorim Joksimu, koji svakoga neistomišljenika ovako plačljivo kiti svojim jednoumnim patriotizmom.
              Ja sam svoj patriotizam pokazao svome neprijatelju i pečat toga nosim vidno na sebi, tako da ne dozvoljavam uvrede od onih što se javno izjašnjavaju kao veliki Srbi ili momtenegrini, koji uvredama žele da skrenu pažnju na sebe.

            • Đorđije Blagojević (Svetozarov)

              Pomoz Bog Joksime,
              Postojala je dilema da li da TI odgovorim ili da TE ,jednostavno izignorišem, zbog netačno iznesenih ,zašto ne reći -Laži.
              Ja nikoga ne mrzim, a najmanje crnogorce ,a nisam ni dužan da TI se pravdam jer bi time i kod TEBE stekao utisak da sam za nešto skrivio. Jednostavno , razgovarajmo o Plemenu BLAGOJEVIĆA ns ovom mjestu a ako si “junačina” spreman sam da uvijek popijemo kafu gdje TI odgovara i na jedan normalan, pristojan i civilizovan način razgovaramo o svim interesantnim, za nas, temama,
              Pozdrav od srca

    • Sekula Blagojevic

      djordji ja slazem se sa tobom u potpunosti, mozda si i ti porjeklom iz Gorazda,

  5. Joksim

    Bog ti pomogao Đorđije,
    Uvijek sam spreman za razgovor, đe god bilo, “na jedan normalan, pristojan i civilizovan način”.
    Lijepi pozdravi!

    • Đorđije Blagojević (Svetozarov)

      Pomoz BOG Joksime,
      Moje godine, obrazovanje,status itd itd mi i nedozvoljavaju da drugačije razgovaram.
      Pitao Bi Vas jedno :
      “Uzimajući u obzir Vaše široko i svestrano obrazovanje jako me interesuje šta vi znate o plemenu BLAGOJEVIĆ ” ? da bih i ja, konačno, kompletirao istorijat svog plemena.

      Srdačan pozdrav

      • Djole Blagojrvic

        Dragi imenjace Djordjije, Ne postoji pleme Blagojevica.
        Postoji bratstvo Blagojevici.
        Najvise pripadnika tog brtstva zivelo je u Pivi-Stara Hercegovina.
        Dakle u plemenu Piva.
        Znam to i kao jedan od Blagojevica koji je tamo rodjen posle teskog stradanja naseg bratstva od strane ustasa i balista koji su bili u sastavu SS divizije princ Eugen.
        Ubijeno je 232 Blagojevic ,od cega su trecina bila deca mladja od 10 godina.

        Posle tog genocida nismo se oporavili i male su sanse da do toga dodje, posto su komunisti pod vidom tzv industrijskog razvoja odmamili mlade Blagojevice u gradove, tako da sada ima mozda desetak stalnih stanovnika u tri sela /Bukovac, Duba i Zaborje/
        u kojima su ziveli samo Blagojevici.

        • Danilo Blagojević

          Da moj deda je u Prokuplje došao sa 7 brata , a rodjen je u Dubi pored Brezne. Bio sam tamo više puta a zadnji put upoznao Radonju koji tamo drži etno selo. Pozdrav

          • marko blagojevic(sveti jovan)

            pozdrav zainteresovalo me sada ovo posto ja zivim u mjestu jasenova kod teslica a pored selo odma se zove brezna sto sigurno nijr slucajnost 0038766916793

  6. Joksim

    Bog ti pomogao Đorđije,
    U dilemi sam da li ironišete sa onim: “uzimajući…” Ipak odgovoriću.
    Malo ja znam. Kad je u pitanju Republika Srpska, ili šire područje Bosne i Hercegovine, tu ima boljih znalaca od mene. Poznato Vam je da su Blagojevići raznorodni. Svi potiču od nekog ko se zvao Blagoje… Najbolje je da uradite DNK test po muškoj liniji, tako se rješava dilema da li ste autohtoni u Vašem kraju, ili ste od Hercegovine, a možda i iz Crne Gore? U slučaju Blagojevića, ali i drugih prezimena, ne radi se o plemenu, već o bratstvu. Mora se razlikovati pleme, bratstvo, rod…

    Koliko mi je poznato, mnogi rodovi sa Ozrena drže da su porijeklom iz Crne Gore. Ne mora to da bude tačno. Imao sam priliku da pročitam knjigu: Preci i potomci Lazarevića, od Cvijetina Lazarevića, autorsko izdanje, Smederevo, 2016.g. Knjiga obrađuje rodoslov Lazarevića iz Karanovca – na sjevernim padinama Ozrena. To je Vama bolje poznato. Kolega Cvijetin Lazrević je na osnovu podataka, crkvenih i arhivskih i pamćenja koja su prenošena sa koljena na koljeno došao do Lazara, koji je rođen 1821, godine u okolini Pljevalja, mjesto Moćovac, blizu Boljanića.
    Zna se , da je poslije austrijsko -turskog rata (1737 – 1739) i kuge koja je tada harala, došlo do stradanja stanovništva na Ozrenu. Stanovništvo na Ozrenu se obnavljalo čestim migracionim talasima iz istočne Hercegovine i sjevernijih krajeva Crne Gore.
    Želim uspjeh u radu na rodoslovlju Blagojevića iz Vozuće.
    Lijepi pozdravi!

  7. Aleksandar

    Pomaže Bog
    Moji su rodom iz Donjeg Zabelja (opština Glogovac na Kosovu i Metohiji). Deda se zvao Mirko a pradeda Đorđe 60tih godina su se preselili u Kosovo Polje. Slavimo Sv.Alimpija Stolpnika. Hteo bih da saznam nešto više o poreklu i odakle su se moji pretci doselili. Hvala unapred.

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      Još se ne istražuje rod BLAGOJEVIĆ na jugu Srbije. Moja saznanja su da su jedni dobijali prezime-izvedeno iz imena pretka BLAGOJE; dok drugi su poreklom iz Crne Gore ili Hercegovine, koji su raznim “bežanijama” preko Šumadije i Kosova(sela opštine Glogovca sa KIM) dospeli u ovaj kraj juga Srbije(vlasinsko-lužnički).
      Zapazio sam da su u crnotravskoj opštini(Darkovce)-naselili se u D.Lomnica(Vlasotince) sa slavom Sv. Ranđel, u s. Kruševica (Vlasotince) sa krsnom slavom Sv. Nikola, dok rod Blagojević koji se iz Krivi Del(C.Trava) preko s.Borin Dola(Vlasotince) se “prizetio” u mahali Đorđine sela Gornji Dejan(Vlasotince) slavu Sv. Đorđu”posnu-9 decembar na dan Sv. Alimpije Stilpnik, a u Glogovcu se ne pominje “Sv. Đorđa “posna”-nego Alimpije, a ova dva sveca su “spojena” u jedan jer su ruska i grčka pravoslavna crkva oba sveca u gradnji hramova ih osvetile istoga dana, pa se često u Zapadnoj Makedoniji, Severnoj Albaniji,Grdeličkoj Klisuri i nekim selima Vlasotinca kaže slavimo:” Sv. Đorđu na Dan sv. Alimpije”-Podvukao:M.M).

    • Petar Blagojevic

      Javi se na e-mail ili viber
      +491733692066

  8. Rastko Blagojević

    Pomaže bog braćo prezimenjaci, mene interesuje jedna stvar, pa bih volio da vidim sa vama. Naime moja porodica živi u Foči, selo Susješno, a od predaka znam samo do čukunđeda. Iz nekih izvora sam izvukao da smo porijeklom negdje oko planine Pive. Znam da smo došli iz Crne Gore u Glavicu u Ustikolini BiH,odakle su nas Čengići otjerali u Foču. Mi slavimo Đurđevdan. E sad me interesuje da li mi vodimo porijeklo od Dedeića, i da li je ista porodica Blagojević u pitanju? Bilo bi mi drago kad bi mi neko dobro objasnio, jer me interesuje porijeklo. Unaprijed hvala

    • Rastko Blagojević

      Moj prađed se zvao Rade, a čukunđed Krsto koji je otjeran sa Glavice u Susješno.Ne znam tačno u kom koljenu su došli iz CG u BiH, al ibi volio i to saznati

    • Rastko Blagojević

      U međuvremenu sam našao da smo porijeklom iz sela Brezna.

  9. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Poreklo prezimena Blagojević (prizeten potomak Petar iz s. Darkovce (Crna Trava) u s.D.Lomnica, opština Vlasotince):

    Rodonačelnik: Petar
    Krsna slava u s. Darkovce: Sveti Ranđel, a u selo D.Lomnica preuzeta slava kao “prizetka-na zemlju” je Sveti Nikola (19.decembar).
    Blagojević (prizetak u s.Lomnicu iz s. Darkovce-Crna Trava): Krsna slava „na zemlju“ (prizetak) u D. Lomnici je Sveti Nikola (19. decembar). a u s. Darkovce Sveti Ranđel
    Prezime: Blagojević
    Predak Blagojevića je iz selo Preslap (Crna Trava).
    Postoji priča da je neki Radul imao dva sina. Jedan “ prumućurniji”, a drugi manje snalažljivijiji.
    Prvog sina je ostavio kod sebe da živi u Preslap (Crna Trava), a drugog sina sa ženom i jednom kravom ga je “pustio” niz planinu “Planu”- da luta i traži sebi novi dom za život.
    Taj brat sa ženom i tom jednom kravom je lutao planinom i zaustavio se u Zlatovu mahalu sela Darkovca (Crna Trava) i tu formirao svoju familiju, koja i danas na početku 21. veka postoji.
    Jedan od predaka tog brata je bio Petar, koji se prizetio u selo Donja Lomnica. U selo Donja Lomnica od taj rodoslov tog brata iz Zlatove mahake (Darkovce-Crna Trava) .
    Poznat je ovaj rodoslov Blagojevića u selo Donja Lomnica (Vlasotince):- Nikola (1982), Nenad (1984)-Đokica (1982)- Blagoje (1960)-Đorđe (194?)-Petar-Nikola.
    Jedan od potomaka ovog roda Joca Blagojević i danas na početku 21. veka živi u Zlatovu mahalu sela Darkovce (Crna Trava); a Blagojevića ima i u Preslapu, Kalni- Crne Trave i drugim mestima (Kruševica-Vlasotince) i širom Srbije.
    Zapis: 2012.g.selo Donja Lomnica opština Vlasotince
    Kazivač: Đokica Blagojević, s. Donja Lomnica
    Zabeležio: Miroslav Mladenović, nastavnik matematike i lokalni etnolog, Vlasotince
    http://www.poreklo.rs/2013/01/28/poreklo-prezimena-selo-donja-lomnica-vlasotince/

  10. Aleksa

    U Donjem Rankoviću (opština Teslić) oduvijek je (koliko ja poznato), bila samo jedna kuća Blagojevića, ona u kojoj sam i rođen; moj otac Stojan je sin Alekse, čiji se otac zvao Teodor…. Zajedno sa ocem sam, sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, započeo traganje za našim korijenimna, i tom prilikom saznao da mi najvjerovatnije porijeklo vodimo iz Crne Gore. Razgovarali smo, jednom prilikom, sa nekim skoro stogodišnjim hadžijom koji je pamtio priču svoga oca o doseljavanju na to imanje sa kojeg sam ponikao, i tako “dokučili” početak 19. vijeka kada su se, navodno, moji preci “bježeći od turske odmazde nakon ubistva turčina u Crnoj Gori” skrasili u ovom kraju. Moj otac Stojan, jedinac u svoga oca Alekse, naslijedio je tradiciju slavljenja Krsne slave Đurđevdana, koju i danas, u kući na istom imanju, slijedi najmlađi brat Momir. Pozdrav Blagojevićima, svaka dopuna je dobrodošla.