Poreklo prezimena Vračarević

4. marta 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Tanja Zec

  Moji Vracarevici su ziveli od 1725 u selu Kukunjevac pored Lipika u SLavoniji. Slave Djurdjevdan I sva njihova imena su zabelezena u crkvenim I maticnim knjigama u period od 1725 do 1945. POsle Drugog Sv. rata su se mahom iselili u Beograd I manjim okolnim mestima.
  U pokusaju da pronadjem mesto u Lici odakle su navodno dosli u SLvoniju, naisla sam samo na navod jednog maticara u Pakracu pre gradjanskog rata koji spominje ime sela Mogoric kod Vrebca u Lici. Odaklesu stigli u Liku ne znam, niti znam zasto su iz Like dosli u Slavoniju I da li se doseila citava porodica ili samo jedan njen deo.

  Takodje ne znam da li je bilo menjanja prezimena u slicne forme.

  Molim pomozite:))

  • Globoder

   Moja porodica i ja se prezivamo VRACARICIC iz jednog smo malog sela iz okoline Krusevca. U jednoj knjizi tj o knjizi o nasem selu Globoderu pise da su doseljeni sa Kosova i da je ime promenjeno iz VRACAREVIC. E sad to ne znam da li je istina ali mi bas zanima. Ako znate nesto pomozite. Hvala.

 2. Mihailo Stanić

  Prema knjizi Ljube Pavlovića u Kremna su se kao treća porodica doselili braća Milosav i Siman Vračevići sa njima je došla i snaha udova Stana koja je dovela pastorka Jovana.
  Od Milosava su Milosavljevići od Simana su Simanovići i Markovići,od Staninih sinova su stanići u Kremnima i Biosci a od Jovanovog sins Bogdana su Bogdanovići u Kremnima. Svi oni slave slavu Svete Vrače pa se prezime Vračević najverovatnije vezuje za krsnu slavu Svete Vrače.
  Ako neko zna nešto bliže kada su se Vračevići doselili u Kremna,iz kom plemenu u Crnoj Gori pripadaju neka ostavi komentar.

  • Nebojša Novaković

   U Kremnima nema starinačkih porodica. Najstarije porodice u Kremnima su Radojevići, Jankovići i Radonjići, svi doseljeni iz Crne Gore. Ostale stare porodice su: Selakovići — iz Kuča, Milosavljsvići (Vračevići) — iz manastira Morače, Bogosavljevići (Kurlagići) — iz Gackog, Vitasi iz Hercegovine, Tarabići sa Tare, Erići iz Gackog, Panići (Nikolići) iz Hercegovine i Mulići iz Morače.

   Izgleda da su Vračevići poreklom od Morače.

   Izvor: Glasnik Etnografskog instituta SANU, 1978. god.