Poreklo prezimena Bainović

5. mart 2012.

komentara: 55

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (55)

Odgovorite

55 komentara

  1. Djordje

    Dobar dan, da li neko zna za Brajkoviće (slava Aranđelovdan), oni su se doselili iz Mojstira u periodu od 1737. do 1787. godine u selo Petrovac kod Kragujevca. Hvala

    • Srki

      Zdravo, Đorđe! U ovo malo literature koja postoji nisam našao ništa o Brajkovićima u Mojstiru, ali postoje podaci o rodovima istog prezimena u okolnim selima, Belo Polje i Sinaje. To su podaci iz onomastičkih zbornika SANU, iz istraživanja provedenih 70ih godina prošlog veka. Brajkovići u ova dva sela su se smatrali rođacima, ali imaju različite verzije o poreklu. Brajkovići iz Belog Polja slave Aranđelovdan, a kao malu slavu Ćirilovdan, imaju predanje da su u Metohiju stigli oko 1820. iz Morače i naselili se u Staro Selo (ovde imamo vezu s Bainovićima, koji su isto tako stigli u Staro Selo, pa prešli u Mojstir…plus iz predanja znamo da su ”vekovima bili kumovi”…) E sada, Brajkovići iz sela Sinaje, imaju predanje da su u Metohiju stigli oko 1820. iz Lješanske nahije, odakle su krenuli kako bio izbegli krvnu osvetu. U staroj postojbini su se prezivali Brajević i slavili Ćirilovdan. Dolaskom su staru slavu zadržali kao malu, a za novu uzeli Aranđelovdan. Očigledno su rođaci, iako se podaci o prapostojbini ne poklapaju…. Kao i svo negdanje stanovništvo Pećkog Podgora, stigli su odnekd iz Današnje Crne Gore. Mogao bi dnk testom da proveriš ovo predanje….i vidiš ima li poklapanja u bazi do sada testiranih.

  2. Jovana

    Brajkovici danas zive u Kursumliji i selu blizu . Slavimo SV. arhangela i Sv. Cirila. Dosli sa Sinaja sa Kosova. Ako neko zna nestoo o Brajkovicima unapred hvalaa

    • Srki

      Zdravo, Jovana! Sve što sam pronašao sam otkuckao u komentaru iznad tvog… Slave koje slavite zaista vuku na područje današnje CG… Ako je neki tvoj rođak raspoložen da se testira, to bi bio najbolji način da se neko dalje poreklo eventualno utvrdi, jer je moguće da su u starom kraju ostali rođaci koji su već u bazi testiranih…

    • Zoran Ž.

      Brajkovića ima u selu Mala Kosanica kod Kuršumlije. Selo se nalazi pored samog magistralnog puta Niš – Priština na 7 km od Merdara.

  3. Jovana

    Zdravo, znam da su presli sa Sinaja u selu blizu Kursumlije i takodje znam (makar se prica) da su neki ostali tamo. Ovo sto ste gore napisali mislim da je sasvim tacno zato sto i ja imam nekoliko usmenih podataka o tome. Tako da hvalaa vam u svakom slucaju.

  4. Vlada

    Jovana, selo se zove Mala Kosanica

  5. Srki

    Zamimljiv podatak: Bajinovići iz sela Lubnica kraj Zaječara slave Svetog Nikolu. Možda je time potvrđeno predanje da su naši u Gornjem Polimlju slavili Nikoljdan. Migracije u Timok su išle i sa Kosova i Metohije, ali i iz današnje Crne Gore. Prezime je specifično, ne verijem da bi se javilo tek tako na nekom drugom prostoru, budući da svi Ba(j)inovići s kojima sam do sada stupio u kontakt imaju isto predanje o poreklu. Mada, ko zna..

  6. Vesna

    Postovani, ne znam da li se jos uvek bavite ovim istrazivanjem porekla, ali bih dodala i ja neka svoja saznanja koje imam od pokojnih deke i bake sa majcine strane. Deda mi se zvao Dragutin Nikolic( rodjen oko 1910 god) i ziveo je u selu Mala Kosanica, i koliko se secam rod smo sa Bainovicima iz Kosanice koji su zadrzali staro prezime. Znam iz prica koje sam cula od rodbine da je dedina porodica dosla sa Kosova , a da su poreklom iz Crne Gore,. Znam da su promenili slavu Sv.Nikola zbog neke tragedije, da im je staro kumstvo sa Brajkovicima, a znam i za pretka Nikolu koji je otrovan na Kosovu. Deka je imao rodjenog brata Perisu, a bio ozenjen Ruzom dev.Pecaranin i svi su imali crnogorski naglasak, ali ekavicom su pricali, bar ono cega se ja secam…Puno pozdrava

    • Zdravo, Vesna! U kontaktu sam s tvojim Nikolićima-Bainovićima već par godina. U međuvremenu je naš rod genetski profilisan, ima nas nekoliko, locirani smo na potezu Istočki Podgor, Severno Kosovo, Kosanica, Gornja Jablanica… Delimo svi isto/slično predanje i slavimo Sv. Agatonika, ili Sv. Jakova, a neki obe slave( mi u Gornjoj Jablanici i Mojstirčani) Nismo nešto brojni, poput drugih bratstava pa je moguće da je predanje o doseljavanju sa/iz Čakora/Šekulara/Velike oko 1800 tačno. Za sada dnk poklapanja na tom potezu NEMA. Videćemo šta će budućnost doneti, možda neka dublja dnk testiranja, ili poklapanja markera. Prezime Bainović se javlja i na istoku Srbije, ali su ljudi Vlasi, bilo bi interesantno testirati nekoga od njih, jer slave Sv. Nikolu, što je po predanju naša stara slava. Videlo bi se da li su asimilovani od Vlaha, ili je prezime slučajna podudarnost, mada je specifično i retko.
      U svakom slučaju je lepo što smo se povezali…
      Pozdrav…. 🙂

      • Aleksandra Jeremic

        Zdravo Srki, ja sam uz Beograda gde su 1903 dosli Jeremici ( nekada Bajinovici) iz Prizrena.slavimo svetog Jakova Persijanca i osim moje familije ne znam nikoga ko u Beogradu slavi tu slavu.
        Znam da su poreklom iz Kotora i da su zbog nekog problema napustili Crnu Goru i otisli u selo Istok pa zatim u Prizren i najzad u Beograd.deda Krsta je u Beogradu radio u ministarstvu inostranih poslova kako je znao Turski, Albanski i Grcki jezik. Da li ti je nesto od ovoga poznato i da li postoji neka porodicna veza?

        • Srki

          Zdravo, Aleksandra!
          Cela moja familija je proslavila Sv. Jakova 10. decembra, ali kao malu slavu. Bainovići danas kao veliku slave Sv. Agatonika. Nekada je bilo obrnuto, pa je Sv. Jakov postao mala slava, iz nekog razloga, pominju se krvna osveta, ali i to da je posnu slavu u to vreme bilo teško spremiti, jer je Sv. Jakov uvek u toku posta.
          Očigledno se tvoj predak Jeremija odselio pre no su slave zamenile mesta.
          Rođaci smo svakako, to kažu i slava i prezime, a i predanje.
          Javi mi se na mejl, kada ovo pročitaš,
          priča o deda Krsti mi deluje zanimljivo..
          Pozdrav!
          [email protected]

  7. Vesna

    Naravno, slava im je Sv.Agatonik

  8. Srki

    U selu Merdare, o. Kuršumlija, žive Milosavljevići, zovu ih Bainovići, slave Sv. Agatonika i Sv. Jakova Persijanca. Očigledno su naši. U Merdare su došli iz Sinaja. Sinaje i Mojstir su susedna sela u Istočkom Podgoru.
    U selu Krčmare, isto o. Kuršumlija, žive Kuzmanovići i Nikolići, slave Sv. Agatonika i Aranđelovdan, a tu su stigli iz sela Labljane, kraj Peći, uz zadržavanje u okolini Vučitrna. Kraj Vučitrna živi rod CURACI, slava je Sv. Agatonik. Moguće da su od njih. Velike su šanse da su i oni Bainovići.
    Hvala drugarima iz Porekla na informacijama.
    Idemo dalje..

    • Dragisa Jakovljević

      Pozdrav od Curaka. Tačno je da i mi slavimo sv.Agatonika da smo došli u okolinu Vucitrna tačnije Novo selo iz okoline Peci. Zna se da smo zbog nesreće ( snezna lavina je zatrpala dosta muskih glava kada su krenuli da nabave namernice za slavu sv. Nikolu) promenili slavu. Zašto bas sv. Agatonik nije poznato predpostavka je da je lako ugostiti goste jer u septembru ima svega.Starina pominje da smo iz Crne gore a ne znamo otkud i zašto pleme da nam se zove CURACI. Ako neko ista zna,svaka informacija je dobro došla! VELKI POZDRAV

      • Srki

        Zdravo, Dragiša!

        U SANU publikaciji ”Kosovo, Naselja i poreklo stanovništva”, Atanasija Uroševića, za Novo Selo Mađunsko stoji: ”Curaci (7 k., Sv. Agatonik). Preseljeni iz Pestova početkom druge polovine 19. veka. Pojasevi u 1935. od tog preseljenja: Maksim, Mihajlo, Dimitrije, Kosta (32 godine). Dalja starina im je u Metohiji (okolina Peći).”

        Imate/mo rođake i u selu Babin Most, kod Obilića, porodični nadimak je ”CURACI”…
        U istoj publikaciji stoji: ”Curaci (4 k., Sv. Agatonik). Preselili se iz Bakšije, posle Boškovića. Pre toga su živeli u Trudni. Starinom su od Peći.”
        Ovi Curaci su testirani u okviru jednog istraživanja, no rezultati još uvek nisu javni.

        Definitivno ste i vi Bainovići, na to ukazuje predanje o poreklu, o tragediji tokom mećave, staroj slavi, promeni slave i sl. Nešto više ćemo saznati jedino ako su nam u današnjoj CG ostali neki rođaci, do kojih bismo došli nekim eventualnim dnk poklapanjem, a pitanje je je li iko ostao, ako računamo na to da su naši sišli u Metohiju najverovatnije krajem 18, početkom 19. veka, te da nisu bili pripadnici nekog plemena, ili jačeg bratstva koje danas živi u Gornjem polimlju.

  9. Srki

    U okolini Bijelog Polja, u selu Njegnjevo postoji izvor, zove se BA(J)INOVINA.
    (Lutovac, Bihor i Korita)
    Moguć trag. U selu je danas novi sloj stanovništva.
    Pilo bi vodu, iz tog kraja su lako, preko Rožaja i Štavice mogli da stignu do Istočkog Podgora, to je bio jedan od pravaca kretanja stanovništva iz Gornjeg Polimlja.

    • Dragisa Jakovljević

      Poudrav,Srki !

      Postoje Brajkovići u Cucama koi slave SV.Nikolu i bradcka slava im je mladi SV.Nikola što naši pojedini Curaci i danas slave. Možda su naši stari od njih. Čak se i poklapa vreme iseljenja Cuca sa naseljenjem Istoka i Peći. Kako ide to testiranje ja bi to uradio i javno postavio rezultate. Veliki pozdrav !!!!

      • Srki

        Zdravo, Dragiša! Curaci su već testirani, potvrđeno je da ste Bainovići, što smo svi i očekivali… Nema potrebe da se izlažeš trošku i da se i ti testiraš.. Jedino, ako baš imaš neku želju za tim. Ovo mi je nov podatak, da neki Curaci slave i Sv. Nikolu.. Trebalo bi testirati te Brajkoviće, napiši nešto više o njima.. Inače, naš rod je odavno Y-dnk definisan, ali smo i dalje “siročići”, još uvek nismo našli rođake…
        Pozzzz!

  10. Milos

    Zdravo,
    Zanima me da li mozete da mi pomognete oko trazenja porekla.
    Po nekim podacima,iz podrucja Bihora su se moji doselili u selo Koskovo(na pola puta od Pazara do Sjenice)odatle u Koznik,selo iznad tog.
    To je bilo oko 1830.
    Sada se prezivamo Jovanovic po Jovanu koji se tu doselio.Jovan je imao sina Milosava koji je rodjen u C.g.
    Slavili smo Ćirilovdan,a sad slavimo Miholjdan,
    U područje Bihora su se verovatno doselili iz Morače.
    Unapred hvala