Порекло презимена Арсић

27. фебруар 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АРСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Арсић

Хаплогрупа: G2a род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: I2a DS род АГ

Порекло: Доње Кормињане, Косовска Каменица, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: R1a род АН

Порекло: Свилајнац, Србија

Крсна слава: Андријевдан

Контакт:
_________________________

Арсић Качари

Хаплогрупа: Е1b род А

Порекло: Горњи Ливоч, Гњилане, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

  1. milomir

    Krsna slava-Đurđevdan,preslava Đurđic,mada po dedinoj, ne baš uverljivoj priči slavili podjednako .Sa Kosova i Metohije su mi stari.-Lipljan selo Slovinje gde sada nema Srpske duše-proterani.

  2. Sarko

    Milomire, zabelezeni ste 1932 godine u Slovinju kraj Lipljana: Arsici (1 k., Djurdjic). Doseljeni iz Prekovca (Novobrdska Kriva reka) oko 1870 godine.

    U prvoj polovini 20. veka u Gornjem Dubicu (danas opstina Trstenik), zabelezena je porodica: Arsici (9 k., slave Djurdjic, a preslavljaju Djurdjevdan), doseljenici sa Kosova. Mozda su vam ovi krvni srodnici.

  3. Danijel

    Krsna slava – Sveti Djordje, preslava Djurdjevdan, nekada smo se prezivali Zdravkovic ali je cela porodica promenila prezime sredinom proslog veka. Sa Kosova i Metohije sam, ziveli smo u Gornjem Livocu pored Gnjilana do 1999-te godine. Po nekim pricama tu smo se doselili iz okoline Medvedje, tacnije iz sela Ravna Banja pre oko 300 godina. Po tim istim pricama tamo je ostao jedan deo porodice. Danas vecina Arsica zive u centralnoj Srbiji (okolina Aleksinca i Jagodine, nekoliko porodica u okolini Nisa, Beograda), nekoliko porodica je jos uvek u Gornjem Livocu, nekoliko u Francuskoj i Svajcarskoj i svi se prezivaju Arsic (osim jedne porodice u Lalinskim Pojatama u okolini Nisa koji se i danas prezivaju Zdravkovic, jedne u Dragocvetu kod Jagodine koje se prezivaju Stojanovic i jos jedne u Dragocvetu kod Jagodine koji su danas Ristici) i svi slavimo istu slavu.

  4. Sarko

    Danijele, vi ste najverovatnije od ove porodice: Kacarci (3 k., Sv. Djordje tj. Djurdjic). Starinom iz Nisa, ziveli u krivoreckim selima Paralovu i Ponesu, zatim u Gnjilanu, najzad oko 1870 godine presli u Gornji Livoc. podaci su iz 1929 godine (Gornja Morava i Izmornik). Ovo je jedina porodica u Gornjem Livocu koja je poreklom van prostora Kosova i Metohije, ustvari ima jos jedna porodica u istoimenom selu koja slavi Sv. Nikolu i poreklom je iz Kiceva u Makedoniji, ostale srpske porodice vode poreklo sa prostora KIM.

    Srpske porodice prema ispitivanju iz 1929 godine nisu bile brojne. Dva su roda imala po tri kuce, jedan rod dve kuce i sedam roda po jednu kucu.

  5. Danijel

    Hvala ti Sarko, po svim pricama mojih starijih sve sto si napisao je tacno osim toga da poticemo iz Nisa, sad sam prvi put cuo taj podatak i voleo bih da to istrazim. Po svim pricama moja porodica je na Kosovo dosla iz sela Ravna Banja kod Sijariske Banje u opstini Medvedja, ovaj podatak za Nis sad prvi put cujem i niko iz moje porodice ne zna nista o tome.
    Da li znas gde mogu da kupim knjigu Gornja Morava i Izmornik od Atanasija Urosevica?

  6. Sarko

    Potrazi me na fejsbuk: Aksic Aleksandar

  7. Krsna slava – Sv. Arhangel Mihajlo, preslava Sv. Jela tj Sv. car Konstantin i carica Jelena. Sve sto sam nasao o svojoj porodici zasnovano je na usmenom predanju, tj pricao mi je deda. Znam o svom poreklu 6-7 kolena iza sto je meni licno dovoljno, ali zelim da proverim jednu pricu da smo poreklom iz Crne Gore. Naime, sve za koje znam su poreklom iz Belog Polja opstina Brus. Cuo sam price da smo mi Arsici, a i ostale porodice (njih 3-4) iz sela iz Bjelog Polja u Crnoj Gori, pa se navodno zbog toga celo selo zove Belo Polje. Sve bi bilo lakse za pronaci da ne postoji cinjenica da je moja porodica menjala prezime. Ne mogu da nadjem kako se moja porodica prezivala pre. Cuo sam pricu da smo prezime dobili po jednom od brace Arsi. Znam da je on imao jos jednog brata, Savu. Te i sada postoje te dve familije Arsici i Savici u mom selu. To je sve sto znam o tom malo daljem poreklu. Nadam se da mi mozete bar dati savete kako da potrazim nesto vise o tome. Hvala!

  8. Arsic

    Ja sam sa Kosova i ziveo sam u mestu Poljane opstina Istok. Ne znam svoje poreklo. Ako neko zna o Arsicima iz Poljana neka mi se javi. Pozdrav za sve Arsice 🙂

  9. Da lı neko zna nesto vıse o Arsıcıma kojı su krajem XIX veka se doselılı ız sela Kremna u Malı Zvornık? Slava nam je Djurdjıc-16.11.

  10. Dragana Arsic

    Moj tata je iz Sela Arsici, dosli su tamo iz Bjelog Brda (Rudo), slava Djurdjevdan. On i braca su bili preseljeni u Pazovu pa u Beograd kao posleratni sirocici. Ako neko nesto zna o tome neka mi se javi.
    Pozdrav