Порекло презимена Бајић

11. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БАЈИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бајић

Хаплогрупа: I2a DS род Стевањштака

Порекло: Дрвар, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. Miodrag

    Велики поздрав за све Бајиће.
    Моји Бајићи су са Купреса. Села горње и доње Вуковско. Славимо светог Јована. Колонизирани (деда) 1946 године у Војводину – село Младеново поред бачке Паланке. Поред Младенова Бајићи са Купреса су колонизирани и у Банатски Деспотовац – поред Зрењанина а има и која породица у Новим Козарцима – поред Кикинде на румунској граници. Иначе највећа скупина Бајића из тих крајева је у Младенову. Цело село је колонизирано после другог светског рата. Колонизатори су пристигли из Купреса, Гламоча и Босанске крупе. Бајићи су најбројнија скупина. Порекло мојих Бајића је из Далмације. По писањима дошли смо од Врлике а пра постојбина је Црна Гора. Иначе Бајића католика има и у околини Сплита – село Задварје. Они су покатоличени у време владавине Марије Терезије.Сви Бајићи са Купреса славе Светог Јована. Поздрав.

  2. Stanko Bajic

    Pozdrav za sve Bajice. Moji Bajici su rodeni u Sremu na Fruskoj gori i koliko znam nema puno Bajica u Sremskoj i Macvanskoj Mitrovici. Moja kuca slavi Djurdjevdan.

    • Мићо Бајић

      Помаже Бог брате Станко!!
      Коначно да се јави један Бајић који слави Ђурђевдан…Ја сам од Кнежева иначе,село Живинице ту има око 15 домова фамилије Бајић…По предању се прича да смо порјеклом из Црне Горе а ја сам сазнао да Бајићи са овом крсном славом су од Вирпазара са Скадра(ЦГ) …Друго казивање говори да смо негдје од Босанске крајине(западног дијела) дошли у област Кнежева(источна крајина) и да смо послије неке невоље у породици подјелили се од дијела породице која је дошла у Кнежево и због те невоље промјенили и крсну славу…тако да имамо Бајиће у два села на Кнежевској општини…село Имљани(славе Св Василија великог или Св Симеона нисам сигуран)и село Живинице ђе су моји Бајићи који славе Св Георгија…Толико знам …Ако знаш шта више јави…Мој тел.0038766-249838 …можемо и вибером…
      Свако добро од Господа…
      М Бајић

  3. Dragan Bajić

    Moji Bajići su u selu Bobova kod Valjeva. Postoje samo dva domaćinstva koja se gase polako. slavimo Sv.Stefana. Znam kao najstarijeg Savu Bajića, umro 1918.godine.
    Ako neko zna gde ima više podataka o ovim Bajićima, može mi poslati i mejl.

  4. Tijana Bajic

    Moj pokojni deda Sima Bajic je dosao iz Korduna u Beograd. Jako malo familije poznajem, ako ima jos Bajica iz Korduna nek se jave!

  5. Danijel

    Pozz Bajici.Moj pokojni deda Milivoj Bajic je kolonizacijom dosao iz Vidovo Selo.Opstina Drvar ako se ne varam.Nama je isto slava Sv.Stefan.Samo to znam.

  6. Milos Bajic

    pozdrav svima,moji Bajici su iz Pljevalja(pljevaljskog polja),poreklom iz Bajica sa Cetinja,od Martinovica.slava nam je Sv.Stefan.ako neko ima neke informacije neka ih podeli ovde

    • Tako je rodjak,prva migracija sa Cetinja bila je u Kolašin,odakle se dio bratstva seli u pljevaljsko polje,sela Zabrdje,Lijesku,Mrzoviće i u grad Pljevlja,gdje smo jedna od najčuvenijih porodica.
      Cvijovici su nastali od Bajica

    • Драган И. Стојановић

      Здраво био !

      Фамилија моје покојне баба Наталије је Бајић старином из Пљеваља. Славе Св. Стефана. Данас су у Новом Кнежевцу у северном Банату.

  7. Slavica

    Postovani,
    Moj deda Stevo Bajic (otac mu se zvao Pero) je kolonizovan 1947. godine iz okoline Sanskog Mosta, selo Ilidza u Backo Dobro Polje u Vojvodini sa rodjenim bratom Gojkom.Slavili su svetog Tomu, 19.10.
    Ukoliko neko moze da mi napise poreklo ili da me uputi gde da se sama informisem, bila bi mu veoma zahvalna.
    Srdacan pozdrav svima

    • Дарко

      Поштована,

      моји су такође Бајићи из села Бајићи, Козица и славе Томиндан. Исто су колонизовани у село Честерег код Зрењанина, али су се вратили и населили у Бањалуци. Ту имају два засеока Бајића, која се скоро наслањају једно на друго али нисмо у крвном сродству.

      поздрав

  8. Милорад Богдановић

    Славице, предлажем да посјетиш нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ и доста корисног ћеш пронаћи о својим Бајићима који славе Томиндан.
    Иначе презиме Баић и Бајић је учестало код православни и покатоличени Срба тако да се спомињу 1882 године на већим просторима гдје су насељени и славе 12 различитих слава. Бајићи који славе Томиндан спомињу се те 1882 године у парохији Козица и Томина код Санског Моста и Маховљани код Бањалуке.

    П.С.
    Покушај користити ћирилицу, иначе ЛАТИНИчарима нерадо одговарам.

  9. Milada

    Поштовани,

    Интересује ме порекло порекло презимена Бајић село Јакаљ, Бајина Башта. Неки тврди да смо пореклом из околине Пљеваља а неки да је презиме изведено од Обрадовић..Иначе крсна слава је Св. Никола. Била бих Вам захвална ако бисте могли да ми одговорите или упутите на неког где бих могла да се информишем..Поздрав за све Бајиће!

  10. A da li je moguce da ja od Bajica nikoga ne znam a prezivam se tako ? Moj deda je iz Drvara odselili su oko 1980 te god ali ja bukvalno nikoga od Bajica ne znam 🙁