Порекло презимена Арсић

27. фебруар 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АРСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Арсић

Хаплогрупа: G2a род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: I2a DS род АГ

Порекло: Доње Кормињане, Косовска Каменица, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: R1a род АН

Порекло: Свилајнац, Србија

Крсна слава: Андријевдан

Контакт:
_________________________

Арсић Качари

Хаплогрупа: Е1b род А

Порекло: Горњи Ливоч, Гњилане, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

  1. Dragana Arsic

    Hvala Nebojsa! A mozes li mi reci gde to moze da se procita, ima li neka knjiga o tome? Isto tako ne znam koji je to kraj koji se zove Budimlija? Je li to gde se nalazi selo Arsici? Zamolila bih vas da mi kazete ako postoji neko koga mogu da kontaktiram radi daljeg istrazivanja, neko ko se time profesionalno bavi?
    Lep pozdrav,
    Dragana

    • Sneks

      Budimlija je kraj koji obuhvata sve te zaseoke kao sto su Bijela Brda, Janjici, Arsici, Mikavice itd…Pripada opstini Rudo bivsa BiH a danasnja Republika Srpska. Moja majka je iz ili od Arsica u koje i dan danas odlazim. E sada ono sto je vrlo zanimljivo je to da u tim samim Arsicima ima porodica sa istim prezimenom dakle Arsic a da nismo u srodstvu. Sto se tice Arsica sa kojima sam ja u srodstvu a ima ih kao pleme ne znaju ni kad ni kako su dosli ni ko im je predak kao da su tu bili oduvek. Probala sam da zavirim u stari deo groblja ali nije bilo sanse jer je ili zarsalo ili je izlizano sve sto je uklesano u spomenike. Tragajuci po netu naisla sam na podatak da svi Arsici vuku korene sa severa Crne Gore tj stare Hercegovine sto mi ima logike jer su ovi nasi Arsici odakle je tvoj otac i moja majka tu na toj nekoj tromedji izmedju Crne Gore, BiH tj Rpeublike Srpske i Srbije. Raspitujuci se dalje citaj daveci moje Arsice dosla sam do price-legende koju su usmeno prenosili da su negde u Crnoj Gori postojala 4 brata koja su se dogovorila da odu na 4 strane sveta dakle jedan prema BiH (nasi Arsici) jedan prema Kosovu , jedan prema Pirotu i jedan da ostane tu gde jeste dakle u Crnoj Gori. Posto ovo tek sada vidim bilo bi pravo cudo kada bi i ti opet videla i napisala ime tvog oca, babe, dede jer ono ako i nismo u srodstvu sigurno se nekako znamo.

  2. Jeca

    Mnogo mi je žao što se koreni gube danas, ja sam iz Bosne, ali moj deda je iz Srbije kao i njegov otac. Naišla sam na Arsiće koji Slave Djurdjic, ili Sv. Arh. Mihajla, ali opet se ne uklapam tu, krsna slava mi je Petrovdan, i jednostavno nmg da nacem odakle tacno korjeni moji poticu. Deda mi je iz Blaca, Srbija.

  3. Аутор : Dejan
    Коментар:
    U Rasinskom okrugu postoje 3 porodice koje se prezivaju Arsic i koje nemaju veze jedna sa drugom. Iduci nekom logikom da su Blacu najblizi Arsici iz sela Zunja kod Blaca, moguce je da imas neke veze sa njima. Ali nisam siguran koju slavu slave, mozda mogu da proverim.

  4. milos arsic

    Ja sam iz Begrada otac mi je iz Dobre na djerdapu to mesto je naselio moj cukun cukun deda dosao je sa mirjeva u Dobru. Dalji rodoslov ne znam i slavimo svetog mratu … cim saznam vise pisem

  5. Иван Арсић

    Да ли неко зна нешто више о Арсићима из села Суводол код Смедерева? Знам да су неки Арса и Танасије први населили село, па су по њима настали Арсићи и Танасковићи.

    • Александар Маринковић

      1) Пожељно је уз презиме навести и крсну славу. Није тешко.
      2) Боривоје М. Дробњаковић у делу ”Смедеревско Подунавље и Јасеница” (објављена 1925.), у селу Суводол не наводи ни Арсиће и Танасковиће.
      3) Ни Арсић ни Танасковић није забележено чак ни као породични надимак неких од породица у селу.
      4) Након бежаније 1813. год., неколико породица из Колара није желело вратити се у своје село већ су основали Битинац (тј. Суводол) и то су Стојановићи, Павићи, Дрмнковићи и Нешковићи. Они су изградили село крчењем и паљењем густих лугова које су затекли на том простору. Касније су дошле и друге породице из различитих крајева.
      5) Године 1818., село је имало 25 кућа.

      • Иван Арсић

        Мала исправка, писао сам о Арсићима из Суводола и навео сам да ми се чукундеда Драгољуб родио 1903. међутим сазнао сам да је његова права година рођења 1910, а његовог оца Павла 1885. Крсна слава Св Никола 19. децембар. 1863. у Суводолу било три куће са презименом Арсић (Коста, Миладин и Станоје). Да ли се зна нешто о њима, пошто кажете да се не помињу код оснивања села Суводол, да ли су се можда другачије презивали? Хвала унапред.

  6. Иван Арсић

    Крсна слава Арсића је Св.Никола (19.децембар). Тражио сам на интернету нешто о Суводолу и нашао сам на сајту Словенског родословног друштва доста људи са презименом Арсић. Негде сам нашао и да је 1863. било три куће Арсића, Косте, Миладина и Станоја.Чукундеда ми је рођен 1903. , звао се Драгољуб или Драгомир, а његов отац Павле је рођен 1885. Павле је имао и сина Ратка.

  7. Анђелка Арсић

    Крсна слава ми је Ђурђиц 16,новембра, једино што знам је да ми је прадеда из Кикинде и да се звао Ђорђе. Нажалост моји су сви покојни, почев од оца, тако да своје корене још увек тражим.

  8. Mihajlo Arsic

    Cao svima, mi smo ARSICI koji slave krsnu slavu sveti vraci (sveti damjan i kozma) sa kosova i metohije opstina gnjilane, selo lipovica, sada preseljeni u selo pasjane isto u gnjilanskoj opstini.

    kako sam pitao moji, bio je jedan gruja koji se zamerio sa nekim i morao da se odseli, i doselio se u selo lipovica u opstinu gnjilane.

    Dali ima neko vise podaci o nama da bi mogo da iztrazim svoje korene i bio bi zahvalan ako neko zna u kojim knjigama to mogu da nadjem ili na kojim sajtovima.

    hvala svima na pomoc

    pozdrav mihajlo

    • Небојша Новаковић

      У гласнику Српског географског друштва постоје неки подаци о пореклу становништва Гњилана.

      Судећи по томе, Арсићи су у овај крај дошли из Новобрдске Криве Реке, тачније из Туђевца. Зову се још и “Кећини”.

      Нема података о слави, па није сигурно да ли је реч о Вашим Арсићима.

    • Шарко

      Mihajlo Arsić,

      Lipovica kod Gnjilana – Grujini (3 k.); pre 100 godina im je predak kao pastorak doveden kod Djurića. Starina u ravnici Gornje Morave, Slavili su sv. Nikolu, ali im je deda primio slavu svoga očuha sv. Vrače. (Gornja Morava i Izmornik, 1929. godina – dr. Atanasije Urošević)

      Дакле ваш предак Груја је као дете са својом мајком дошао у Липовицу око 1830. године из неког села у равници Горње Мораве. Пошто се Грујина мајка преудала у Ђуриће – Стојковиће из Липовице, Груја је узео очухову славу да слави, а пре тога је славио Св. Николу. Презиме Арсић Вам је по Грујином сину или Грујином унуку.Арси.

      • Mihajlo Arsic

        Cao Sarko

        Hvala puno na informacijama, i izvini sto tek sad pisem.

        Pricao sam sa Ocem i Dedu i rekli su mi, da bas tako moze da bude kao sto si ti reko, posto su nam Djurici i Stojkovici Rodjaci.

        Evo ti moja E-mail Adresa i bili bi mi mnogo drago, kad bi mi se javio.
        Hteo bi da znam gde si to tacno naso i gde bi jos moglo da se nadje, posto hocu da napisem porodicnu knjigu.

        Sad oped doslo vreme da smo otisli kao porodica na vise strane, Smederevo, Jagodina, Gnjilane i Cirih Svajcarska.

        Hvala jos jednom i pozdrav Mihajlo

  9. Mihajlo Arsic

    hvala puno nebojsa, ali tesko je se reci kada nema podaci od slave i mesta u gnjilanu posto ih puno ima tom kraju

    poz mihajlo

  10. Miodrag Pantic

    mi smo sad pantici od prije nekih 100 godina, prije smo se prezivali arsici i koliko znam od starijih doselili smo se u krajeve semberije od rijeke Krke(oko 1900-te godine), slavimo Sv. Jovana, zna li neko nesto vise, odakle smo tacno