Порекло презимена Врањковић

4. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Cedomir Vranjkovic

    Zivim u Loznici i znam da su moji preci dosli iz Bosanske krajine, selo Rujnice. Spustili su se rekom Savom i kod Sremske Mitrovice presli na srpsku stranu gde ih je Karadjordje regrutovao. Selo se zove Krajisnici u opstini Loznica. Hvala

    • Nebojsa

      Врањковића је било у селима Рујница, Глиница и Ивањска. Милан Карановић не наводи њихово даље порекло, али се може са сигурношћу тврдити да су Врањковићи у Бос. крајину дошли из Далмације(околина Книна), где их има са славом Ђурђевдан. Занимљиво да у Далмацији постоји и презиме Вранковић, славе такође Ђурђевдан.
      И у Мачви постоји презиме Вранковић и тамо знају да су пореклом из Далмације.

      У Ивањску су се Врањковићи доселили са Пишталина. Било их је у 6 кућа, али славе Никољдан, као и сви Врањковићи у Крајини. Биће да су ови у Босни променили славу. (чест случај)

      У Србију су се иселили заједно са Станишићима, Јеличићима, Радићима, Опачићима, Јованићима, Бабићима, Латиновићима, и др породицама и основали село “Крајишници”.
      Један део се повратио из Србије, због колере која се појавила међу насељеницима. Вратили су се Орељи, Ћулибрци, Грбићи и Радићи.

      У Србију су се иначе селили због зулума бегова, а и прочуло се, да су Турци истерани из Србије, па има празних кућишта.

      Михајловић у српском презименику мисли да је основа овог презимена лично име Врањко, или можда чак и Бранко, које се први пут појављује међу Србима 1346. године.

      Презиме Вранковић је рано забележено у Дубровнику, још 1462. године. Такође настало од личног имена Бранко / Вранко.

      Као што видимо, Врањковићи су у Босанску крајину дошли из Далмације, а даље порекло им сеже до далеког југа, Приморја, а можда чак и даље.

  2. Slavko

    Koliko mi je poznato već u Ivanjskoj su svi Vranjkovići slavili Svetog Nikolu. Nije mi poznata ta činjenica da su ranije slavili Đurđevdan.

  3. Slavko

    Zaboravih da dodam, u Bosanskoj krajini Vranjkovića je bilo i u selu Otoka.

  4. Milorad Vranjkovic

    Pozdrav…Vranjkovica takodje je bilo jos u sanici i takodje im je slava djurdjevdan….

  5. Vrankovic Lazar

    Moji se oko 1920 iz Knina doseljavaju u Banat. Deda cije ime nosim je ostao, a pradeda se vratio za Bosnu. Od Vranjkovica(pradeda) iz nekog razloga postajemo Vrankovici. Slavimo Djurdjevdan.

  6. Bojana Vranjkovic

    Dolazim iz sela Strmica, kod Knina. Odatle mi je tata i pokojni deda, u Srbiju smo dosli za vreme Oluje. Slavimo Djurdjevdan.