Порекло презимена Зорић

17. фебруара 2012.

коментара: 32

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЗОРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Зорић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Зорић присутно је у динарским крајевима, нарочито у Лици.У Црној Гори среће се у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о том, бококоторском братству Зорића послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Зорић, објављено у књизи “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Зорића, из Мојдежа

___________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЗОРИЋИ

(живе у Горњој Бијелој и Жабљаку)

Зорићи су огранак Вуловића, а када су се од њих одвојили и по чему су добили садашње презиме, није нам познато. И Зорићи о томе мало знају. Од њих је био познат Туро Стеванов као добар јунак из многих бојева против Турака. Године 1841. Туро се, с рођацима Јованом и Илијом, одсели на Гласинац, одакле послије три године пређу на Битине код Косанице, у затарју. Туро, са сином Танасијом, пређе у село Јунча До, код Жабљака. Погинуо је о Божићу 1852. године у Шаранцима. Танасије је имао синове Димитрија, Миладина, Ђорђија и Неђељка, који је као перјаник умро на Цетињу. Ђорђије је имао сина Милорада-Мића, истакнутог револуционара и борца НОР-а 1941-1945. године. Они су се одселили у Пљевља. Миладин се са синовима Рашом и Радом одселио у Мељак, у Затарје. Димитрије, са синовима Радом и Петром, остане да живи у Јунча Долу. Раде Димитријев погину у чувеној Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године, не оставивши потомство, а Милан В. Зорић из Бијеле изгуби свој живот на Сињајевини 1942. године као припадник јединица НОВ-а. Бошко Б. Зорић из Бијеле као учесник НОВ-а, погину у Затарју 1944. године.

Потомци Петра Зорића живе у Пули, гдје је његов син Танасије службовао као војно лице у ЈНА. Има их одсељених у Босну и Србију и у друге крајеве наше земље.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Pozz.ima li ikakavih informacija za zorice iz drvara selo boboljuscislava djurdjevdan.Hvala unaprijes

    • саша

      Поздрав друже ,
      не знам дал смо у роду али са моје мајчине стране су дошли из западне Босне у околину Београда ( село Кнежевац ) у 19веку. Славе Ђурђевдан.