Порекло презимена Вучетић

5. фебруара 2012.

коментара: 48

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

 1. Nikola Vucetic

  Sjajno da postoji ova tema, moj otac je iz Kursumlije, selo Ljusha. Ja zivim u Beogradu sam mojoj porodicom i zanima me ako neko ima bilo kakve podatke o Vuceticima koji su otisli u Kursumliju? Veoma malo znam o svome poreklu zbog slabog kontakta sa rodbinom. Bilo kakve informacije su dobrodosle, pisite na [email protected].

  • Neko,tamo daleko

   Odgovor na to pitanje ce u najboljoj mjeri dati vasa Slava koju ste zaboravili da navedete.Ako je Nikoljdan onda ste iz Hercegovine i uklapate se savrseno u ovaj tekst iznad.Ako pak slavite Lucindan onda ste vi iz Rovaca,plemena iz sredista Crne Gore u blizini grada Kolasina.Lako se da zakljuciti da je to za vas realniji scenario obzirom na poznatu ustaljenu rutu seobe Kolasin-Ibarski Kolasin-Toplica.Rod bi trebalo da vam budu bjelopoljski Vucetici koji praznuju ovu slavu.Barem sudeci po knjizi Jova Medojevica “Pravoslavno stanovnistvo Bijelog Polja i njihove slave”.Naravno sve pod uslovom da i vi slavite Lucindan.Ako to nije slucaj onda je najbolja i jedina preostala opcija DNK testiranje.

  • Radisa Vucetic

   ja se prezivam Vucetic i iz Blaca sam otac mi je Milivoje Vucetic iz sela DZepnica kod Blaca…to je u Toplici….inace u selu ima nekoliko kuca Vucetica i svi slavimo Setog Jovana.

 2. Tanja Vucetic

  Citajuci podatke o prezimenu Vucetic nigde nisam procitala slicnosti sa mojom familijom.Moj otac je poreklom sa Korduna selo Perna .Slava je sveti Stefan .Deda moga oca je navodno otisao u Ameriku i od tada se nista vise nije culo o njemu.Ostatak se familije zbog rata 1990
  naselio po Vojvodini i Srbiji. Ako neko zna nesto vise kako su oni tamo dosli neka napise .Unapred hvala!

  • Зоран Вучетић

   Драга Тања, биће да смо род, јер и нама је крсна слава Свети Стефан. Мој чукундеда Петар живео је у селу Гејковац на Кордуну. Прадеда Марко и деда Коста такође, али су они давно прешли у Војводину. Мој отац Милорад родио се у Вршцу. Ту и данас живимо.