Poreklo prezimena Arsić

27. februar 2012.

komentara: 85

[toggle title=”TESTIRANI ARSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Arsić

Haplogrupa: G2a rod V

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Arsić

Haplogrupa: I2a DS rod AG

Poreklo: Donje Korminjane, Kosovska Kamenica, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Arsić

Haplogrupa: R1a rod AN

Poreklo: Svilajnac, Srbija

Krsna slava: Andrijevdan

Kontakt:
_________________________

Arsić Kačari

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Gornji Livoč, Gnjilane, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (85)

Odgovorite

85 komentara

  1. nikola

    Interesuje me da li ima Arsica u Gracanici i koju slavu slave? Nesto vise o njima ukoliko ih ima. Hvala

  2. Mare

    Pozdrav mene zanima poreklo Arsica iz Lipljana na Kosovu slava Djurdjic, Djurdjevdan, danas ih nema pod tim prezimenom jer su pre nekih 80godina promenili prezimena u Milosavljevice,Stojkovice, i Nedeljkovice. U Lipljanu postoji jos jedna porodica Arsic ali oni slave Svetog Nikolu i nema veze sa ovom. Po ocevoj prici dosli su iz sela Sevce Sirinjicka zupa, medjutim tamo nisam uspeo da nadjem Arsice(sem akademika Svtomira Arsica-Basare ciji se u stvari prezivaju Basarici i slave Svetog Nikolu). Malo je komplikovana stvar ali valjda ce mi neko pomoci.

  3. arsić

    Koliko znam, moji Arsići su iz Kosovske Mitrovice ili okoline, odakle su se nastanili negde iz Crne Gore bežeći od krvne osvete. Poslednjih 200-tinak godina naseljeni su u okolini Medveđe, slave sv. Petku.

  4. ns

    Pozdrav svim Arsicima!

    Moja porodica je Arsic, iz Gnjilana, slava Sv. Nikola. Pre ovog prezimena nosili su prezime Simic, pa su onda po sinovima Sime Simica, dalje dobijali prezimena. Jedan od sinova je bio Arsa, pa odatle Arsici. Koliko mi je poznato, naseljeni su na prostore KiM u periodu Kosovske bitke, gde su dosli sa tromedje CG, Srbije i Bosne. Trenutno vise nema Arsica iz moje porodice u Gnjilanu, svi su raseljeni uglavnom u Novi Sad, Beograd i Nis.

    Vidim da ima i drugih Arsica iz okoline Gnjilana, ali mislim da je razlika u slavama koje slave, pa samim tim i u poreklu porodice.

    Pozdrav!

  5. Jovica

    Cao svima, ja sam Jovica Arsic, rodjen sam u Kosovskoj Vitini, krsna slava moje porodice je Sv. Arhangel Mihail ( Sveti Aradjel). Posle bombardovanja 1999.godine, preselili smo se u Krusevac, carski grad. Moj otac i deda su rodjeni na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Vitini. Po prici koju znam, moj pradeda rodjen u Vranju, mada je to samo prica. Pozdrav

    • ”Posle bombardovanja 1999.godine, preselili smo se u Krusevac” …. Preselili ste se???

    • Šarko

      Jovica Arsić,

      Ćao, gde ste živeli u K. Vitini… u varoš ili ste iz nekog sela u okolini Vitine? Ako ste sa sela, molim Vas da budete precizni? Zar ne znaš i nisi baš siguran, gde ti je rođen praded? Ako je tačno da ti je praded rođen negde u Vranju, onda je vrlo verovatno da je tvoja porodica doseljena u Vitini posle oslobođenja Kosova i Metohije. Dakle moguće je da ste kolonisti. Pitaj starce kako su vas zvali nekada ili kako se zvala mahala u kojoj ste živeli? Da li si zainteresovan za DNK analizu? Pomoću DNK analize možeš da saznaš kojeg si pra-porekla. Više informacije o DNK analizi možeš da saznaš na ovom portalu i na forum poreklo.

      • Jovica

        Ziveli smo bas u K. Vitini, kod autobuske stanice i kod Doma zdravlja. Zvali su nas “šopci” (bar su mi moji tako rekli, posto sam ja bio mali tada). Tu kod autobuske stanice je bila Lozic (Ložić) mahala.
        Izgleda da su moj deda i pradeda iz Vranja -Sebevranja.

  6. Šarko

    Jovica,

    Pa to bi ti trebao da znaš, sramota je ne znati odakle je očev otac i deda. Pogledao sam u literaturi “Vranjske kotline” iz 1950 godine. I vidim da je stanovništvo sela Sebevranje poreklom od kud Ljubate kod Bosilegrada i sela Božice takođe kod Bosilegrada. Selo potiče od dva roda nose različite porodične nadimke i slave različite krsne slave i ako imaju navodno zajedničko poreklo. Ovo sve ukazuje da su Sebevranjci poreklom Bugari. O iseljenicima iz Sebevranja Jovan Trifunoski je zabeležio: Iz Sebevranja iselio se znatan broj stanovnika između 1900-1950. godine, …. u gnjilanskim selima Vitina (2 kuće), i Maleševu (4 kuće). Dakle nema sumnje vi ste iz Sebevranja a doseljeni ste u Vitini pre Drugog svetskog rata kao kolonisti. Nije ni čudo što su vas lokalni starosedelački Srbi iz Vitine nazivali Šopcima, vi i jeste Šopci sve ukazuje da imate bugarsko poreklo. Što se tiče Šopoluka on se deli na tri celine i prostire se u zapadnoj Bugarskoj, jugoistočnoj Srbiji i severoistočnoj Makedoniji. Šopi su kada su u pitanju predanja i poreklo veoma zaostali, o tome su pisali naši geografi koji su proučavali Šopoluk.

  7. Dajana

    Slava Sv.Ilija. Poreklom je porodica iz Negotinske krajne,tačnije iz Rajca.

  8. Maksa

    Interesuje me poreklo porodice Arsic Okrug Pcinjski,tromedja granice sa Makedonijom I Bugarskom.Selo Babina Poljana mahala Livadica ,slava Sv.Jovan .

  9. Šarko

    Zdravo Makso, Vučkovci (6 kuće), doseljeni iz Lukova u Vranjskoj Kotlini. Iz Lukova najpre su ovde izlazili leti sa stokom “na bačila”; posle se stalno naselili. U V. Poljani žive od oko 1820 godine: Genealogija: Mihajlo živ 70 godina, rođen oko 1880. godine njegov otac Cvetko r. oko 1850. deda Jovan r. oko 1820. i pradeda Vučko r. oko 1790 godine, osnivač roda koji se doselio iz Lukova. Imaju iseljenih porodica u susednoj Radovnici, u leskovačkom kraju i u Karavukovu Vojvodini (3 kuće).

    Arsini (1 kuća), ogranak su roda Vučkovci. Osnivač roda prešao je iz Bosačke mahale u Ravnu zanogu “na miraz”. Arsini sada žive u zadruzi, koja ima 23 člana.

    Podaci su iz literature “Gornja Pčinja” dr. Jovana Trifunoskog iz 1949-1950 godine.

    Dakle vi Arsini ste od roda Vučkovci. Tvoj predak Arsa je bio sin ili unuk od Vučka, samo se odvojio i prešao na miraz u drugu mashalu i zato se njegovi potomci počeli zvati Arsini i tako je po njemu formiranoprezime Arsić. Sad možeš da pokušaš da uradiš stablo.

    Preporučujem ti DNK analizu praporekla po muškoj liniji. Registruj se na forum poreklo, imaš sve o genetici. Evo testiranih iz Srpskog DNK projekta: http://www.poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

  10. Atina Arsic

    Udata u porodici Arsic, suprug Srecko. Njegovo poreklo je iz sela Boljevce, opstina Kosovska Kamenica. Prezime su dobili po nekom Arsi (mislim da je pradeda bio u pitanju) dedu sam poznavala Mladen Ginic, mislim da je njegovo prezime dobijeno od Gine. Slava Sv. Nikola…

    • Ja mislim po tvojom prici Atina mi smo rod ajde nekako da se cujemo. Pozdrav Verica Arsic, moji su iz sela klobukar opstina novo brdo a trebali smo simic da se prezivamo po pradedi simi.