Poreklo prezimena Bajić

11. februar 2012.

komentara: 140

[toggle title=”TESTIRANI BAJIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bajić

Haplogrupa: I2a DS rod Stevanjštaka

Poreklo: Drvar, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (140)

Odgovorite

140 komentara

  1. Bajic Ljubomir

    Zovem se Bajic Ljubomir, sa Banije sam,tacnije Donji Klasnic. Otac mi je Milan,a pokojni djed se zvao Stanko. I mene interesuje odakle potice najljepse prezime Bajic? 🙂 Slavimo Sv Nikolu!

  2. Petar M. Demić

    Ljubomire, javi se na mejl> [email protected]

    Ja sam iz Gornjeg Klasnića, imam nešto podataka o Bajićima, a i postoje sačuvane crkvene knjige za Donji Klasnić iz 1831. godine.

    Pozdrav,
    Petar Demić

  3. Dragan Bajić

    Dragi Bajići,
    kao i većinu vas i mene interesuje poreklo našeg prezimena. On što ja mogu da vam pomognem,a to je da mi je otac rodjen u Skadru opština Pecka,djed Milorad isto i da slavimo sv. Jovana.
    Živeli

    • Aleksandra Bajic

      Cao Dragane, I moj Đed Nikola je iz Pecke, naša slava je Sveti Nikola.
      Nažalost nemam vise informacija. Baš me zanima odakle potiče naše prezime.

  4. Duško Bajić

    Luka 1991
    Duško 1954
    Jovan 1928
    Ilija 1892
    Obrad
    Marko
    Luka

  5. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Bajić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Bajić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

    -Draževac
    -Progoreoci
    -Zeoke
    -Jasenak

  6. Milenko

    Postovani Bajici!
    ja sam Milenko,od Bajica,iz loznickog kraja,tacnije sela Jadranske Lesnice.Ima 6 kuca Bajica,sto govori da nismo od davnina tu gde sad zivimo.
    Po nekim usmenim informacijama,poreklo vodimo sa Cetinja,od plemena Bajice,odakle je familija raseljena svud po svetu.Neki cukun-cukun-djed je smako glavu turcinu i morao je skloniti familiju.

    Krsna slava nam je Sveti Nikola.

    ukoliko neko ima informacija o poreklu nase loze,nek me kontaktira na mail:
    [email protected]

    Svako dobro vam zelim!

    • Bajići iz Pljevalja,
      najvjerovatnije potiču sa Cetinja,katunska nahija gdje se sele u Kolašin odakle dio bratstva odlazi u Pljevlja i okolinu,dio bratstva se seli u zapadnu Srbiju oko Ivanjice.
      Slavimo Svetog Šćepana 09.Januar

  7. igor bajić

    Interesuje me poreklo moje familije Bajić i kada smo se otprilike doselili u ove krajeve.Nastanjeni smo po mom saznanju zadnjih 300 godina u selu Draginje opština Šabac.Slavimo Svetog Jovana i kroz generacije se u našoj familiji provlači ime Teodor .POZDRAV

    • Nebojša Novaković

      Bajići – Draginje:

      Bajića je bilo 11 kuća u Mali, a 3 kuće u varošici. Njihovi stari su poreklom iz Bosne. Doselila se tri brata: Baja, Jova i Stoja. Od Baje — Bajići, od Joce — Jovići (1 kuća u istoj mali), a od Stoje — Stojanovići (Stoja otišao u Čokešinu). Svi Bajići u tri grupe od po nekoliko kuća smešteni. Slava Sv. Jovan.

  8. Veoma lepo napisno , mi slavimo Svetoga Nikola , a poreklom smo iz Bosne , toliko sam uspeo da saznam . Pozdrav za sve Bajiće .

  9. Dragan Bajić

    Interesuje me poreklo porodice Bajić slava Sv.Arhangel Mihailo moji su u selu Mokrin kod Kikinde nema podataka kada su se doselili znam samo da su tu još pre prvog svetskgo rata a od kada nepostoje podaci.

    • Aleksandar Marinković

      Dragane,
      Jovan Erdeljanović je zabeležio 2 porodice Bajića u Mokrinu: Bajići – Barbirovi što slave Sv. Nikolu, a druga, tzv. Bajići – Guskovi što slave Sv. Aranđela. Ovi prvi Bajići, što slave Sv. Nikolu, nekad su bili Bajini, a posebno napominje i da ova dva roda Bajića nisu u međusobnom srodstvu. Dušan J. Popović je u arhivskoj građi, našao zabeležene:
      1. Jovan Bajić (BAITY JOVAN), 1788.
      2. Sima Bajin (BAYN SZIMA), 1788.
      3. Jovan Bajin (JOVAN BAIN), 1792.
      4. Jovan Bajić (BAITY JOVAN), 1792.
      Dakle, očigledno je da su Bajići – Barbirovi (nekad Bajini) potomci Sime i Jovana Bajina, a vaši Bajići – Guskovi potomci Jovana Bajića. S obzirom da je i Erdeljanović koristio Protokole kreščaemih 1757. – 1766. godine, moguće je da se oni danas čuvaju u Arhivu grada Kikinde i da nisu uništeni / izgubljeni te da iz njih možete sklopiti i čitav rodoslov.

    • Ljiljana

      U selo Podbrdo opština Rogatica ,Istočna Bosna,RS je došao Marinko Bajić,sin Anđelka.
      Došao je posle 1878.
      Imao je sinove Juroša i Anđelka.Juroš je imao 5 sinova: Radenka,Slavka,Radomira,Neđa i Nenada,a Anđelko ,Mašana i Branka.
      Slave Aranđelovadan.
      Vode porijeklo od Vasojevića.
      Zna se da su živjeli u selu Police,desna strana rijeke Lima.Tu su došli sa Konjuha prije 1785.
      Rod su im tamošnji Šarbajići,Vučeljići i Jovovići.
      Ovo je što znam o mojoj porodici iz koje potičem.
      Moj deda je Juroš,otac Radenko,brat Dragan,koji ima 2 sina,Andreja i Borisa i kćerku Jelenu.sada žive u Švedskoj.
      Neki tvrde da smo se ranije zvali Kejići.
      Pozdrav svim Bajićima!

  10. bajic milan

    milan bajic moji bajici su poreklom iz like iz mazina slava im je s jovan posle prvog s rata odselili na kosovo polje posto tamo nisu mogli opstati zbog arnauta pa su se naselili u bosni u kljuc selo zablece pocetkom drg sve rata ustase su ih sve poklale mog pradedu stevana i sinove milana nikolu jovu djuru baba andja milanova udovica kolonizira sa cetvoro dece u backi jarak pa yato molim one koji nesto vise znaju ili imaju knjigegde mogu pyonaci o poreklu mojih bajica unapred zahvalan

    • Tomislava

      Pozdrav Milane… Jako malo znam o porodici moje bake po majci Boje Bajic, udato Kljajic, ali kako si pomenuo Kljuc, Zablace i rodbinu kolonizovanu u Backi Jarak, moguce je da da smo i mi rodjaci. Dakle, ono sto ja znam je da je moja baka rodom iz Mazina i da je jedan od njene brace ziveo u Zablacu, Krstan, njega se secam kao veoma mala. Ne znam da li joj je to bio rodjeni brat. U Backom Jarku moja mama je imala dva brata i dve sestre od ujaka, Branko, Savo, Nevenka i Dusanka. Koliko znam, mama je imala po toj liniji i rodbinu u Beogradu i sestru (cini mi se bas od njenog ujaka Krstana) u Hrasnici kod Sarajeva. Nadam se da ces procitati ovo, ne znam kako drugacije da stupimo u kontakt.

    • Radomir Bajic

      Moj deda Rade Bajic i moja baka Sofija Bajic dj.Radakovic su iz Like.Otac je roden u Mazin,Gracac slava je sv.Jovan.
      Stricevi su Petar,Milan i Stevo,tetka je Mileva,
      1939 dolaze u Slavoniju,tacnije Paulin Dvor ,1941 ustase ih protjeruju u Srbiju odakle se vracaju 1944poslje proboja na Sremskom frontu.Znam samo da je deda imao nekoga u Apatinu strica ili nekog blizeg rodaka.
      Netko iz dedine familije je izboden u Italiji u vremenu izmedu dva rata.
      To su price koje pamtim jer svi su sada pokojni osim strica Milana koji zivi u Paulin Dvoru.