Порекло презимена Врачаревић

4. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Tanja Zec

    Moji Vracarevici su ziveli od 1725 u selu Kukunjevac pored Lipika u SLavoniji. Slave Djurdjevdan I sva njihova imena su zabelezena u crkvenim I maticnim knjigama u period od 1725 do 1945. POsle Drugog Sv. rata su se mahom iselili u Beograd I manjim okolnim mestima.
    U pokusaju da pronadjem mesto u Lici odakle su navodno dosli u SLvoniju, naisla sam samo na navod jednog maticara u Pakracu pre gradjanskog rata koji spominje ime sela Mogoric kod Vrebca u Lici. Odaklesu stigli u Liku ne znam, niti znam zasto su iz Like dosli u Slavoniju I da li se doseila citava porodica ili samo jedan njen deo.

    Takodje ne znam da li je bilo menjanja prezimena u slicne forme.

    Molim pomozite:))

    • Globoder

      Moja porodica i ja se prezivamo VRACARICIC iz jednog smo malog sela iz okoline Krusevca. U jednoj knjizi tj o knjizi o nasem selu Globoderu pise da su doseljeni sa Kosova i da je ime promenjeno iz VRACAREVIC. E sad to ne znam da li je istina ali mi bas zanima. Ako znate nesto pomozite. Hvala.

  2. Mihailo Stanić

    Prema knjizi Ljube Pavlovića u Kremna su se kao treća porodica doselili braća Milosav i Siman Vračevići sa njima je došla i snaha udova Stana koja je dovela pastorka Jovana.
    Od Milosava su Milosavljevići od Simana su Simanovići i Markovići,od Staninih sinova su stanići u Kremnima i Biosci a od Jovanovog sins Bogdana su Bogdanovići u Kremnima. Svi oni slave slavu Svete Vrače pa se prezime Vračević najverovatnije vezuje za krsnu slavu Svete Vrače.
    Ako neko zna nešto bliže kada su se Vračevići doselili u Kremna,iz kom plemenu u Crnoj Gori pripadaju neka ostavi komentar.

    • Небојша Новаковић

      У Кремнима нема стариначких породица. Најстарије породице у Кремнима су Радојевићи, Јанковићи и Радоњићи, сви досељени из Црне Горе. Остале старе породице су: Селаковићи — из Куча, Милосављсвићи (Врачевићи) — из манастира Мораче, Богосављевићи (Курлагићи) — из Гацког, Витаси из Херцеговине, Тарабићи са Таре, Ерићи из Гацког, Панићи (Николићи) из Херцеговине и Мулићи из Мораче.

      Изгледа да су Врачевићи пореклом од Мораче.

      Извор: Гласник Етнографског института САНУ, 1978. год.