Poreklo prezimena Aćimović

10. februar 2012.

komentara: 58

[toggle title=”TESTIRANI AĆIMOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Aćimović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Užice, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

 

Prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”:

AĆIMOVIĆ (p), u Trusini i Košuti (Nevesinje), Humilišanima (Mostar). Ima ih u Nevesinju i Mostaru. Starinom su iz Riđana u Crnoj Gori. U nevesinjska sela došli su oko 1800. godine. U Humilišane su doselili iz Ljubomira (Trebinje). Navodno su pobjegli od Baja Pivljanina jer je tražio da mu izdaju agu Resulbegovića koji je “za njih bio dobar”. Potiču od bratstva Mijanovića iz Ljubomira (59:248.286). Ima ih u Brovi (Ljubomir) i Trebinju. Slave Nikoljdan.

Aćimovići (Haćimovići) su stara hercegovačka porodica. Jedan njen član pominje se u dubrovačkim dokumentima koncem XVII vijeka. U toku rata (1683-1699) dokumenti spominju “samo jednog njenog člana – Mitra, i to u momentu dok je bio vojvoda na Ledenicama više Boke… Čitavu deceniju kasnije, tj. 1711. godine, u doba okupljanja Miloradovićevih pobunjenika, Mitar je sišao sa nekoga “meteriza” (utvrđenje. rov), gdje je bio harambaša, pa konavoskom knezu Andriji Getaldiću na Mrcinama rekao kako se okupljaju Crnogorci (njih 300). Došli su zbog nekakve karavane, a možda će udariti i na Konavle” (94:131.132).

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (58)

Odgovorite

58 komentara

  1. Familije-prezimena Aćimović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Aćimović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Ba(h)
    -Žabari
    -Ključ
    -Slavkovica
    -Tuđin

  2. Porodice-familiji u Šumadijskoj Kolubari, Aćimović. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Aćimović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

    -Burovo
    -Veliki Crljeni
    -Kruševica
    -Progoreoci
    -Čibutkovica
    -Petka (izumrli)

    • Igor

      U potpunosti se slazem textom koji ste napisali, ja sam takodje Aćimovic i zivim u Burovu, selo, 3km od Lazarevca. Broj Aćimovića u Burovu se smanjuje iz godine u godinu.

  3. Goran Aćimović

    Veliki broj porodica familije Aćimović ima u selima Vraneši i Gračac između Kraljeva i Vrnjačke Banje. U selu Vraneši, o njima postoje pisani i zapisi na spomenicima još od I srpskog ustanka, a u Gračacu je crkvu (za koju se smatra da je izgrađena u vreme Sv.Save kao priprema za gradnju manastira Žiče) obnovio prota Aćimović u vreme kneza Miloša Obrenovića (crkveni zapisi). Ono što nisam uspeo da saznam jeste odakle su se doselili u te krajeve.

  4. Familije-prezimena Aćimović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Radovanje
    -Rakinac
    -Goločelo
    -Mala Pčelica
    -Novi Adžibegovac (Novo Selo)

  5. Vesna

    Moj deda Vujca Acimovic se doselio sa Zlatiborskog sela Sljivovica 1958 godine u Ubsko selo Brgule. Susedno selo Brgula je Kalenic i u njemu postoji familija Acimovica. U Brgule se doseljava iz Sljivovice jos jedna familija Avimovica. Mi imamo isto poreklo ali ne slavimo istu slavu. Moj cukundeda se “udao’ i samim ti promenio slavu iz sv Stevana u sv, Jovana. price su da se moj para pra doselio iz Hercegovine …prica kaze tri brata a jedan od njih je Acim.

    Pozdrav svima a posebno Acimovicima

    • Nevena

      Mi smo iz istog roda, od Aćimovića iz Uzica poreklom iz Šljivovice, slavimo sv. Stevana. Pozdrav.

      • Milenko

        Ja sam rodjen 1956 u Šljivovici i odselio se 1958 kao dete. Živim u Obrenovcu i voleo bih da saznam nešto više o našem poreklu. Takođe slavimo Sv. Stefana. Pozdrav

        • JovoAćim

          Ukoliko želite da saznate više, javite se, moj Askurđel je Aćim iz Zagore kod Trebinja, njegov sin Stanislav je moj Kurđel, a Stanislavov brat Stefan je predpostavljam otišao iz Hercegovine za Šljivovu. Pronađite me na instagramu @acimjovo ili na fejsbuku Jovo Aćimović, baš na ćirilici.

    • Julija

      Pričala sam sa mamom pre neki dan o poreklu naše familije i takodje mi je ispričala istu priču. Da su se 3 braća rastali u vreme turaka a o svog imena napravili je postalo prezime. Jedan brat je valjda ostao u hercegovini i morao da peuzme muslimansku veru a Acim i drugi brat ime nesto na V su otisli.
      Moja baba se udala za Acimovica i zivi u seli blizu Zlatibora a deda je umren pre nego sto sam ga upoznala pa nisam od njega mogla da saznam nista.
      (Jos sam mlada Ali zelim sto vise da saznam o naso familiji i njenom poreklu)

      Pozdrav

  6. Jovica

    Aćimovića ima u okolini Banjaluke, najviše u mjestima Karanovac, Jagare i Rekavice. Ima ih i u okolini Mrkonjić – Grada. Aćimovići iz Jagara, kojima i sam pripadam, slave Nikoljdan.

  7. Branko Todorović

    Aćimovići su ppavoslavni Srbi poreklom iz Kneževih Vinograda u Baranji.

    U Kneževim Vinogradima se prvi put spominju na popisu iz 1766. godine, iako su tamo prisutni verovatno i od ranije, jer matične knjige Srpske pravosalavne parohije kneževovinogradske, koje se vode od 1777. godine, beleže već razgranat rod Aćimovića.

    Krsna slava Aćomovića je Nikoljdan.

  8. Charuga

    Doselili se u Srem, Martinci, u velikoj seobi Srba pod Arsenijem Carnojevicem, sklanjajuci se od najezde Turaka, odatle su se sirili po svetu, poznati naseljeni u Rumi, Beogradu, Americi……
    Voleo bih saznati vise…..krsna slava Sv.Nikola….

  9. Branko Todorović

    Zanimljivo da ovde imamo četiri nezavisna roda Aćimovića koji svi slave Nikoljdan kao krsnu slavu: ovi iz uvodne poruke u Trusini i Košuti (Nevesinje), Humilišanima (Mostar); zatim ovi iz okoline Banje Luke, iz mesta Karanovac, Jagare i Rekavice, te Mrkonjić Grada; zatim Aćimovići iz Kneževih Vinograda u Baranji, koji imaju predanje da su od Kumanova; te sremski Aćimovići iz Martinaca, koji su moguće tokom seobe pod Čarnojevićem došli u Srem.

    Bilo bi odlično kad bismo testirali bar dva od ovih četiriju rodova, pa bismo onda mogli eventualno govoriti i o nekom dalje poreklu svih Aćimovića Nikoljštaka. 😉

    Do sada je testiran ovaj iz Užica, kome ne znamo slavu, a u proceduri su i dva Aćimovića iz Hercegovine, doduše Lučinštaci. Ja ću pokušati s vremenom nekako doći do ovog iz Kneževih Vinograda.

  10. Milan

    Moja familija je nekoliko vekova u nazad, pod dno Kosmaja u selu Nemenikuće, ima ih i u Rogači iznad Sopota. Po ,,Drobnjakoviću”, došli smo sa Kosova. Kako i kada ne znam. A ne znam ni od kuda su ti Aćimovići došli na Kosovo. Slavimo Sv. Jovana, a Aćimovići iz Rogače slave Sv, Aranđela. Ali me jedan možda čudan podatak tera da stvari povežem sa Trebinjem i selom Ljubomir. Moj stric i mnogo dedova pre njega se zvalo Ljubomir. Meni to ima nekakve veze!? Kako smo od Nikoljdana do Sv Jovana, stigli usput, verovatno je mnogo duga priča. Možda je kroz neku nasleđenu zemlju nasleđena i slava??

    • Palermo

      Ja sam rodom iz Ljubomira, deda mi se isto zvao Ljubomir, ali moja porodica je dosla u jedno selo kod Uba. Slavimo Svetog Jovana. Na Ubu nas vise nema, svi smo sad u Beogradu.