Порекло презимена Аћимовић

10. фебруар 2012.

коментара: 58

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АЋИМОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Аћимовић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ужице, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”:

АЋИМОВИЋ (п), у Трусини и Кошути (Невесиње), Хумилишанима (Мостар). Има их у Невесињу и Мостару. Старином су из Риђана у Црној Гори. У невесињска села дошли су око 1800. године. У Хумилишане су доселили из Љубомира (Требиње). Наводно су побјегли од Баја Пивљанина јер је тражио да му издају агу Ресулбеговића који је “за њих био добар”. Потичу од братства Мијановића из Љубомира (59:248.286). Има их у Брови (Љубомир) и Требињу. Славе Никољдан.

Аћимовићи (Хаћимовићи) су стара херцеговачка породица. Један њен члан помиње се у дубровачким документима концем XVII вијека. У току рата (1683-1699) документи спомињу “само једног њеног члана – Митра, и то у моменту док је био војвода на Леденицама више Боке… Читаву деценију касније, тј. 1711. године, у доба окупљања Милорадовићевих побуњеника, Митар је сишао са некога “метериза” (утврђење. ров), гдје је био харамбаша, па конавоском кнезу Андрији Геталдићу на Мрцинама рекао како се окупљају Црногорци (њих 300). Дошли су због некакве караване, а можда ће ударити и на Конавле” (94:131.132).

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (58)

Одговорите

58 коментара

  1. Фамилије-презимена Аћимовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Аћимовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Ба(х)
    -Жабари
    -Кључ
    -Славковица
    -Туђин

  2. Породице-фамилији у Шумадијској Колубари, Аћимовић. Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Аћимовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Бурово
    -Велики Црљени
    -Крушевица
    -Прогореоци
    -Чибутковица
    -Петка (изумрли)

  3. Горан Аћимовић

    Велики број породица фамилије Аћимовић има у селима Вранеши и Грачац између Краљева и Врњачке Бање. У селу Вранеши, о њима постоје писани и записи на споменицима још од I српског устанка, а у Грачацу је цркву (за коју се сматра да је изграђена у време Св.Саве као припрема за градњу манастира Жиче) обновио прота Аћимовић у време кнеза Милоша Обреновића (црквени записи). Оно што нисам успео да сазнам јесте одакле су се доселили у те крајеве.

  4. Фамилије-презимена Аћимовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Радовање
    -Ракинац
    -Голочело
    -Мала Пчелица
    -Нови Аџибеговац (Ново Село)

  5. Vesna

    Moj deda Vujca Acimovic se doselio sa Zlatiborskog sela Sljivovica 1958 godine u Ubsko selo Brgule. Susedno selo Brgula je Kalenic i u njemu postoji familija Acimovica. U Brgule se doseljava iz Sljivovice jos jedna familija Avimovica. Mi imamo isto poreklo ali ne slavimo istu slavu. Moj cukundeda se “udao’ i samim ti promenio slavu iz sv Stevana u sv, Jovana. price su da se moj para pra doselio iz Hercegovine …prica kaze tri brata a jedan od njih je Acim.

    Pozdrav svima a posebno Acimovicima

    • Nevena

      Mi smo iz istog roda, od Aćimovića iz Uzica poreklom iz Šljivovice, slavimo sv. Stevana. Pozdrav.

      • Milenko

        Ja sam rodjen 1956 u Šljivovici i odselio se 1958 kao dete. Živim u Obrenovcu i voleo bih da saznam nešto više o našem poreklu. Takođe slavimo Sv. Stefana. Pozdrav

        • ЈовоАћим

          Уколико желите да сазнате више, јавите се, мој Аскурђел је Аћим из Загоре код Требиња, његов син Станислав је мој Курђел, а Станиславов брат Стефан је предпостављам отишао из Херцеговине за Шљивову. Пронађите ме на инстаграму @acimjovo или на фејсбуку Јово Аћимовић, баш на ћирилици.

    • Julija

      Pričala sam sa mamom pre neki dan o poreklu naše familije i takodje mi je ispričala istu priču. Da su se 3 braća rastali u vreme turaka a o svog imena napravili je postalo prezime. Jedan brat je valjda ostao u hercegovini i morao da peuzme muslimansku veru a Acim i drugi brat ime nesto na V su otisli.
      Moja baba se udala za Acimovica i zivi u seli blizu Zlatibora a deda je umren pre nego sto sam ga upoznala pa nisam od njega mogla da saznam nista.
      (Jos sam mlada Ali zelim sto vise da saznam o naso familiji i njenom poreklu)

      Pozdrav

  6. Јовица

    Аћимовића има у околини Бањалуке, највише у мјестима Карановац, Јагаре и Рекавице. Има их и у околини Мркоњић – Града. Аћимовићи из Јагара, којима и сам припадам, славе Никољдан.

  7. Бранко Тодоровић

    Аћимовићи су пpaвославни Срби пореклом из Кнежевих Винограда у Барањи.

    У Кнежевим Виноградима се први пут спомињу на попису из 1766. године, иако су тамо присутни вероватно и од раније, јер матичне књиге Српске правосалавне парохије кнежевовиноградске, које се воде од 1777. године, бележе већ разгранат род Аћимовића.

    Крсна слава Аћомовића је Никољдан.

  8. Charuga

    Doselili se u Srem, Martinci, u velikoj seobi Srba pod Arsenijem Carnojevicem, sklanjajuci se od najezde Turaka, odatle su se sirili po svetu, poznati naseljeni u Rumi, Beogradu, Americi……
    Voleo bih saznati vise…..krsna slava Sv.Nikola….

  9. Бранко Тодоровић

    Занимљиво да овде имамо четири независна рода Аћимовића који сви славе Никољдан као крсну славу: ови из уводне поруке у Трусини и Кошути (Невесиње), Хумилишанима (Мостар); затим ови из околине Бање Луке, из места Карановац, Јагаре и Рекавице, те Мркоњић Града; затим Аћимовићи из Кнежевих Винограда у Барањи, који имају предање да су од Куманова; те сремски Аћимовићи из Мартинаца, који су могуће током сеобе под Чарнојевићем дошли у Срем.

    Било би одлично кад бисмо тестирали бар два од ових четирију родова, па бисмо онда могли евентуално говорити и о неком даље пореклу свих Аћимовића Никољштака. 😉

    До сада је тестиран овај из Ужица, коме не знамо славу, а у процедури су и два Аћимовића из Херцеговине, додуше Лучинштаци. Ја ћу покушати с временом некако доћи до овог из Кнежевих Винограда.

  10. Milan

    Moja familija je nekoliko vekova u nazad, pod dno Kosmaja u selu Nemenikuće, ima ih i u Rogači iznad Sopota. Po ,,Drobnjakoviću”, došli smo sa Kosova. Kako i kada ne znam. A ne znam ni od kuda su ti Aćimovići došli na Kosovo. Slavimo Sv. Jovana, a Aćimovići iz Rogače slave Sv, Aranđela. Ali me jedan možda čudan podatak tera da stvari povežem sa Trebinjem i selom Ljubomir. Moj stric i mnogo dedova pre njega se zvalo Ljubomir. Meni to ima nekakve veze!? Kako smo od Nikoljdana do Sv Jovana, stigli usput, verovatno je mnogo duga priča. Možda je kroz neku nasleđenu zemlju nasleđena i slava??

    • Palermo

      Ja sam rodom iz Ljubomira, deda mi se isto zvao Ljubomir, ali moja porodica je dosla u jedno selo kod Uba. Slavimo Svetog Jovana. Na Ubu nas vise nema, svi smo sad u Beogradu.