Порекло презимена Баиновић

5. марта 2012.

коментара: 46

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

 1. Djordje

  Добар дан, да ли неко зна за Брајковиће (слава Аранђеловдан), они су се доселили из Мојстира у периоду од 1737. до 1787. године у село Петровац код Крагујевца. Хвала

  • Срки

   Здраво, Ђорђе! У ово мало литературе која постоји нисам нашао ништа о Брајковићима у Мојстиру, али постоје подаци о родовима истог презимена у околним селима, Бело Поље и Синаје. То су подаци из ономастичких зборника САНУ, из истраживања проведених 70их година прошлог века. Брајковићи у ова два села су се сматрали рођацима, али имају различите верзије о пореклу. Брајковићи из Белог Поља славе Аранђеловдан, а као малу славу Ћириловдан, имају предање да су у Метохију стигли око 1820. из Мораче и населили се у Старо Село (овде имамо везу с Баиновићима, који су исто тако стигли у Старо Село, па прешли у Мојстир…плус из предања знамо да су ”вековима били кумови”…) Е сада, Брајковићи из села Синаје, имају предање да су у Метохију стигли око 1820. из Љешанске нахије, одакле су кренули како био избегли крвну освету. У старој постојбини су се презивали Брајевић и славили Ћириловдан. Доласком су стару славу задржали као малу, а за нову узели Аранђеловдан. Очигледно су рођаци, иако се подаци о прапостојбини не поклапају…. Као и сво негдање становништво Пећког Подгора, стигли су однекд из Данашње Црне Горе. Могао би днк тестом да провериш ово предање….и видиш има ли поклапања у бази до сада тестираних.

 2. Jovana

  Brajkovici danas zive u Kursumliji i selu blizu . Slavimo SV. arhangela i Sv. Cirila. Dosli sa Sinaja sa Kosova. Ako neko zna nestoo o Brajkovicima unapred hvalaa

  • Срки

   Здраво, Јована! Све што сам пронашао сам откуцкао у коментару изнад твог… Славе које славите заиста вуку на подручје данашње ЦГ… Ако је неки твој рођак расположен да се тестира, то би био најбољи начин да се неко даље порекло евентуално утврди, јер је могуће да су у старом крају остали рођаци који су већ у бази тестираних…

 3. Jovana

  Zdravo, znam da su presli sa Sinaja u selu blizu Kursumlije i takodje znam (makar se prica) da su neki ostali tamo. Ovo sto ste gore napisali mislim da je sasvim tacno zato sto i ja imam nekoliko usmenih podataka o tome. Tako da hvalaa vam u svakom slucaju.

 4. Vlada

  Jovana, selo se zove Mala Kosanica

 5. Срки

  Замимљив податак: Бајиновићи из села Лубница крај Зајечара славе Светог Николу. Можда је тиме потврђено предање да су наши у Горњем Полимљу славили Никољдан. Миграције у Тимок су ишле и са Косова и Метохије, али и из данашње Црне Горе. Презиме је специфично, не веријем да би се јавило тек тако на неком другом простору, будући да сви Ба(ј)иновићи с којима сам до сада ступио у контакт имају исто предање о пореклу. Мада, ко зна..

 6. Vesna

  Postovani, ne znam da li se jos uvek bavite ovim istrazivanjem porekla, ali bih dodala i ja neka svoja saznanja koje imam od pokojnih deke i bake sa majcine strane. Deda mi se zvao Dragutin Nikolic( rodjen oko 1910 god) i ziveo je u selu Mala Kosanica, i koliko se secam rod smo sa Bainovicima iz Kosanice koji su zadrzali staro prezime. Znam iz prica koje sam cula od rodbine da je dedina porodica dosla sa Kosova , a da su poreklom iz Crne Gore,. Znam da su promenili slavu Sv.Nikola zbog neke tragedije, da im je staro kumstvo sa Brajkovicima, a znam i za pretka Nikolu koji je otrovan na Kosovu. Deka je imao rodjenog brata Perisu, a bio ozenjen Ruzom dev.Pecaranin i svi su imali crnogorski naglasak, ali ekavicom su pricali, bar ono cega se ja secam…Puno pozdrava

  • Здраво, Весна! У контакту сам с твојим Николићима-Баиновићима већ пар година. У међувремену је наш род генетски профилисан, има нас неколико, лоцирани смо на потезу Источки Подгор, Северно Косово, Косаница, Горња Јабланица… Делимо сви исто/слично предање и славимо Св. Агатоника, или Св. Јакова, а неки обе славе( ми у Горњој Јабланици и Мојстирчани) Нисмо нешто бројни, попут других братстава па је могуће да је предање о досељавању са/из Чакора/Шекулара/Велике око 1800 тачно. За сада днк поклапања на том потезу НЕМА. Видећемо шта ће будућност донети, можда нека дубља днк тестирања, или поклапања маркера. Презиме Баиновић се јавља и на истоку Србије, али су људи Власи, било би интересантно тестирати некога од њих, јер славе Св. Николу, што је по предању наша стара слава. Видело би се да ли су асимиловани од Влаха, или је презиме случајна подударност, мада је специфично и ретко.
   У сваком случају је лепо што смо се повезали…
   Поздрав…. 🙂

 7. Vesna

  Naravno, slava im je Sv.Agatonik

 8. Срки

  У селу Мердаре, о. Куршумлија, живе Милосављевићи, зову их Баиновићи, славе Св. Агатоника и Св. Јакова Персијанца. Очигледно су наши. У Мердаре су дошли из Синаја. Синаје и Мојстир су суседна села у Источком Подгору.
  У селу Крчмаре, исто о. Куршумлија, живе Кузмановићи и Николићи, славе Св. Агатоника и Аранђеловдан, а ту су стигли из села Лабљане, крај Пећи, уз задржавање у околини Вучитрна. Крај Вучитрна живи род ЦУРАЦИ, слава је Св. Агатоник. Могуће да су од њих. Велике су шансе да су и они Баиновићи.
  Хвала другарима из Порекла на информацијама.
  Идемо даље..