Порекло презимена Арсић

27. фебруар 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АРСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Арсић

Хаплогрупа: G2a род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: I2a DS род АГ

Порекло: Доње Кормињане, Косовска Каменица, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Арсић

Хаплогрупа: R1a род АН

Порекло: Свилајнац, Србија

Крсна слава: Андријевдан

Контакт:
_________________________

Арсић Качари

Хаплогрупа: Е1b род А

Порекло: Горњи Ливоч, Гњилане, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

  1. nikola

    Interesuje me da li ima Arsica u Gracanici i koju slavu slave? Nesto vise o njima ukoliko ih ima. Hvala

  2. Mare

    Pozdrav mene zanima poreklo Arsica iz Lipljana na Kosovu slava Djurdjic, Djurdjevdan, danas ih nema pod tim prezimenom jer su pre nekih 80godina promenili prezimena u Milosavljevice,Stojkovice, i Nedeljkovice. U Lipljanu postoji jos jedna porodica Arsic ali oni slave Svetog Nikolu i nema veze sa ovom. Po ocevoj prici dosli su iz sela Sevce Sirinjicka zupa, medjutim tamo nisam uspeo da nadjem Arsice(sem akademika Svtomira Arsica-Basare ciji se u stvari prezivaju Basarici i slave Svetog Nikolu). Malo je komplikovana stvar ali valjda ce mi neko pomoci.

  3. arsić

    Koliko znam, moji Arsići su iz Kosovske Mitrovice ili okoline, odakle su se nastanili negde iz Crne Gore bežeći od krvne osvete. Poslednjih 200-tinak godina naseljeni su u okolini Medveđe, slave sv. Petku.

  4. ns

    Pozdrav svim Arsicima!

    Moja porodica je Arsic, iz Gnjilana, slava Sv. Nikola. Pre ovog prezimena nosili su prezime Simic, pa su onda po sinovima Sime Simica, dalje dobijali prezimena. Jedan od sinova je bio Arsa, pa odatle Arsici. Koliko mi je poznato, naseljeni su na prostore KiM u periodu Kosovske bitke, gde su dosli sa tromedje CG, Srbije i Bosne. Trenutno vise nema Arsica iz moje porodice u Gnjilanu, svi su raseljeni uglavnom u Novi Sad, Beograd i Nis.

    Vidim da ima i drugih Arsica iz okoline Gnjilana, ali mislim da je razlika u slavama koje slave, pa samim tim i u poreklu porodice.

    Pozdrav!

  5. Jovica

    Cao svima, ja sam Jovica Arsic, rodjen sam u Kosovskoj Vitini, krsna slava moje porodice je Sv. Arhangel Mihail ( Sveti Aradjel). Posle bombardovanja 1999.godine, preselili smo se u Krusevac, carski grad. Moj otac i deda su rodjeni na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Vitini. Po prici koju znam, moj pradeda rodjen u Vranju, mada je to samo prica. Pozdrav

    • ”Posle bombardovanja 1999.godine, preselili smo se u Krusevac” …. Преселили сте се???

    • Шарко

      Јовица Арсић,

      Ћао, где сте живели у К. Витини… у варош или сте из неког села у околини Витине? Ако сте са села, молим Вас да будете прецизни? Зар не знаш и ниси баш сигуран, где ти је рођен прадед? Ако је тачно да ти је прадед рођен негде у Врању, онда је врло вероватно да је твоја породица досељена у Витини после ослобођења Косова и Метохије. Дакле могуће је да сте колонисти. Питај старце како су вас звали некада или како се звала махала у којој сте живели? Да ли си заинтересован за ДНК анализу? Помоћу ДНК анализе можеш да сазнаш којег си пра-порекла. Више информације о ДНК анализи можеш да сазнаш на овом порталу и на форум порекло.

      • Jovica

        Ziveli smo bas u K. Vitini, kod autobuske stanice i kod Doma zdravlja. Zvali su nas “шопци” (bar su mi moji tako rekli, posto sam ja bio mali tada). Tu kod autobuske stanice je bila Lozic (Ложић) mahala.
        Izgleda da su moj deda i pradeda iz Vranja -Sebevranja.

  6. Шарко

    Јовица,

    Па то би ти требао да знаш, срамота је не знати одакле је очев отац и деда. Погледао сам у литератури “Врањске котлине” из 1950 године. И видим да је становништво села Себеврање пореклом од куд Љубате код Босилеграда и села Божице такође код Босилеграда. Село потиче од два рода носе различите породичне надимке и славе различите крсне славе и ако имају наводно заједничко порекло. Ово све указује да су Себеврањци пореклом Бугари. О исељеницима из Себеврања Јован Трифуноски је забележио: Из Себеврања иселио се знатан број становника између 1900-1950. године, …. у гњиланским селима Витина (2 куће), и Малешеву (4 куће). Дакле нема сумње ви сте из Себеврања а досељени сте у Витини пре Другог светског рата као колонисти. Није ни чудо што су вас локални староседелачки Срби из Витине називали Шопцима, ви и јесте Шопци све указује да имате бугарско порекло. Што се тиче Шополука он се дели на три целине и простире се у западној Бугарској, југоисточној Србији и североисточној Македонији. Шопи су када су у питању предања и порекло веома заостали, о томе су писали наши географи који су проучавали Шополук.

  7. Дајана

    Слава Св.Илија. Пореклом је породица из Неготинске крајне,тачније из Рајца.

  8. Maksa

    Interesuje me poreklo porodice Arsic Okrug Pcinjski,tromedja granice sa Makedonijom I Bugarskom.Selo Babina Poljana mahala Livadica ,slava Sv.Jovan .

  9. Шарко

    Здраво Максо, Вучковци (6 куће), досељени из Лукова у Врањској Котлини. Из Лукова најпре су овде излазили лети са стоком “на бачила”; после се стално населили. У В. Пољани живе од око 1820 године: Генеалогија: Михајло жив 70 година, рођен око 1880. године његов отаc Цветко р. окo 1850. деда Јован р. око 1820. и прадеда Вучко р. око 1790 године, оснивач рода који се доселио из Лукова. Имају исељених породица у суседној Радовници, у лесковачком крају и у Каравукову Војводини (3 куће).

    Арсини (1 кућа), огранак су рода Вучковци. Оснивач рода прешао је из Босачке махале у Равну заногу “на мираз”. Арсини сада живе у задрузи, која има 23 члана.

    Подаци су из литературе “Горња Пчиња” др. Јована Трифуноског из 1949-1950 године.

    Дакле ви Арсини сте од рода Вучковци. Твој предак Арса је био син или унук од Вучка, само се одвојио и прешао на мираз у другу масхалу и зато се његови потомци почели звати Арсини и тако је по њему формиранопрезиме Арсић. Сад можеш да покушаш да урадиш стабло.

    Препоручујем ти ДНК анализу прапорекла по мушкој линији. Региструј се на форум порекло, имаш све о генетици. Ево тестираних из Српског ДНК пројекта: http://www.poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

  10. Atina Arsic

    Udata u porodici Arsic, suprug Srecko. Njegovo poreklo je iz sela Boljevce, opstina Kosovska Kamenica. Prezime su dobili po nekom Arsi (mislim da je pradeda bio u pitanju) dedu sam poznavala Mladen Ginic, mislim da je njegovo prezime dobijeno od Gine. Slava Sv. Nikola…