Порекло презимена Вучетић

5. фебруара 2012.

коментара: 44

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Nikola Vucetic

    Sjajno da postoji ova tema, moj otac je iz Kursumlije, selo Ljusha. Ja zivim u Beogradu sam mojoj porodicom i zanima me ako neko ima bilo kakve podatke o Vuceticima koji su otisli u Kursumliju? Veoma malo znam o svome poreklu zbog slabog kontakta sa rodbinom. Bilo kakve informacije su dobrodosle, pisite na [email protected].

    • Neko,tamo daleko

      Odgovor na to pitanje ce u najboljoj mjeri dati vasa Slava koju ste zaboravili da navedete.Ako je Nikoljdan onda ste iz Hercegovine i uklapate se savrseno u ovaj tekst iznad.Ako pak slavite Lucindan onda ste vi iz Rovaca,plemena iz sredista Crne Gore u blizini grada Kolasina.Lako se da zakljuciti da je to za vas realniji scenario obzirom na poznatu ustaljenu rutu seobe Kolasin-Ibarski Kolasin-Toplica.Rod bi trebalo da vam budu bjelopoljski Vucetici koji praznuju ovu slavu.Barem sudeci po knjizi Jova Medojevica “Pravoslavno stanovnistvo Bijelog Polja i njihove slave”.Naravno sve pod uslovom da i vi slavite Lucindan.Ako to nije slucaj onda je najbolja i jedina preostala opcija DNK testiranje.