Порекло презимена Баиновић

5. март 2012.

коментара: 55

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (55)

Одговорите

55 коментара

  1. Radojka Bainović

    Ja sam Radojka Bainović, rođena 16.02.1957. godine u Medveđi kod Leskovca. Po kazivanju mog pokojnog oca naša porodica se u Medveđi doselila iz okoline Peći. Kao mlada nisam baš bila zainteresovana za poreklo svog prezimena, ništa nisam zapisala a ni zapamtila detalje. Imamo dve krsne slave, letnju i zimsku, Sveti Agatonik, 4. septembra i Sveti Jovan, 10. decembra.Sada sam putem interneta otkrila da se naše prezime pominje u Kladovu i Boru, ne znam da li potičemo od istog predaka?
    Volela bih da saznam nešto više.

    • Goran

      POTICETE SA KOSOVA IZ SELA MOJSTIR ILI MOJSTER STO JE BLIZU MESTA ISTOK,OKOLINA PECI.TAMO JE PRE BOMBARDOVANJA BILO PAR KUCA BAINOVICA KOJI SLAVE ISTU SLAVU KAO I VI I JA.POSTOJALO JE GROBLJE NA KOME JE SAHRANJEN MOJ CUKUNDEDA NIKOLA PO KOME DANAS NOSIMO PREZIME.MOJA ISTRAZIVANJA SU TU PRESTALA JER NAJSTARIJI BAINOVIC DEDA MISA ZNAO JE DA SU NASI DOSLI IZ CRNE GORE.SVI KOJI SLAVE TU SLAVU SU VAM ROD JER NAM JE PRE TE SLAVE SLAVA BILA SV. NIKOLA ALI NASI PRECI SU POSLI NA SLAVU I NJIH
      CETRDESETORO SU SE SMRZLI U PLANINI PA JE ODLUCENO DA SE SLAVA PROMENI KAD JE TOPLO I IMA SVEGA U IZOBILJU.

      • sibo bainović

        Dragi moj rođo koliko se ja sećam da si ti bio kod nas u mojstiru i lepo se toga sećam čuo sam da si napisao neku knjigu o tome poreklu ili o nama bainovićaima bi voleo da znam gde bih ju mogo kupiti aaaaa imaš veliki pozdrav o Dragana Bainovića ,kad si stigao u mojstri kod njega kući si sedeo pozzzzzzzzzz a ja sam njegov sin

    • sibo bainović

      Draga gospođa vi potičete iz sela mojstira ali ako vas više interesuje o vašemu poreklu možede nazvati dragana bainovića na broj 0631857666 samo toliko a ja sam njegov sin koji živi u ljubljani pozdravaaaaaaaa

  2. Ana Bainovic

    Dosli smo iz Istoka kod Peci pa se dalje selili ka Kursumliji i Nisu,tamo nas ima dosta.Moj cukundeda je takodje Nikola koji je otrovan u Peci pa mu je zena sa 3 sina odlazi kod brata u jedno selo kod Kursumlije.Po Nikoli smo promenili prezime u Nikolic,kao i slavu sv Nikola koju smo slavili promenili smo u sv Agatonika.A razlog je sto su se ljudi iz Bainovica okupili i na konjima krenuli u planinu po vino za slavu sv Nikola,dok su jahali velika snezna lavina se obrusila na njih i svi izginose!Tako da od tada slavimo letnju slavu sv Agatonika.Pretpostavlja se da smo dosli iz sela Baine kod Niksica.Kumovi su nam Brajkovici vec 500 godina.

    • Ja sam Brajkovic i zivim kod Kursumlije. Ako neko zna nesto vise neka napise, sa Peci takodje.

      • slavisa

        Bainovici odnosno Nikolici su naseljeni u selu Mala Kosanica opstina Kursumlija prema predanju su dosli iz sela Mojstir iz okoline Istoka,a takogje i moji Brajkovici.Tacno je da smo kumovi preko 500 godina.Inace stanovnistvo koje je pre nas naseljeno u tom podrucju nas je prozvalo Pecanci.Najstarija kuca Brajkovica datira iz 1892 godine mislim da su Brajkovici medju poslednjima naseljeni u Malu Kosanici.Od Bainovica trenutno ima naseljena samo jedna kuca u selu inace su Bainovici bili jedna od najuglednijih porodica u Kosanickom srezu.

  3. Rasko

    Тacno, Gorane, da poticete iz Mojstira kod Istoka. Мi smo se doselili 1999. posle bombardovanja u Kragujevаc. Za sve BAINOVICE koji zele da mi se jave evo tel 060 630 4632

    • sibo bainović

      Dragi moj raško striko moj ,ako se sečaš a možda i ne da je goran bio kod nas i kod vas ,a možda tebe nije bilo kući ja bi te zamolijo da i meni nešto više kažeš o našemu poreklu veliki pozdrav od bratanca iz Ljubljaneeeeeeeeeeeee

  4. Bainovic

    Molim nekoga ozbiljnog da nam svima lepo objasni Odakle smo dosli pre Moistera,zbog toga ovaj sajt I postoji!Hvala u ime svih Bainovica!Nasa Slava je Sveti Agatonik. HVALA UNAPRED!❤️

  5. Srki

    Pozdrav za rodjake! Potomak sam Rakica-Bajinovica iz zaseoka Dasinovac, iznad Medvedje. Nasi stari su pricali da smo Crnogorci iz Metohije, okoline Peci. Imamo dve slave, ” veliku” koja pada 4. septembra, – Sv. Agatonije MUCENIK, ili Agatonik i “malu” koja pada 10. decembra – Sv. Jakov Persijanac (Radojka je pogresila)… Stari su takodje pricali da je jedna struja iz Dasinovca otisla ka Toplici, i naselila se u mestu Raca Kosanicka, ne znam da li to mesto jos postoji. Sam zaseok Dasinovac nestaje. U samom mestu je bilo razlicitih prezimena, ali skoro svi vode poreklo od Bainovica. Postoji i varijanta sa “J” – BAJINOVIC. Jovici i Rakici su isto od Ba(j)inovica, neki Rakici cak imaju i dva prezimena RAKIC-BAJINOVIC. Zanimljivo je da cak postoji slucaj da se rodjena braca razlicito prezivaju, jedan Jovic, drugi Bainovic, ili jedan Rakic-Bajinovic, a drugi samo Rakic. Dolaskom zetova u kuce bez muske dece u zaseoku su i Nikolici i Velickovici, koji su doneli svoje slave. U mestu zive Vuksanovici i Radojkovici, koji nam nisu rodjaci. Krajem 80ih je jedan rodjak sasvim slucajno, poslom svratio u Mojstir kraj Istoka i na iznenadjenje sreo ljude s prezimenom Bainovic i istom slavom kao nasa, tada je video i Ikonu prvi put i odusevio se. Ono sto je cuo o poreklu se uglavnom poklapa sa stvarima koje ste vec pisali. Slava je bila Sveti Nikola, ali se desila neka tragedija, muskarci su krenuli u nabavku za slavu i ostali zavejani, pa su zbog toga odlucili da je promene, misleci da je “nesrecna”. Navodno su nasi preci u Metohiju stigli iz okoline Kolasina, bezeci od krvne osvete i pripadali su plemenu Kuci (ovo nekako ne pije vodu, buduci da su Kuci locirani iznad Podgorice i dodiruju se s nekim albanskim plemenima s kojima su rodjaci.) Elem, moje porodicno stablo krece od brace ZIVKA, IVKA i STEVE, unazad nemam podatke, stari su jos pricali i o nekoj BABA-DIVNI koja je bila jako sposobna. Ivko je bio mangup, nije imao dece i kumu je ostavio imanje, da ga proda i podigne mu najveci spomenik na groblju u Medvedji. Spomenik i danas postoji on je na njemu u odelu i viri mu tabakera iz dzepa..:))) Zivkovi potomci su Rakici i Rakici-Bajinovici, a Steva nije imao muske dece, pa su njegovi potomci danas Nikolici.
    Nije neka pomoc s moje strane, ali ocekujemo jos neki izvor. Ovo za okolinu Niksica i selo BAINA mi je sasvim nov podatak,. recimo… 🙂

  6. Vlada

    Neznam da li znate al’ na nekada bitnom putu (XIX vek.) Nikšić – Pljevlja nalazilo se selo Kosanica. Imalo je prezimena Brajković koji su bili u kumovskim odnosima sa Bainovićima. Bainovića nema. Postoji groblje koje su turci uništili zove se krstovi. To se nalazi u blizini mosta na Tari. Djurdjevića tara.

  7. Srki

    Izgleda da nikada necemo saznati sta se desavalo pre Metohije i odakle su tacno stigli u Mojstir. Kuci, Pivljani, Hercegovci….ko zna…. Po tome kako su govorili moji stari kojih se secam, definitivno su stigli sa starostokavskog podrucja, iskljucio bih Staru Hercegovinu, posto je ona novostokavsko podrucje.

    • Бранко Тодоровић

      Порекло очекује у наедним месецима пристизање резултата из Херцеговине, али и осталих крајева одакле су покупљени узорци за истраживање порекла Срба, тако да би се кроз генетичку генеалогију немали део миграција нашег народа могао повезати… ако се Баиновићи до сада нису тестирали, можда би требало поразмислити о томе у будућем периоду, кад се може дестити опет неки попуст, попут прошлонедељног, поводом Српског ДНК дана.

  8. Гиле

    Радислав Пумпаловић у својој књизи “Хроника села Синаја и околине” помиње и Баиновиће у Мојстиру. Ево, преносим од речи до речи: “Зна се да су (Пумпаловићи прим.Гиле) упоредо и у исто време све до 1999. године живели једни поред других са БАИНОВИЋИМА, Здравковићима и Брајковићима. БАИНОВИЋИ су, по казивању Данила Баиновића (1912-19..) дошли око 1800. године из Шекулара (Црна Гора) у Старо село, недалеко од Мојстира, а касније прешли у Мојстир. У Шекулару су славили Св. Николу, а по досељењу узели Св. Агатонија, а мала слава Св. Јаков.”

  9. Јоксим

    Драгоцјен податак. У Шекулару сада нема Баиновића. Славу Св. Никола у Шекулару славе Балевићи – старином Братоножићи. Постоји могућност да су били неко вријеме у Шекулару, или су од неког рода који се иселио? Баиновићи ( из Метохије) и других мјеста искористите могућност да на Светски Днк дан – 25. априла урадите ДНК тест пра(порекла) по мушкој линији и ријшите дилеме.

  10. Јоксим

    Међу презименима Црне Горе ( у данашњим границама) нема Баиновића. По Вукоти и Акиму Миљанићу постоје Баиловићи: Враново и Бобово (Пљевља) и Подгорица. Влада у коментару од 13. 09. 2016.г. вјероватно је мислио на Бајиловиће.