Poreklo prezimena Arsić

27. februar 2012.

komentara: 85

[toggle title=”TESTIRANI ARSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Arsić

Haplogrupa: G2a rod V

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Arsić

Haplogrupa: I2a DS rod AG

Poreklo: Donje Korminjane, Kosovska Kamenica, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Arsić

Haplogrupa: R1a rod AN

Poreklo: Svilajnac, Srbija

Krsna slava: Andrijevdan

Kontakt:
_________________________

Arsić Kačari

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Gornji Livoč, Gnjilane, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (85)

Odgovorite

85 komentara

  1. Dragana Arsic

    Hvala Nebojsa! A mozes li mi reci gde to moze da se procita, ima li neka knjiga o tome? Isto tako ne znam koji je to kraj koji se zove Budimlija? Je li to gde se nalazi selo Arsici? Zamolila bih vas da mi kazete ako postoji neko koga mogu da kontaktiram radi daljeg istrazivanja, neko ko se time profesionalno bavi?
    Lep pozdrav,
    Dragana

    • Sneks

      Budimlija je kraj koji obuhvata sve te zaseoke kao sto su Bijela Brda, Janjici, Arsici, Mikavice itd…Pripada opstini Rudo bivsa BiH a danasnja Republika Srpska. Moja majka je iz ili od Arsica u koje i dan danas odlazim. E sada ono sto je vrlo zanimljivo je to da u tim samim Arsicima ima porodica sa istim prezimenom dakle Arsic a da nismo u srodstvu. Sto se tice Arsica sa kojima sam ja u srodstvu a ima ih kao pleme ne znaju ni kad ni kako su dosli ni ko im je predak kao da su tu bili oduvek. Probala sam da zavirim u stari deo groblja ali nije bilo sanse jer je ili zarsalo ili je izlizano sve sto je uklesano u spomenike. Tragajuci po netu naisla sam na podatak da svi Arsici vuku korene sa severa Crne Gore tj stare Hercegovine sto mi ima logike jer su ovi nasi Arsici odakle je tvoj otac i moja majka tu na toj nekoj tromedji izmedju Crne Gore, BiH tj Rpeublike Srpske i Srbije. Raspitujuci se dalje citaj daveci moje Arsice dosla sam do price-legende koju su usmeno prenosili da su negde u Crnoj Gori postojala 4 brata koja su se dogovorila da odu na 4 strane sveta dakle jedan prema BiH (nasi Arsici) jedan prema Kosovu , jedan prema Pirotu i jedan da ostane tu gde jeste dakle u Crnoj Gori. Posto ovo tek sada vidim bilo bi pravo cudo kada bi i ti opet videla i napisala ime tvog oca, babe, dede jer ono ako i nismo u srodstvu sigurno se nekako znamo.

    • Sneks

      Nadjoh i u pisanoj formi tekst o Budimliji i to bas ovde samo prati link https://www.poreklo.rs/2017/10/07/poreklo-prezimena-naselje-budimlija-bijelo-brdo-rudo/

  2. Jeca

    Mnogo mi je žao što se koreni gube danas, ja sam iz Bosne, ali moj deda je iz Srbije kao i njegov otac. Naišla sam na Arsiće koji Slave Djurdjic, ili Sv. Arh. Mihajla, ali opet se ne uklapam tu, krsna slava mi je Petrovdan, i jednostavno nmg da nacem odakle tacno korjeni moji poticu. Deda mi je iz Blaca, Srbija.

  3. Autor : Dejan
    Komentar:
    U Rasinskom okrugu postoje 3 porodice koje se prezivaju Arsic i koje nemaju veze jedna sa drugom. Iduci nekom logikom da su Blacu najblizi Arsici iz sela Zunja kod Blaca, moguce je da imas neke veze sa njima. Ali nisam siguran koju slavu slave, mozda mogu da proverim.

  4. milos arsic

    Ja sam iz Begrada otac mi je iz Dobre na djerdapu to mesto je naselio moj cukun cukun deda dosao je sa mirjeva u Dobru. Dalji rodoslov ne znam i slavimo svetog mratu … cim saznam vise pisem

  5. Ivan Arsić

    Da li neko zna nešto više o Arsićima iz sela Suvodol kod Smedereva? Znam da su neki Arsa i Tanasije prvi naselili selo, pa su po njima nastali Arsići i Tanaskovići.

    • Aleksandar Marinković

      1) Poželjno je uz prezime navesti i krsnu slavu. Nije teško.
      2) Borivoje M. Drobnjaković u delu ”Smederevsko Podunavlje i Jasenica” (objavljena 1925.), u selu Suvodol ne navodi ni Arsiće i Tanaskoviće.
      3) Ni Arsić ni Tanasković nije zabeleženo čak ni kao porodični nadimak nekih od porodica u selu.
      4) Nakon bežanije 1813. god., nekoliko porodica iz Kolara nije želelo vratiti se u svoje selo već su osnovali Bitinac (tj. Suvodol) i to su Stojanovići, Pavići, Drmnkovići i Neškovići. Oni su izgradili selo krčenjem i paljenjem gustih lugova koje su zatekli na tom prostoru. Kasnije su došle i druge porodice iz različitih krajeva.
      5) Godine 1818., selo je imalo 25 kuća.

      • Ivan Arsić

        Mala ispravka, pisao sam o Arsićima iz Suvodola i naveo sam da mi se čukundeda Dragoljub rodio 1903. međutim saznao sam da je njegova prava godina rođenja 1910, a njegovog oca Pavla 1885. Krsna slava Sv Nikola 19. decembar. 1863. u Suvodolu bilo tri kuće sa prezimenom Arsić (Kosta, Miladin i Stanoje). Da li se zna nešto o njima, pošto kažete da se ne pominju kod osnivanja sela Suvodol, da li su se možda drugačije prezivali? Hvala unapred.

  6. Ivan Arsić

    Krsna slava Arsića je Sv.Nikola (19.decembar). Tražio sam na internetu nešto o Suvodolu i našao sam na sajtu Slovenskog rodoslovnog društva dosta ljudi sa prezimenom Arsić. Negde sam našao i da je 1863. bilo tri kuće Arsića, Koste, Miladina i Stanoja.Čukundeda mi je rođen 1903. , zvao se Dragoljub ili Dragomir, a njegov otac Pavle je rođen 1885. Pavle je imao i sina Ratka.

  7. Anđelka Arsić

    Krsna slava mi je Đurđic 16,novembra, jedino što znam je da mi je pradeda iz Kikinde i da se zvao Đorđe. Nažalost moji su svi pokojni, počev od oca, tako da svoje korene još uvek tražim.

    • Arsic M

      Ja sam isto Arsic iz Kikinde sam, ista nam je krsna slava. Pa eto ako ti je od neke pomoci. Za pradedu ne znam kako se zvao

  8. Mihajlo Arsic

    Cao svima, mi smo ARSICI koji slave krsnu slavu sveti vraci (sveti damjan i kozma) sa kosova i metohije opstina gnjilane, selo lipovica, sada preseljeni u selo pasjane isto u gnjilanskoj opstini.

    kako sam pitao moji, bio je jedan gruja koji se zamerio sa nekim i morao da se odseli, i doselio se u selo lipovica u opstinu gnjilane.

    Dali ima neko vise podaci o nama da bi mogo da iztrazim svoje korene i bio bi zahvalan ako neko zna u kojim knjigama to mogu da nadjem ili na kojim sajtovima.

    hvala svima na pomoc

    pozdrav mihajlo

    • Nebojša Novaković

      U glasniku Srpskog geografskog društva postoje neki podaci o poreklu stanovništva Gnjilana.

      Sudeći po tome, Arsići su u ovaj kraj došli iz Novobrdske Krive Reke, tačnije iz Tuđevca. Zovu se još i “Kećini”.

      Nema podataka o slavi, pa nije sigurno da li je reč o Vašim Arsićima.

      • Aleksandar Arsić

        Ovi “Kećini”Arsići su u mom krvnom srodstvu i svi vodimo poreklo od ” Kećinog” oca Sime i majke Stane.Ja ih imam u porodičnom stablu koje sad ažuriram i spremam za štampu.

        • Miloš Arsić

          Aleksandre mooim vas da mi se javite na mejl [email protected] u vezi vašeg porodičnog stabla. Postoji mogućnost da i moja porodica vuče poreklo iz istog roda. Krsna slava Sveti Nikola. Pozdrav

    • Šarko

      Mihajlo Arsić,

      Lipovica kod Gnjilana – Grujini (3 k.); pre 100 godina im je predak kao pastorak doveden kod Djurića. Starina u ravnici Gornje Morave, Slavili su sv. Nikolu, ali im je deda primio slavu svoga očuha sv. Vrače. (Gornja Morava i Izmornik, 1929. godina – dr. Atanasije Urošević)

      Dakle vaš predak Gruja je kao dete sa svojom majkom došao u Lipovicu oko 1830. godine iz nekog sela u ravnici Gornje Morave. Pošto se Grujina majka preudala u Đuriće – Stojkoviće iz Lipovice, Gruja je uzeo očuhovu slavu da slavi, a pre toga je slavio Sv. Nikolu. Prezime Arsić Vam je po Grujinom sinu ili Grujinom unuku.Arsi.

      • Mihajlo Arsic

        Cao Sarko

        Hvala puno na informacijama, i izvini sto tek sad pisem.

        Pricao sam sa Ocem i Dedu i rekli su mi, da bas tako moze da bude kao sto si ti reko, posto su nam Djurici i Stojkovici Rodjaci.

        Evo ti moja E-mail Adresa i bili bi mi mnogo drago, kad bi mi se javio.
        Hteo bi da znam gde si to tacno naso i gde bi jos moglo da se nadje, posto hocu da napisem porodicnu knjigu.

        Sad oped doslo vreme da smo otisli kao porodica na vise strane, Smederevo, Jagodina, Gnjilane i Cirih Svajcarska.

        Hvala jos jednom i pozdrav Mihajlo

  9. Mihajlo Arsic

    hvala puno nebojsa, ali tesko je se reci kada nema podaci od slave i mesta u gnjilanu posto ih puno ima tom kraju

    poz mihajlo

  10. Miodrag Pantic

    mi smo sad pantici od prije nekih 100 godina, prije smo se prezivali arsici i koliko znam od starijih doselili smo se u krajeve semberije od rijeke Krke(oko 1900-te godine), slavimo Sv. Jovana, zna li neko nesto vise, odakle smo tacno