Порекло презимена Вучетић

5. фебруар 2012.

коментара: 66

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (66)

Одговорите

66 коментара

  1. Samo jedna mala ispravka. Nije Dabović već Dabov, a to je bitna razlika. Dabo je neko ko je hramao i to mu je bio nadimak. Dakle njegov otac je bio Dab tj. zbog nečega je hramao. Pozdrav.

  2. Sasa

    V U C E T I C !!! U Sremu smo,kaze deda 2,3 generacije.pozdrav za sve i ziveli

  3. синиша

    ја сам вучетић из кавча порекло сам из ћеклића слава ми је свети илија и нисмо у никаквом роду са вучетићима с грахова

  4. Војислав Ананић

    ВУЧЕТИЋ (п), у Бежђеђу, Биограду и Расту (Невесиње), Улогу (Борач) и Голој Главици (Шума требињска). Вучетићи у невесињском крају поријеклом су из Грахова у Црној Гори. Најприје су доселили у Зови До, а одатие, за вријеме “зле зиме” око 1837. прешли у Бежђеђе. У Биоград су доселили послије битке на Грахову. У овој бици “Вучетиће је заробио Али-паша Ризванбеговић, па им је живот поклонио и они се населише у Биоград”. У Раст (заселак Шумићи) дошли су на сличан начин: “Оца им Турци у једном боју заробили па га овдје настанили’’ У Улог су доселили из Вилана у Бањанима. Славе Ђурђевдан (59:216.224.21,318). У Голој Главици Вучетићи су старосједиоци. Некада су били “јака задруга” и најбогатија породица у селу и околини. Саградили су сеоску цркву. Славе Никољдан (75:1174). Вучетића у Голој Главици више нема. Мјештани кажу да је ова породица изумрла по мушкој линији.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Stako Vucetic

    Pozdrav svim Vuceticima… moji su iz Kalinovacke opstine (naselili se tamo u 18 v u 3-4 susjedna sela) i svi slavimo Sv Arhandjela Mihaila. Prema usmenom predanju porijeklom smo od Vucetica iz Grahova a kako i kad smo promijenili slavu ne sjecam se. Ako ima neko sto zna vise molim da se javi.

  6. Stanko Vucetic

    Samo mala ispravka u gornjem imenu Stanko umjesto Stako…Srdacan pozdrav iz Kanade

  7. Љубиша Вучетић

    Ја сам рођен у селу Девићи, засеок Арбулићи, област се зове Вионица, Голија, Ивањица. Има нас 5-6 породица. Славимо Св. Николу. Ако неко има неко сазнање, јако сам заинтересован одакле смо се доселили.

  8. Алекса Ш. Вучетић

    Сви Риђански Вучетићи потичу од архонта Катунског и Дукљанског Вучете Петрова из Цетиња (10 вијек – печат његовог оца је сачуван и налази се у Бугарској). Оснивач је племена Чуче (данашње Цуце). Први писани траг је из 11 вијека као Волкано у Дубровачким архивима (једна од најстаријих племићких породица). Наш братственик Млађен Вучетић је писао на основу предања а не научног историјског метода и само за период од 300 година уназад (што не умањује његов труд и допринос, али има пуно нетачних података за стариј период). У Которском архиву се споњу кнежеви, оружари, закупци земље, власници солане у Солилима из 1405, а у Дуборовачком још старије. Ми смо старосједиоци у Старој Црној Гори али и Старој Херцеговини (она је новијег доба). До сада сам пронашао 9 племићких грбова наших братственика. Сви Риђански Вучетићи су Е хапло групе и наша ДНК је основа за утврђивање Риђанских и Староцрногорских родова (E-A18844). Наша генетика је Грчка (и по задњим атрополошким истраживањима универзитетских професора са универзитета Кембриџ и Атина). Због женске линије од Немањића (моји преци који су били Хумски архонти и војводе и задњи Херцеговачки у Церници до доласка Турака) изјашњавамо се као Срби и ако смо генетски Грци. Један од грбова сам вратио у Поморски музеј у Котор, а тај и најстарији у Црној Гори је у Манастиру Подластва Грбаљска. Старосједиоци смо у односу на све остале хаплогрупе, па тиме и братства (старосједиоци смо у свим племенима Катунске и Ријечке Нахије и што је најважније прваци племена Риђани од 7 до 17 вијека (када су се Риђани раселили у Далмацију и Србију, итд.). Вучетићи из Кавча су настали од Вучете из Ћеклића који се оженио јединицом из Кавча у новије доба (нема их у попису становника Кавча из 1809 године). Вучетићи из Богетића у Пјешивцима су се презивали Буцатовићи и у новије доба су се прозвали Вучетићи, јер је Буцат погрдан Црногорски назив. Вучетићи из Пљеваља су огранак Бошковића из Роваца, тј. прозвали су се Вучетићи због крви прије 150-180 година. Вучетићи из Плава би требали бити из Ријечке Нахије, наш су род и старосједиоци су у Ријечку Нахију (Скадарски паша је у похари Ријечке Нахије заоробио њихове мајке и малољетне претке и населио их у Велику да му раде на имањима као робље), што би требало бити потврђено днк анализом барем три мушка из њиховог огранка.

  9. Nenad Nikolić

    Molio bih ako neko može da pomogne. Moj predak je Stefan ili Stevan Vučetić naseljen u selo Milićevci kod Čačka početkom 1800 godina od koga je iz nekih razloga nastavljeno prezime Nikolić po njegovom sinu Nikoli i naravno slavimo krsnu slavu sv.Nikola. Jako bih voleo da dobijem neku informaciju o poreklu mog Vučetića ili ako ima u knjizi Vučetići kroz vekove da mi neko kaže. Hvala unapred

  10. Неко,тамо далеко

    Господине Вучетићу неколико исправки или додатака у вези вашег коментара:
    – Српско племе Риђани је било словенског поријекла.Нестали су крајем 15 вијека са мапе јер очигледно да су пружили знатан отпор Османлијама.Добар дио побијен а остатак протјеран.Њихове хаплогрупе су очигледно биле словенске,Р1а или И2а тако да Вучетићи са својом Е1б сигурно немају никакве везе са овим племеном већ су то подручје населили након што су Риђани нестали са тог подручја,
    -Вучета Петров очигледно није могао бити родоначелник Цуца јер тамо доминира Ј хаплогрупа уз нешто словенске.Или тај Вучета Петров нема никакве везе са данашњим Вучетићима,
    -Хаплогрупа карактеристична за Вучетиће је класификована у род Мартаруга,
    -Постоје историјски подаци да су Вучетићи дошли у подручје Риђана у 16 вијеку па без тенденциозних података о староседелачком статусу ваше породице на том подручју прије 16 вијека ако је могуће.Нико не спори да сте староседеоци Балкана али не на подручју за које тврдите.
    Поздрав