Poreklo prezimena Bajić

11. februar 2012.

komentara: 140

[toggle title=”TESTIRANI BAJIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bajić

Haplogrupa: I2a DS rod Stevanjštaka

Poreklo: Drvar, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (140)

Odgovorite

140 komentara

  1. Miodrag

    Veliki pozdrav za sve Bajiće.
    Moji Bajići su sa Kupresa. Sela gornje i donje Vukovsko. Slavimo svetog Jovana. Kolonizirani (deda) 1946 godine u Vojvodinu – selo Mladenovo pored bačke Palanke. Pored Mladenova Bajići sa Kupresa su kolonizirani i u Banatski Despotovac – pored Zrenjanina a ima i koja porodica u Novim Kozarcima – pored Kikinde na rumunskoj granici. Inače najveća skupina Bajića iz tih krajeva je u Mladenovu. Celo selo je kolonizirano posle drugog svetskog rata. Kolonizatori su pristigli iz Kupresa, Glamoča i Bosanske krupe. Bajići su najbrojnija skupina. Poreklo mojih Bajića je iz Dalmacije. Po pisanjima došli smo od Vrlike a pra postojbina je Crna Gora. Inače Bajića katolika ima i u okolini Splita – selo Zadvarje. Oni su pokatoličeni u vreme vladavine Marije Terezije.Svi Bajići sa Kupresa slave Svetog Jovana. Pozdrav.

  2. Stanko Bajic

    Pozdrav za sve Bajice. Moji Bajici su rodeni u Sremu na Fruskoj gori i koliko znam nema puno Bajica u Sremskoj i Macvanskoj Mitrovici. Moja kuca slavi Djurdjevdan.

    • Mićo Bajić

      Pomaže Bog brate Stanko!!
      Konačno da se javi jedan Bajić koji slavi Đurđevdan…Ja sam od Kneževa inače,selo Živinice tu ima oko 15 domova familije Bajić…Po predanju se priča da smo porjeklom iz Crne Gore a ja sam saznao da Bajići sa ovom krsnom slavom su od Virpazara sa Skadra(CG) …Drugo kazivanje govori da smo negdje od Bosanske krajine(zapadnog dijela) došli u oblast Kneževa(istočna krajina) i da smo poslije neke nevolje u porodici podjelili se od dijela porodice koja je došla u Kneževo i zbog te nevolje promjenili i krsnu slavu…tako da imamo Bajiće u dva sela na Kneževskoj opštini…selo Imljani(slave Sv Vasilija velikog ili Sv Simeona nisam siguran)i selo Živinice đe su moji Bajići koji slave Sv Georgija…Toliko znam …Ako znaš šta više javi…Moj tel.0038766-249838 …možemo i viberom…
      Svako dobro od Gospoda…
      M Bajić

  3. Dragan Bajić

    Moji Bajići su u selu Bobova kod Valjeva. Postoje samo dva domaćinstva koja se gase polako. slavimo Sv.Stefana. Znam kao najstarijeg Savu Bajića, umro 1918.godine.
    Ako neko zna gde ima više podataka o ovim Bajićima, može mi poslati i mejl.

  4. Tijana Bajic

    Moj pokojni deda Sima Bajic je dosao iz Korduna u Beograd. Jako malo familije poznajem, ako ima jos Bajica iz Korduna nek se jave!

    • Svetislav

      Poštovana,

      iz kog mesta je vaš deda?

    • Stojan Bajich

      Tijana .
      Ja sam iz Bajica sa Korduna .Trenutno zivim u SAD vecina porodice je proterana i sad se nalaze u okolici Beograda .

    • Predrag Bajic

      Moj deda je iz sela Pecka,Petrova Gora,Kordun..Mile Bajic zvan Mile beg..baba Marta…otac mi se zove Peco Bajic.

    • Predrag Bajic

      Moj otac je sa Korduna..selo Pecka,Petrova Gora…Peco Bajic…njegov otac a moj pokojni deda se zvao Mile Bajic znan kao Mile Beg i moja pokojna baba Marta…Moj stric se zvao Simo

  5. Danijel

    Pozz Bajici.Moj pokojni deda Milivoj Bajic je kolonizacijom dosao iz Vidovo Selo.Opstina Drvar ako se ne varam.Nama je isto slava Sv.Stefan.Samo to znam.

  6. Milos Bajic

    pozdrav svima,moji Bajici su iz Pljevalja(pljevaljskog polja),poreklom iz Bajica sa Cetinja,od Martinovica.slava nam je Sv.Stefan.ako neko ima neke informacije neka ih podeli ovde

    • Tako je rodjak,prva migracija sa Cetinja bila je u Kolašin,odakle se dio bratstva seli u pljevaljsko polje,sela Zabrdje,Lijesku,Mrzoviće i u grad Pljevlja,gdje smo jedna od najčuvenijih porodica.
      Cvijovici su nastali od Bajica

    • Dragan I. Stojanović

      Zdravo bio !

      Familija moje pokojne baba Natalije je Bajić starinom iz Pljevalja. Slave Sv. Stefana. Danas su u Novom Kneževcu u severnom Banatu.

  7. Slavica

    Postovani,
    Moj deda Stevo Bajic (otac mu se zvao Pero) je kolonizovan 1947. godine iz okoline Sanskog Mosta, selo Ilidza u Backo Dobro Polje u Vojvodini sa rodjenim bratom Gojkom.Slavili su svetog Tomu, 19.10.
    Ukoliko neko moze da mi napise poreklo ili da me uputi gde da se sama informisem, bila bi mu veoma zahvalna.
    Srdacan pozdrav svima

    • Darko

      Poštovana,

      moji su takođe Bajići iz sela Bajići, Kozica i slave Tomindan. Isto su kolonizovani u selo Čestereg kod Zrenjanina, ali su se vratili i naselili u Banjaluci. Tu imaju dva zaseoka Bajića, koja se skoro naslanjaju jedno na drugo ali nismo u krvnom srodstvu.

      pozdrav

  8. Milorad Bogdanović

    Slavice, predlažem da posjetiš našu Digitalnu biblioteku http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ i dosta korisnog ćeš pronaći o svojim Bajićima koji slave Tomindan.
    Inače prezime Baić i Bajić je učestalo kod pravoslavni i pokatoličeni Srba tako da se spominju 1882 godine na većim prostorima gdje su naseljeni i slave 12 različitih slava. Bajići koji slave Tomindan spominju se te 1882 godine u parohiji Kozica i Tomina kod Sanskog Mosta i Mahovljani kod Banjaluke.

    P.S.
    Pokušaj koristiti ćirilicu, inače LATINIčarima nerado odgovaram.

  9. Milada

    Poštovani,

    Interesuje me poreklo poreklo prezimena Bajić selo Jakalj, Bajina Bašta. Neki tvrdi da smo poreklom iz okoline Pljevalja a neki da je prezime izvedeno od Obradović..Inače krsna slava je Sv. Nikola. Bila bih Vam zahvalna ako biste mogli da mi odgovorite ili uputite na nekog gde bih mogla da se informišem..Pozdrav za sve Bajiće!

  10. A da li je moguce da ja od Bajica nikoga ne znam a prezivam se tako ? Moj deda je iz Drvara odselili su oko 1980 te god ali ja bukvalno nikoga od Bajica ne znam 🙁

    • Slobodanka

      Majo znate li iz kojeg sela kod Drvara .Ako moze ime vaseg oca i djeda Pozzz

    • Slobodanka

      Majo moze ime vaseg oca i djeda Ja sam Bajic sa Vidovog sela a moj otac je Slobodan a djed Pero

      • Maja

        Oprostite ja tek sad vidim odg 😄 Pradedin otac se zvao Mile,,pradeda Marko imao je dvije sestre jedna je u Drvaru bila udata prezime msm Marceta,pradeda je otisao 1958 god za Focu po zadatku i tu ostao,deda mi se zvao Dragan,otac Marko msm da se selo odakle poticemo zove Sipovljani

    • Odakle Majo tacno iz Drvara?Moji su iz Vidova Sela kolonizovani posle drugog svetskog rata u Banat u Srbiju.Selo Krajisnik.