Poreklo prezimena Bajić

11. februar 2012.

komentara: 140

[toggle title=”TESTIRANI BAJIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bajić

Haplogrupa: I2a DS rod Stevanjštaka

Poreklo: Drvar, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (140)

Odgovorite

140 komentara

  1. Dejan Bajic

    Postovani,

    Moji su poreklom iz Sanskog Mosta. Deda mi je Stojan Bajic koji se doselio u Vrbas u Vojvodini nakon kolonizacije navedene pokrajine. Inace slavimo sv. apostola Tomu. Potrebna mi je pomoc kako bih utvrdio odakle su dosli pre nego sto su se doselili u Sanski Most.

    • Darko

      Poštovani,

      Bajića koji slave Sv.Tomu ima porijeklom iz Tomine i zaseoka Bajići između Kozice i Tomine. Malo znam o porijeklu, nepotvrđene priče su da se nismo tu naselili sa tim prezimenom nego ga preuzeli. I moji su se septembra 1945 doselili u Čestereg kod Žitišta, ali se deda vratio u BiH i naselili smo se u Banja Luku. Ima podatak u arhivi ŠEMATIZAM PRAVOSLAVNE MITROPOLIJE I ARHIDIJECEZE iz 1882 godine o našem prezimenu i slavi. Ukoliko imate podataka o daljem porijeklu slobodno pišite.

      pozdrav

      • Sladjana

        Pozdrav
        Moj pradjed se zvao Jakov Bajic iz sela Bajici kod Tomine. Djed Vid je 1945 doselio u Novu Topolu. Slavimo Sv. Tomu. Ako ima neko od Jakovove unucadi bilo bi mi drago da saznam vise o porijeklu.

  2. Nenad

    Kao prvo, zelim da pozdravim sve moje prezimenjake. Ja sam Nenad Bajic, moj otac, deda i pradeda su iz sela Gerzovo – Mrkonjic Grad i slavimo Svetog Stefana. Koliko ja znam, moji preci su iz okoline Drvara. Otprilike pre oko 500 godina moj prapredak je sa porodicom odselio negde u okolinu Splita i nakon izvesnog vremena su pobili neke turke i prebegli su u Mrkonjic Grad. Inace, sva familija mi je u Novom Sadu i okolini. Svako dobro zelim svim Bajicima. Pozdrav.

    • Zel8mNenad

      Zelim da odgovorim Nikolic, posto su nam preci iz istog kraju, a i slavimo Svetog Stefana, voleo bih da znam gde zivi, verovatno smo familija. Pozdrav.

  3. Nenad

    Moram da pozdravim Zeljku cija familija je na par kilometara od mene u Backom Jarku ( slavimo istu slavu i poreklo nam je od Drvara ), a isto mi je zanimljivo pisanje Vladana iz Bajine Baste, posto njegovi takodje slave Svetog Stefana. Pozdrav.

  4. Svetlana

    Pozdrav za sve Bajice, moj deda Milan Bajic rodjen je u okolini Resanovaca, doselio se sa porodicom za jedno vreme na Kosovo polje pa su posle rata presli u Vojvodinu. Krsna slava nam je Sv. Jovan. Poz.

    • Igor

      Svetlana, kako ti se zove otac, djed, pradjed, čukundjeda ? Pravim porodično stablo za Bajiće iz Resanovaca (Sv. Jovan),
      imam neka imena, ali mi dio nedostaje – vjerovatno otišli u Srbiju … Pozdrav !

      • Dušanka

        Svetlanin otac je Dušan, a moj Boško. Deda nam je Milan, baba Bosiljka Balabanović. Pradeda Mile, prababa Manda Desnica. Čukundeda Petar. Braća su mu Micak – Mile, Mimitelj i Jovitelj – Jovan, Petra su zvali Pecak.

  5. saša

    pozdrav za sve bajice a posebno one sa VIDOVOG SELA IZ DRVARA… ZELIM da mi se jave svi koji su od tamo ,pisem knjigu pa ce mi svaka informacija dobro doci. ako imate neke pisane tragove molim vas da mi ih prosljedite. znaci: Bajić,Vidovo Selo,Trnjak slava sv.Stevan
    unaprijed zahvalan
    Saša

  6. nenad

    Pozdrav. Moje poreklo je iz srednjeg Busevica kod Krupe Prezime Bajic. Slavimo svetog Vasilija Velikog. Nemam nikakvih podataka o poreklu, pradeda je poginuo u zasedi 1941 kao kaplar u kraljevoj vojsci, prababa umrla mlada, deda kolonizirao u Vojvodinu, braca i sestre mu pomrli tako da ne znam skoro nista.

    • Milorad Bogdanović

      Bajićo koji slave Sv. Vasilija spominju se 1882. godine u parohiji Krupa, selo Bušević, gdje je tada bilo 166 kuća i 1033 duša, kao i parohiji Ivanjska sa selima:Glavica, Baštra, Novković, Banjaš i Bulećani.
      U mitropoliji Gornjo-karlovačkoj za 1883. godinu, kao i u eparhiji Pakračkoj za 1898. godinu ne spominju se ovi slavljenici.

  7. Verica

    Veliki pozdrav za sve Bajiće, drago prezime. Ja sam devojačko Bajić. Moj pradeda Aleksije je u Ripanj (kod Beograda) došao ženidbom sa mojom prababom Živanom Jeremić i u Ripanj je doneo prezime Bajić iz Vrčina (kod Beograda). Imao je sina Vladimira (mog dedu) rođenog 1987 godine, a moj deda je imao mog oca Miodraga rođenog 1923 godine. Moj otac Miodrag je imao jednog sina koji je umro tokom rata i ostale su mu tri kćeri tako da iz te kuće nema više Bajića na moju žalost. Koliko mi je poznato, to je jedina porodica Bajića u Ripnju. Svakako bih želela da saznam više o tome odakle su došli, kao i više informacija o poreklu. Slavili su svetog Jovana. Bili su imućna, poštovana porodica. Deda mi je 7 godina proveo u ratu, bio je nosilac albanske spomenice, a otac je takodje bio učesnik narodnooslobodilackog rata.

  8. Pozdrav Bajici,Ja sam iz Prijedora,zelio bi da saznam malo detajnije o mojim pretcima.Naime ja znam da smo prije nekih 200 godina doselili sa Drvara,mozda cak iz Vidovog sela,Vid Bajic je doselio kao dijete sa majkom u selo Marine kod Prijedora.Od njega pa do danas znam sve ali me interesuje prije njega sve .Ako neko zna molim vas nek pise

  9. Bojan

    Veliki pozdrav dragi Bajići.
    U komentarima sam pročitao o Bajičima sa Banije.Moj pokojni otac Milan Bajić je iz sela Donji Klasnić doselio se prvo u Pančevo a za stalno ostao da živi u Beogradu.Deda Mirko Bajić je poginuo 1943 u ratu.Pokojna baba se zvala Petra Milaković.Slavimo slavu Sveti Nikola.Nažalost to je sve što znam o svom poreklu i rodbini.Jedino kontaktiram sa sestrm Nadom Bajić iz Petrinje.Naravno voleo bih više da saznam o poreklu i da li imam još rodbine ili je većina izginula u drugom Svetskom ratu,kako su mi pričali.Krv nije voda.
    Hvala

  10. Mladen

    Poštovani Bajići,

    U procesu sam sastavljanja porodičnog stabla pa pokušavam na sve moguće načine da pronađem što više članova familije Bajić. Naime, moj deda se zvao Mihailo (1932), moj pradeda Borisav (1906), čukundeda Nikola, a njegova žena Julka. Mi se nalazimo u okolini Loznice, u selu Slatina. Ukoliko bilo ko zna bilo koju informaciju, neka mi piše na mejl [email protected]
    Svako dobro, dragi Bajići.