Порекло презимена Вучетић

5. фебруара 2012.

коментара: 39

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

 1. Samo jedna mala ispravka. Nije Dabović već Dabov, a to je bitna razlika. Dabo je neko ko je hramao i to mu je bio nadimak. Dakle njegov otac je bio Dab tj. zbog nečega je hramao. Pozdrav.

 2. Sasa

  V U C E T I C !!! U Sremu smo,kaze deda 2,3 generacije.pozdrav za sve i ziveli

 3. синиша

  ја сам вучетић из кавча порекло сам из ћеклића слава ми је свети илија и нисмо у никаквом роду са вучетићима с грахова

 4. Војислав Ананић

  ВУЧЕТИЋ (п), у Бежђеђу, Биограду и Расту (Невесиње), Улогу (Борач) и Голој Главици (Шума требињска). Вучетићи у невесињском крају поријеклом су из Грахова у Црној Гори. Најприје су доселили у Зови До, а одатие, за вријеме “зле зиме” око 1837. прешли у Бежђеђе. У Биоград су доселили послије битке на Грахову. У овој бици “Вучетиће је заробио Али-паша Ризванбеговић, па им је живот поклонио и они се населише у Биоград”. У Раст (заселак Шумићи) дошли су на сличан начин: “Оца им Турци у једном боју заробили па га овдје настанили’’ У Улог су доселили из Вилана у Бањанима. Славе Ђурђевдан (59:216.224.21,318). У Голој Главици Вучетићи су старосједиоци. Некада су били “јака задруга” и најбогатија породица у селу и околини. Саградили су сеоску цркву. Славе Никољдан (75:1174). Вучетића у Голој Главици више нема. Мјештани кажу да је ова породица изумрла по мушкој линији.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Stako Vucetic

  Pozdrav svim Vuceticima… moji su iz Kalinovacke opstine (naselili se tamo u 18 v u 3-4 susjedna sela) i svi slavimo Sv Arhandjela Mihaila. Prema usmenom predanju porijeklom smo od Vucetica iz Grahova a kako i kad smo promijenili slavu ne sjecam se. Ako ima neko sto zna vise molim da se javi.

 6. Stanko Vucetic

  Samo mala ispravka u gornjem imenu Stanko umjesto Stako…Srdacan pozdrav iz Kanade

 7. Љубиша Вучетић

  Ја сам рођен у селу Девићи, засеок Арбулићи, област се зове Вионица, Голија, Ивањица. Има нас 5-6 породица. Славимо Св. Николу. Ако неко има неко сазнање, јако сам заинтересован одакле смо се доселили.